Arhīva kalendārs

« April 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Makslas dienaPiektdien, 6.aprīlī, plkst.21.00 pie Valmieras Kultūras centra, iestājoties krēslai, norisināsies Valmieras Mākslas dienu atklāšana. Tām šogad izvēlēta tēma „Dzimšana”, arī atklāšanas laikā aicinot ikvienu piedalīties savdabīga mākslas darba dzimšanā.

 

 

Dejotāji Lindas Mīļās vadībā ierastos skatuves dēļus nomainīs pret logu palodzēm, šoreiz skatītājus gaidot nevis telpās, bet pretī Valmieras Kultūras centra ieejai. Savukārt pēc tam ikviens aicināts izmēģināt interaktīvu gaismas projektu “Emogrāfs”. Tā pamatā ir savdabīga ierīce, kas sirdspukstus pārvērš mūzikā un žilbinošā mozaīkā – muzikālo pavadījumu un attēla dinamiku nosaka apmeklētāja sirds “informācija”. Uzdevums ir vienkāršs – izmantojot ierīci, ieraudzīt savu sirdspukstu veidotu mozaīku, atainotu uz Valmieras Kultūras centra fasādes, tādējādi ļaujot dzimt neparastam mākslas darbam.

Gaismas projekts pie Valmieras Kultūras centra darbosies divus vakarus – 6. un 7.aprīlī no plkst.21.00 līdz pusnaktij.

Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu nama divos stāvos būs skatāma mākslinieku Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa izstāde “Paralēli”. Atklāšana – 6.aprīlī plkst.17.00. Tās būs divas personālizstādes vienlaicīgi, katram meklējot savu individualitāti un skatījumu gan vizuāli, gan saturiski. Vija Zariņa aplūkojusi mūsdienu ainavas kodu dažādos gadalaikos un apgaismojumos, to atainojot lielformāta eļļas gleznās. Kaspars Zariņš savukārt turpina nesen iesākto abstraktās glezniecības ceļu, kas šajā izstādē būs akrila gleznojuma sajaukums ar dobtu un izslīpētu finieri.

Arī pie Valmieras muzeja būs gaismas un skaņas saspēle. 6. un 7.aprīlī no plkst.20.00 līdz 24.00 Valmieras muzeja teritorijā būs apkskatāms mākslinieces Agneses Melbārdes radītais gaismas un komunikācijas objekts “Message”. To veido 32 mobilo telefonu instalācijas, ieprogrammēta gaismas un mūzikas režija. Mūzikas autors ir  komponists un marimbas virtuozs Rihards Zaļupe. Objekta idejas pamatā ir vēlme radīt laikmetīgu uzrunu mūsdienu cilvēkiem – atgādināt, ka ir sācies jauns laikmets, un radīt pozitīvu enerģijas apmaiņu.

Savukārt Valmieras muzeja Maršnera nama iekšpagalmā 7.aprīlī no plkst.21.00 līdz 23.00 būs apskatāma vides instalācija “Refrakcija” – gaismas kristālu saspēle ar meditatīvām mūzikas skaņām. Idejas pamatā ir gaismas laušana jeb refrakcija – parādība, ka, gaismai pārejot no vienas vides citā, tā maina staru izplatīšanās virzienu. Gaismai lūstot, var novērot priekšmetu formu, novietojumu un izmēru izmaiņas. Instalācija būs apskatāma ik vakaru līdz 20.aprīlim.

Valmieras Mākslas dienās „Dzimšana” no 3.aprīļa līdz 3.maijam gaidāma vairāku izstāžu atklāšana, koncerti, filmu programma, biznesa forums, valmieriešus un viesus priecēs neparasti gaismas objekti, būs grāmatu atvēršana, izrādes.

Par Valmieras Mākslas dienu “Dzimšana” norisēm vairāk var uzzināt Valmieras mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Kultūra” un Valmieras Tūrisma informācijas centra mājaslapā www.visit.valmiera.lv.

Mākslas dienas organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru, Valmieras muzeju, Valmieras integrēto bibliotēku, Valmieras Mākslas vidusskolu, Valmieras Mūzikas skolu, Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”, biedrību “Valmieras attīstības aģentūra”, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcu, Valmieras Drāmas teātri, mākslas “Galerija Laipa”, kinoteātri “Gaisma”, Valmiermuižas kultūras biedrību, koncertzāli “Valmiera” un citiem partneriem. Informatīvi atbalsta Valmieras Ziņas.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.:26443410

VasksŠomēnes koncertzālē “Cēsis” aizsāksies jauns festivāls “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, kas veltīts izcilā latviešu komponista Pētera Vaska radītajai mūzikai. Atklājot dažādās Vaska daiļrades šķautnes, klausītāji aicināti uz trīs koncertiem – 7. aprīlī skanēs meistara sarakstītā instrumentālā kamermūzika, 12. aprīlī – kormūzika, bet festivālu vainagos simfoniskās mūzikas koncerts 28. aprīlī.

Pētera Vaska mūzika koncertzāles “Cēsis” veidotajās programmās skanējusi bieži, un tā gan koncertzāles akustikai, gan tās dabas tuvumam, kura runā Vaska mūzikā, šai koncertzālei ir tik piederīga. Arī pats komponists ir biežs viesis Cēsīs notiekošajos akadēmiskās mūzikas notikumos, un izveidojusies draudzība kļuva par iedīgli jauna festivāla idejai. Komponists dzimis 16. aprīlī, un viņa mūzikai veltītais festivāls vienmēr noritēs komponista un pavasara dzimšanas, atmodas laikā.

Festivāla programmu veidojis pats komponists un viņš būs klātesošs visos festivāla koncertos. Koncertprogrammās iekļauti gan senāk rakstīti, klausītāju iecienīti Pētera Vaska darbi, gan jaunāku laiku kompozīcijas. Pārstāvēti būs visi komponista daiļrades posmi, un festivālā, mūzikas valodā ar klausītājiem sarunāsies gan savulaik apbrīnotais, jauneklis brīvdomātājs, gan tas briedušais vīrs, kurš, jau palielus gadskaitļus nesdams, joprojām ir mundrs un sparīgs, pret pasauli dzirdīgs un pret mūziku bijīgs.

Festivālu 7. aprīlī atklās Vaska instrumentālās kamermūzikas koncerts ar koncertzāles “Cēsis” 2018. gada rezidējošo ansamblis Trio Palladio. Trīs Lielās mūzikas balvas laureātu – vijolnieces Evas Binderes, čellistes Kristīnes Blaumanes un pianista Reiņa Zariņa interpretācijā skanēs emocionāli aizraujošais trio Episodi e canto perpetuo, kā arī Castillo interior, bet Vaskam tik tuvās Latvijas dabas ainavas mūzikā atklāsies opusos “Zaļā ainava” un “Līdzenuma ainavas”.

Pirms šī koncerta festivāla apmeklētāji aicināti uz Pirmskoncerta sarunu ar pašu komponistu, ko vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

12. aprīlī gaidāmajā Pētera Vaska kormūzikas koncertā klausīsimies daudzām starptautiskām konkursu uzvarām vīto jauniešu kori “Kamēr...”, kas sava diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā muzicēs kopā ar Vaska mūzikas atskaņošanā rūdīto Spīķeru kvartetu. Koncerta “ Debesis un zeme” atklāj programmas duālo būtību, tajā skanēs gan komponista rakstītā garīgā mūzika, kā šedevri “Mūsu Tēvs” un Donna nobis pacem, gan dziesmas, kas atklāj viņa dabas un dzimtās zemes mīlestību kā staltā kordziesma “Māte Saule, trakā “Zīles ziņa” vai poētiskās “Līdzenuma ainavas”.

Šis koncerts atnesīs arī kādu pārsteigumu! Ne visiem mūzikas cienītājiem zināms, ka Pēteris Vasks studējis Lietuvas Valsts konservatorijā un absolvējis to kā diplomēts kontrabasists. Tikai pēc tam, jau Latvijā, studējis kompozīciju. Koncertā Pēteris Vasks dzīvos kopā ar saviem skaņdarbiem un citiem koncerta mūziķiem, spēlējot kontrabasu.

Festivāla kulmināciju sasniegs 28. aprīlī. Pēcpusdienā, plkst. 16.00 piedāvāsim noskatīties “Latvijas televīzijas” 2015. gadā radīto dokumentālā filmu par Pēteri Vasku “Musica Serena. Komponists Pēteris Vasks». Filmas režisore Kristīne Želve, scenāriste Ieva Rozentāle, operators Andrejs Verhoustinskis.

Savukārt, plkst. 19.00, baudīsim festivāla noslēguma koncertu “Tālā gaisma”, kura īpašie viesi būs paša komponista uzaicinātais Zviedrijā dzīvojošais britu vijolnieks Hugo Tičati (Hugo Ticciati) un Vaska draugs un domubiedrs – somu diriģents Juha Kangas. Solista un kamerorķestra Sinfonietta Rīga izpildījumā dzirdēsim Gidonam Krēmeram rakstīto, iekšējas dinamikas un emocionālas spriedzes pilno Vijoļkoncertu “Tālā gaisma”. Otrajā daļā Juha Kangas un orķestra lasījumā skanēs simfonija “Balsis”, kas tapusi Latvijai grūtajā un izšķirošajā 1991. Simfonijā atklājas Pētera Vaska daiļradē nozīmīgās tēmas – dzīvība, mūžība, sirdsapziņa un pāri visam - komponista mūzikā visuresošais dziļi personīgais garīgums, kurš ikvienam festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” klausītājam sniegs arvien jaunas atklāsmes un emocionāli visaugstāko spriegumu.

Biļetes un festivāla abonementi nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

29. martā noslēgusies projektu pieteikumu iesniegšana kultūras projektu konkursam „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2018”. Saņemti 119 pieteikumi par kopējo summu 478 562,00 EUR. Šogad konkursā tiks sadalīts ievērojami lielāks finansējums kā iepriekšējos gados - 129 600,00 EUR. Līdz aprīļa beigām ekspertu komisija izvērtēs pieteiktos projektus, un konkursa rezultāti būs zināmi pēc 27. aprīļa. Rezultāti tiks publicēti Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā, un ar visiem projektu konkursa dalībniekiem sazināsimies personīgi. Projektus vērtēs apstiprināta ekspertu komisija, kuras sastāvā ir pārstāvji no Vidzemes plānošanas reģiona, Alūksnes novada pašvaldības, biedrības “Kultūras menedžmenta centrs “Lauska””, Valsts kultūrkapitāla fonda, UNESCO, Zemkopības ministrijas, kā arī Kultūras ministrijas.

Vidzemes kultūras programma ir iespēja reģiona kultūras organizatoriem saņemt atbalstu savām idejām un iniciatīvām, lai radītu un pilnveidotu kultūras notikumu piedāvājumu Vidzemē.

Atbalsts būs pieejams tādiem kultūras projektiem, kuri sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un prioritātēm un kurus plānots īstenot laika posmā no 2018. gada maija līdz 2018. gada 15. decembrim.

2018. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi. Šogad kā viena no prioritātēm noteikta bērnu un jauniešu kvalitatīvai kultūrizglītībai un iesaistei kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

Vidzemes kultūras programma ir būtisks finanšu instruments, kas sekmē un nodrošina kultūras procesu Vidzemē, tādejādi veidojot un saglabājot kultūrvidi ārpus galvaspilsētas.

Vairāk informācijas: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv , Tel.nr. 25670756.