Arhīva kalendārs

« September 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, jauno mācību gadu sākot, 28. augustā organizēja jau tradicionālo Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes Talanti.” Šogad koncerta galvenais vēstījums bija miers pasaulē.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā šā gada maijā sāka mācīties Katerīna, meitene no kara izpostītās pilsētas Harkivas. Katerīna mūzikas vidusskolas 4.kursā apgūst čella spēli, un kopā ar Vidzemes kamerorķestri atklāja koncertu ar G.Forī skaņdarbu “Elēģija”. Meitenes ģimene pašreiz dzīvo Cēsīs. Mamma Irina strādā, bet mazā māsa Jeļizaveta septembrī ir uzsākusi mācības flautas spēlē. Mamma ļoti vēlas iegādāties klavieres, lai meitenes pilnvērtīgi varētu apgūt instrumentspēli, līdz ar to koncerta apmeklētājiem bija iespēja atstāt ziedojumu, lai piepildītu šo ieceri. Paldies visiem ziedotājiem, jo kopā tika saziedots 321,90 euro ukraiņu ģimenes atbalstam!

Koncertā piedalījās Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Rūjienas, Strenčiem, Valkas, Valmieras un Vidzemes kamerorķestris diriģenta Patrika Kārļa Stepes vadībā.

Koncerta programmā bija dzirdama dažādu instrumentu – čella, flautas, klavieru, kokles, marimbas, saksofona, vijoles spēle, kā arī solo dziedāšana.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

Paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, AS “Latvijas valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai un SIA “Beātus”!

Informāciju sagatavojusi:
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja
Elīna Eglīte

Šā gada 14. septembrī Alojas Ausekļa vidusskolā un Dikļu pamatskolā piestās "Bibliokuģis Krišjānis Valdemārs". Brauciens uz Vidzemes bibliotēkām notiek projektā “Valdemārs. Viks. Indiāņi.”

14. septembrī plkst. 11.20 Bibliokuģis viesosies Alojas Ausekļa vidusskolā, bet plkst. 14.30. Dikļu pamatskolā. Lai sasniegtu lielāku auditoriju pasākumi notiks skolās. Tur aicināti doties arī bibliotēku lasītāji. 

Braucienā piedalīsies Bibliokuģa Bocmanis Gints Šīmanis, Salacgrīvas bibliotēkas vadītāja Hedviga Inese Podziņa, rakstnieks Viks (Viktors Kalniņš) un viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.

Projektu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas valsts meži un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informācija sagatavota, pamatojoties uz biedrības “Bibliokuģis Krišjānis Valdemārs” valdes locekles Hedvigas Ineses Podziņas sniegtajām ziņām.

Piektais “GreenFest” zaļā dzīvesveida festivāls ierodas trīs Latvijas vietās - Siguldā, Valmiermuižā un Cēsīs. Jēgpilnas sarunas, vairāk kā 20 dažāda veida aktivitātes un pasākumi. Vieda saimniekošana, zaļa domāšana, ilgtspējīgs dzīvesveids, iekļaujoša sabiedrība un citas būtiskas tēmas, kas soli pa solītim tuvina mūs “GreenFest” vīzijai: Gaujas Nacionālais parks - pirmais bioloģiskās saimniekošanas reģions Latvijā.

Kā ierasts, “GreenFest” norisināsies arī šī festivāla dzimšanas vietā - Siguldā. 10. septembrī no 9.00 tiekamies Siguldas tirgū, R. Blaumaņa ielā 2, kur ar ievadlekcijām un diskusijām atklāsim “GreenFest`22”.

Sarunām par daudzveidību uz mūsu galda un bio saimniecību dārzos, kā arī par to, kas ir un kas nav bioloģiska pārtika, pievienosies Agroresursu un ekonomikas institūta, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas, Latvijas Dabas fonda un žurnāla “Bioloģiski” pārstāvji un vietējie bioloģiskie lauksaimnieki. Vai starp "bio pārtika" un "veselīga pārtika" ir liekama vienādības zīme? Kāds īsti ir ieguvums videi no bio lauksaimniecības praksēm un kāda ir pievienotā vērtība cilvēka veselībai no šādi audzētas pārtikas? Atbildes uz šiem jautājumiem saņemsim, atnākot uz “GreenFest” dienas pasākumu sēriju Siguldas tirgū.

Visas dienas garumā būs iespēja ļauties kartupeļu degustācijas priekiem, kā arī baudīt pop-up kafejnīcas “Tupenis un Strimala” īpašo piedāvājumu. Mazākie apmeklētāji aicināti uz radošo darbnīcu – “Cik labs ir ezītis!”. 14:00 dienu tirgū noslēgsim ar muzikālu vēstījumu “Tīrradnis” izpildījumā.

Siguldas “GreenFest” vakara daļa norisināsies “Dabas Rezidencē”, Kr. Valdemāra ielā 3A, kur visi tiek mīļi aicināti uz Uģa Prauliņa koncertu “Green channelling” un Ilzes Blokas režisētās īsfilmas “Mij_iedarbība” pirmizrādi!

Savukārt, 17. septembrī no 11.00 Valmiemuižā uz Valmiermuižas alus darītavas parka skatuves diskutēs Valmieras novada pašvaldības, Cēsu novada pašvaldības, Siguldas novada pašvaldības, Vidzemes plānošanas reģiona un Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvji, lai iezīmētu dažādu iestāžu sadarbības nozīmi pirmā bioloģiskā reģiona attīstībai Latvijā. Uzņēmēju viedokli pasākumā pārstāvēs tādu uzņēmumu pārstāvji kā SIA "Valmiermuižas alus”, SIA "Schwenk Latvija", SIA "ZAAO" u.c., lai pievērstu uzmanību tēmai - Eiropas Zaļais kurss - drauds vai iespēja uzņēmējiem.

Kas lācītim vēderā - pesticīds vai vitamīns? Atbildi uz šo jautājumu meklēsim kopā ar Annu Boli-Williamson, kura, piesakot savu lekciju, saka: “Fakti nemelo, tie mēdz slēpties!”. Uztura tēmu turpināsim diskusijā ar uztura speciālistiem, ārstiem, zinātniekiem, pētniekiem, gāžot mītus un piramīdas.

Par aizraujošu “GreenFest” pasākumu programmu Valmiermuižā gadās arī “Gardu muti” komanda, piedāvājot gan amatnieku tirdziņu, gan kino un darbnīcas kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Dienas noslēgumā ļausimies neierastu mūzikas skaņu baudījumam grupas “JŌRA” izpildījumā.

“GreenFest`22” pasākumu maratons noslēgsies Cēsīs. Divu dienu garumā 1. un 2. oktobrī kultūrvēsturiskajā Ruckas muižā un parkā, sadarbībā ar Cēsu Pluriversitāti, būs sarunas par nākotnes iztēlošanos un citādā kļūšanu par normālu, par vides un ainavas vērtībām, par ilgtspējīgas dzīvošanas principiem un attiecīgas dzīves telpas veidošanu.

Lai kritiskāk un reizē radošāk aplūkotu iespējamo Gaujas Nacionālā parka kā bioreģiona nākotni, ar saviem stāstiem esam aicinājuši dalīties ģeogrāfus, ekologus, arhitektus, plānotājus un ne tikai. Paralēli lekcijām plašākās sarunās ar ekspertiem un vietējo kopienu runāsim par mūsdienīgu un ekoloģisku saimniekošanu, par potenciālo bioreģiona pārvaldību un to, kā domāšanā un darīšanā ieviešamas jaunas prakses, kas pirmajā mirklī var šķist neiespējamas.

Mazajiem pasākuma viesiem būs iespēja darboties darbnīcās, baudīt teātri un piedalīties citās radoši izglītojošās aktivitātēs.

Cēsu “GreenFest” ietvaros gaidāma arī koncertprogramma no postfolkloras grupas “ZARI” un komponistes Ievas Matvejas.

Gan Valmiermuižā, gan Cēsīs piestās SIA “ZAAO” dabas un tehnoloģiju parka “URDA” interaktīvais autobuss.

Par iespēju iegādāties biloģiskus produktus visos “GreenFest” pasākumos gan Siguldā, gan Valmiemuižā, gan Cēsīs rūpēsies “Mūsu bio tirgus”.

“GreenFest`22” caurvij kopdarbs – vides deja – režisores un horeogrāfes Ilzes Blokas vīzijā. Vides dejas performances notiks paralēli diskusijām, lekcijām, darbnīcām u.c. aktivitātēm.

“GreenFest” kā vēstnesi par kopīgu bioloģisko saimniekošanu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitala fonds, Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas Valsts meži, Rāmkalni, Siguldas novada pašvaldība, Valmieras novada pašvaldība un Cēsu novada pašvaldība.

Sadarbība ir viena no “GreeFest” vērtībām, tāpēc atnāc, piedalies, iesaisties, izsakies, lai viedās idejas vairojas.

Aicinām pieteikties vides dejas kustību meistarklasei un piedalīties dejas performancēs režisores, horeogrāfes Ilzes Blokas un horeogrāfes Ilzes Zīriņas vadībā Valmiermuižā un Cēsīs, sūtot pieteikumu uz greenfest PIE greenfest PUNKTS lv.

Atgādinām pieteikties kā brīvprātīgajam kādā no “GreenFest” dienām, sūtot pieteikumu uz greenfest PIE greenfest PUNKTS lv.

Ieskats “GreenFest`22” pasākumu programmās sociālajā vietnē- šeit.

GreenFest video aicinājums uz festivālu >> ŠEIT <<

Teju visi festivāla pasākumi un aktivitātes dalībniekiem ir – bez maksas. Pasākuma publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti “GreenFest” tīmekļa vietnē www.greenfest.lv un sociālo tīklu kontos Facebook un Instagram.

Informāciju sagatavojusi:
MĀRA SILIŅA BĒRZIŅA
“GreenFest`22”

Arī šogad, 17. septembrī, E. Veidenbauma muzejs “Kalāči” aicina uz garšīgām sarunām, garšīgu dzeju un garšīgiem ēdieniem lieliskajā Dzejas un sarunu kafejnīcā “Un vēders – Dievs visaugstākais”. Kafejnīca atvērta no 12:00 līdz 17:00.

 

Ēdienkarte:

  • Miroņpirkstiņi;
  • Zupa “Mosties, mosties svabadais gars”;
  • Ugunskurā cepti kartupeļi ar zaļo sviestiņu;
  • Ābolmaize “Kalācis”;
  • Dzejas tēja;
  • Dzejnieku īpašās receptes. 

Sarunu ēdienkartē – sarunas visām gaumēm. 

Programma:

  • 12:00 Sarunājas un gatavo Ieva Melgalve, saldajā dzeja;
  • 13:30 Sarunājas un gatavo Māris Salējs, saldajā dzeja;
  • 15:00 Sarunājas un gatavo Mikus Frišfelds, saldajā dziesmas.

Vienas dienas saimnieks, galvenais sarunu viesmīlis - Mārtiņš Liepa.

Pasākums ar iepriekšēju pieteikšanos! Ieejas maksa: 15 EUR.

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas valsts meži un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavojusi:
Baiba Roze
E. Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči"
muzejpedagogs
+371 25601677

Septembra izskaņā – 30. septembrī plkst. 20.00 un plkst. 21.15 – Valmieras Kultūras centra īstenotā projekta ietvaros Valmieras Viestura vidusskolā norisināsies uzvedums ģimenēm ar bērniem “Spocīgi stāstiņi” ar aktieri Gundaru Silakaktiņu.

Projekta vadītāja Evija Dzvinko pastāstīja: “Mums, latviešiem, ir savi mistiskie radījumi – lietuvēni, vadātāji, melni kaķi, neparasti cilvēki, kas spokojas... Vislabāk mūsu vietējiem spokiem patīk senas vai pamestas ēkas - muižas un pilis, baznīcas, skolas ēkas. Valmierā klīst dažādas leģendas un nostāsti par spokiem, kuri tumšos novakaros biedē ar savu klātbūtni. Skolas ēka ir izcili piemērota vieta spoku stāstiem. Uzveduma vajadzībām izmantosim gan ārvidi, gan ēkas iekštelpas, skatītājiem pārvietojoties telpā.” 

“Ar projekta palīdzību apzināsim spoku stāstu daudzveidību, sākot ar folkloras publicējumiem un urbānajām leģendām, beidzot ar uzvedumam speciāli radītiem stāstiem, kurus sarakstījusi valmieriete Elīna Krastiņa. Šajos oriģinālajos un jau pazīstamajos stāstos netrūkst biedējošu un palaidnīgu parādību. Īstenojot projektu, vēlamies pilnveidot zināšanas par latviešu folkloru, veicināt spoku stāstu rakstīšanu un stāstīšanu, kas attīsta prasmes secīgi formulēt savu domu, nepazaudēt ideju un saglabāt intrigu, kā arī daudzveidot Valmieras kultūras dzīvi,” saka Evija Dzvinko.

Projektu finansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Uzvedums būs skatāms bez maksas, iepriekš saņemot ielūgumus Valmieras Kultūras centra kasē. Plašāka informācija pa tālruni 64207207. Vietu skaits ierobežots.

Informāciju sagatavoja:
Līga Tarbuna
Valmieras Kultūras centra
projektu vadītāja 

Baudi rudenīgu pastaigu, klausoties dzeju! Liepas apkārtne ir bijusi vairāku Latvijā zināmu rakstnieku dzimšanas vai dzīves vieta. Lai gūtu ieskatu šo autoru daiļradē, no 28.septembra līdz oktobra vidum Liepas ciema galvenajā ielā  ir izveidots dzejas video pastaigas maršruts – Dzejas pastaiga Liepā. Eduards un Kārlis Veidenbaumi, Eduards Treimanis-Zvārgulis, Pāvils Rozītis, Augusts Julla, Vladimirs Kaijaks un Dzidra Inkina - šo autoru  dzīvesstāsti ir saistīti ar Liepas apkārtni.

Noskenējot QR kodus, kuri atrodami Rūpnīcas ielā – pie soliņiem, afišu stabiem vai kokiem -  10 dzejas video var iepazīt Liepā dzimušo vai dzīvojušo dzejnieku dzeju, kā arī paskatīties uz Liepu dzejnieka acīm.

Dzejoļus ierunājuši Liepas amatierteātra "Krams" dalībnieki. Video autors: Ainārs Spulis.

Paldies Treimaņu ģimenei, Liepasmuižas un Grīviņu saimniekiem par atsaucību!

Tiem, kam nav iespēja noskenēt kodu, visus video ir iespējams noskatīties arī Liepas bibliotēkā un E.Veidenbauma muzejā “Kalāči”.

29.septembrī plkst. 14:00 “Kalāčos” notiks noslēdzošais projekta “Dzejas dienas “Kalāčos”” pasākums “Jauniešu dzejas diena”. Liepas pamatskolas un Priekuļu vidusskolas skolēni kopā ar aktieri Vari Klausītāju, izmantojot improvizācijas teātra metodes, izspēlēs Eduarda Veidenbauma un Edvarda Treimaņa-Zvārguļa dzeju. Tā būs iespēja jauniešiem iepazīt dzeju netradicionālā veidā.

Lai dzeja iedvesmo!

Pasākumi tiek īstenoti ar Vidzemes plānošanas reģiona, AS "Latvijas valsts meži", Valsts kultūrkapitāla fonda un Cēsu novada kultūras projektu konkursa atbalstu.

 

Informāciju sagatavojusi:
Andra Ķīse
E. Veidenbauma muzeja “Kalāči” vadītāja