Arhīva kalendārs

« August 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Pirmdien, 31. augustā, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes rakstu par unikālo un reģionam raksturīgo izzūdošo mūzikas instrumentu tradīcijas saglabāšanu Vidzemē, kas tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Autore pievērsīsies tieši Vidzemei raksturīgo seno mūzikas instrumentu – Ieviņa tipa ermoņiku, cītarkokļu, basīšu – tradīcijas saglabāšanai un kopšanai, rodot atbildes uz jautājumiem, kāda šobrīd Vidzemē ir situācija ar šo unikālo vēsturisko instrumentu saglabāšanu, izgatavošanu un spēles mākas pārmantojamību no paaudzes paaudzē un, vai ir kāda specifiska spēles tradīcija vai pat skaņa, kas raksturīga tieši Vidzemei.

„Raksturīgākais lielums no šiem instrumentiem, kas ir unikāls tieši Vidzemei, ir Ieviņa ermoņikas. Arī caurspēlējamās cītaras spēles tradīcija ir cēlusies Vidzemē. Ja runa ir par tipisku Vidzemes kapelas sastāvu – šajā reģionā 20. gadsimta pirmajā pusē bija izplatīta muzicēšana tieši ansambļos –, tad tajā vairāk parādīsies cītaras kā pavadošais instruments, toties tās muzikālā vajadzība neprasa bungas,” intervijā teic etnomuzikologs, seno instrumentu izgatavotājs Ilmārs Pumpurs, kurš savā dzīvesvietā, Ogres novada Krapē, kopā ar dzīvesbiedri Sandru Lipsku izveidojis “Skaņumāju”, kur apskatāma vērtīga tautas mūzikas instrumentu ekspozīcija un iespējama radoša darbošanās, arī instrumentu restaurācija.

Ilmārs Pumpurs Ogres novada Krapē kopā ar dzīvesbiedri Sandru Lipsku izveidojis “Skaņumāju”, kur apskatāma vērtīga tautas mūzikas instrumentu ekspozīcija un arī paši saimnieki viesus iepriecina ar spēli.

Informāciju sagatavoja: A.Bormane


Broņislava Martuževa - novada un visas Latvijas nacionālais tīrradnis, tāpēc nu jau ceturto gadu izjūtam nepieciešamību radoši un aktīvi to apliecināt, smeļoties no dzejnieces atstātā kultūras mantojuma. Augustā, Broņislavu vārda dienai par godu, Broņislavas Martuževas dzejas klēts dārzā tiek rīkota Lubānas novada Dzejas diena, gatavota jauna programma, iesaistīti jauni dalībnieki. Šogad tā notiks 22. augustā 16:30.

Programmā būs maz zināmas B.Martuževas sacerētās dziesmas ar saviem un citu autoru tekstiem, kā arī Valda Zilvera kompozīciju ar Martuževas vārdiem pirmatskaņojumi. Programmu veido Latvijas Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs, komponists un izpildītājmākslinieks Valdis Zilveris, dziedātāja Ieva Parša un aktieris Raimonds Celms, mūziķi Ivars Bezprozvanovs (čells) un Gidons Grīnbergs (vijole). Pēdējo gadu dzejolī viņa raksta: "Neapšaubīsim neko! Bišu valstība ir plaša. Medus ezers izgaro, Mūžam paliek medus dvaša." 

22. augustā Lubānas novadā notiks arī Latvijas Ordeņu brālības 22.salidojums, tā dalībnieki arī būs šīs Dzejas dienas viesi.

Pasākums notiks dārzā - ievērojam drošības noteikumus un sekojam laika apstākļiem!

Pirms pasākuma iespēja iegādāties Lubānas mājražotāju lauku labumus!

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību rīkos Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes talanti”. Koncerts norisināsies 2020. gada 30. augustā Koncertzālē “Cēsis”.

Koncertā piedalīsies Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alojas, Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Jaunpiebalgas, Limbažiem, Madlienas, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā. 

Koncerta programma būs interesanta un daudzveidīga. Būs dzirdama dažādu instrumentu – akordeona, čella, fagota, flautas, klavieru, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēle, kā arī solo dziedāšana.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Sakarā ar COVID-19 vīrusa izplatības noteiktajiem ierobežojumiem, vietu skaits pasākumā ir ierobežots un skatītāju vietas personalizētas. Ieeja pasākumā ar ielūgumiem.