Kultūras ziņas

Aicinām iesaistīties ainavu aktivitātē “Mana unikālā Latvijas ainava”, kura tiek organizēta Valsts pētījumu programmas projektā LandLat4Pol “Ilgtspējīga zemesresursu un ainavu pārvaldība: izaicinājumu novērtējums, metodoloģiskie risinājumi unpriekšlikumi” (Nr. VPP-VARAM-ITAZRI-2020/1-0002).

Aktivitātes mērķis ir stiprināt ainavas vērtības apzināšanos sabiedrībā un dot iespēju piedalīties Latvijas digitālā ainavu atlanta veidošanā. Turpinot aktivitāti, kura norisinās visos gadalaikos, šajā vasarā tiek organizēta 4. (noslēdzošā) kārta, kurā aicinām jebkuru interesentu ArcGIS Online tiešsaistes vidē no 11. jūlija līdz 22. augustam iesniegt vasaras ainavu fotogrāfijas, raksturojot tās un izceļot to būtiskās vērtības.

Tāpēc, reaģējot uz aicinājumu dalīties ar vizuāliem mirkļa tvērumiem par “manu unikālo Latvijas ainavu”, aicinām domāt plašāk: ne tikai vizuāli estētiskās kategorijās un foto žanrā “dabas ainava”, taču arī: kā mēs uztveram apkārtni, kādi ainavas elementi izceļ kādu Latvijas vietu vai reģionu, kā cilvēki maina ainavu, iesaistās vietradē, kā stiprinās saikne starp cilvēku un vietu, veidojot vidi, kādā mēs labprāt vēlētos būt. Domāt arī par to, kas ir jums pieņemamais ainavu izmaiņu slieksnis, cik tālu noteiktas darbības apkārtnes izmainīšanā ļauj jums joprojām justies piederīgam vietai, justies tajā labi. Vai ir vēl tādi ainavas elementi, kas izteikti raksturo jūsu vietu un reģionu, palīdz uzsvērt identitāti un atšķirības, taču to pastāvēšana mainīgā pasaulē bez pašu apzinātas vēlmes tos uzturēt nenotiks.

Fotogrāfijai ir nepieciešams norādīt uzņemšanas vietu, autoru (t.sk., norādot, vai piekrītat, ka autora vārds parādās publiski). Piedaloties akcijā, dalībnieks apstiprina, ka iesniegtā fotogrāfija var tikt izmantota Latvijas digitālajā ainavu atlantā ar atsauci uz autoru. Fotogrāfijas tiks uzglabātas ArcGIS Online vidē AREI organizācijas kontā. Iesniegšanas limits vienā reizē ir 5 fotogrāfijas. Lūgums ņemt vērā, ka foto augšupielādei ir noteikta maksimālā izšķirtspēja. Iesniedzot (augšupielādējot) fotogrāfiju, jānorāda 3-5 šīs fotogrāfijas atslēgas vārdi, kuri raksturo konkrēto unikālo ainavu un/vai izceļ tās vērtību un padara to īpašu.

Sabiedrības iesaiste ir vajadzīga un ļoti svarīga, lai veicinātu ainavas vērtības apzināšanos un spēju ietekmēt ainavu kvalitātes mērķus. Vide mums apkārt mainās – gan pilsētā, gan laukos, gan dabā, ko veicina gan dabiskie procesi, gan cilvēku darbība.

18.07.2022

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031