Vidzemes kultūras programma

No aitas līdz cimdam – senās amata prasmes rekonstrukcijas meistarklase notiks  vietā, kur savus cimdus adījusi un filosofiskās domas pierakstījusi Jette Užāne - Dzērbenes pagasta Lejniekos.

Divu dienu laikā dalībnieks savām rokām, amata meistaru uzraudzībā, varēs izmēģināt un piedzīvot senās vilnas ieguves un apstrādes pilnu ciklu. Tas būs pētniecības un izziņas process, amata meistaru un interesentu mijiedarbība, mācīšanās caur pieredzi. Tiks ierādīta aitas cirpšana ar dzirklēm; vilnas šķirošana; vilnas mazgāšana, vilnas žāvēšana, vilnas kāšana un plucināšana, vilnas vērpšana un šķeterēšana, vilnas krāsošana un visbeidzot – cimdu adīšana, adatas pinuma cimdu darināšana un filcēšana.

Meistarklases vadīs profesionāli mākslinieki un sava amata meistari.

-      Vīru kopas Vilki vadītājs,  folkloras un vēstures entuziasts, aktieris Edgars Lipors ierādīs aitu vilnas cirpšanu ar tradicionālā tipa dzirklēm, kā arī noteikti izstāstīs kādu pasaku.

-      Māksliniece, seno tekstīltehniku rekonstruktore, Aija Brikmane ir īpaši pētījusi dažādu šķirņu aitu vilnas atšķirības un to izmantošanu tekstīliju izgatavošanā, savās meistarklasēs, stāstīs par vilnas īpašībām, ekoloģisku dzīvošanu, ierādīs vilnas vērpšanu un šķeterēšanu, kā arī arheoloģisko prasmi – adatas pinumu.

-      Tekstīlmākslinieces, Dzērbenes radošās mājas Memberi saimnieces Ērikas Mālderes vadībā meistarklašu dalībnieki būs līdzdalīgi vilnas krāsošanā ar augu krāsām, kā arī macīsies  no vilnas filcēt cimdus.

-      Tautas daiļamata meistare Ineta Krastiņa gan iesācējiem, gan jau amata pratējiem ierādīs cimda adīšanas prasmes. Ineta īpaši šogad ir pievērsusies slavenās dzērbenietes, cimdu adītājas Jettes Užānes daiļrades izpētei un cimdu rakstu atšifrēšanai. Savas meistarklases laikā Ineta dalīsies ar Jettes cimdu rakstu paņēmieniem un tehnikām.

-      Filosofe, folkloras pētniece, Jettes Dienu grāmatas autore un biedrības Cimdu Ceļš vadītāja Elīna Apsīte iepazīstinās ar Jettes māju, viņas dzīvi un cimdu stāstiem, kā arī vadīs dzijas šķirošanas, mazgāšanas, kāšanas un plucināšanas procesu, kā arī vārīs Lejniekos augušu foreļu zupu un rūpēsies, lai viss norit godam.

Dalībnieki klausīties tautas pasakās par aitām un vilnu, dalīsies savās zināšanās un pieredzē. Vakarēs pie ugunskura ar dančiem un dziesmām, horeogrāfes, folkloras pētnieces Lilijas Liporas vadībā.

Dalība ar pieteikšanos

Vairāk informāciju meklējiet FB: @jettesdienugramata; Instargram: jettesdienugramata

Vietu skaits ierobežots.

Dalība tikai ar Covid sertifikātiem.

 

12.08.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031