Kultūras ziņas

7. martā norisinājās Rozes diena. Šajā dienā Valmieras Zonta klubs Atzinības rakstu un metālmākslinieka Andra Dukura darināto rozi par izcilu, godprātīgu un pašaizliedzīgu darbu vietējās sabiedrības labā pasniedza Valmieras novada pašvaldības Attīstības pārvaldes projektu vadības nodaļas vadītājai Maijai Zālamanei, līdz ar citiem paveiktajiem labajiem darbiem uzsverot unikālas vietas “Caurumkrogs” (Kocēnu pagastā) attīstīšanu.

“Esam īpašā vietā, kas veltīta izcilam māksliniekam Jānim Staņislavam Rozem. Šī vieta ir piemērs, cik daudz laba varam paveikt, darot kopā. Tas nav tikai mans nopelns. Paldies īpašniekam Leonam Laitānam, paldies skolotājai Inetai Amoliņai, paldies Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas, kā arī Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēniem un ikvienam, kurš iesaistījies un turpina iesaistīties “Caurumkroga” darbos! Novēlu iedvesmoties, ka ne no kā var radīt kaut ko lielu un skaistu. Nāciet uz “Caurumkrogu”! Te vēl ir daudz iespēju,” aicināja Maija Zālamane.

“Caurumkrogs” apmeklētājus pirmo reizi uzņēma 2017. gada 20. maijā. Tur skatāmas gan pirmā ievērojamākā latviešu portretista, akadēmiķa Jāņa Staņislava Rozes gleznoto portretu fotokopijas, gan var uzzināt vēsturiskus stāstus par šo īpašo vietu. Vecā kroga mūros izveidotā savdabīgā, brīvi pieejamā mākslas telpa, kas atrodas lielceļa Rīga–Valmiera labajā pusē netālu no Kocēniem, 2019. gadā bija nominēta Latvijas sabiedrisko mediju gada balvai kultūrā “Kilograms kultūras” nominācijā “Kultūrvieta”.

Caurumkrogs. Foto: Valmieras novada pašvaldība

Starptautiskā nevalstiskā labdarības organizācija Zonta International darbību Latvijā sāka 1993. gadā. Šobrīd Latvijā ir četri Zonta klubi, kuros ir vairāk nekā 50 dalībnieces, iesaistoties mērķprogrammās un projektos, lai uzlabotu meiteņu, jauniešu un sieviešu dzīvi vietējā un starptautiskā mērogā. Valmieras Zonta klubs dibināts 2002. gadā.

Rozes dienu, kas Valmierā notika jau 16. reizi, rīko Valmieras Zonta klubs. Atzinības rakstu saņem izcila novada sieviete, kura ir devusi nozīmīgu ieguldījumu Valmieras, tās apkaimes un pārnovadu dzīves attīstībā.

Rozes dienas laikā ik gadus tiek vākti līdzekļi stipendijai talantīgai, sekmīgai un sabiedriski aktīvai kādas skolas absolventei no maznodrošinātas ģimenes pirmā gada augstskolas studijām Latvijā. Protams, tas neizpaliks, tomēr šogad dramatiskie starptautiskie notikumi ir veikuši korekcijas un 2022. gada martā sākumā Rīgas, un Valmieras Zonta klubi vispirms ziedoja Ukrainai – Užgorodas Zonta klubam. Tika pārskaitīta nauda, lai segtu  autobusa un degvielas izdevumus kara bēgļu pārvešanai no Ļvivas uz Užhorodu.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece

09.03.2022

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031