Arhīva kalendārs

« September 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Šīs vasaras beigās, 21., 22. augustā, Cēsu novada Dzērbenes pagasta "Lejniekos" norisinājās interesantas lietas - izcilās cimdu adītājas Jettes Užānes mājās atkal pēc 40 gadu pārtraukuma tika cirptas aitas, mazgāta, plucināta, vērpta un šķeterēta vilna, risinājās interesantas sarunas par aitu šķirnēm, dažādām vilnām un to atšķirīgo pielietojumu.

Meistarklašu dalībnieki ar aizrautību klausījās etnogrāfes, mākslinieces, vilnas pētnieces Aijas Brikmanes enciklopēdiskajās zināšanās. Katrs varēja izmēģināt roku aitu cirpšanā ar dzirklēm, ko veikli ierādīja etnogrāfijas entuziasts, folkloras pētnieks, vīru kopas "Vilki" vadītājs Edgars Lipors. Ikviens dalībnieks pamēģināja vērpt un šķeterēt vilnu, kas patiesībā ir pacietību prasošs un raksturu audzinošs process.

    

Vilna tika krāsota tepat Dzērbenē lasītu niedru novārījumā, kā arī madaru saknēs un piemājas košumkrūmu uzlējumā, mainot dažādus kodinātājus, ko aizrautīgi mākslinieciskā krāšņumā, demonstrēja Dzērbenes radošās mājas "Memberi" saimniece Ērika Māldere. 

Unikālās cimdu adītājas Jettes Užānes radīto rakstu veidošanas, paņēmienus ierādīja adītājas rakstu pētniece Ineta Krastiņa.

Dienas beigās visi kopā sildījāmies pie ugunskura, mielojāmies ar "Lejnieku" mājas saimnieka Raivja Apsīša Dzērbenes forelēm, pārrunājām piedzīvoto, klausījāmies stāstos un dziedājām tautasdziesmas. Šķiroties ikviens atzina, šim ir jākļūst par tradīciju un nākošvasar jātiekas atkal!

 

Informāciju sagatavojusi:
Elīna Apsīte
Biedrība “Cimdu Ceļš”, Dzērbenes pagasta “Lejniekos”

Ramatas pagasta Kultūras centrs turpina no 2021. gada 7. jūnijā uzsākto Vidzemes plānošanas reģiona  un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta „Akmens kundziņš” īstenošanu. Projekta rezultātā taps animācijas filma, kurai scenāriju, sižetu, notikumus izdomā, zīmē, veido un ierunā Mazsalacas apvienības bērni, Mazsalacas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un Valmieras SOS ciemata bērni. Projekta ietvaros radošās darbnīcas notika un turpināsies gan Ramatas pagasta Kultūras centrā, estrādē un bibliotēkā, gan Mazsalacas Mūzikas un mākslas skolā, Mazsalacas novada muzejā.

Publicitātes foto

No 16.-18. augustam atraktīvi, krāsaini un izdomas bagāti norisinājās animācijas darbnīcas Ramatas pagasta Kultūras centrā, kurās aktīvi piedalījās  Mazsalacas apvienības bērni un Valmieras SOS ciemata bērni.

Animācijas darbnīcas vadīja projekta režisore-animatore Dace Liepa, animatores Silva Utāne un Vija Liepiņa.

20. augustā ar runas mākslas pamatiem un ķermeņa valodas interpretācijām iepazīstināja skatuves runas pedagoģe Māra Liniņa.

        Publicitātes foto

Skaņu ierakstam gatavojas Mazsalacas Mūzikas skolas pedagoģe Baiba Bīviņa ar saviem mazajiem dziedātājiem, kuri septembrī dosies uz Valmieras studiju “Uga records”. Darbs pie filmas veidošanas vēl turpināsies arī septembrī, kad Mazsalacas novada bērni apgūs un ierakstu studijā ierakstīs filmas tituldziesmu filmai “Akmens kundziņš”.

Novembra mēnesī paredzētas animācijas filmas prezentācijas.

 

Informāciju sagatavojusi:
Ramatas pagasta Kultūras centra vadītāja – Sandra Zondaka

Gulbenes novada bibliotēka aicina piedalīties ekspedīcijā 11. septembrī Lejasciema pagastā.

Cenšoties aptvert bagātīgo un daudzveidīgo dabas un kultūrvēsturisko mantojumu, ko piedāvā viens no Latvijas lielākajiem pagastiem, šoreiz esam aicinājuši divus ekspertus. Dabas vērtības un objektus izzināsim ģeologa, grāmatu “Taimira – zeme aiz polārā loka”, “Lejasciems upju un laiku lokos”, “Pie Gaujas iztekām” autora Jura Zaķa vadībā, savukārt kādreizējās pilsētas – Lejasciema – vēsturi iepazīt mums palīdzēs novadpētniece, bijusī ilggadējā Lejasciema pagasta bibliotēkas vadītāja un vēstures skolotāja Inta Balode. Ekspedīciju sāksim ar Robežkalna dižakmens un Krāču pilskalna apskati. Pa ceļam uz Sinoles dzirnavām piestāsim pie Cepļakalna dižpriedes. Brīdi uzkavēsimies Mālmuižā, lai pēc tam veltītu laiku Lejasciema kultūrvēstures iepazīšanai. Paredzēts atpūtas brīdis pie Ķemeru sēravota. Ekspedīcijas otrajā daļā dosimies pa Lejasciema ainavai raksturīgo apvidu – iekšzemes kāpām, noejot apmēram 1,5 km – pa šķēršļotu apvidu, pa Brūveļu kalnu. Pēc tam apskatīsim Satekas – vietu, kur Tirza ietek Gaujā. Aizbrauksim līdz Dūrei, kur skatāmi dižozoli un agrākā skolas ēka. Noslēgumā viesosimies Intas Balodes daiļdārzā.

Izbraukšana plkst. 10.00 no Gulbenes novada bibliotēkas. Atgriešanās Gulbenē ap plkst. 18.00.

Ievērojot Ministru kabineta noteikumus, pasākums paredzēts vakcinētām vai Covid-19 pārslimojošām personām. Lūdzam ņemt līdzi dokumentus, kas to apliecina, tostarp personu apliecinošu dokumentu.   

Pieteikšanās līdz 9. septembrim, rakstot uz inese.kaleja PIE gulbenesbiblioteka PUNKTS lv vai zvanot 64471460. Lūgums norādīt dalībnieka vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru. Vietu skaits ierobežots.

Ekspedīcijas laikā tiks ievēroti visi attiecīgajā brīdī valstī noteiktie drošības pasākumi.

Projekts “Izzinošas ekspedīcijas” guvis atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2021”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavas galvenā bibliotekāre.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību 29. augustā Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē organizēja Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes Talanti”. Ar krāšņu koncertu tika atzīmēta pasākuma desmitgade.

Koncertā piedalījās Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi – konkursu laureāti – no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valkas, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā.

Koncerta skatītāji varēja dzirdēt alta, čella, flautas, ģitāras, klarnetes, klavieru, kokles, ksilofona, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēli, kā arī vokālo mūziku.

Aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radīja Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram, SIA “Beātus” un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Paldies koncerta dalībniekiem, pedagogiem un vecākiem!

 

Informāciju sagatavojusi:
Elīna Eglīte,
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja