Aktualitātes

Aizvadītajā nedēļā, 21. oktobrī, Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) remigrācijas koordinatore Inga Madžule kopā ar pārējo plānošanas reģionu remigrācijas koordinatorēm viesojās Latvijas Republikas vēstniecībā Londonā. Tur norisinājās jau 11. Latvijas diasporas Apvienotajā Karalistē organizāciju un skolu pārstāvju tikšanās.

Sanāksmē piedalījās vairāk nekā piecdesmit dalībnieku, kuri pārstāvēja dažādas Latvijas un Lielbritānijas organizācijas, institūcijas un biedrības. Sanāksmes mērķis bija turpināt veidot ciešāku sadarbību to starpā, jo Apvienotajā Karalistē ir lielākā un aktīvākā diaspora ārpus Latvijas. Tās organizācijas - biedrības un skolas līdz šim ir paveikušas lielu un nesavtīgu darbu latvietības saglabāšanā un uzturēšanā. Latviešu skolas diasporas bērnos no agras bērnības stiprina piederības sajūtu Latvijai. Tā ir svarīga  remigrācijas un mobilitātes procesos, jo daudzi ārvalstu jaunieši vēlāk izvēlas studēt un dzīvot Latvijā.

Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre, uzrunājot sanāksmes dalībniekus

Latvijas vēstniece Lielbritānijā un Ziemeļīrijā Ivita Burmistre, uzrunājot pasākuma dalībniekus, akcentēja, ka vēstniecības vēlme ir ar ikgadējās sanāksmes starpniecību klātesošajiem un viņu pārstāvētajām organizācijām dot pievienoto vērtību. "Gribam "iesēt sēklu", lai jūs vai ģimenes locekļi atgrieztos Latvijā," viņa norādīja.

   

VPR remigrācijas koordinatore Inga Madžule

Savukārt piecu reģionu remigrācijas koordinatores sanākušos dažādu organizāciju pārstāvjus - "vēstnešus" to organizācijās, lai iedrošinātu atgriezties Latvijā un pārcelšanās būtu veiksmīga, iepazīstināja ar dažādiem atbalsta instrumentiem un pozitīvajiem pārcelšanās stāstiem. VPR remigrācijas koordinatore I. Madžule stāstīja gan par remigrācijas statistiku Vidzemē, gan sniegto atbalstu remigrantiem - mājokli, vietu izglītības iestādēs, latviešu valodas kursiem, kā arī citiem atbalsta pasākumiem 11 Vidzemes reģiona pašvaldībās. Viņa sniedza ieskatu savā darbā ar diasporu un pastāstīja par rīkotajiem pasākumiem remigrantu atbalstam. Ne vienā vien remigrācijas koordinatoru uzrunā izskanēja, ka saziņas gaitā koordinators kļūst par remigranta uzticības personu, nozīmīgs ir arī psiholoģiskais kontakts viņu starpā. Tāpat ir svarīgi radīt sajūtu, ka cilvēki  Latvijā tiek gaidīti.  

Latvijas piecu plānošanas reģionu remigrācijas koordinatores

Latvijas vēstniece I. Burmistre, vērtējot remigrācijas koordinatoru stāstīto, teica: "Paldies par personisko attieksmi, var redzēt, ka jums sirds deg! Tas, ka pašas esat atgriezušās [Latvijā], vislabāk ļauj izprast vajadzības. Statistikas skaitļi - tas nav par skaitļiem, tas ir par dzīviem cilvēkiem un viņu likteņiem!"

Sanāksmē prezentācijas sniedza arī Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele un diasporas projektu koordinators Toms Pāvils, Nodarbinātības valsts aģentūras, Sabiedrības integrācijas fonda, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Eiropas Latviešu apvienības pārstāvji un citi dalībnieki. Pārrunāto jautājumu tematika skāra gan nodarbinātību, uzņēmējdarbību un diasporas pārstāvju ekonomisko pienesumu un aktivitāti, pieejamo finansējumu diasporas projektiem un norisēm. Tāpat notika disaporas organizāciju paveiktā izvērtēšana. Sanāksmes dalībnieki arī tika iepazīstināti ar jaunas organizācijas izveidošanu – Latviešu Pārstāvniecība Apvienotajā Karalistē.

11. ikgadējās Latvijas diasporas Apvienotajā Karalistē organizāciju un skolu pārstāvju tikšanās dalībnieki

VPR remigrācijas koordinatore Inga Madžule stāsta: “Tā kā Apvienotajā Karalistē ir lielākā latviešu diaspora, tad būt klāt tādā sanāksmē, kurā piedalās tās biedrību un organizāciju pārstāvji, ir lieliska iespēja.” Viņa ir varējusi satikties ar latviešiem, kuri tur dzīvo, uzrunāt tos un nodot aktuālo informāciju par remigrāciju. Šī informācija tālāk nonāks pie viņu ģimenes locekļiem, draugiem, paziņām, latviešu organizācijām. “Tas ir labs veids, kā sajust diasporas noskaņojumu, uzklausīt tās locekļu pārdomas un bažas, kuras ir saistītas ar izvēli atgriezties Latvijā. Svarīgs ir arī izveidotais personīgais kontakts starp remigrācijas koordinatoru un tautiešiem. Tā iespējams radīt uzticību un pozitīvi noskaņot remigrācijas procesam,” atklāj I. Madžule.

Raksta ievadfoto: Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre (no kreisās) un VPR remigrācijas koordinatore Inga Madžule.

_____

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".      

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

.

26.10.2023

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930