Vidzemes kultūras programma

Cēsu Mākslas festivāla trešajā nedēļas nogalē dzirdēsim izcilo kameransambli Trio Palladio – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš, un klarnetistu Gunti Kuzmu. Vakara turpinājumā naksnīgs kino pie Spoguļklintīm ar filmu “Kalns sauc”, bet svētdien - izglītojoša zīmēšanas nodarbība mazākajiem festivāla apmeklētājiem.

Piektdien, plkst. 20.00 Koncertzālē “Cēsis” dzirdēsim Trio Palladio - visaugstākās klases kameransambli, kurā spēlē trīs Lielās mūzikas balvas laureāti. Viņi spēj apvērst mūsu priekšstatus par ikkatru opusu, pie kā vien ķeras ar pamatīgu iedziļināšanos un degsmi. Šajā programmā, kuras centrā likts latviešu komponists Tālivalds Ķeniņš, kopā ar trio pianistu Reini Zariņu uzstāsies viens no mūsu labākajiem kamermūziķiem, klarnetists Guntis Kuzma.

 

Tālivaldis Ķeniņš savulaik teicis, ka pirmie komponisti, kas viņam jau agros gados dziļāk iekrituši sirdī, esot Johans Sebastians Bahs un Roberts Šūmanis. Tāpēc iederīgi, ka šajā programmā abi meistari – Šūmanis un Ķeniņš – likti vienkop. Viņus lieliski papildina Dace Aperāne – dzimtenes un aizjūras latviešu mūzikas aprites neaizstājama vienotāja – ar savu Otro klaviertrio, ko visprecīzāk raksturo apakšnosaukums “Fantāzija”.

No Tālivalda Ķeniņa koncertā dzirdēsim mocartisko etīdi Die Zauberklarinette klarnetei solo, slavenās “Sarunas ar dzimteni”, kam Ķeniņš par pamatu licis sava vēstuļdomubiedra Imanta Zemzara opusu “Patiesība”, un “Parafrāzi par Roberta Šūmaņa tēmu” klavierēm solo.

No Roberta Šūmaņa devuma skanēs “Trīs fantāzijskaņdarbi” un Otrais klaviertrio, kurā Šūmanis citē pats savu dziesmu par brīnišķo tēlu, kas noslēpts dziļi sirdī, – šī mīlošā sirds klusi dzied senu dziesmu, kas trauc pie tevis vēja spārniem. Smalks kamermūzikas paraugs ar tehniski meistarīgi savītām un vienlaikus cilvēciski vienkāršām trim instrumentālām balsīm, kas sien mūsu uzmanību kā gudra un mūžīga domubiedru saruna.

Sestdienas vakara turpinājumā, plkst. 22.00 pie Spoguļklintīm aicinām uz nu jau trešo brīvdabas kino programmas KALNI seansu. Skatīsimies režisora Luisa Trenkera filmu “Kalns sauc” (Der Berg ruft,1939, Vācija). Itāļu alpīnists Žans Antuāns Karels vēlas būt pirmais cilvēks, kas uzkāpis Materhorna virsotnē. Viņš iepazīstas ar britu alpīnistu Edvardu Vimperu, un, tā kā kāpiens ir ļoti grūts, viņi nolemj to darīt kopā. Taču vienošanās izjūk, un abi vīri kļūst par sāncenšiem – viņi dodas iekarot virsotni vienā un tajā pašā dienā, 1865. gada 13. jūlijā, ar divām dažādām komandām. Karels no Itālijas puses, bet Vimpers no Šveices puses. Vimperam ar sešu cilvēku komandu – Čārlzu Hadsonu, Duglasu Hedovu, lordu Frānsisu Duglasu un gidiem: Mišelu Kro un tēvu un dēlu Taugvalderiem – tas arī izdodas. Līdz notiek nelaime…

Savukārt, sestdien, 27. jūlijā un atkārtoti - 17. augustā, plkst. 14.00 Cēsu Mākslas festivāls topošajā Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā aicina uz izglītojošām zīmēšanas nodarbībām bērnus vecumā no 5 līdz 10 gadiem.

Sākot nodarbību, bērni gida pavadībā iepazīs izstādi TUVPLĀNS un eksponētos mākslas darbus, savukārt pēc tās paši patstāvīgi vai ar pieaugušo palīdzību varēs radīt savus darbus. Nodarbības tēma būs "Tuvplāns", iedvesmu smeļoties no izstādes ietvaros eksponētajiem darbiem. Zīmēt varēs ar zīmuli vai mazu otiņu, smalki punktojot attēlu kā Vija Celmiņa, vai arī ar lielu otu, birsti un pat ar slotu lieliem triepieniem kā Edvīns Strautmanis!

Nodarbību vadīs festivāla Izglītības programmas vadītāja Elizabete Šatrovska. Visi materiāli darbu radīšanai būs nodrošināti. Vietu skaits ierobežots, tādēļ aicinām pieteikties laicīgi. Vairāk par pieteikšanos un dalības maksu www.cesumakslasfestivals.lv.

Atgādinām, ka sestdienās un svētdienās plkst. 12.00 ir iespēja piedalīties ekskursijā pa vizuālās mākslas izstādi TUVPLĀNS gida pavadībā (latviešu valodā). Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Pulcēšanās pie Topošā Cēsu Laikmetīgās mākslas centra ieejas (Pļavas iela 10).

Ik dienu apskatei pieejamas vēl divas Cēsu Mākslas festivāla izstādes - Koncertzālē “Cēsis” Kriša Salmaņa un Oresta Silabrieža veidoto ekspozīciju “Trimdas mūzikas personības un parādības”, bet Cēsu pils klētī Latvijas Mākslas akadēmija Bakalaura un Maģistra diplomandu darbu izstādi, kas tapusi ar festivāla patrona SEB bankas atbalstu.

Biļetes uz Cēsu Mākslas festivāla notikumiem nopērkamas Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, ASV vēstniecības Latvijā, Cēsu novada domes atbalstu un Koncertzāles “Cēsis” atbalstu. Diasporas mākslas un mūzikas norises festivālā notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 26171151

25.07.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930