Arhīva kalendārs

« June 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Sestdien, 8.jūlijā Alūksnes novada Pededzē norisināsies pasākums „Pededzes daudzkrāsainie vasaras saulgrieži”, kas pagasta iedzīvotājiem un viesiem ļaus iepazīties ar vasaras saulgriežiem un to tradīcijām dažādu tautu kultūrās. Ja Latvijā šos svētkus zinām kā Līgo vai Jāņu svētkus, tad slāvu tautas to dēvē par Ivana Kupalas dienu.

Pededze atrodas Igaunijas un Krievijas pierobežā, apvidus tradīcijas veidojušās latviešu, krievu un Dienvidigaunijas setu kultūras mijiedarbībā. Tā kā Pededzē vasaras saulgrieži vēsturiski tiek atzīmēti pēc Jūlija kalendāra, pasākums notiks 8.jūlijā,  iespējami tuvu patiesajam Kupalas dienas svinību datumam. Pasākuma gaitā tiks sarīkots plašs brīvdabas pasākums ar visu Pededzes mākslinieciskās pašdarbības dalībnieku iesaisti un vairākiem dažādu tautību viesu kolektīviem. Galveno akcentu liekot uz vēsturiskajiem rituāliem, kas saistīti ar ūdeni, uguni un saulgriežu nakts maģiju, netiks aizmirstas arī tuvāk mūsdienām radušās tradicionālas izklaides, spēles un atrakcijas. Vakara gaitā redzēsim Pededzes apvidum raksturīgās Kupalas nakts tradīcijas vietējo mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu- folkloras kopas „Labā oma”, deju kopas „Tikai tā”, Pededzes un Liepnas apvienotā vidējās paaudzes deju kolektīva, Pededzes jauniešu deju kolektīva un bērnu vokālās grupas- priekšnesumā, Kupalas nakts apdziedāšanos Latvijā vienīgās autentiskās krievu folkloras studijas „Iļjinskaja pjatņica” (biedrība “Folkloras pedagoģiskais centrs “Tradīcija””) izpildījumā, Lauru (Krievija) kultūras nama vokālā ansambļa „Lavrovskije devčata” ieskatu vietējās vasaras saulgriežu tradīcijās, latviešu un Ziemeļlatgales vasaras saulgriežu dziesmas Viļakas novada Medņevas tautas nama folkloras kopas „Egle” izpildījumā un Aļonas Ivanovas „Kostīmu dizaina studijas” (Pečori, Krievija) slāvu etniskajā stilā veidotu mūsdienīgo tērpu skati. Saulgriežu nakts svētki noslēgsies ar dejām Kārsavas muzikanta Aigara Kaupuža izpildīto latviešu, latgaļu un krievu dziesmu pavadījumā.

 

Pasākuma norise:

18.00   Meistarklases, amatnieku ražojumu tirdziņš.

19.00   Tautiskās dziesmas un dejas, spēles un rotaļas, Ivana Kupalas nakts tradicionālie rituāli- vainagu pīšana, zīlēšana, ugunskurs.

Noslēgumā -  jautra nakts balle

 

Pasākumu rīko biedrība „Pededzes nākotne” sadarbībā ar Pededzes tautas namu, tas notiek „Valmieras novada fonda” organizētajā un Kultūras Ministrijas finansētajā projektu konkursā „Starpkultūru dialogs Vidzemē 2017” atbalstītā projekta „Pededzes daudzkrāsainie vasaras saulgrieži” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Viesturs Zaķis, projekta vadītājs, tālr. 20236801

Turpinot iedibināto tradīciju, svētdien, 2017.gada 9. jūlijā, Kocēnu novada Rubenē, vietā, kur savulaik Imeras katoļu priesteris Indriķis (Henricus de Lettis) sarakstīja bagātīgāko no vēsturiskajiem pirmavotiem par tagadējās Latvijas un Igaunijas teritoriju – Indriķa Livonijas hroniku – jau trešo gadu notiks  Livonijas Indriķa diena. Visas dienas garumā Rubenes baznīcā un Rubenes ciemā norisināsies pasākumi, kuru laikā būs iespēja iepazīt un izzināt Rubenes  kultūrvēsturisko mantojumu.

Livonijas Indriķa diena aizsāksies plkst.10.00 ar dievkalpojumu Rubenes baznīcā, ko vadīs Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags un Rubenes baznīcas mācītājs Artis Eglītis.

Pēc dievkalpojuma plkst.12.00 visi aicināti uz labdarības koncertu turpat dievnamā, kurā piedalīsies Ginta Krievkalna, Jānis Stībelis, Miks Dukurs un Marta Ritova. Pasākuma laikā savāktie ziedojumi tiks novirzīti Rubenes baznīcas un teritorijas attīstības projektiem - Rubenes baznīcas rekonstrukcijai, kā arī baznīcas dārza iekārtošanai.

Tradicionāli Rubenes pamatskolas telpās norisināsies arī populārzinātniska konference, kurā būs klausāmi vairāki priekšlasījumi:

- “Tautas mūzikas instrumenti kristīgajā apritē“, Latvijas Universitātes profesors, latviešu etnomuzikologs Valdis Muktupāvels

- „Priekš kam man Baznīca...?“, Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags

- „Latvieši. Kas ir mainījies no Garlība Merķeļa laika līdz 21.gadsimtam....“, Rubenes draudzes mācītājs Artis Eglītis.

Konferences sākums pl. 14:00.

Interesenti aicināti reģistrēties iepriekš, zvanot tel. nr.: 29226028 vai rakstot e-pasts: vineta.vintere PIE kocenunovads PUNKTS lv.

Jāpiebilst, ka visas dienas garumā interesentiem Rubenes dievnams būs atvērts apskatei, tāpat būs aplūkojama tematiskā ekspozīcija.

 

Papildus informācija:

13. gs. sākumā vienā no Latvijas senākajām kristīgajām draudzēm - Rubenē - tās dibinātājs un Imeras katoļu priesteris Latviešu Indriķis sarakstīja Indriķa Livonijas hroniku. “Indriķa hronika” ir senākā Latvijas teritorijā tapusī hronika. Galvenais vēsturiskais pirmavots par kristīgās ticības ienākšanu, personībām, tautu savstarpējām attiecībām, cīņām un sadzīvi tagadējās Latvijas un Igaunijas teritorijā no 1180. līdz 1227. gadam.

Rubenes evaņģēliski luteriskā baznīca celta 13. gadsimtā. Sākotnēji tā bijusi koka ēka, taču tagadējo izskatu baznīca ieguvusi 1739. gadā, ietverot tajā 14. gs. būvētās baznīcas altārdaļu. 2000. gadā, mainot baznīcas altārdaļas grīdu, tika atrastas senaizmirstas kapenes. Visticamāk, tās ir senās vecbaltiešu dzimtas - Patkulu kapenes. Patkulu dzimtai piederēja tuvējās Vaidavas (Waidau), Ķieģeļu (Kegel), Podzēnu (Podsem), arī Vecates (Alt-Ottenhof) un citas muižas. Uz sienas apmetuma saglabājušies trīs, iespējams, 18. gs. rakstīta teksta fragmenti vācu valodā no Ījaba grāmatas un Jāņa evaņģēlija.

Pasākumu organizē Kocēnu novada dome, Rubenes evaņģēliski luteriskā draudze, Lutera Akadēmija.

 

Informāciju sagatavoja:

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas vadītāja

Inese Pabērza

Mob.tel.: 26418755

E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv