Reģionālie pētījumi

Lai apzinātu esošo situāciju un iespējamos attīstības scenārijus jauniešu uzņēmējdarbības aktivitātē un sekmēšanā Latvijā, tika izstrādāts un īstenots pētījums “Latvijas jauniešu iesaiste uzņēmējdarbībā”, kura mērķis ir sniegt plašāku ieskatu aktuālajā situācijā par jauniešu attieksmēm un interesēm, iesaisti un pastāvošiem riskiem uzņēmējdarbības jomā. Dotajā ziņojumā apkopota pētījuma ietvaros iegūtā informācija, dati un to analīze.

Pētījums pieejams šeit.

 

Pētījuma uzdevumi bija:

  1. apzināt pastāvošos atbalsta instrumentus jauniešu uzņēmējdarbības veicināšanai nacionālā un vietējā mērogā un sagatavot pārskatu par jauniešu iesaisti uzņēmējdarbībā Latvijā;
  2. izvērtēt esošos atbalsta instrumentus jauniešu uzņēmējdarbības veicināšanai nacionālā un vietējā mērogā;
  3. apzināt ārvalstu pieredzi par jauniešu iesaisti uzņēmējdarbībā;
  4. izstrādāt priekšlikumus sadarbības mehānismam starp valsts pārvaldi, privāto sektoru un pašvaldību jauniešu uzņēmējdarbības attīstības iespējām Latvijā, ņemot vērā arī jauniešu diasporas iespējas iesaistīties uzņēmējdarbībā.

Eiropas Savienības Padome dalībvalstu prezidentūru ietvaros jauniešu nodarbinātību regulāri definē kā vienu no tematiskajām prioritātēm, uzsverot jauniešu aktīvu sociālo iekļaušanu, jaunatnes darba nozīmi nodarbinātības veicināšanā, kā arī pāreju no izglītošanās darba tirgū. Īpaši tiek akcentētas arī jauniešu prakses iespējas, nodarbinātības un karjeras konsultāciju pieejamība un formālās un neformālās izglītības sinerģija. Eiropas Savienības (turpmāk – ES) valstīs kopumā pēdējo desmit gadu laikā ekonomiski aktīvo 15 līdz 30 gadus veco jauniešu īpatsvars sarucis no 66% līdz aptuveni 62%. 25–29 gadus veco jauniešu ekonomiskā aktivitāte nav būtiski mainījusies, kamēr 15–24 gadus veco jauniešu aktivitāte ir nedaudz samazinājusies. Latvijā ir salīdzinoši augsts 20–24 gadus veco jauniešu ekonomiskās aktivitātes rādītājs, kas visdrīzāk norāda uz faktu, ka liela daļa studējošo jauniešu savieno studijas ar darbu. ES valstīs kopumā vidēji 40% jauniešu novērtē, ka vēlētos izveidot savu uzņēmumu, un šādā aspektā Latvijas jauniešu rādītāji ir līdzīgi. Līdzīgs ES vidējam rādītājam (5%) ir arī Latvijas pašnodarbināto jauniešu īpatsvars vecuma grupā no 20 līdz 24 gadiem.

Pētījuma pasūtītājs: Izglītības un zinātnes ministrija, pētijuma veicējs: SIA “Excolo Latvia”.

 

Informācijas avots: Jaunatneslietas.lv

22.11.2016

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930