Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

No 24.oktobra Valmieras muzeja Izstāžu namā apskatāma Ievas Kampes-Krumholcas gleznu izstāde “Mēs nākam no viena koka”. Tā ir gleznu sērija par cilvēkiem, kas izteikta “augu valodā”.

Dabas motīvs mākslinieces glezniecībā ir bijis klātesošs vienmēr, taču pēdējos četrus gadus viņas aizraušanās ir meklēt simboliskas augu kompozīciju līdzības ģimeņu, sabiedrības un indivīda attiecībām ar sevi un ārpasauli. Augu lapas nereti nostājas tā, ka spēj izstāstīt līdzcilvēku noklusēto, palūgt nepalūgto piedošanu, atzīties slēptajā mīlestībā, norādīt uz atšķirībām un līdzībām vienlaikus. Turklāt augu klātbūtne brīnišķīgi nomierina, atbrīvo un samīļo mūslaiku nogurušo cilvēku – tas ir ideāls sākums sarunai par to, ko atklāt nav laika, nav drosmes.

Gleznu motīvi palēnām meklēti un atrasti Eiropas botāniskajos dārzos, un, tāpat kā dārzos ir tematiskās augu zonu grupas, arī izstādē augu gleznas aktualizē dažādas attiecību līdzības. Piemēram, gleznas ar kaktusu motīviem ir tieši un ironiski stāsti par ģimeņu attiecībām – par to, kā radinieku acīs visi mazliet sacenšamies un ka visasākā adata, ko iedurt otram sānos, nāk no tuvākā. Paparžu motīvs stāsta par vieglām ļaušanās pilnām attiecībām pašam ar sevi. Palmu gleznās visbiežāk risinātas partnerattiecību situācijas.

Māksliniece Ieva Kampe - Krumholca dzimusi 1992.gadā Valkā. No 2011. līdz 2017.gadam Latvijas Mākslas akadēmijā studējusi stājglezniecības restaurāciju un glezniecību. Šobrīd dzīvo un glezno Kocēnos. Izstāde Valmieras muzejā skatāma līdz 5.decembrim.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Rudenim uzklājot krāšņo zelta lapu seģeni un gaisā virmojot gada patriotiskākā mēneša noskaņai, Valmierā no 7. līdz 14.novembrim norisināsies rudens gardākais notikums – Valmieras Restorānu nedēļa. Šoruden gardēžus ar neaizmirstamām garšām un viesmīlību lutinās seši Valmieras restorāni un kafejnīcas: restorāni VECPUISIS, RĀTES VĀRTI, DELIZIA, viesnīcas WOLMAR restorāns, kā arī VĪNKALNI PILS MĀJA un kafejnīca TĒRBATA.

Šogad Restorānu nedēļas piedāvājumu papildinās trīs jauni dalībnieki – restorāns DELIZIA, VĪNKALNI PILS MĀJA un kafejnīca TĒRBATA. Kā ierasts, Restorānu nedēļas apmeklētājiem tiks pasniegta trīs kārtu maltīte, kas atšķirsies no ikdienas ēdienkartes, EUR 20 vērtībā.

Restorāns VECPUISIS, kas atrodas īpašā vietā – vēsturiskā Vecpuišu parka sirdī, uzkodā būs sarūpējis kūpinātu kaņepju sieru ar bumbieru krēmu, vītinātiem dzeltenajiem tomātiem un marinētiem āboliem, bet pamatēdienā būs piedāvājums no trim variantiem – lēni gatavota un viegli dūmota cūkas fileja, krāsnī cepta bute vai rudens dārzāju bļoda, kas īpaši iepriecinās tos, kuri priekšroku dod veģetārajam ēdienam. Desertā tiks pasniegts šokolādes un pīlādžu muss ar smiltsērkšķu sorbetu un karameli. Ēdienkarte šeit.

Iepretim Valmieras Drāmas teātrim esošā restorāna RĀTES VĀRTI piedāvājumā atradīsiet lēni pagatavotu butes fileju ar marinētiem sakņaugiem un sīrupā noturētām rudens ogām, bet pamatēdienā tiks pasniegts fazāna konfits ar kviešu putraimiem biešu krēmā, melnsaknes biezeni un sarkanvīna mērci. Restorāns ik gadu parūpējas, lai deserta nosaukums ir īpašs un atstāj vietu iztēlei, tādēļ šogad tā nosaukums ir KASTANIS. Ēdienkarte šeit.

Viesnīcas WOLMAR restorāns, kurš nesen kā piedzīvojis pārmaiņas interjerā, lutinās ar topinambūra-baraviku krēmzupu uzkodā, bet pamatēdienā piedāvās izvēlēties vienu no trim variantiem – līdakas fileju no Burtnieka ezera, pīles krūtiņu, kas tiks pasniegta rudens sakņu sinepju-medus glazūrā, vai lēcu-burkānu kroketes ar aunazirņu biezeni un trifeļeļļas-olu mērci. Desertā tiks piedāvāts ķirbju-brūkleņu krēms ar šokolādi un cidoniju sīrupu. Ēdienkarte šeit.

Restorāns DELIZIA atrodas viesnīcā NAKTSMĀJAS un savas durvis apmeklētājiem vēris pērnā gada oktobrī. Restorānu nedēļas laikā uzkodā tiks piedāvāta Latvijas sarkanā biete ar lazdu riekstiem un kazas sieru, pamatēdienā – teļš ar topinambūru un ceptu sīpolu marmelādi, bet desertā tiks pasniegts kas īpašs – sviesta ķirbis ar meža mellenēm. Ēdienkarte šeit.

VĪNKALNI PILS MĀJA gan valmieriešiem, gan pilsētas viesiem zināma ar gardajām itāļu picām, savukārt Restorānu nedēļas piedāvājumā ēdienkarte patīkami pārsteigs visus gardēžus. Uzkodā tiks pasniegti fritēti cukini ar Pils Mājas mērcēm un kraukšķīgu brokoli, bet pamatēdienā būs izvēle no divām svaigajām pastām spagetti – garšaugu-baltvīna-parmezāna mērcē ar tīģergarnelēm un citām jūras veltēm vai krēmīgā baraviku mērcē ar parmezānu un timiānu. Desertā viesiem būs iespēja nobaudīt mango semifredo ar zemeņu-bazilika condimento. Ēdienkarte šeit.

Reti kurš nav dzirdējis par kafejnīca TĒRBATA gardajiem burgeriem un iedvesmojošu telpu dizainu. Restorānu nedēļas laikā kafejnīcas apmeklētāji tiks aicināti baudīt tomātu tartaru ar vītinātu gaļu un kazas siera krēmu uzkodā, doradu riekstu panējumā ar melnajām lēcām, muskata ķirbi un baltvīna mērci, bet desertā gardēži tiks lutināti ar cidoniju-laima siera kūku dzērveņu mērcē. Ēdienkarte šeit.

Oktobra izskaņā Visit Valmiera Facebook lapā norisināsies konkurss, lai noskaidrotu sešus laimīgos, kuri iegūs iespēju baudīt Valmieras Restorānu nedēļas piedāvājumu kādā  restorānā.

Lai nobaudītu īpašos piedāvājumus, nepieciešams veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju. Visas ēdienkartes pieejamas visit.valmiera.lv.

18.novembrī valsts svētku noskaņās Valmieras restorāni un kafejnīcas būs sarūpējuši īpašu svētku piedāvājumu. Vairāk informācija par svētku norisēm Valmierā, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadā jau drīzumā visit.valmiera.lv.

Apmeklējot restorānus un kafejnīcas, aicinām būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktos drošības pasākumus! Uz tikšanos Valmieras Restorānu nedēļā – gardākajā rudens notikumā Valmierā!

Informāciju sagatavoja:

Zane Krūmiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma projektu vadītāja

Mob. tālr.: 25437177

Sestdien, 24. oktobrī, Koncertzālē “Cēsis” gaidāms Sinfonietta Rīga koncerts, kurā skanēs komponistu – robežpārkāpēju mūzika. Enerģiskā un talantīgā pianista Daiņa Teņa, grupas Dagamba dalībnieka, izpildījumā skanēs britu progresīvā roka leģendas Kīta Emersona Pirmais klavierkoncerts un tam līdzās – Platona Buravicka parafrāze par Emersona un viņa domubiedru daiļradi. Koncerta programmu vainagos Uģa Prauliņa jaundarba Elements pasaules pirmatskaņojums.

Kamerorķestri Sinfonietta Rīga raksturo izzināšanas prieks un vēlme atklāt jaunus horizontus. Diriģenta Normunda Šnē vadībā, aizrautīgie un erudītie orķestra mūziķi  arvien saviem klausītājiem aktualizē 20. gs. muzikālos fenomenus un dažādu stilu novirzienus, meklē spilgtas parādības mūsdienu mūzikas pasaulē.

Šoreiz Kīta Emersona nemirstīgajā mūzikā Sinfonietta Rīga meklē un atrod atbildi uz jautājumu: kas notiek, kad augstas raudzes rokmūzika satiekas ar orķestri.

Pagājušā gadsimta 60-tajos gados jaunas vēsmas jau zināmo mūzikas žanru kaleidoskopā ienesa viens no britu progresīvā roka pamatlicējiem, taustiņinstrumentālists un komponists Kīts Emersons (1944-2016). Kopā ar basģitāristu Gregu Leiku no ārtroka apvienības King Crimson un sitaminstrumentālistu Karlu Palmeru no odiozās teatrālo rokmūzikas priekšnesumu grupas Crazy World of Arthur Brown Emersons 1970. gada sākumā dibina trio Emerson, Lake and Palmer (ELP). Šī apvienība iezīmē Emersona daiļrades māksliniecisko briedumu un populārās mūzikas pasaulē integrē nopietnu akadēmisko repertuāru un domāšanu. ELP savu ekspresīvo un nereti megalītisko skaņdarbu tapšanā izmantojuši Ārona Koplenda, Johana Sebastiāna Baha, Pētera Čaikovska, Leoša Janāčeka, Modesta Musorgska, Sergeja Prokofjeva un Belas Bārtoka kompozīcijas, un katrs grupas skaņu ierakstu albums vērtējams kā idejiski un stilistiski noslīpēts konceptuālās mākslas paraugs.

Koncertā Cēsīs dzirdēsim Kīta Emersona Pirmo klavierkoncertu, ko kopā ar Sinfonietta Rīga atskaņos Dainis Tenis, publikai plašāks pazīstams kā apvienības Dagamba pianists.

Kīta Emersona Klavierkoncerts apkopo nepārspējamā taustiņinstrumentālista talanta zīmīgākās šķautnes - virtuozu solopartiju, neskaitāmas saiknes ar iepriekšuzrakstītu mūziku, impulsīvu temperamentu. Šī ir manas jaunības mūzika un pārņem laimes sajūta to atskaņojot kopā ar 21.gadsimta mūziķiem,” atdzīst diriģents Normunds Šnē.

Līdzās K. Emersona skaņdarbam programmā likts viens no nepieradinātākajiem Latvijas radošajiem gariem Platons Buravickis. Dzirdēsim parafrāzi par britu mūziķa un viņa domubiedru daiļradi skaņdarbā EmersoniLaPa, kas Sinfonietta Rīga un Normunda Šnē lasījumā tika pirmatskaņots pērn 29. novembrī Lielajā ģildē.

Savukārt vakara lielākais notikums ir latviešu komponista Uģa Prauliņa jaundarbs Elements, kura žanriskais apzīmējums ir Eclectic (con)Fusion Symphony in Rock. “Dzelzs priekškara” otrā pusē dzimušo un augušo Prauliņš, tāpat kā Emersons, ir klasiskās un neakadēmiskās skaņu pasaules savienotājs - ar rokmūziķa nervu, turklāt ar lielu interesi par tautasmūziku.

Uģis Prauliņš par savu jaundarbu Elements: “Šis darbs ir manas iepriekšējās pieredzes apkopojums. Te ir cieņpilni un eksperimentāli apliecinājumi savu līdzšinējo ideālu un iedvesmotāju rokrakstiem un atmosfērām mūzikā. Ir savādi, pat satriecoši redzēt afišā savu vārdu blakus izcilam iedvesmotājam Kītam Emersonam! Pozitīvi ironiskā kārtā - jau pirmajā Simfonijas daļā ir diezgan tieša alūzija uz izcilo ELP konceptskaņdarbu Tarkus, kura galvenā tēma bieži mani iedvesmojusi mani vairāki skaņdarbu radīšanā. Šis jaundarbs man ir eksperimentāls un mani interesē kā kopskanēs izvēlētais motīvs un faktūru risinājums. Paldies visiem, kuri uzņēmās šo risku - doties šādā ceļojumā, un klausītājiem, kuri pacietīgi ziedos savu vakaru pirmatskaņojumā Cēsīs.”

 

Biļetes uz koncertu nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā  www.bilesuparadize.lv.

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151