Arhīva kalendārs

« March 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Valmieras Mākslas dienu laikā, 5.aprīlī plkst.16.30, Valmieras muzejā atklās Helēnas Heinrihsones gleznu izstādi “Dienasgrāmata” un Annas Heinrihsones zīmējumu un telpisko objektu izstādi “Mans miers ir beigts”. Savukārt plkst.15.00 interesenti aicināti ar Annu Heinrihsoni, Valmieras Drāmas teātra izrādes “Hamlets” mākslinieci, tikties teātrī.

Klātesošajiem būs iespēja iepazīt izrādes mākslinieka darba vidi, uzzināt par radošo procesu un uzdevumiem izrādes tapšanas gaitā.

Savukārt pēc tam abas mākslinieces ar interesentiem tiksies Valmieras muzejā personālizstāžu atklāšanā.

Helēna Heinrihsone ir viena no spožākajām un daudzpusīgākajām gleznotājām Latvijā. Viņa strādā ne tikai eļļas un akvareļa glezniecības tehnikā, bet arī litogrāfijā, apglezno porcelānu un darbojas arī ar filmu animēšanu. Viņas spēkos ir mainīties, doties nezināmajā, atklāt jauno un atkal atgriezties pie reiz atrastā. Helēnas Heinrihsones glezniecību varētu raksturot kā dienasgrāmatu. Jebkurš darbs ir konkrēts notikums vai pārdzīvotas sajūtas no gleznotājas dzīves, tas ir par Helēnu pašu. Helēnas Heinrihsones varā ir gleznot dziļi personisko, uzgleznojot to bez personiskām robežām. Viņas piedzīvotais prieks un pārdzīvojumi kļūst par skatītāja notikumiem un sajūtām.

Anna Heinrihsone par personālizstādi stāsta: “Kāds ir patiess pārdzīvojums, ko es izjūtu kā savu magnētisko pievilkšanās punktu? Pielūgsmes objekts, apslēpts, intīms, citiem nesvarīgs. Spēka vietas auglis, pie kā domas atgriežas kā pie reliģiska avota. Gar jūru ripinās sakņu murskulis. Saknes kustība ir steidzīga, saraustīta, saprātīga. Es to neuztveru kā zīmi, es to sajūtu aiz sevis turpinājumā kā elpu pakausī. Paņemu rokās, un mani pārņem absolūts prieks, pilnīga apziņa par to, ka viss ir pareizi, ka tā tam ir jābūt, ka nav cita ceļa un vēl neskaitāmas atbildes uz jautājumiem, kurus nepagūstu uzdot, jo tie jau ir aizmirsušies. Saknes ir neparasti veidojumi. Tās ir kā gals un sākums vienlaikus. Esmu tām pateicīga par daudziem laimīgiem apskaidrības mirkļiem, pielīdzinu to zināmai pielūgsmei.”

Izstādes apskatāmas Valmieras muzeja Izstāžu namā no 5.aprīļa līdz 11.maijam.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


 

Latvijas Republikas Kultūras ministrija informē par iespēju piedalīties Kultūras ministrijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkta Latvijā rīkotajā bezmaksas informatīvajā seminārā, kurš notiks š.g. 25.aprīlī viesnīcā „Rixwell Hotel Konventa Sēta” (zāle „Jānis”), Kalēju ielā 9/11, Rīgā.

Semināra mērķis ir informēt Latvijas pašvaldību un to padotības iestāžu, kā arī nevalstisko organizāciju un biedrību pārstāvjus par programmu „Eiropa pilsoņiem” saistībā ar uzsaukumiem - 2019.g. 2.septembrī.

Detalizētāka informācija šeit - https://www.km.gov.lv/lv/fondi-un-es-politika/es-programma-eiropa-pilsoniem-2014-2020/jaunumi/aprili-notiks-bezmaksas-informativais-seminars-par-es-programmu-eiropa-pilsoniem-3505

Agnese Rubene
ES fondu departaments
ES kultūras kontaktpunkta nodaļa
Konsultante
E-pasts: Agnese.Rubene PIE km.gov PUNKTS lv
Tālr. (+371) 67330228

Latvijas Republikas Kultūras ministrija
Kr. Valdemāra 11a, Rīga, LV-1364, Latvija
Mājaslapa: www.km.gov.lv 
E-pasts: pasts PIE km.gov PUNKTS lv

28. martā Rīgā norisinājās svinīgs pasākums, kura laikā apbalvoja 2018. gada labākās būves, tostarp arī vairākus Alūksnes novada pašvaldības objektus. Alūksnes Pilssalas infrastruktūra skatē plūca uzvaras laurus nominācijā “Ainava”, savukārt nominācijā “Koka būve” 2. vieta Alūksnes Bānīša stacijas šķūņa pārbūvei.

Nominācijā “Ainava” Alūksnes Pilssalas infrastruktūras būve ieguva augsto pirmo vietu. Projekta autori: SIA “Nams” (Māris Malahovskis, Gunita Čepanone, Madara Lezdiņa, Aleksejs Circenis), projektētāji – konstruktori: Artūrs Rakstiņš, Raimonds Vanags, Igors Musijenko, Rūdolfs Liberts, galvenais būvuzņēmējs: pilnsabiedrība “Asfaltbūve un Ķekava – PMK” (Mārcis Rezgals), būvuzraudzību nodrošināja SIA “Būvuzraugi LV” (Ivo Rozentāls).

Balvu par 1. vietu nominācijā “Ainava” saņem SIA “Nams” ainavu arhitekte Gunita Čepanone, Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere, Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers, SIA “Būvuzraugi LV” tehniskais direktors Artūrs Ščurs, balvu pasniedza labklājības ministre Ramona Petraviča. Foto: Sanita Pāsa.

Nominācijā “Koka būve” Alūksnes Bānīša stacijas šķūņa pārbūve ieguvusi otro vietu. Projekta autori: SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs” (Ināra Caunīte, Jānis Caunītis, Irēna Boks, Ilmārs Andrējevs–Empelis). Galvenais būvuzņēmējs: SIA “RERE meistari” (Ervīns Koncevičs, Andris Sausiņš), galvenie darbuzņēmēji: SIA “Ozolmājas” – Viktors Dubovs, SIA “RCI Gulbene” – Andris Rozentāls būvuzraugs: AS “Būvuzņēmums Restaurators” (Dāvis Priede).

Balvu par Alūksnes Bānīša stacijas šķūņa pārbūvi saņem Ināra Caunīte un pārstāvji no SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs”, būvuzraugs Dāvis Priede no AS “Būvuzņēmums Restaurators”, Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers, Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere. Foto: Sanita Pāsa.

Abu godalgotās vietas ieguvušo projektu vadītāja – Sanita Adlere.

Apbalvojumus saņēma arī bērnu zīmējumu konkursa “Mana novada dārgakmens – jaunā būve” labāko darbu autori. 1.-3. klašu grupā pirmo vietu ir ieguvusi  Ieva Balane no Alūksnes Mākslas skolas, kura zīmēja stacijas šķūni vakarā. Atzinību nopelnījusi Sofija Forstere no Bejas pamatskolas ar zīmējumu “Putnu paviljons”.

7.-9. klašu grupā trešo vietu dala divas Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas audzēknes Paula Pūpola, kura zīmējusi Alūksnes Pilssalas infrastruktūras izbūvi, un Kristiāna Līga Melngaile par atjaunotā Saules tilta zīmējumu. Atzinību guvusi Keita Rutkovska no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas par darbu “Atjaunotie Alūksnes objekti: Aleksandra paviljons (Tējas namiņš) pils muižas parkā, Saules tilts, Paviljons – rotonda Tempļa kalnā”.

Skatītāju simpātiju balvu balsojumā, kurš notika skates „Gada labākā būve Latvijā 2018” profilā Facebook, ieguvusi Paula Pūpola no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas ar darbu “Alūksnes Pilssalas infrastruktūras izbūve”.

Alūksnes novada pašvaldība pateicas visām godalgoto projektu sagatavošanā un īstenošanā iesaistītajām personām. Paldies arī novada skolu audzēkņiem par piedalīšanos zīmējumu konkursā un skolotājiem par ieguldīto darbu bērnu sagatavošanā.

 

Sagatavoja: Sanita PĀSA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26456644
sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Ceturtdien, 28.martā, notika skates “Gada labākā būve Latvijā 2018” laureātu apbalvošanas ceremonija. Valmieras peldbaseinam piešķirta pirmā vieta nominācijā “Publiskā jaunbūve”. Savukārt Valmieras daudzdzīvokļu īres namiem Ķieģeļu ielā 8 un Mālu ielā 1 piešķirta atzinība nominācijā “Dzīvojamā jaunbūve”.

2018.gadā ekspluatācijā nodotais Valmieras peldbaseins ir Latvijā pirmais 25 metru peldbaseins, kas ticis sertificēts pēc jaunajām Starptautiskās Peldēšanas federācijas prasībām. Tā būvniecības pasūtītājs – Valmieras pilsētas pašvaldība, galvenais būvuzņēmējs – SIA “Arčers”. Savukārt daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas Ķieģeļu ielā 8 un Mālu ielā 1 pasūtītājs bija SIA “Valmieras Namsaimnieks”, galvenais būvuzņēmējs – SIA “MONUM”. Namos īrei ir nodoti 150 dzīvokļi, vienas, divu un trīs istabu mājokļus nodrošinot ģimenēm no dažādiem Latvijas reģioniem.

Skatei “Gada labākā būve Latvijā 2018” otrajai kārtai šogad kopā tika izvirzīti 79 objekti.

“Gada labākā būve Latvijā 2018“ ir Latvijas būvniecības nozares 20 sabiedrisko organizāciju organizētā skate. Tās mērķis ir veicināt būvniecības procesa kvalitāti, nosakot un popularizējot labākās būves un labās prakses piemērus būvniecības procesā Latvijā un ārzemēs 2018. gadā, veicināt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti nozarē, izteikt atzinību un motivēt nozares pārstāvjus profesionāliem izaicinājumiem, akcentējot būvniecības procesa galarezultātu – būvi. Skate tiek balstīta uz skaidri definētiem kvalitātes kritērijiem. Būves objektīvi izvērtē 50 eksperti, kurus darbam žūrijā ir deleģējušas 26 valsts un būvniecības nozares sabiedriskās organizācijas. Skate notika jau 21. gadu un bija Latvijas valsts simtgades svinību pasākums.

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Valmieras Mākslas dienu laikā aicinām iedvesmoties trīs lekcijās. Ļauties domu lidojumam, uzdrošināties piepildīt sapni un atrast līdzsvaru starp darbu un atpūtu – saruna ar dziesminieku Valdi Atālu, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra idejas autori Faridu Zaletilo un bloga “Seek the simple” (meklējumi pēc vienkāršā) veidotājiem Lauru un Andi Arnicāniem. Savukārt, kā pašam kļūt par stāsta autoru, aicinām izmēģināt radošās rakstīšanas darbnīcā.

Valmieras integrētajā bibliotēkā (Cēsu iela 4) 9.aprīlī plkst.17.30 ar interesentiem tiksies dzejnieks un dziesminieks Valdis Atāls, aicinot uz lekciju “Virzība pret mani. Cilvēka, sevis un kosmiskās realitātes uztvere” un klātesošos iepriecinot arī ar muzikālu sveicienu.

Valdis Atāls ir neviennozīmīgs, vispusīgs, vienmēr atklāts sava viedokļa paudējs. Viņa dziesmas, dzeja, aforismu krājumi aicina ļauties domu lidojumam. Savukārt rokraksts atpazīstams gan mākslas darbos, gan interjeros un pat īpaši veidotos kamīnos. Nozīmīga Valda Atāla darbošanās bijusi atmodas laikā, piedaloties Latvijas Tautas frontes dibināšanā un valsts neatkarības atjaunošanā. 2018.gadā iznākot viņa pirmajai autobiogrāfiskajai grāmatai “Elles debesis”, pie lasītājiem nonāca personisks, tiešs un nesaudzīgs vēstījums par padomju laikā piedzīvoto.

16.aprīlī plkst.17.30 Valmieras integrētajā bibliotēkā viesosies Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izstāžu kuratore Farida Zaletilo. Ja pirms desmit gadiem kāds teiktu, ka Latvijā būs pastāvīgi aplūkojami viena no 20.gadsimta slavenākā pasaules gleznotāja Marka Rotko darbi, liela daļa atsacītos tam ticēt. Farida Zaletilo ir mākslas centra idejas autore, un lekcija “Māksla pārkāpt robežas: Daugavpils Marka Rotko centra piemērs” būs stāsts par ticību un sekošanu saviem sapņiem, lai cik neiespējami tie šķistu. Tas ir piemērs, kā kultūras institūcija var kļūt par pagrieziena punktu pilsētas attīstībā, Daugavpilij ieņemot stabilu vietu Eiropas un pasaules kultūras kartē.

Par miera atrašanu ikdienas steigā 23.aprīlī plkst.17.30 Valmieras integrētajā bibliotēkā aicinās padomāt Laura un Andis Arnicāni. Viņi dzīvo pēc zero waste (bezatkritumu) pamatprincipiem, pieredzē daloties ar bloga “Seek the simple” lasītājiem. Laura un Andis iedvesmo meklēt mierīgāku, laimīgāku un zaļāku dzīvesstilu, neskriet līdzi pasaules radītām iegribām, bet padomāt, kas ir patiesi svarīgi, kas rada prieku. Laura un Andis par lekciju “Solis pretī efektīvākai dzīvei: strādā mazāk, lai dzīvotu vairāk” stāsta: “Pieaugušajiem darbs ir ikdiena, un to mēs visi saprotam. Daļa no mums pavada ikdienu stresā un, iespējams, pat nepatikā pret darāmo. Nav jāpārstrādājas līdz baltajām pelītēm vai dīkdienībā jāgaida dzīves lielā iespēja. Ir jāatrod balanss starp darbu un brīvo laiku. Aicināsim ieviest ikdienā pārmaiņas, pārrunājot iespējas, kā izlēkt no vāveres rata, atvilkt elpu un atgūt mieru.”

Savukārt radošās rakstīšanas darbnīcā 2.aprīlī plkst.17.30 Valmieras integrētajā bibliotēkā Vidzemes Augstskolas pasniedzēja Dr.paed. Anžela Jurāne-Brēmane aicina: "Varbūt tie būs tavi pirmie soļi, atklājot rakstītprieku, iespējams, ka tu jau to dari, kādam varbūt tas būs mēģinājums no dvēseles norakstīt smagumu.” Līdzi jāņem rakstāmrīks un papīrs.

Dalība lekcijās un radošajā darbnīcā ir bez maksas.

No 1.aprīļa līdz 1.maijam Valmierā norisināsies Mākslas dienas, radošās norises apvienojot tematikā #Soļi.Pilsēta.Es. Programma skatāma Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv, sadaļā “Kultūra” un www.visit.valmiera.lv.

Valmieras Mākslas dienas organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru, Valmieras muzeju, Valmieras integrēto bibliotēku, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolu, Valmieras Mūzikas skolu, biedrību “Valmieras Attīstības aģentūra”, Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcu, Valmieras Drāmas teātri un citiem partneriem. Informatīvi atbalsta portāls “Valmieras Ziņas”.

Māksla – klātesoša it visā. Tā runā ar pilsētu un tevi, aicina atklāt un doties tālāk. Rast jaunu sākumu, virzienu un iedvesmu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410