Sabiedriskā transporta jaunumi

Pagājis pusgads kopš Vidzemes plānošanas reģions izsniedz speciālās atļaujas (licences) pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru Vidzemē. Šobrīd 2018. gada novembra sākumā apkopotie dati liecina, ka Vidzemē licences izņēmuši vien 19 komersanti. Tepat gan jāpiebilst, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem, republikas pilsētas (Vidzemē – Valmiera) pašas turpina izsniegt licences. Plānošanas reģionā izņemtā licence ļauj komersantiem veikt pasažieru komercpārvadājumus visā Vidzemes plānošanas reģionā, atšķirībā no iepriekšējā perioda, kad licences tika izsniegtas pašvaldībā un pārvadājumus varēja veikt vienīgi konkrētās pašvaldības teritorijā. Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Inita Ozoliņa situāciju komentē, norādot, ka “ņemot vērā kopējo pakalpojuma sniedzēju skaitu reģionā, jāsecina, ka vai nu liela daļa no tiem savu darbību ir pārtraukuši, vai arī joprojām brauc bez licencēm.

Cerējām tomēr uz lielāku komersantu aktivitāti un godprātīgu darbošanos. Šobrīd redzama virkne nepilnību, kas būtu jāuzlabo, lai process tiktu sakārtots. Vienlaikus saprotam arī komersantus, jo likumdošana nav līdz galam sakārtota, Autopārvadājumu likumā tiek veikti joprojām grozījumi, tomēr aicinātu komersantus komercdarbību legalizēt un vienlaikus parūpēties arī par savu sociālo apdrošināšanu. Šobrīd, spriežot pēc sarunām ar vairākiem komersantiem, jāsecina, ka ļoti daudzi nemaz nezina, kā pareizi jāsakārto dokumenti, lai veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas krātos laikam, kad komersants vēlētos paņemt atvaļinājumu vai slimības lapu.” I.Ozoliņa arī piebilst, ka, iespējams, viens no iemesliem, kāpēc licences netiek aktīvi izņemtas, ir pietiekami augstās izmaksas, ko ik mēnesi komersantam jāsedz. Papildus braukšanas licencei, kas maksā 50 eiro un ir derīga 4 gadus,  ik mēnesi komersantam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa 130 eiro apmērā, kā arī ik mēnesi jāizņem braukšanas kartīte, kas Vidzemes plānošanas reģionā maksā 3 eiro. No vienas puses, izdevumi nav pārmērīgi lieli, no otras puses – reģionos tā ir pietiekami ievērojama summa. Turklāt katru mēnesi komersantam ir jāierodas klātienē mūsu birojā, lai rakstītu iesniegumu par ikmēneša kartītes saņemšanu. Tā, ņemot vērā Vidzemes plānošanas reģiona teritoriju un patērēto laiku, nav samērīga prasība. Pastāv iespēja iesniegumu noformēt arī elektroniski, taču tad nepieciešams elektroniskais paraksts  - šāda veida iesniegums vēl nav saņemts. Daži attālāko reģionu novadu komersanti iesniegumus nosūta pa pastu.

Informāciju par komersantiem, kas veic pasažieru pārvadājumus ar taksometru Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā, iespējams aplūkot VPR mājaslapā izvēloties sadaļu “Sabiedriskā  transporta organizācija”, tālāk “Pasažieru komercpārvadājumi ar taksometru” un  visbeidzot - “Izsniegtās licences”.

Vairāk informācijas: Inita Ozoliņa, Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, inita.ozolina PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26516182.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752.

26.11.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031