Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai (CITIES2030)

Šobrīd vairāk nekā 70% cilvēku dzīvo pilsētās un to apkārtnē, un arvien vairāk palielinās pieprasījums pēc pārtikas, jo īpaši bioloģiskās un vietējās (Latvijā ražotas) pārtikas. Esošās pilsētu un reģionu pārtikas sistēmas nav ilgtspējīgas, un sabiedrība sagaida un pieprasa pārmaiņas. Lai palīdzētu novērst un samazināt pārtikas izšķērdēšanu, mazinātu pārtikas ražošanas un pārtikas atkritumu ietekmi uz vidi un veicinātu veselīgas pārtikas pieejamību ikvienam cilvēkam, ir būtiski veidot un attīstīt pārdomātas, uz cilvēku vajadzībām orientētas pārtikas ķēdes, kas ietver visus pārtikas ķēdes posmus – primāro ražošanu, pārstrādi, loģistiku (transportu, piegādi, uzglabāšanu), tirdzniecību, patēriņu un otrreizējo izmantošanu.

 

Eiropas Savienības zinātnes un pētniecības atbalsta programmas Apvārsnis 2020 finansēta projekta "CITIES2030" ietvaros tiks meklēti un izmēģināti risinājumi, kā pārstrukturēt vai pārveidot pārtikas ķēdes dažādos posmus atbilstoši 21. gadsimta sabiedrības izaicinājumiem un vajadzībām. CITIES2030 vīzija ir pilnveidot un savienot pārtikas īsās piegādes ķēdes, pulcējot patērētājus, stratēģiskos un iesaistītos nozaru partnerus, pilsonisko sabiedrību, uzņēmumus, vadošās universitātes un dažādu disciplīnu pētniekus, kas iesaistīti pilsētu un reģionu pārtikas nodrošinājuma ekosistēmas veidošanā.

 

CITIES2030 ietvaros 2 reģionos (t.sk. Vidzemē) un 9 ES pilsētās tiks izveidotas un notestētas politikas un “dzīvās”  laboratorijas (policy and living lab), kas tālāk tiks pielāgotas un īstenotas kopumā 50 ES pilsētās vai reģionos. Projekta laikā veikto eksperimentālo aktivitāšu rezultātā iesaistītās pilsētas un reģioni radīs priekšnoteikumus pārtikas nodrošinājuma ekosistēmas pilnveidei, kas uzņēmējiem ļaus efektīvāk veikt investīcijas, publiskajam sektoram efektīvāk izmantot resursus savā pakļautībā esošo iestāžu apgādei ar pārtikas produktiem, savukārt patērētājiem tikt nodrošinātiem ar kvalitatīvu pārtiku, kas ir iegūta un saņemta ar videi un sabiedrībai iespējami draudzīgākiem paņēmieniem.

 

No Latvijas projektā ir iesaistīti trīs partneri: Vidzemes plānošanas reģions kā pilotvieta risinājumu izmēģināšanai, Latvijas Lauku forums kā pilsoniskās sabiedrības interešu pārstāvis un Rīgas Tehniskā universitāte kā zinātniskā pamatojuma sniedzējs.

lasīt vairāk...

Notikumi

«Marts 2021»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031