Aktualitātes

Aizvadītajā nedēļas nogalē, no 1. līdz 3. septembrim, netālu no Billundas pilsētas Dānijā teju 180 cilvēku – ģimenes ar bērniem – piedalījās 11. Eiropas latviešu sporta festivālā “Olimpiskais Lāčplēsis”. Šis pasākums Eiropā noticis jau četrus gadus pēc kārtas, Dānijā tas norisinājās trešo reizi. Šoreiz "Olimpiskais Lācplēsis" pulcēja dalībniekus ne tikai no dažādām vietām Dānijā, bet arī no Vācijas un pat Latvijas. Festivālā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) remigrācijas koordinatore Inga Madžule. Viņas mērķis bija iepazīties ar festivāla dalībniekiem – latviešiem, kuri izvēlējušies pastāvīgai dzīvei jaunas mītnes zemes, tomēr cenšas saglabāt saikni ar latviešu kopienu. I. Madžule pastāstīja arī par informatīvo palīdzību, kuru var sniegt remigrācijas koordinatori, ja ir vēlme atgriezties Latvijā.

Dalībnieku vidū bija ģimenes, kuras “Olimpiskajā Lāčplēsī” bija piedalījušās ne vienu reizi vien. Festivāla lielajiem un mazajiem apmeklētājiem tika piedāvāta plaša sportisko aktivitāšu programma. Pirmā diena sākās ar atklāšanu, dančiem, “štokmaižu” cepšanu un mākslinieka Kristapa Krolla ugunsšovu. Sekoja sporta diena – izturību, spēku un veiklību varēja pierādīt gan individuālās aktivitātēs, gan komandu sporta spēlēs. Trešajā dienā notika uzvarētāju apbalvošana, pasniedzot medaļas labākajiem kā individuālajos pārbaudījumos, tā komandu vērtējumā.

 

 

11. Eiropas latviešu sporta festivāla “Olimpiskais Lāčplēsis” norise

“Dānijā dzīvojošie latvieši mūs jauki uzņēma. Pasākums bija labi pārdomāts, sporta aktivitātēs piedalījās visas ģimenes. Programma bija interesanta. Dalībnieki "metās iekšā" sporta aktivitātēs ar lielu azartu. Savukārt, atbalstītāji no Latvijas bija sagādājuši vērtīgas balvas uzvarētājiem,“ stāsta I. Madžule. VPR remigrācijas koordinatore arī demonstrējusi spožu sportisko sniegumu Izaicinājuma disciplīnā, saņemot medaļu par trešo vietu. Pasākuma programmā bija arī izzinošas aktivitātes. Festivāla dalībnieki varēja parādīt savas zināšanas viktorīnā – spēlē ”Ko tu zini par Latviju?”, kuru organizēja VPR remigrācijas koordinatore.

 

VPR remigrācijas koordinatore sporta festivālā “Olimpiskais Lāčplēsis”

Sporta festivāla dalībnieku vidū bija cilvēki, kuri iepriekš mituši dažādās Latvijas vietās – gan kādreizējie cēsnieki, alūksnieši un ogrēnieši, gan tie, kuru saknes meklējamas Kurzemē un Latgalē. Visi atrada kopīgu valodu, dibināja jaunas draudzības un izjuta vienotības sajūtu. 

I. Madžule stāsta: “Iepazinos ar daudziem diasporas latviešiem un sapratu, ka visiem sirds pieder Latvijai, bet materiālās labklājības dēļ viņi tomēr ir izvēlējušies dzīvi Dānijā vai citviet. Drošība un darbs ir tas, kāpēc viņi ir tur. Samērā daudz satikto cilvēku apsver domu tuvāko gadu laikā atgriezties dzimtenē. Protams, ka ir liela neziņa un bailes par darba un dzīvesvietas atrašanu Latvijā, kā arī sociālajām garantijām. Noteikti sazināsimies ar pasākuma organizatoriem un dalībniekiem, lai veidotu ciešāku sadarbību. Tieši ar dažādu aktivitāšu, piemēram, sporta spēļu starpniecību var vislabāk iepazīt ārzemēs dzīvojošos tautiešus, dibināt jaunas pazīšanās, izprast diasporas latviešu vajadzības, domas un dzīves filozofiju.”

 

11. Eiropas latviešu sporta festivāls “Olimpiskais Lāčplēsis” 

VPR remigrācijas koordinatore pastāsta, ka festivāla dalībnieku vidū bijuši arī tādi, kuri paziņojuši: “Tuvākajā laikā atgriežos!”

* Rakstā izmantotas sporta festivāla "Olimpiskais Lāčplēsis" publicitātes fotogrāfijas. 

_____

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".

Papildu informācijai un jautājumiem: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

.

06.09.2023

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031