Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Sestdien, 14. augustā, Valmieras novada Sēļu muižā jau astoto gadu notiks Mazie Opermūzikas un mākslas svētki, kuru ietvaros tiks realizēts Vidzemes plānošanas reģiona Latvijas valsts mežu, Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas projekts “DONS ŽUANS UN LEPORELLO - Opermūzikas nakts koncerts Sēļu muižā”.

Koncerts “Dons Žuans un Leporello” iecerēts izcilā austriešu komponista V.A.Mocarta 265 gadu jubilejas zīmē, veidojot koncertstāstu vienai no visu laiku izcilākajām operām “Dons Žuans”. Mūzikas melodiskums un skaistums izraisīja sajūsmu, iekļaujot to starp Mocarta izcilākajiem darbiem, vēl joprojām esot opernamu repertuārā – tā vairākkārt iestudēta Latvijas Nacionālajā Operā un Baletā.

Opermūzikas nakts koncerts būs mākslinieciski augstvērtīgs, vērienīgs un atpazīstams muzikāls notikums profesionālās mākslas gardēžiem. Sēļu muižas senā parka romantiskā gaisotne ļaus sajust noskaņu, ko pirms vairāk nekā divsimt gadiem radījis Mocarts ar savu izcilo ikoniskās operas  mūziku, Lorenco da Pontes libretu un kazanoviskajām mīlas dēkām, kuras izdzīvos neremdināmais dzīves baudītājs Dons Žuans. Viņam šķiet ir viss: izskats, nauda, pils un, protams – sievietes pārpārēm. Pavedinātājs, ne mīlnieks. Leģendārā mīlnieka “kompanjons” Leporello, kurš, apbrīnodams savu kungu, vēlas viņam līdzināties. Viņš ir kā lielā mīlnieka atspulgs, kas nolasās tēlu atveidotajā stāstā - tādi “doni žuani” ir sliktie puiši, kurus, par spīti viņu netikumiem, sievietes vienmēr mīl, bet vīrieši - cenšas atdarināt. Šo muzikālo stāstu būs iespēja piedzīvot lieliskā mūziķu un operas solistu sniegumā - Inga Šļubovska – Kancēviča (soprāns), Sonora Vaice (soprāns), Evija Martinsone (soprāns), Kalvis Kalniņš (baritons), Artjoms Safronovs (tenors), Krišjānis Norvelis (bass) un Svētku kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Biļetes cena uz koncertu 10 EUR.

Svētkos notiks izstāžu atvēršana, tikšanās ar māksliniekiem un ekskursija Sēļu muižas izstādēs: Jūrmalas mākslinieku Sēļu muižas plenēra darbu izstāde (Alise Landsberga, Baiba Briede, Inese Ziemele, Laine Kainaize, Jānis Jēkabsons, Jānis Roberts Jansons un Vodemārs Krutins), mākslinieku Rudītes un Jāņa Jēkabsonu personālizstāde (keramika, gleznas), mākslinieka Andreja Ģērmaņa gleznas, mākslinieces Ivandas Spulles-Meieres noskaņu izstāde “ATSPĪDĒŠANA. Visu citu lietu krāsas”, mākslinieka Oresta Misjko keramikas izstāde “NOSTAĻĢIJA…”, tradicionālā izstāde “Ziedi manā dārzā”, vēsturiskā ekspozīcija “Sēļu muiža un apkārtnes muižas” un porcelāna figūriņu kolekcija.

Projekta mērķis ir aktualizēt Sēļu muižas kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmību, rīkojot opermūzikas koncertu senās muižas un parka teritorijā, ļaujot klātienē baudīt augstvērtīgu, profesionālu mākslinieku sniegumu, nodrošinot līdzsvarotu un kvalitatīvu kultūras pieejamību Vidzemes lauku kultūrvidē.

Ierodoties uz pasākumu, jāuzrāda derīgs COVID–19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte). Tiks nodrošināta iespēja no plkst.19.00 par maksu 10,47 EUR, maksājot ar maksājuma karti, veikt COVID-19 ātro antigēnu testu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

 


No aitas līdz cimdam – senās amata prasmes rekonstrukcijas meistarklase notiks  vietā, kur savus cimdus adījusi un filosofiskās domas pierakstījusi Jette Užāne - Dzērbenes pagasta Lejniekos.

Divu dienu laikā dalībnieks savām rokām, amata meistaru uzraudzībā, varēs izmēģināt un piedzīvot senās vilnas ieguves un apstrādes pilnu ciklu. Tas būs pētniecības un izziņas process, amata meistaru un interesentu mijiedarbība, mācīšanās caur pieredzi. Tiks ierādīta aitas cirpšana ar dzirklēm; vilnas šķirošana; vilnas mazgāšana, vilnas žāvēšana, vilnas kāšana un plucināšana, vilnas vērpšana un šķeterēšana, vilnas krāsošana un visbeidzot – cimdu adīšana, adatas pinuma cimdu darināšana un filcēšana.

Meistarklases vadīs profesionāli mākslinieki un sava amata meistari.

-      Vīru kopas Vilki vadītājs,  folkloras un vēstures entuziasts, aktieris Edgars Lipors ierādīs aitu vilnas cirpšanu ar tradicionālā tipa dzirklēm, kā arī noteikti izstāstīs kādu pasaku.

-      Māksliniece, seno tekstīltehniku rekonstruktore, Aija Brikmane ir īpaši pētījusi dažādu šķirņu aitu vilnas atšķirības un to izmantošanu tekstīliju izgatavošanā, savās meistarklasēs, stāstīs par vilnas īpašībām, ekoloģisku dzīvošanu, ierādīs vilnas vērpšanu un šķeterēšanu, kā arī arheoloģisko prasmi – adatas pinumu.

-      Tekstīlmākslinieces, Dzērbenes radošās mājas Memberi saimnieces Ērikas Mālderes vadībā meistarklašu dalībnieki būs līdzdalīgi vilnas krāsošanā ar augu krāsām, kā arī macīsies  no vilnas filcēt cimdus.

-      Tautas daiļamata meistare Ineta Krastiņa gan iesācējiem, gan jau amata pratējiem ierādīs cimda adīšanas prasmes. Ineta īpaši šogad ir pievērsusies slavenās dzērbenietes, cimdu adītājas Jettes Užānes daiļrades izpētei un cimdu rakstu atšifrēšanai. Savas meistarklases laikā Ineta dalīsies ar Jettes cimdu rakstu paņēmieniem un tehnikām.

-      Filosofe, folkloras pētniece, Jettes Dienu grāmatas autore un biedrības Cimdu Ceļš vadītāja Elīna Apsīte iepazīstinās ar Jettes māju, viņas dzīvi un cimdu stāstiem, kā arī vadīs dzijas šķirošanas, mazgāšanas, kāšanas un plucināšanas procesu, kā arī vārīs Lejniekos augušu foreļu zupu un rūpēsies, lai viss norit godam.

Dalībnieki klausīties tautas pasakās par aitām un vilnu, dalīsies savās zināšanās un pieredzē. Vakarēs pie ugunskura ar dančiem un dziesmām, horeogrāfes, folkloras pētnieces Lilijas Liporas vadībā.

Dalība ar pieteikšanos

Vairāk informāciju meklējiet FB: @jettesdienugramata; Instargram: jettesdienugramata

Vietu skaits ierobežots.

Dalība tikai ar Covid sertifikātiem.

 

Katru gadu Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA sadarbībā ar Lubānas novada pašvaldību (tagad – Lubānas apvienotā pārvalde, Madonas novads) un dažādu projektu atbalstu dzejnieces vārda dienā organizē Lubānas dzejas dienu. Tā notiek Broņislavas Martuževas dzejas klēts teritorijā – Dārziņi 1, Indrānu pagasts, Madonas novads. Šogad tradicionālais dzejnieces vērtību un mantojuma godināšanas pasākums 28. augustā veidojas jo īpaši bagāts.

15:00 “Kā varētu izskatīties piemineklis mūsu dzimtai?” – Dzejnieces idejas atklāsme tēlnieka Ģirta Burvja RAKSTU AKMEŅOS.

15:30 B. Martuževas tautasdziesmas izdzīvo Ēriks Zeps, postfolkloras grupa “Rikši”, Julgī Stalte, folkloras kopas “Saivenis” (Bērzpils), “Lubāna”, “Krauklēnieši”.

Dārziņu mājvietas teritorijā atklāsim jaunu mākslas un vides objektu - tēlnieka Ģirta Burvja veidotā brīvdabas akmens dārza "BROŅISLAVAS RAKSTU AKMEŅI" 1. posmu - vairāku monumentālu laukakmeņu kompozīciju, kurai iedvesma smelta no dzejnieces likteņgaitām un dzejas. Dārza teritorijā tie atgādinās atvērtu auditoriju, kurā nokļūstot varam skatīt, lasīt, just. Uz akmeņiem ir dažādās tehnikās veidoti raksti, dažādu materiālu apvienojums stilistiski vienotā tēlnieka autortehnikā. Akmens tēls ir daudzkārt ierakstīts arī Martuževas dzejā: "Es tikai akmens vārtu stabā. / Un akmens nemīl kustināms". Iedvesmojoties no Martuževas izteiktās idejas, kāds varētu izskatīties piemineklis Martuževu dzimtai, izveidota galvenā kompozīcijas skulptūra - LOGA / KRUSTA AKMENS, kā arī 2 sēdakmeņi: Rakstu rakstu akmens un Liepas akmens. BROŅISLAVAS RAKSTU AKMEŅI dārza vidē attīstīsies pakāpeniski – ik gadu pievienojot pa jaunam akmens tēlam, tāpēc vēl 2 akmeņi ir tikai novietoti un gaidīs māksliniecisko risinājumu. Savukārt ievadā ir novietots neliels, sūnām klāts laukakmens, atvests no Broņislavas dzimtā Slavītu ciema ceļu krustojuma – kā simbols dzimtas pirmsākumam.

Zigurds Vidiņš ar kinokameru dokumentē RAKSTU AKMEŅU veidošanās norises.

Dārza teritorijā pie Dzejas klēts izskanēs programma BROŅISLAVAS TAUTASDZIESMAS, kura veidota no tautasdziesmu stilistikā sacerētajām B. Martuževas dziesmām - to gatavo latgaliešu enerģiskākā postfolkloras grupa „Rikši”, tās līderis Ēriks Zeps un Latvijas senākās folkloras kopas „Skandinieki” vadītāja Julgī Stalte. Piedalās folkloras kopas “Saivenis” (Bērzpils), “Lubāna”, “Krauklēnieši”.

Kaut arī Martuževi no Latgales pārcēlās uz Lubānas novada “Lazdiņām” 1927. gadā, arvien tika apmeklēta dzimtā Bēržu baznīca, tur Slavītu kapos atdusas vecāki. Bēržu baznīcā Broņislava piedzīvoja Dievmātes Brīnumdarītājas svētību, savu Triju Zvaigžņu ordeni viņa novēlēja dzimtas baznīcai un tas ir novietots uz Bēržu baznīcas Dievmātes altāra. Turot godā Latgali, dzejniece bija patiesa Latvijas patriote mūža garumā. Dievs, dzimta un Latvija – trīs galvenās mūža vērtības. Kad 1980. gadu vidū pie dzejnieces sāka braukt folkloristi, viņa kā īstās tautas dziesmas tiem iedziedāja arī savējās, tautasdziesmu stilistikā pašsacerētās. Vairums no tām ir sacerētas latgaliski. Tagad jau daļa no tām patiesi ir folklorizējušās, bet bez autores vārda. Viņas arhīvā mazos blociņos ir pierakstīti gan vārdi, gan daļai arī notis (Jūlija Rozīša skola! – viņa teica). Svarīgāka par savu autorības vārdu viņai bija vēlēšanās, lai dziesmas tiek saglabātas un lai tās dzīvo. Izrādās, Latgalē plaši folklorizējusies dziesma “Gona gūda, gona gūda / Laiks ir gūdu prast” arī ir B. Martuževas sacerēta. Par to viņa 1985. gada 28. janvārī raksta savā dienasgrāmatā. Šī dziesma arī ir devusi projektam un arī pasākumam nosaukumu: laiks ir gūdu prast!

Priecāsimies Jūs redzēt savlaicīgi – varēsiet pirms pasākuma pastaigāties dārzā, iepazīties ar Dzejas klēts apcirkņiem, dzejnieces pagrīdes gadiem veltīto spoguļvirsmas slēptuvi, dzejas stropiem, salikt arī kādu dzejas puzli.

Savas akmens fosīliju un Latvijā savākto īpašo akmeņu kolekcijas eksponēs Vilnis Strautiņš un Andrejs Valainis.

Būs iespēja iegādāties Lubānas mājražotāju lauku labumus.

Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA par finansiālu atbalstu pateicas Latgales kultūras programmai (EUR 1200), Vidzemes kultūras programmai (EUR 4723), Lubānas novada pašvaldībai (EUR 2023) un daudziem brīvprātīgajiem - praktiskajiem palīgiem un līdzdomātājiem!

Pasākums notiks dārzā, ir jāpaņem lietusmētelīši un kāda sedziņa, kur apsēsties, - visiem sēdvietas var nepietikt.

Uz tikšanos! Pagodināsim dzejnieci!

“Nav avots līdzi paņemams, / Pie avota ir jāatgriežas!” /B. Martuževa/

 

P.S. Pasākumu aicinātas apmeklēt vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas, uzrādot derīgu Covid – 19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

 

Informāciju sagatavojusi:

 

Anna Egliena
t. 29337282

 

28. augustā jau trešo gadu Cēsīs notiks iemīļotais TaDaa! ielu mākslas festivāls īpašā vienas dienas programmā ar dalībniekiem no Baltijas valstīm. Festivāla mājvieta ir Tallina, kur tas notiek jau kopš 2014. gada. Festivāls ir bez maksas, un domāts dažāda vecuma skatītājiem.

PROGRAMMA // Mākslas telpa MALA // plkst. 19.00-22.00 

  • DUO SCHOKOKABOOM ar vizuālu stāstu "Uguns ūdens pasaka" bērniem un ģimenēm. Jūras dziļumā notiek noslēpumainas lietas. Ļoti reti šie stāsti ir stāstīti, un nekad tie nav stāstīti uguns valodā. Visi skatītāji tiek vesti līdzi karstā ceļojumā zilumā.
  • ANNA KRAZY unikālā veidā savieno cirku un runāto vārdu. Ir deja, cirks, dzeja, deja! Nāc un pārliecinieties pats!
  • THE BIG WOLF COMPANY akrobātiskā performance "Trīs māsas" stāsta par Ziemeļvalstu diženajām sievietēm. Par viņu maigumu, spēku, pārliecību un bailēm. Noslēpumi atklājas patiesībā un pazūd starp debesīm un zemi.
  • THE FLAAMOS uguns deja. Flaamos rada burvīgas gaismas izrādes, kuras papildina pirotehniskie risinājumi un specefekti. Skatītāji tiek izvesti no šīs pelēkās ikdienas viņu maģiskajā un siltajā pasaulē.

Pasākums atbilst vidēji drošajam regulējumam. Pasākuma apmeklētājiem no 12 gadu vecuma ieeja ar derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. NB! Bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem, pirms pasākuma tests NAV jāveic un digitālais sertifikāts nav jāuzrāda! Apmeklētāji pasākuma norises laikā atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. 

Pasākums notiek Vidzemes plānošanas reģiona administrētā projektu konkursa “Vidzemes kultūras programma” ietvaros, ko finansiāli atbalsta Latvijas valsts meži un Valsts kultūrkapitāla fonds. Finansiāls atbalsts un pateicība Cēsu novada pašvaldībai.

Pasākuma laikā var tikt filmēts un fotografēts. Video un foto materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

Sīkāku informāciju skatīt šeit: 
https://www.facebook.com/events/557717302022152/?ref=newsfeed

Informāciju sagatavoja Kristīne Auniņa, e-pasts: telpamala PIE gmail PUNKTS com

Svētdienā, 22. augustā, no plkst. 12:30 laipni aicināti visi tuvenieki un tālenieki uz Smiltenes novada ainaviskajiem dienvidiem - Drustu pagastu - pavadīt rāmu pēcpusdienu un vakaru Jaundrustu muižā ar kultūrvēsturiskām meistarklasēm un lekcijām kurzemnieku muzikālā pavadījumā.

Pamazām par tradīciju kļuvis godināt kādu no piecām pagasta muižām ar tās unikālo kultūrvēsturi un auru. Jau trešo gadu šis mērķis tiek sasniegts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Valsts Mežu un bijušā Raunas novada finansējuma palīdzību. Ļoti svarīga panākumu atslēga ir arī vietējās cilvēku kopienas aktivitāte pasākuma sagatavošanā un organizēšanā.

Šogad uzņemam viesus Jaundrustu pusmuižā, kas celta 19. gadsimtā saimnieciskām vajadzībām un vēlāk kļuvusi par vietējo sabiedriskās kultūras centru. Šeit darbojies ārsts Kārlis Lībietis un pūtēju orķestri dibinājusi Teikmaņu dzimta, ļaudis par jaunumiem uzzinājuši no “Vietējās Avīzes”. Laiki ir mainījušies, bet arī šodien Jaundrustu pusē dzīvo rosīgi, izglītoti un kultūru mīloši ļaudis, kas aicina ciemos interesentus pavadīt darbīgu un izglītojošu svētdienu muižas pagalmā un Jaundrustu ezera krastā.

Projekta “Rāma pēcusdiena Jaundrustu muižā” norises saistītas ar darba dienas ritumu lopu muižā.

Kā senos laikos, kad tika dalīti sievu, vīru un bērnu darāmie darbi, Jaundrustu muižas pagalmā paralēli darbosies trīs meistarklases. Vīri ķersies pie kaltiem un āmuriem, lai stutētu kopā saimes galdu un solus kopā ar kokamatnieku Vari Altānu, kura meistarotās mēbeles ciena kā Rīgas krogos, tā baznīcās. Tikmēr sievas pa āra virtuvi skaistos priekšautos kopā ar Īsto latvju saimnieci, Slow Food Starupe lauku labumu tirdziņa līdzdibinātāju un gastronomiskās kultūras pētnieci Brigitu Puriņu. Sarunās par ēdienu noskaidrosies, kā un ko gatavoja muižas laikos, kā klāja galdu un vai cerētais “nabaga bruņinieks” reiz ieradīsies… Bērni ies ganu gaitās kopā ar bērnu folkloras kopu “Piebaldzēni” un vadītāju Ievu Damrozi. Īstu lopu gan nebūs, bet savas domas un sapņus noteikti varēs saganīt, kā arī uzzināt, kāda bija ganubērnu ikdiena, dziesmas un spēles. Pašā olnīcas galā Lība Kapuste uzburs “Pasaku par Ūsiņu”, kas bijis zirgu un bišu aizgādnis latviešu mitoloģijā.

Kur daudz darītāju, tur mēdz gadīties pa kādam strīdam. Un tas tik labi zināms latviešiem, jo galvas divas, bet viedokļi trīs…. Tāpēc errestus izlīdzināt palīdzēs psiholoģe Diāna Zande ar jautājumu - atbilžu sarunu par veselīgu attiecību stūrakmeņiem. Un pēc tam augstāko saprašanu par to, kā rāmi, lēnām un laimīgi vadīt dzīvi viens otram līdzās dos liepājnieku grupas “Zari” pasaulīgā mūzika, kas ies vienā ritmā ar Jaundrustu ezera viļņiem...

Esot tik tālu no pilsētu burzmas, varētu aizmirsties, ka pasaulē izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc laipni atgādinām ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus un paņemt līdz Covid-19 sertifikātus, pasi vai ID. Cerams nevienam mieru netraucēs arī tas, ka tiks fotografēts. Visas norises notiek brīvdabā.

Tiekamies!

Mūs atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts meži, , Vidzemes plānošanas reģions, Smiltenes novada Raunas pagasta pārvelde, z/s “Ķelmēni”, AS “Rankas Piens”, SIA “Piebalgas Alus”, SIA “Markets”, SIA “Siera ražotne”, “Raunas Ķipoks” SIA MAGNA FOOD, viesu nams “Pļavnas”, z/s “Kalna - Mīlakšas” un z/s “Norēni”.

--

Informāciju sagatavojusi:

Agnese Ērkšķe

T. 26412962

1. septembrī plkst. 13.00 un plkst. 15.00 pie Valmieras Mūzikas skolas notiks koncertuzvedums bērniem "Kā krāsas mūzikas instrumentus spēlēt mācījās". Koncertuzvedums tapis Valmieras Kultūras centra īstenotā projekta ietvaros ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Koncertuzvedums būs skatāms bez maksas, iepriekš aizpildot pieteikuma formu: 

https://forms.gle/oSeVfPmTdmyBcawH7 

Uzveduma stāstu veido dziedātājas un dziesmu autores Elīnas Krastiņas līdz šim nepublicēti dzejoļi par to, kā divām krāsām – Zilajai un Baltajai – veicas ar dažādu mūzikas instrumentu spēles apguvi. Abas krāsas pašu spēkiem cenšas iemācīties spēlēt deviņus dažādus mūzikas instrumentus. Nepareizi tos spēlējot, krāsas iekļūst nepatikšanās. Mūzikas instrumenti izdveš dīvainas skaņas vai neskan vispār, un nebēdnīgās krāsas cenšas saprast, kāpēc tā notiek… Kādi tam bija iemesli, uzzināsi uzvedumā “Kā krāsas mūzikas instrumentus spēlēt mācījās”. 

Pasākums notiks, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai!

Uzmanību! 1. septembrī no plkst. 7.00 līdz plkst. 17.00 saistībā ar koncertuzveduma norisi būs slēgta Pilskalna iela. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām! 

Informāciju sagatavoja:
Līga Tarbuna
Valmieras Kultūras centra
sabiedrisko attiecību vadītāja
Mob. tel.: 28382051
liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību rīkos Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes talanti”. Šogad tiek atzīmēta koncerta desmitgade. Pasākums desmit gadu laika periodā ir pulcējis vairāk nekā 180 jaunos skatuves māksliniekus, kuri ir pārstāvējuši gandrīz visas Vidzemes reģiona mūzikas skolas. Koncerts norisināsies 2021. gada 29. augustā plkst. 16.00 Koncertzālē “Cēsis”.

Koncertā piedalīsies Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valkas, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā.  

Koncerta programma būs interesanta un daudzveidīga. Būs dzirdama dažādu instrumentu – alta, čella, flautas, ģitāras, klarnetes, klavieru, kokles, ksilofona, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēle.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

 

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Ieeja bez maksas, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu. Pasākuma dienā no plkst. 14.00 būs iespēja veikt maksas ātro antigēnu testu (cena 10,47 EUR no personas, līdz 18 gadu vecumam tests bez maksas).

Informāciju sagatavojusi:
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja
Elīna Eglīte

Attīstot veiksmīgu kopienas sadarbību un tūrisma pudura piedāvājumu, 4. septembrī Krapes pagastā tiks svinēti Krapes muižas svētki. Svētku laikā biedrība “Skaņumāja” ar plašu muzikālo programmu atklās “zaļo skatuvi”.

Krapes muiža ir neliela apdzīvota vieta, kas sadalīta Ogres novada Krapes un Lēdmanes pagastā, bet pēdējo gadu laikā piedzīvojusi spožu izaugsmi tūrisma un kopienas sadarbības jomā. Pieci kaimiņos esoši tūrisma objekti radījuši pievilcīgu vietējā tūrisma galamērķi, kas piesaista gan individuālus ceļotājus, gan tūristu grupas. 

Publicitātes foto

Lai iepazīstinātu ar Krapes muižas vērtībām un apskates objektiem, 4. septembrī ikviens interesents laipni gaidīts uz pirmajiem Krapes muižas svētkiem. Līdz pat 16.00 būs iespējams doties izzinošās ekskursijās, iepazīstot latviešu tautas mūzikas daudzveidību, degustējot vietējo vīnu un dažādu ārstniecības augu eliksīrus, kā arī izstaigājot vēsturisko muižas parku. Tāpat svētku viesiem būs iespēja iegādāties Krapē ražotus produktus un lasīt svaigas ogas aveņu audzētavā. 

Publicitātes foto

Ar vietējās kopienas iniciatīvu uzsākta alternatīvas kultūrvietas attīstība. Svētku dienā tiks atklāts biedrības “Skaņumāja” īstenotais ELFLA LEADER projekts “Zaļā Skaņumāja – aktivitāšu ārtelpa mācību un kultūras pasākumiem”. Šī āra skatuve būs viens no pārmaiņu instrumentiem, kas nākotnē varētu pozitīvi mainīt teju neesošo kultūras dzīvi Krapes pagastā. Jauno skatuvi ieskandinās tuvākās apkārtnes muzikanti un amerikāņu folk/blūza grupa “Rahu the Fool” no Rīgas. 

Visi apskates objekti svētku laikā atvērti bez iepriekšējas pieteikšanās, bet citā laikā savu apmeklējumu lūgums saskaņot ar vietas saimniekiem. Ar Krapes muižas tūrisma pudura piedāvājumu varat iepazīties kopienas veidotajā mājaslapā krapesmuiza.lv.

Krapes muižas svētku programma sestdien, 4. septembrī 

Biedrībā “Skaņumāja”
(“Krapes”, Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.745661, 25.102052)
12.00 un 14.00. ekskursija tautas mūzikas instrumentu ekspozīcijā, stāsti un mūzika;

Vīna darītavā “Lauskis”
(“Lauski“, Lēdmanes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.746687, 25.099543)
13.00 un 15.00 stāsti un vīna degustācija; 

Krapes ūdensdzirnavās
(Ūdensdzirnavas, Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.746916, 25.106781)
12.00–16.00 dzirnavu un foreļu un Āfrikas samu audzētavas apskate, pļavas augu eliksīru degustācija (2 € no personas). Iespēja iegādāties augu produktus un sojas vaska sveces ar augiem;

Aveņu park(ā)s
("Parkas", Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.745219, 25.103733)
12.00–16.00 Aveņu pašlasīšana (3,5 €/kg). Iespēja pasūtīt iepriekš salasītas.

Krapes muižas parkā
(GPS: 56.746501, 25.100631)
16.00 pastaiga parkā gida pavadībā (tikšanās pie parka ieejas stenda);

Pie “Skaņumājas” zaļās skatuves
(“Krapes”, Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.745661, 25.102052)
17.00 Muzikālais pikniks. Piedalās: kapela “Aizezeres muzikanti”, Ķeguma ģitarspēles studija, folkloras kopa “Liepu laipa”, Ogres danču klubs, kapela “Hāgenskalna muzikanti” un grupa Rahu the Fool.

Muzikālā piknika laikā būs iespēja iegādāties vīna darītavas “Lauskis” dzērienus un Krapes ūdensdzirnavu saimnieku gatavotās “Krapes krepes”. 

Uz Krapes muižas svētkiem aicina: biedrība “Skaņumāja”, Krapes ūdensdzirnavas, vīna darītava “Lauskis”, rudens aveņu audzētava “Aveņu Park(a)s”, Krapes muižas parks. 

Svētki tiek rīkoti ar  Ogres novada pašvaldības konkursa „Radoši – Aktīvi – Darbīgi – Izglītojoši – Ogres novadam!” (“R.A.D.I. – Ogres novadam”) un Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2021 finansiālu atbalstu. 

Zaļo skatuvi realizē biedrība "Skaņumāja" ar Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai (sabiedrības virzīta vietējā attīstība)” apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” Publisko un privāto partnerattiecību biedrības “Zied zeme” Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015-2020 līdzfinansēto projektu “Zaļā Skaņumāja – aktivitāšu ārtelpa mācību un kultūras pasākumiem” Nr. Projekts Nr. 20-04-AL02-A019.2202-000014.

Sagatavoja Jānis Dzimtais,
biedrības “Skaņumāja”
sabiedrisko attiecību speciālists.