Arhīva kalendārs

« June 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Vasaras saulgriežos, 21.jūnijā, saulrieta koncertā Gaujas krastā pie Līgatnes pārceltuves piedzīvosim gada garāko dienu un īsāko nakti.  Koncerts īpašā vietā ar īpašu noskaņu, kur skatītāji vienā Gaujas krastā savīsies ar otrā krastā esošajiem mūziķiem, kopā radot saules pavadīšanas rituālu. Līgatnes gleznaino dabas ainavu pie Gaujas piepildīs gan klausītāju iemīļotas un populāras tautasdziesmas, gan pazīstamas un līdzi dziedamas melodijas Aleksandras ŠPICBERGAS un Ērikas EGLIJAS-GRĀVELES izpildījumā.

Vasaras saulgriežu diena Līgatnē iesāksies ar Latvijas Radio 2 organizēto Vislatvijas aktivitāti „Gadsimta garākā līgodziesma”. Līgatni šajā pasākumā pārstāvēs jauktais koris LĪGATNE - diriģents Mārcis Katajs. Radio tiešraidei ar savu priekšnesumu koris pieslēgsies plkst. 6:45. Šajā pasākumā koris “Līgatne” piedalījās arī iepriekšējā gadā, un labās tradīcijas tiek turpinātas, palaižot līgo dziesmu līdzi Gaujas straujajam tecējumam un izbaudot rasainu vasaras rītu upes krastā. Saulgriežu dienā tas ir īpašs rituāls arī pašiem dziedātājiem, iesākot garāko gada dienu ar muzicēšanu uz Līgatnes pārceltuves prāmja.

Savukārt, vakara programmā – koncertā iekļautas divas spilgtas latviešu dziedātājas, kuras lepojas ar savu latvietību un vēlas to parādīt skatītājiem caur dziesmu tieši saulgriežu vakarā. Plkst. 21:00 uz īpašās saulgriežu skatuves kāps Aleksandra Špicberga kopā ar mūziķiem Ati Andersonu un Kasparu Kurdeko. Saulgriežu programmā iekļautas skanīgas latviešu tautasdziesmas, virtuozas Imanta Kalniņa melodijas un dziesmas, kuras izceļ īpašo Aleksandras balss tembru un spēcīgo vokālu. A. Špicberga: “Mums nav jāizdomā jauna Latvija, jo tāda mums jau ir dota. To mums devuši senči – mūsu saknes un valoda. Dziedāsim visi kopā savā skaistajā latviešu valodā un atcerēsimies, ka it viss ir iespējams, ja vien mēs būsim vienoti.” 

Plkst. 22:00 koncertu “Saulgrieži Gaujas krastā” turpinās šarmantā Dailes teātra aktrise Ērika Eglija-Grāvele. Savādāks balss tembrs, aktrises individuālā pieeja dziesmu interpretācijai, niansēts skanējums un izjusts dziedājums ir Ērikas dziesmu pasniegšanas bagātība.

“Saulgrieži man saistās ar latviskajām tradīcijām un rituāliem, ko piekopa mūsu senči, ar dabas maģiju un tās spēku...ar kaut kā veca aiziešanu un jauna sākumu... Sagaidīt Saulgriežus Līgatnē, koncertējot gandrīz pēc vesela gada klusēšanas un turklāt uz tik neparastas skatuves, būs vienreizēji neaizmirstams notikums,” saka Ērika Eglija-Grāvele par gaidāmo uzstāšanos. Koncertā izskanēs ar dziesminieka Haralda Sīmaņa dziesma EZERS, kuras izjustais un aizkustinošais izpildījums pārsteidza skatītājus TV3 šovā BALSS MASKĀ.

Koncerta klausīšanai no krasta aicinām ņemt līdzi pledus un sedziņas.

Aktīvākie koncerta apmeklētāji aicināti izmantot iespēju baudīt koncertu uz ūdens laivās, cenšoties noturēties Gaujas intensīvajā straumē. Laivas nodrošina paši apmeklētāji un paši atbild par drošību uz ūdens.

Saulgrieži Gaujas krastā būs jauki pavadīts laiks, taču aicinām visiem apmeklētājiem ņemt vērā valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus un individuālo atbildību par savu veselību.

Uzziņai: Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs piedāvā dažādas izklaides un atpūtas iespējas. Iepazīties ar plašāku tūrisma piedāvājumu var tīmekļa vietnē www.visitligatne.lv un sociālā tīklā Facebook kontā @visitligatne, apskatot Līgatnes apkārtnes iespējas.

Aleksandra ŠPICBERGA ir viena no spilgtākajiem jaunās paaudzes mūziķiem Latvijā ar dabisku muzikalitāti un neparasti spēcīgu balsi. Aleksandrai ir 19 gadi, un viņa mācās Rīgas Doma kora skolā, apgūstot akadēmisko vokālo dziedāšanu. Īpaša vieta viņas repertuārā ir latviešu populārajai mūzikai un folklorai. Ir izdoti divi Aleksandras solo albumi: 2015. gadā debijas CD „Iepazīšanās”  un otrs - „Aicinājums”, kurā iedziedātas ļoti pazīstamas melodijas – gan tautas, gan komponistu radītas. Aleksandra muzicēs kopā ar  talantīgiem mūziķiem Ati Andersonu (taustiņi) un Kasparu Kurdeko  (sitamie instrumenti).

Ērika EGLIJA-GRĀVELE ir Dailes teātra aktrise kopš 2010.gada. Papildus aktrises karjerai Ērika pievērš īpašu uzmanību savu vokālo prasmju attīstīšanai. Par to var pārliecināties klausītāji, ik reizi atklājot kādu jaunu skanējumu Ērikas sniegumā. Plašāku auditoriju ar savām vokālajām prasmēm Ērika Eglija-Grāvele pārsteidza TV3 dziesmu spēlē ”Balss maskā”,  slēpjoties zem maskas RĪGA. Izjustais un aizkustinošais skanējums pārsteidza skatītājus, izpildot dziesminieka Haralda Sīmaņa pazīstamāko kompozīciju “Ezers”.

Papildu informācijai:
Pašvaldības aģentūra “Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs”
Kaspars Grīnfelds
+371 29184737
kultura PIE ligatne PUNKTS lv

Projekta “Māksla Kvadrātā” ietvaros 14. jūnijā notika gleznotāja Andra Eglīša gleznošanas meistarklase un scenogrāfes Katrīnas Neiburgas video mākslas meistarklase brīvdabas izstādē “SAVVAĻA” (Jaundrusti, Drustu pagasts).

 

Meistarklasēs piedalījās  profesionālās vidējās izglītības programmas 20 izglītojamie, kuri apgūst prof. vidējāsizglītības programmas:  “Apģērbu dizains”, “Reklāmas dizains”, “Interjera dizains” un “Multimediju dizains” un profesionālā priekšmeta pedagogi: I. Lapiņa- Strazdīte, G. Karāne, I. Cālīte, K. Vītiņa, L. Uzulēna un P. Rozītis. Gleznošanas meistarklases laikā izglītojamie iepazinās ar gleznotāju, LMA Glezniecības katedras  vadītāju un docentu Andri Eglīti, tā radošo darbību, orģināldarbiem, apguva dažādas mākslas darbu radīšanas tehnikas zemes toņu glezniecībā, iepazinās ar laikmetīgo mākslu un konceptuālo mākslu. Izglītojamie  meistarklases laikā radīja zemes toņu krāsas no teritorijā atrodamiem materiāliem- māliem un minerāļiem, tos sajaucot ar akrila laku. Šādā veidā iepazīstoties ar autortehniku, kurā Andris Eglītis specializējies vairāku gadu gaitā. Jaunieši dodoties plenērā, gleznoja dabas ainavu iepazīstot zemes toņu glezniecības daudzveidību. Izglītojamie papildus fotografēja dabas daudzveidību un  darbu radīšanas procesu. Izglītojamo radītās gleznas autortehnikā eksponēs mākslas darbu izstādē VDMV galerijā K2 un vestibilā septembrī un oktobrī.

  Publicitātes foto

Video mākslas meistarklases laikā izglītojamie iepazinās ar  scenogrāfi un video mākslinieci Katrīnu Neiburgu, tās radošo darbību, apskatīja publiski nepieejamus video darbus, apguva dažādas video mākslas darbu radīšanas tehnikas, papildināja zināšanas scenogrāfijā un režijā, iepazīsinās ar laikmetīgo mākslu un konceptuālo mākslu. Praktiskajā daļā veica mākslinieces uzdevumu- nofilmēt video fragmentus no dabas elementiem, vietu kadrējumiem, kurus apstrādājot izmantot “vīdžejošanai”. Septembrī ar speciālu multimediju tehnoloģiju palīdzību tiks apstrādāti video faili, radot vizuālus efektus, kas reālā laikā pavada mūziku. Rezultātā tiek veidots uz videofragmentiem balstīts jaundarbs, kuru eksponēs izstādē un atskaņos skolas pasākumos. 

    Publicitātes foto

Meistarklases norisinājās mākslinieka A. Eglīša darbnīcā un brīvdabas izstādē “SAVVAĻA”. Izstādes apmeklējums plānots kā pārgājiens, kura laikā vēroja brīvdabās eksponētos laikmetīgās mākslas darbus, kas radīti uz vietas SAVVAĻA. Pārgājiens trīs stundu garumā iedvesmoja doties plenērā un skicēt dabas ainavas, fotografēt vides mākslas objektus un laikmetīgās mākslas tēlniecības darbus. Jāatzīmē, ka Izstādē “SAVVAĻA” 2020. gadā ir izstādīti 18 latviešu un ārzemju laikmetīgo mākslinieku darbi – šogad izstāde tika paplašināta ar vēl 21 jaunradītu mākslas objektu.

Projekts “Māksla Kvadrātā” tiek realizēts ar Vidzemes plānošanas reģiona, AS "Latvijas valsts meži", Valsts kultūrkapitāla fonda un Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu.

Informāciju sagatavojusi:
Laine Uzulēna
Valmieras Dizaina un Mākslas vidusskola
Kultūras projektu vadītāja