Arhīva kalendārs

« July 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Dabas aizsardzības pārvalde svētdien, 29. jūlijā, tuvus un tālus viesus, maizes cepējus un tradīciju zinātājus aicina uz atjaunotajām Āraišu vējdzirnavām, lai iepazītu grauda ceļu no tīruma līdz maizes kukulītim, kopīgi iegrieztu atjaunoto dzirnavu spārnus un svinētu Latvijas simtgades Maizes dienu. “Āraišu vējdzirnavas ir unikāla kultūrvēstures liecība un vienīgās Latvijā, kurās vēl darbojas senlaiku oriģinālā dzirnavu iekārta. To atjaunošana ir spilgts apliecinājums, ka nacionālais parks nav tikai aizsargājamās dabas vērtības vien, tā nozīmi veido gan daba, gan vēsture, kultūra un tradīcijas ciešā mijiedarbībā,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Kopš pagājušā gada Maizes dienām dzirnavas ir piedzīvojušas vērienīgas pārvērtības, notikuši būtiski remontdarbi, lai atjaunotu spārnus un dzirnavu mehānismus. Šogad pasākuma laikā būs vienreizēja iespēja vērot dzirnavu ratu ritējumu, kā arī varēs izstaigāt visus stāvus, apskatīt dzirnavu mehānismus un iepazīties ar mūsdienīga dizaina jaunajiem informācijas stendiem.

Amatas novada Āraišu vējdzirnavu kalnā tradicionāli laikā ap Annām un Jēkabiem atzīmē Maizes dienu, kad godina rudzu maizi, cepējus un seno tradīciju turpinātājus.

“Maizes diena ir brīnišķīga tradīcija, kur ik gadu satiekas maizes cepēji – gan tie, kas cep tradicionālo rupjmaizīti īstās maizes krāsnīs, gan tie, kuri cep jaunāku laiku maizīti. Lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei, dosimies ceļojumā pa Kukulīša taku. Būs darbošanās, meistarošana, gudrošana, dziedāšana, spēles, pārcilājot bagātīgo tradīciju pūru un atgādinot sen piemirsto,” par pasākumu stāsta dabas izglītības speciāliste Anda Andrušaite.

Pie lielā Jēkabu galda ar dziesmām un sirsnīgiem stāstiem norisināsies jaunās maizes griešana un garšošana. Kā jau katrā Maizes dienā tiks godināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas. Maizes dienā norisināsies gan kulinārās meistarklases, gan Jēkaba maizes cepšana, degustācija. Apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumus varēs iepazīt un iegādāties Kukuļtirdziņā.

Āraišu vējdzirnavas ir viens no Dabas aizsardzības pārvaldes apsaimniekotajiem objektiem Gaujas Nacionālajā parkā. Tās būvētas 19. gadsimta vidū Drabešu muižas vajadzībām. Pagājušā gadsimta 80. gados dzirnavas nonāca Gaujas Nacionālā parka paspārnē un tika atjaunotas un līdz pat mūsdienām šeit regulāri apskatāmas izstādes un ekspozīcija par dzirnavu vēsturi un nozīmi, ir iespējams iemēģināt roku graudu malšanā un izzināt senās tradīcijas.

Rekonstrukcijas laikā dzirnavās atjaunotas jumta konstrukcijas un fasāde, veikti uzlabojumi iekštelpās, izveidots āra apgaismojums un pats galvenais - izgatavoti jauni vējdzirnavu spārni. Dzirnavas nav tikai dekoratīvs un vēsturisks objekts, tās ir arī pilnībā funkcionējošas – šeit iespējams samalt gan miltus, gan dažāda veida putraimus un citus graudaugu produktus.

https://daba.gov.lv/upload/Image/afisa/Afisa_2907_Araisu_dzirn.jpg

 

Valmieras pilsētas svētkos, kas norisināsies no 27. līdz 29.jūlijam, pieejamas arī plašas sporta aktivitātes gan tiem, kas vēlas svētkus pavadīt aktīvi, gan tiem, kuri labprāt vēro un atbalsta sportistus. Sestdien, 28.jūlijā, Valmieras pilsētas svētku laikā, no plkst. 12.00 līdz 17.00, Dzirnavu ezeriņā norisināsies paralēlās airēšanas slaloma sacensības "Valmiera viļņo!". Tajās piedalīsies dalībnieki četrās laivu klasēs no visām Baltijas valstīm. Sacensības notiks bērnu/jauniešu, vīriešu/sieviešu, kā arī veterānu kategorijās. Līdz plkst. 13.30 notiks kvalifikācijas braucieni, savukārt no plkst. 14.00 līdz 16.30 – izslēgšanas cīņas un finālbraucieni.

Svētdien, 29.jūlijā, no plkst. 12.00 līdz 15.30 notiks orientēšanās sporta sacensības Valmieras rogainings. Sacensību centrs atradīsies pie Valmieras pilsdrupām (numuru izņemšana no plkst.11.00).

Valmieras rogainings ir orientēšanās sporta komandu sacensības, kur komandas pārvietojas apvidū un noteiktā laika periodā brīvi izvēlētā secībā, apmeklē apvidū izvietotus kontrolpunktus, kuriem piešķirtas noteiktas vērtības, cenšoties savākt pēc iespējas vairāk punktu. Distancē dalībnieki pārvietojas tikai ar kājām, navigācijai izmantojot sacensību organizatoru izsniegto karti. Distances laikā atļauts izmantot jebkādas citas elektroniskās navigācijas ierīces. Dalībnieku pienākums ir ievērot Latvijas Republikas ceļu satiksmes noteikumus, sekot sacensību tiesnešu un organizatoru norādījumiem.

Dalība rogainingā notiek komandās no diviem līdz četriem dalībniekiem. Komandas tiek sadalītas pa grupām pēc dalībnieku dzimuma (vīrieši, sievietes, jauktā grupa) un vecuma (jaunieši, pieaugušie). Iespējams startēt arī ģimeņu grupā, ja vismaz vienam ģimenes dalībniekam ir 12 vai mazāk gadu.

Informāciju sagatavoja:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26349122

18. un 19. jūlijā Alūksnē norisinās Latvijas Bibliotekāru biedrības Vidzemes nodaļas 21. saiets – konference “Bibliotēkas pamatvērtības un nākotnes izaicinājumi” un tās ietvaros atklāta bibliotēkām veltīta izstāde. Konferences atklāšana norisinājās Alūksnes Kultūras centrā, un tās ietvaros atklāja Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrības veidoto izstādi “Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai”, kurā stāstīts arī par Alsviķu bibliotēku. Īpašu pateicību par palīdzību izstādes veidošanā saņēma Alsviķu bibliotēkas vadītāja Sarmīte Meļķe. 

Vidzemes bibliotekāri konferences laikā vairos savas zināšanas par tādām tēmām kā lasītprasmi veicinošas metodes un to pielietojums, pārrunās Latvijas Bibliotekāru biedrības aktualitātes, tiksies ar Alūksnes un Apes novada fondu un iepazīs medijpratības veicināšanas pasākumus. Konferences dalībnieki apmeklēs arī ar Alūksnes pilsētas skaistākās vietas.Izstāde Alūksnes Kultūras centrā apskatāma līdz 19. augustam.

FOTO: Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone pasniedz pateicību Alsviķu bibliotēkas vadītājai Sarmītei Meļķei.

Sagatavojis:
Druvis MUCENIEKS,
Alūksnes novada pašvaldībassabiedrisko attiecību speciālists
Tālruņi: 64381503; 26456644
druvis.mucenieks PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs šā gada 3.augustā plkst. 15:00  ielūdz ikvienu interesentu uz izstādes “Vai viegli būt jaunam? – PROTESTS [Madonas rajona 50-90. gadu jaunatne] atklāšanu. Madona šogad ir Latvijas jauniešu galvaspilsēta. Muzejs vēlas aicināt ikvienu, kurš vēl ir, vai reiz bijis jaunietis, uzdot sev 1986. gada režisora Jura Podnieka filmas nosaukumā ietverto hrestomātisko jautājumu – “Vai viegli būt jaunam?”

Kādi bija jaunieši Madonas rajonā 50.-90. gados? Kas, kā un kāpēc viņus centās izaudzināt par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem un kāda bija jauniešu reakcija uz to? Meklē atbildes no 2018. gada 3. augusta Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstādē mansarda zālē.

Izstāde top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Vidzemes plānošanas reģiona, AS “Latvijas valsts meži” projekta “Vai viegli būt…?” finansiālo atbalstu.

Informāciju sagatavoja
Līga Irbe,
Tālr.:  64822483, 29750811,
e-pasts: irbe.liga PIE gmail PUNKTS com