Arhīva kalendārs

« August 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Godinot Latvijas valsts simtgadi, Cēsīs top pastāvīga vēstures ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”, kas vēstīs par kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju pretošanos okupāciju varām no 1940. līdz 1957. gadam. 23. augustā visi interesenti tiek aicināti uz atvērto durvju pēcpusdienu ekspozīcijas mājvietā – kādreizējā čekas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

23. augustā Cēsīs Pils ielas 12 nama pagalmā pirmo reizi kopš valsts neatkarības atgūšanas durvis būs plaši atvērtas ēkai, kurā padomju okupācijas gados atradās čekas īslaicīgās aizturēšanas izolators. Godinot Latvijas valsts simtgadi, Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrība te iecerējusi līdz 2018. gada 23. augustam izveidot Latvijas okupāciju vēsturi skaidrojošu ekspozīciju, kas vēstīs par notikumiem Centrālvidzemē (kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā) laika posmā no 1940. līdz 1957. gadam. Gadu pirms atklāšanas biedrība un topošās ekspozīcijas veidotāji aicina ikvienu apmeklēt tās mājvietu, lai uzzinātu kā rit ekspozīcijas izveide.

 

Ekspozīcija izgaismos okupāciju norises gaitu  un vēstīs par kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju uzdrīkstēšanos – daudzveidīgo pretošanos okupācijām (gan padomju, gan nacistiskajai), salīdzinās komunistiskā un nacistiskā režīma politiku pret Latvijas tautu, iepazīstinās ar atsevišķu indivīdu likteņiem un  ļaus apjaust viņu motivāciju, pašaizliedzīgi iestājoties par Latvijas valstij un tautai svarīgām vērtībām šķietami bezcerīgos brīžos.

Ekspozīcijas kuratore Elīna Kalniņa skaidro ekspozīcijas saturā ietverto jēgu: “Vērtības, par kurām mūsu priekšteči, kam bija lemts piedzīvot okupāciju norisi, iestājās un atdeva savas dzīvības, nav mums neizprotamas, tālas un svešas. Arī mēs šodien ar tām dzīvojam, arī mūsu sirdsapziņu tās biksta. Proti, runa ir par taisnīgumu, godu, brīvību, neatkarību, demokrātiju. Būtībā ekspozīcija būs stāsts par šo vērtību nozīmi individuālā līmenī – arī par mūsu sirdsapziņām, tamdēļ ekspozīcijai ir dots nosaukums – SIRDSAPZIŅAS UGUNSKURS. Tas, ko apmeklētājiem piedāvās ekspozīcija Cēsīs, kā arī tas, ko okupāciju vēsturē vēl izpētīsim un sapratīsim mēs paši pilsētās, pagastos, novados ir svarīgi ikvienam no mums. Ja gribam dzīvot labāk, tad  vienotība, tēvzeme un brīvība tāpat kā gods kalpot Latvijai un saskaņa nedrīkst būt tikai tukši novazāti saukļi,  nonivelētas vērtībiņas. Tām  atkal jābūt mūsu lielajām vērtībām, kas mums tik lielā mērā svarīgas, ka spējam par tām iestāties un pastāvēt, ka spējam mainīties, pārvarēt savu savtīgumu, savu nevēlēšanos saprast un pieņemt citādo, zināt  savu pagātni un godā turēt mūsu nacionālās pretošanās kustības dalībnieku piemiņu.”

Ekspozīcijas “SIRDSAPZIŅAS UGUNSKURS” izveidi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogramma „Latvijai-100”, Kultūras ministrija, Valmieras Novada Fonds, Vidzemes Plānošanas reģiona Kultūras programma, Cēsu novada pašvaldība, Amatas novada pašvaldība, Vecpiebalgas novada pašvaldība, Priekuļu novada pašvaldība, Gulbenes novada pašvaldība un Raunas novada pašvaldība, sponsori un ziedotāji.

23. augustā no plkst. 15:00 līdz 19:00 topošās ekspozīcijas “SIRDSAPZIŅAS UGUNSKURS” atvērto durvju pēcpusdienā būs iespējams:

  • izstaigāt topošās ekspozīcijas telpas un aplūkot autentiskas padomju represīvā režīma ieslodzīto kameras;
  • klausoties ekspozīcijas kuratores stāstījumu, iepazīt topošās ekspozīcijas saturisko koncepciju un vienu no ekspozīcijas varoņiem – pretošanās kustības dalībnieku Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Liezēres draudžu mācītāju no 1944. līdz 1946. gadam Voldemāru Plāmsi;
  • iesaistoties sarunā ar Latvijas okupācijas muzeja vēsturnieci un ekspozīcijas satura redaktori Inesi Dreimani, diskutēt par ekspozīcijas nozīmi okupāciju vēstures izpētes un  izziņas kontekstā;
  • aplūkot topošās ekspozīcijas maketu un iepazīties ar tās vizuālo koncepciju, piedaloties ekspozīcijas kuratores sarunā ar ekspozīcijas māksliniekiem Kristu un Reini Dzudzilo.

2018. gadā Latvijas valsts svinēs simtgadi. Lai padziļinātu izpratni par Latvijas valstiskumu, vēsturi, notikumiem un personībām, kas veidojušas Latvijas valsti, no 2017. gada līdz 2021. gadam norisināsies plaša norišu programma.

 

Kontaktinformācija:

Ekspozīcijas kuratore: Elīna Kalniņa

e-pasts: elina.cesis PIE gmail PUNKTS com / mob.tālr.: 25445433

Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības valdes priekšsēdis Pēteris Ozols

e-pasts: cesu_prb PIE inbox PUNKTS lv / mob. tālr.: 29297513

Alūksnes pilsētas svētku laikā, no 4. līdz 6. augustam, Alūksnē notiks 2. Starptautiskais deju festivāls “Alūksnes vasara”, kurā piedalīsies septiņi kolektīvi no sešām valstīm.

Festivāla dalībnieki ir deju kolektīvi, kuri savus priekšnesumus veido kopā ar folkloras kopām vai kapelām, tātad, dzīvu mūzikas atskaņojumu.

 

Latviju pārstāvēs Alūksnes Kultūras centra deju kopa “Jukums” kopā ar Jaunlaicenes folkloras kopu “Putnis”, deju kopa un kapela “Dziga” no Rēzeknes, savukārt ārvalstu dalībnieku pulkā būs kolektīvi no Somijas, Polijas, Horvātijas, Rumānijas un Grieķijas.

Festivāla dalībnieki Alūksnē ieradīsies jau ceturtdienā. Pirmie kolektīvu koncerti būs piektdien, 4. augustā, un tie notiks pulksten 19.00 Jaunlaicenes un Alsviķu brīvdabas estrādēs.

Sestdien, 5. augustā, pulksten 11.00 Alūksnē festivāla dalībnieki dosies krāšņā gājienā pa pilsētas ielām. Gājiens sāksies pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11, dosies pa Tirgotāju, Lielā Ezera, Brūža ielu līdz Alūksnes Kultūras centram un pēc tam uz Alūksnes Jauno pili. Gājiena laikā būs divas pieturas – viena skvērā Lielā Ezera ielā, otra pie Alūksnes Kultūras centra, kur katrs kolektīvs sevi parādīs ar mazu priekšnesumu. Savukārt no pulksten 12.00 līdz pat aptuveni 15.30 kolektīvi rādīs savas deju programmas pie Alūksnes Jaunās pils.

Sestdienas vakarā pulksten 20.00 festivāla noslēguma koncerts Pilssalā tiek veidots kopā ar grupu “Auļi”, uguns šovu no Daugavpils un Alūksnes loku šāvēju klubu “Ziemeļnieks”. Ieeja uz festivāla lielkoncertu ir bez maksas.

Festivālu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv

Laikā no 2017.gada 4.augusta līdz 17.septembrim Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Madonas Novadpētniecības un mākslas muzeju rīko Latvijas novadu tautas lietišķās mākslas izstādi.

Izstādē kopā iesniegti un būs apskatāmi 554 autoru 1348 darbi no 72 Tautas lietišķās mākslas studijām, aptverot visu Latviju.

Izstādē pārstāvētas visas tautas lietišķās mākslas nozares - audumi, rokdarbi, keramika, pinumi, ādas apstrāde, koka apstrāde, metālkalumi un rotas.

 

Lielāko eksponātu klāstu veido segas, galdauti un lakati, tad seko dvieļi, cimdi un jostas. Izstāde sniedz arī nelielu ieskatu Latgales keramikā, kā arī plašajā pinumu klāstā, kuru autori ir no Rīgas studijām. Pamanāmi ir Rīgas pilsētas metālkalšanas studiju autoru kalumi – krāsns piederumu komplekti un dažādie dekoratīvie svečturi.

Ekspozīcija kārtota pēc Latvijas novadu principa, eksponējot katra novada autoru darbus atbilstošajā novadā.

Izstādes mērķis ir veicināt tautas lietišķās mākslas nozares attīstību, tās pētīšanu, saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, tautas lietišķās mākslas kolektīvu dalībnieku un individuālo meistaru māksliniecisko izaugsmi un jaunradi, kā arī plašam skatītāju lokam parādīt labāko veikumu nozarēs, atklājot tautas lietišķās mākslas tradicionalitātes un mūsdienīguma izpausmes. Latvijas novadu tautas lietišķās mākslas izstāde ir Vispārējo Dziesmu un deju svētku starplaika pasākums.

Izstādes atklāšana: 2017. gada 4.augustā plkst. 15.00 Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā Skolas ielā 10a, Madonā.

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Ertmane

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985; 29181396

Linda.Ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

Cēsu Mākslas festivāls šonedēļ savus apmeklētājus aicina uz koncertu “Ērģeļu un klarnetes romance” Sv. Jāņa baznīcā. Būs iespēja noskatīties vienu no Dailes teātra jaunākajām izrādēm “Kaķis uz nokaitēta skārda jumta” un pirms tās piedalīties teātra kritiķes Silvijas Radzobes sarunā ar izrādes režisori Lauru Grozu-Ķiberi. Gaidāms arī noslēdzošais brīvdabas seanss uz Gaujas upes pie Ērgļu klintīm un visa šī gada festivāla kulminācija Cēsu pils parka estrādē – Osvaldo Golihova operas Ainadamar pirmuzvedums Latvijā.

 

Cēsu mākslas festivāla ceturtās nedēļas programma iesāksies ceturtdien, 3. augustā, ar teātri. Festivāla Grand Prix skates ietvaros skatuves mākslas mīļiem pulksten 19.00, koncertzālē “Cēsis” būs iespēja noskatīties Dailes teātra aizvadītās sezonas jaunāko izrādi “Kaķis uz nokaitēta skārda jumta”. Pirms izrādes, pulksten 17.30, ikviens interesents aicināts uz teātra kritiķes un Spēlmaņu balvas žūrijas locekles Silvijas Radzobes sarunu ar izrādes režisori Lauru Grozu-Ķiberi par tēmu “Dīvaino cilvēku valdzinājums teātrī”. Saruna notiks koncertzāles “Cēsis” kino zālē, ieeja - bez maksas.

Savukārt kino gardēžiem, kas vēl nav paguvuši izbaudīt unikālos brīvdabas seansus uz Gaujas pie Ērgļu klintīm, 4. augustā, pulksten 22.00 būs pēdējā iespēja to vēl izdarīt. Noslēdzošajā Cēsu Mākslas festivāla “kino uz ūdens” seansā skatīsimies vācu režisora Vernera Hercoga filmu “Agire, Dieva dusmas” (1972). Šis kino darbs izceļas ar Klausa Kinska izcilo aktierdarbu, ir filmēta ekstremālos apstākļos Amazones džungļos un tajā piedalās liels daudzums masu skatu dalībnieku autentiskos 16. gadsimta Brazīlijas konkistadoru tērpos. Filmā risinās stāsts par spāņu konkistadoru ekspedīciju, kas dodas lejup pa Amazones upi zelta un labklājības meklējumos. Pirms seansa pulcēšanās pie Ērgļu klintīm, lai pārceltos uz otru upes krastu, ne vēlāk kā 21.30.

Sestdiena, 5. augusts, būs notikumiem visbagātākais. 17.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā muzicēs Eiropas konkursos novērtētā latviešu ērģelniece Liene Andreta Kalnciema, kura kopā ar spožo klarnetistu Mārtiņu Circeni atskaņos latviešu un franču komponistu mūziku. Liene Andreta Kalnciema saka: “Mūsu izvēlētajā programmā būs varenība, meditācija, šarms un virtuozitāte.”

Savukārt 21.00 Cēsu Pils parka estrādē gaidāms nozīmīgākais šī gada Cēsu Mākslas festivāla muzikālais notikums – argentīniešu komponista Osvaldo Golihova flamenko operas Ainadamar pirmuzvedums Latvijā. Golihova opera ir viens no 21. gadsimta spilgtākajiem pienesumiem operžanrā, un tā guvusi grandiozus panākumus lielākajos ASV opernamos, kā arī Austrālijā, Spānijā un daudzās citās vietās.

Spāniski ritmi, flamenko afekti, arābu vinjetes, ebreju motīvi, trokšņu asociācijas un kaislīgas melodijas – tas viss būs dzirdams šī krāšņā un dziļi aizkustinošā meistardarba iestudējumā Cēsu Pils parka estrādē.

Opera Ainadamar (no arābu valodas – “asaru avots”) ir kaislīgs un dramatisks stāsts par rakstnieku Federiko Garsiju Lorku un aktrisi Margaritu Širgu. Operas pamatā ir trimdā Urugvajā dzīvojošās Margaritas atmiņas par vairākus gadu desmitus seniem notikumiem Spānijā – Lorkas lugas “Mariana Pineda” uzvedumu Širgas teātrī un 1936. gadu, kad Lorka atsakās braukt kopā ar Širgu uz Latīņameriku, bet par spīti draugu brīdinājumiem dodas uz dzimto Granādu, kur viņu nenoskaidrotos apstākļos noslepkavo.

Operas Ainadamar Cēsu koncertuzvedumā piedalīsies izcili solisti, kas guvuši vērā ņemamu skatuves pieredzi šī opusa atskaņošanā. Federiko Garsijas Lorkas lomā būs Marina Pardo, kas Lorkas lomu dziedājusi Spānijas pirmuzvedumā un pēc tam ar lieliem panākumiem piedalījusies Filadelfijas operas iestudējumā. Margaritas Širgu lomā redzēsim Mariju Inohosu-Montenegro, kas šo lomu dziedājusi vairākos iestudējumos, tostarp Filadelfijas operā, kur guvusi preses atsauksmi – “vokāli un skatuviski viņa ir kā sapnis”. Trešais viessolists Cēsu iestudējumā būs Alfrēdo Tehada – pieredzējis flamenko dziedātājs ar enerģētiski spēcīgu skatuvisku pievilcību un lielu pieredzi daudzos Spānijas mūzikas namos.

Uzvedumā piedalīsies arī Latvijas solisti: Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers un Rihards Mačanovskis, kā arī Latvijas Radio kora dziedātājas. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Andris Poga, bet režisors – Viesturs Kairišs.

Gādājot par to, lai unikālo operas Ainadamar pirmuzvedumu redzētu pēc iespējas plašāks skatītāju loks, Cēsu Mākslas festivāla tehnoloģiju partneris LMT nodrošinās pasākuma tiešraidi. Golihova flamenko opera būs skatāma ne tikai Cēsu pils parka estrādē, bet arī internetā un mobilajā lietotnē LMT Straume. Seko līdzi: http://straume.lmt.lv/ainadamar.

Visu Cēsu Mākslas festivāla norises laiku līdz pat 19. augustam INSIGNIA mākslas galerijā koncertzālē “Cēsis” ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu, SEB stipendiātu, darbu izstāde “Netveramā robeža”.

Vienpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona – SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Cēsu novada domes atbalstu.

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 26171151, e-pasts: egija.salnikova PIE gmail PUNKTS com

6.augustā plkst.18.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks pirmizrāde muzikālajai izrādei “Valka. Latvija. Brīvība.” Latvijas valsts simtgadei veidotajā izrādē caur divu cilvēku likteņu un mīlas stāstu atainos Latvijas dibināšanu, akcentējot Valkas nozīmi valsts izveidē.

Izrāde tapusi pēc Valkas novada domes iniciatīvas sadarbībā ar Latvijas Nacionālo teātri un ir viens no Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes simtgadei veltītajiem pasākumiem Valkā.

Lugu īpaši šim gadījumam uzrakstījis pazīstamais Latvijas Radio komentētājs Eduards Liniņš. Izrādes režisors ir Gundars Silakaktiņš, scenogrāfs – Aigars Ozoliņš, muzikālais noformējums - Valdis Zilvers. Galvenajās lomās iejutīsies Latvijas Nacionālā teātra aktieri Zane Dombrovska un Raimonds Celms. Izrādē spēlēs aktieri no vairākiem Latvijas teātriem: Ivars Puga, Ivars Kļavinskis, Ģirts Liuziniks, Mārtiņš Liepa, Kaspars Zāle, Kristians Kareļins, Kristaps Ķeselis, Jurģis Spulenieks, Artis Drozdovs, Pēteris Galviņš un citi. Izrādi muzikāli papildinās Valkas pilsētas kultūras nama vokālais vīriešu ansamblis “Lai skan!”.

 

Izrādes centrā ir igauņu meitenes un latviešu strēlnieka skaudrais mīlas stāsts. “Uzvedumā katram skatītājam būs iespēja atgriezties un iepazīt sarežģītu, bet nenoliedzami interesantu un svarīgu Latvijas vēstures posmu - laiku, kad veidojās mūsu valsts,” atklāj režisors G.Silakaktiņš.

Izrādes veidotāji atklāj, ka izrādē skatītāju rindu izkārtojums būs neierasts un piemērots tam, lai iejustos tā laika notikumos. Uzveduma „Valka. Latvija. Brīvība” vizuālajā tēlā svarīga loma būs vēsturiskām fotogrāfijām un videomateriāliem. 

Biļešu cena: 7 - 10 eiro. Grupu biļetēm, pērkot 5 un vairāk biļetes, cena ir 5 eiro. Biļetes iespējams iegādāties Valkas pilsētas kultūras namā, kā arī zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967 (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai).

Savu neatkarīgu un demokrātisku valsti ieguvām mērķtiecīgā darbā vairāku gadu garumā, drosmīgi un tālredzīgi Latvijas cilvēki to darīja iespējamu. Latvijas valsts simtgades programma izgaismo nozīmīgākos neatkarības ceļa pagrieziena punktus, un Valkai Latvijas tapšanā ir nepārvērtējama loma.

2017.gadā aprit simts gadi kopš Valkā 1917. gada vēlā rudenī sanāca Latviešu Pagaidu Nacionālā padome. Šim vēsturiski nozīmīgajam notikumam veltīts norišu cikls, kas ar augsta līmeņa starptautisku konferenci, svētku koncertu, pieminekļa un izstādes atklāšanu Valkā noslēgsies 2.decembrī.

Iesaisties un izzini www.lv100.lv / www.valka.lv / #Valka1917

 

Papildu informācija:

Aivars Ikšelis

Latvijas valsts simtgades svinību

Koordinators Valkas novadā

Tel.: 6 4722360 / Mob.tel.: +371 29423675

e-pasts: aivars.ikselis PIE valka PUNKTS lv