Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Rudens ir ražas laiks. Arī Vidzemes kultūras programmas 2020 īstenotāji sarūpējuši daudz un dažādus interesantus notikumus un pasākumus. Izlasiet piedāvāto un izvēlieties sev piemērotāko!

Turpināsies jau labi zināmās A/S “Latvijas Mediji” izglītojošās publikācijas - rakstu sērija par savdabīgajām, ar Vidzemi saistītajām dziedāšanas un muzicēšanas tradīcijām. Tā tiek publicēta laikraksta “Latvijas Avīze” drukātajā un digitālajā platformā. Savukārt aizraujošus stāstus par Ziemeļlatvijas novadu dabas un kultūras pērlēm varēs uzzināt SIA “Reģionu Mediji” publikācijās laikrakstā un portālā “Ziemeļlatvija”, bet laikrakstā "Alūksnes un Malienas Ziņas" un portālā "Alūksniešiem.lv" varēs lasīt par unikālām kultūras tradīcijām Alūksnes un Apes novadu pierobežā. 

Visu vasaru cītīgi strādājuši tie projektu īstenotāji, kuri izdošanai sagatavoja grāmatas. Oktobrī ne tikai gardēžiem būs iespēja ieraudzīt unikālu un retu izdevumu “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”. 18. gs. izdotās pavārgrāmatas pārcēlums mūsdienu latviešu valodā beidzot tiks nodrukāts. Bet asociācijas “Camphill” ciemats “Rožkalni”, izdodot grāmatu “Pasaka par zaļo čūsku un skaisto liliju”, atgriežas vācu dzejnieka J. V. Gētes laikā. Pierīgas jūrmalas ciemu iedzīvotāju interesi saistīs izdevums “Kalngale – piejūras vējos”, bet Valmieras  Mūzikas skola savu simtgadi atzīmēs ar grāmatas "Starp nošu līnijām skolotāju dzīve” atvēršanu Valmieras drāmas teātrī.

Jau tradicionāli plašs pasākumu klāsts ir dažādām meistarklasēm un radošajām darbnīcām. Top īpaši piedāvājumi jauniešiem - gan romantisma meistarklases Stāmerienā un Madonā, gan dejas Emīla Dārziņa melodiju pavadījumā Jaunpiebalgā. Notiks dažādu vecumu māksliniekiem atbilstošas radošās darbnīcas Alūksnē un Zvārtavā, Dzērbenes radošajā mājā "Memberi" un Madonas mākslas skolā. Šogad  īpaši esam jutuši, cik ļoti pietrūcis iespēju nodarboties ar saviem hobijiem – amatiermākslu un teātri, tādēļ rudens pusē būs iespēja iegūt jaunas zināšanas un prasmes Cēsīs un Gulbenes pusē. Bet lieli un mazi vēstures interesenti tiek aicināti uz Alūksni, lai parotaļātos un uzzinātu, kā to darīja viduslaikos.

Daudzās Vidzemes skaistākajās vietās projektu īstenotāji aicina līdzdarboties savu novadu izzināšanā un veidošanā. Viesu mājās “Virgabaļi” notiks saruna, kurā ikviens lūgts izteikt savu viedokli par vērtīgo Āraišu apkārtnes kultūrainavu. Kocēnos risināsies seminārs par muižām kā ainavas sastāvdaļu. Strenčos būs iespēja piedalīties unikālas fotokolekcijas prezentācijā, kur vienkopus apskatāmas strencēniešu albumos saglabātas fotogrāfijas par laika posmu “starp diviem kariem”. Ramatas kultūras centrā notiks jubilejas pasākums amatierteātrim “Ramata”, bet Gulbenē - dokumentālas filmas “Uguns dzelzi mīkstu taisa” veidotāju tikšanās. Vai zināt, kā notiek filmēšana raidījumam “Pa straumei”, kas iepazīstina ar Latvijas upēm? Drosmīgajiem un vērīgajiem būs iespēja to ieraudzīt Amatā, vienā no skaistākajām un straujākajām Vidzemes upēm.

Gada nogale būs bagāta ar mūzikas ierakstu izdošanu un sen lolotas ieceres īstenošanu - ierakstu digitalizēšanu.   

Tradicionāli Vidzemes kultūras programmā iekļauti kvalitatīvi koncerti. Nemateriālā kultūras mantojuma festivālā “Pērles kabatā” Ogres novada Krapē varēs dzirdēt piecu koncertu ciklu ar ermoņiku, cītaras un mazo bundziņu jeb bubyna spēli. Pašiem mazākajiem klausītājiem domāts Valmieras Kultūras centra koncertuzvedumu cikls “Krāsainā pasaule”. Valmieras Kultūras centrā arī skanēs diriģenta Aivara Gaiļa 60 gadu jubilejai veltītais koncerts “Skaņas mirdzums” un Etno kokļu koncerts “Gara gaisma”. Decembra sākumā, kā skaista izskaņa Vidzemes kultūras programmas 2020 pasākumiem, Bērzaines pamatskolas zālē būs dzirdams dzejnieka un dziesminieka Valda Atāla koncerts.

Aicinām ikvienu izbaudīt Vidzemes kultūras programmas pasākumu piedāvājumu un apmeklēt tos, ievērojot spēkā esošās distancēšanās prasības! Sekojiet līdzi pasākumu kalendāram, pirms apmeklējuma sazinieties ar projektu īstenotājiem. Lai skaists rudens un gada nogale!

Vairāk par visiem Vidzemes kultūras programmas pasākumiem varat uzzināt Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapas www.vidzeme.lv sadaļā “Kultūra”.

Plašāka informācija: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv


15. oktobrī pulksten 17.00 Strenču bibliotēkā notiks digitālās foto kolekcijas “Starp diviem kariem” prezentācija.

Fotokolekcija tiek veidota no personīgajos arhīvos pieejamām fotogrāfijām, kas tapušas  laika posmā līdz Otrajam pasaules karam. Vēl ikviens, kam personīgā arhīvā ir atrodamas vecās fotogrāfijas aicināts ar tām padalīties digitālās foto kolekcijas papildināšanā, iesniedzot tās Ivetai Encei Strenču novada pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļā, Rīgas ielā 7, Strenčos. Fotogrāfijās var būt atainoti gan dažādi notikumi, gan dabasskati, gan cilvēku portreti, ģimenes svinības, nami pilsētā, lauku ainavas u.c. Lielisks papildinājums būtu, ja fotogrāfijai līdzi nāktu mutisks vai rakstisks atmiņu stāsts par attēlā redzamo. Pēc ieskenēšanas fotogrāfijas tiks atdotas atpakaļ to turētājam.

Projekta “Dāvja Spundes un viņa laikabiedru fotodarbu digitālās kolekcijas “Starp diviem kariem”" izveide notiek Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavojusi: Iveta Ence, Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja, Strenču novada dome.

Mālpils kultūras centrā vēl līdz 20. novembrim būs aplūkojama vizuālās mākslas simpozija "Vizuālais stāsts. Saskare" izstāde. 7. oktobrī izstādes laikā tiks rīkots īpašs pasākums - notiks dzejas lasījumi par Mālpili un tiks pasniegta Borisa Bērziņa Kallas godalga.

Šajā izstādē, pēc ilgāka laika, akcents tika likts uz profesionālu ainavas glezniecību. Simpozija pamatnostādne bija atspoguļot Mālpils dabas skatus kā iedvesmojošu vidi radošā personībām. Izstādē iepriecināja novatoriskais skatījums uz ainavu, tieši jauno mākslinieku interpretācijā, taču saglabājot klasiskās ainavas pamatprincipus.

Vizuālās mākslas simpozija "Vizuālais stāsts. Saskare" izstādes atklāšana. Publicitātes foto.

Šoreiz simpozija izstādes atklāšana notika reizē ar Mālpils novadnieces Džemmas Skulmes piemiņas izstādes TAUTUMEITA atklāšanu mākslinieces 95. dzimšanas dienā – 20. septembrī. Un tā bija kā savdabīga dāvana Džemmai Skulmei.

Izstādes atklāšanā paldies par mākslinieku devumu, jau par tradīciju kļuvušos simpozijos, teica Mālpils novada domes priekšsēdētāja Solvita Strausa, apliecinot domes atbalstu arī turpmākajos projektos.

Šī projekta, un līdz ar to izstādes, savdabīgs “pielikums” būs dzejas lasījumi par Mālpili mālpiliešu izpildījumā, kas notiks trešdien, 7. oktobrī – tieši mākslinieka Borisa Bērziņa 90. dzimšanas dienā. Tāpēc par vēl vienu tradīciju kļuvusi Borisa Bērziņa kallas godalgas pasniegšana jaunajiem simpozija dalībniekiem. Jau no 2001. gada BB kallas stāds kļuvis par simbolu jaunradei un tanī pat laikā klasisko tradīciju saglabāšanai un turpināšanai. Un tieši tagad divdesmitgadīgais stāds kārtējo reizi ir uzziedējis. 

Taču, lai būtu šī vasara un taptu šī izstāde, lielu paldies sakām tās atbalstītājiem:

  • Vidzemes plānošanas reģionam
  • Valsts Kultūrkapitāla fondam,
  • Mālpils novada domei,
  • Sporta un atpūtas centram “Joker”.

Informāciju sagatavojusi: Helēna Medne, mākslinieku biedrības "Sidegunde" vadītāja.



26.-27.septembrī Stāmerienas pilī notika projekta STĀMERIENAS PILS ROMANTISMA MEISTARKLASES intensīvas un radošas personības pilnveides meistarklases vokālajā mākslā.

Septiņas meistarklases dalībnieces iepazinās ar Romantisma kultūrvēsturiskā laika mūzikas tendencēm un guva ieskatu Stāmerienas pils vēsturē, kā arī atklāja vēsturisko, īpašo saikni ar itāļu kamerdziedātāju Mariju Terēzi Alisi Lauru Barbi.

Savās zināšanās par vokālās mākslas pamata lietām, balss “nostādināšanu”, izpildījuma niansēm, tembra attīstīšanu, balss “atvēršanu” un uzstāšanās prasmēm dalījās LNO mecosoprāns, mūzikas pedagoģe Sabīne Krilova. Nepilnas divas dienas Stāmerienas pili piepildīja mūzikas skaņas-balsu un klavieru skanējums, kas radīja vēl romantiskāku pils atmosfēru.

Meistarklase vokālajā mākslā. Publicitātes foto.

Katra meistarklases dalībniece izvēlējās arī dziesmu, pie kuras strādāja arī individuāli, lai NOSLĒGUMA STUNDĀ Stāmerienas pils Baltajā zālē, publikas klātbūtnē, uzstātos un sajustu solo dziedāšanas “garšu”, satraukumu un īpašas sajūtas. Šī meistarklases noslēguma daļa izvērtās par sirsnīgu, noskaņām bagātu piedzīvojumu, kad publikas priekšā stājās katra dziedātāja un viņu izpildījumā skanēja sirsnīgas latviešu komponistu zināmas, sabiedrībā iemīļotas dziesmas. Koncerta noslēgumā dziedāja arī pati Sabīne.

Dzied Anna. Publicitātes foto.

Dzied Elizabete. Publicitātes foto.

Koncertā. Publicitātes foto. 

Meistarklases dalībnieces atzinīgi novērtēja šo personības un vokālo prasmju pilnveides iespēju un izteica vēlējumu nākamgad organizēt šādu meistarklasi vairākas dienas.   

3.-4.oktobrī pilī jaunas zināšanas ieguva jaunieši ROMANTISKĀS FOTO MĀKLSAS MEISTARKLASĒS, ko vadīja Sandra Dikmane. Šīs meistarklases NOSLĒGUMA STUNDA būs 24.10.2020, kad tiks atklāta fotoizstāde un ieraudzīsim Stāmerienas pili skatījumā caur jauniešu fotoobjektīviem. 

Nākamās Vidzemes jauniešu ROMANTISKĀS LEĢENDU MEISTARKLASES Stāmerienas pilī notiks 30.-31.oktobrī; tās vadīs Stāmerienas pils pētniece un tūrisma speciāliste Inga Lapse. Aicinām jauniešu pieteikties līdz 20. oktobrim uz e-pastu: edite.silkena PIE gulbene PUNKTS lv. 

Informāciju sagatavojusi: Edīte Siļķēna, ATPN projektu vadītāja.

 

Laikraksts Alūksnes un Apes novadiem “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” turpina īsteno projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”. Nākamais stāsts būs piektdienas, 16. oktobra numurā, kurā stāstīsim par pierobežas pilsētas Apes unikālo tradīciju pilsētas svētkos starp dažādiem svētku tematiem izraudzīties svinēt kādas ielas svētkus.

Avotu ielas svētki notika 2012. gadā un viens no interesantākajiem dienas notikumiem bija apkārtnes avotu ūdens degustēšana. Foto: Sandra Apine, “Alūksnes un Malienas Ziņas”.

Apes pilsētā ielu svētki jau svinēti sešās ielās – Pasta ielā, Stacijas ielā, Dzirnavu ielā, Avotu ielā, Skolas ielā un Rūpniecības ielā. Katra no tām ir ar saviem notikumiem, vēstures stāstiem, tur dzīvojošiem cilvēkiem. Svētku pievienotā vērtība – izpētītā ielu vēsture. “Ja nebūtu šo ielu svētku, nebūtu apkopota ievērojama daļa Apes vēstures. Veidojot svētkus, apkopojām vēsturisko informāciju, kas ir būtisks svētku pienesums. Svarīgi šos stāstus izdzīvot ne tikai pašos pilsētas svētkos, bet arī atcerēties pēc svētkiem. Tādēļ ne tikai svinējām un uzposām ielu vienai dienai, bet arī pie katras mājas pielikām informāciju par tās vēsturi. Ielu svētki mums vienmēr bijuši sajūtu svētki, kuru organizēšanā aktīvi iesaistījās visi ielā dzīvojošie vai strādājošie – paši apenieši. Svētku organizēšanā varēja iesaistīties visi, kuri vien to gribēja!” saka Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre, kura ir šo ielu svētku idejas aizsācēja.

2016. gadā Apes pilsētas svētku epicentrā bija Skolas iela – galvenā Apes satiksmes artērija, kurai ir būtiska nozīme katra apenieša dzīvē. Arī Apes tautas nams atrodas uz šīs ielas. Foto: Sandra Apine, “Alūksnes un Malienas Ziņas”.

Šis būs jau sestais stāsts stāstu sērijā par mūspuses unikālajām tradīcijām. Arī turpmāk - līdz šī gada decembrim – taps kopumā astoņas publikācijas laikrakstā un portālā,  gan  stāstu, gan multimediālā formā, saglabājot un popularizējot liecības par mūsu kopējo unikālo nemateriālās kultūras mantojumu.

Kādas ir kultūras un tradīciju saglabāšanas aktivitātes mūspusē, kas ir cilvēki un organizācijas, kas tradīciju nes no paaudzes paaudzē, kā to mūsdienās  iedzīvina? Par to laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” šogad vēsta saviem lasītājiem. Vēl stāstīsim par Veclaiceni kā latviešu un igauņu kultūras mijiedarbes vietu un Pededzes nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautajām kāzu tradīcijām, savukārt nupat septembrī tapa materiāls par senajām amatu prasmēm Kalncempju pagastā.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts Kultūrkapitāla fonda un AS "Latvijas valsts meži" atbalstu.

Informāciju sagatvojusi: Sandra Apine, projekta vadītāja, tālr. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv.

3.un 4.oktobrī Stāmerienas pilī FOTO MĀKSLAS meistarklasē jaunieši paplašināja zināšanas un prasmes pedagoģes, fotogrāfes un dizaina speciālistes Sandra Dikmanes vadībā.

Romantisma kultūrvēsturiskais laiks, Stāmerienas pils vēsture un tajā dzīvojošās personības - kā šo informāciju uztver, saskata un mūsdienīgo jaunieši - varēs redzēt fotoizstādē NOSLĒGUMA STUNDA, kura tiks iekārtota Stāmerienas pils telpās oktobra beigās.

 


Publicitātes foto.

Caur dažādiem foto objektīviem, “ķerot” gaismas, nianses un noskaņas gan pils iekštelpās, gan apkārtnes teritorijā, jaunietes mācījās radīt savus foto mirkļus. Un aizraujošās meistarklases stundas, kad bija jāstrādā ar foto modeļiem! Meistarklases dalībnieces, nogurušas, bet ar jaunām iegūtām zināšanām,   atzinīgi novērtēja šo foto prasmju pilnveides iespēju, solot, ka ik pa brīdim iegriezīsies Stāmerienas pilī, lai nofiksētu gadalaiku maiņas un cilvēku romantisma pilnos brīžus. 

Publicitātes foto.

Publicitātes foto.

Nākamās Vidzemes jauniešu ROMANTISKĀS LEĢENDU MEISTARKLASES – LEĢENDAS - Stāmerienas pilī notiks 30.- 31.oktobrī; tās vadīs Stāmerienas pils pētniece un tūrisma speciāliste Inga Lapse. Jauniešiem, ievērojot valsti noteiktos Covid 19 noteiktos ierobežojumus, būs iespēja intervēt stāmerieniešus par Stāmerienas pils notikumiem, atmiņām un leģendām, kā arī dzirdēto vēstīt sabiedrībai. Aicinām jauniešu pieteikties līdz 20.oktobrim uz e-pastu: edite.silkena PIE gulbene PUNKTS lv.

Ziņu sagatavojusi:
Edīte Siļķēna,
Gulbenes novada pašvladības
ATPN projektu vadītāja

Projektu “STĀMERIENAS PILS ROMANTISMA MEISTARKLASES” finansē:

1.novembrī plkst. 10.00 un plkst. 12.00 aicinām uz koncertuzvedumu bērniem "Krāsainā pasaule" Valmieras Kultūras centrā. Koncertuzveduma “Krāsainā pasaule” saturisko pamatu veidos stāsts par gara brīvību, ko saglabā bērns, augot mīlestībā. Viņš aug vērīgi, pētoši, meklējoši, izzinoši, droši, atbalstoši un mīloši. Jo mīlestībā ieskauti. Stāstos un mūzikā izzināsim uguns un cilvēka garu – tie var būt postoši vai sildoši. Tāpat kā uguns kamīnā, kad esam nosaluši vai svecītes liesma mūsu svētkos.

Koncertuzvedumā piedalīsies Santa Tanenberga, Rūdolfs Bērtiņš, Zane Sniķere, Lelde Feldmane, Elīna Krastiņa, Mariuss Grencis, Evija Dzvinko un DJ Alexx Rea.

Koncertuzveduma laikā mazie skatītāji varēs gan vērot notiekošo, gan arī paši iesaistīties un līdzdarboties. Pasākums paredzēts bērniem vecumā no 4 līdz 7 gadiem. Pasākuma ilgums: 40 minūtes. 

Pasākums notiek Valmieras Kultūras centra īstenotā projekta "Krāsainā pasaule" ietvaros. Kopumā tiks izveidotas četras koncertprogrammas. Projektu finansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds. 

Biļetes: EUR 3,-. Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīze" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Informāciju sagatavoja:
Līga Tarbuna
Valmieras Kultūras centra
sabiedrisko attiecību vadītāja
Mob. tel.: 28382051
liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

Biedrība “CĒSU TEĀTRIS” trešo rudeni organizē Vidzemes amatieraktieru apmācības - meistarklases “SKATUVE. TEĀTRIS. ROC DZIĻĀK III”, attīstot radošās iniciatīvas, jaunu zināšanu apguvi un stiprinot pārliecību, ka latviešu teātra spēlēšanas tradīcija ir nemateriālā kultūras mantojuma būtiska sastāvdaļa. Tā ir lieliska iespēja padziļināt aktiermākslas pratības, pilnveidoties tiem, kuri savu brīvo laiku saista ar kvalitatīvu amatieru teātra spēlēšanu.

Mūsdienu sabiedrības attīstības tendences, izmaiņas dzīvesstilā, kas ir saistītas ar digitalizāciju, liek aktualizēt kvalitatīvu kultūrizglītošanos un iedvesmojošu komunikāciju. Zināms, ka dalība amatiermākslā veicina personības individuālo attīstību, rosinot sociālo stabilitāti un sadarbību, trenē radošo domāšanu un iztēli, kā arī stiprina lokālpatriotismu, radot spēcīgas, pozitīvi domājošas iedzīvotāju kopienas.

Oktobrī vidzemnieki “pazaudēja laiku’’, kad sirsnīgi darbojās režisores, improvizācijas un kustību teātra pedagoģes Ligitas Smildziņas laikmetīgā (dokumentālā) teātra meistarklasē. Izzināt sevi, iedziļināties otrā, saprast, pieņemt, atveidot – sākotnēji šķiet viegli, kā spēlē, tomēr dienas nogalē, dalībnieku emocija un atklāsmes “kā skudriņas skrēja pa ķermeni, prātu un sirdi”.

Arī otra meistarklase, “uzsūcot” zināšanas no ģeniālā komponista, mūziķa, Latvijas Nacionāla teātra muzikālā vadītāja Valda Zilvera, noritēja tik jēgpilni, ka dalībnieki ilgi vēl negribēja mūzikas meistaru laist projām. Dziesma kā izrādes sastāvdaļa, kas dot īpašu garšu,- kā to izpildīt tēlā, muzikāli precīzi, tomēr emocionāli un savienojot ar fiziskām kustībām, kā pareizi frāzēt tekstu dziedot- uz šiem un citiem jautājumiem amatieraktieri meklēja atbildes. 

Latvijas Nacionāla teātra muzikālā vadītāja Valda Zilvera meistarklase.

Vēl novembrī un decembra sākumā, zināšanas alkstošie, tiksies ar improvizatoru K. Breidaku, aktieri J. Āmani, skatuves kustību pedagoģi R. Lūriņu un pašu cilvēkiem- J.Gabrānu un raksta autori, lai raktu jaunas zināšanas, veidojot augsni jauniem, ziedošiem skatuves tēliem.

Informāciju sagatavojusi: 
Edīte Siļķēna,
Biedrības CĒSU TEĀTRIS valdes priekšsēdētaja.

17. oktobrī, Kocēnu kultūras namā tika prezentēta Kocēnu novada pašvaldības izdotā Latvijā pirmā pavārgrāmata  "tā pirmā pavāru grāmata 414 senas receptes no 18. gadsimta".

Kocēnu novada dome, saņemot atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona organizētajā projektu konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020”, ir pārizdevusi Latvijā pirmo pavārgrāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”.

Grāmatas atklāšanas pasākumā piedalījās grāmatas tapšanā iesaistītie - Kocēnu novada domes pārstāvji, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji, grāmatas dizaina autore, Jelgavas tipogrāfija un viesi - Rubenes draudzes mācītājs Artis Eglītis, kā arī pavāri un vēsturnieki. Grāmatas atvēršanas svētkos vēsturisko informāciju par pavārgrāmatu, kulinārijas un galda kultūras vēsturi sniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis un mākslas pētniecības nodaļas galvenā speciāliste, izstāžu kuratore Lauma Lancmane. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja aplūkot arī grāmatas oriģinālu un baudīt no grāmatas receptēm tapušās uzkodas, kuras pagatavoja Rundāles pils restorāna pavāri.

 

         Latvijā pirmo pavārgrāmatu no vācu valodas iztulkoja un 1795. gadā Rubenes drukātavā izdeva Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders. Tā atklāja muižniecības dzīves smalkumus, domājot par latviešu tautības muižu pavāriem un pavārēm. Pavārgrāmatas oriģināls pieejams pētniekiem vien trīs eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā.

          Grāmatu plānots nodot Kocēnu novada skolām un bibliotēkām, Rubenes baznīcai, Kocēnu novada pašvaldības un Rubenes baznīcas jaunizveidotajā ekspozīcijā “Pa Hronikas pēdām”, tāpat arī nesen atklātajā Tūrisma informācijas centrā Zilākalna ūdenstornī. Grāmatas eksemplāri nonāks arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Vidzemes plānošanas reģiona 26 novados, kā arī Kocēnu novadā esošajos restorānos.

Grāmatu būs iespējams arī iegādāties Kocēnu novada pagastu pārvalžu kasēs - Bērzaines, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Zilākalna pagastos, kā arī jaunizveidotajā Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrā Zilākalna pagastā. Grāmata pārdošanā būs pieejama no 22.oktobra. Projekta “Grāmatas "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota" izdošana” kopējās izmaksas ir 6770,18 eiro, no kuriem 3221,00 eiro ir Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums, atlikusī izmaksu daļa ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

Projekts atbalstu guvis Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātā un administrētā konkursā „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2020”. Tā mērķis – Alūksnes viduslaiku pils kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, veicinot zināšanu apgūšanu par Alūksnes viduslaiku pils vēsturi un tās arheoloģisko izpēti un bērnu, jauniešu un citu interesentu iesaistīšanu kaula, koka un māla amatniecības prasmju apgūšanā, meistardarbnīcās iepazīstot un izgatavojot viduslaiku spēles un rotaļlietas.

Šī projekta ietvaros 10. oktobrī lekcijās arheologi Uldis Kalējs un Rūta Vecmuktāne iepazīstināja interesentus ar spēlēm un rotaļlietām Latvijas viduslaiku piļu un Alūksnes viduslaiku pils arheoloģiskajā materiālā. Oktobrī skolēni, jaunieši un citi interesenti pie kaula, raga un briežraga apstrādes darbnīcas vadītāja Viestura Āboltiņa, kokapstrādes darbnīcas vadītāja Andra Rozes, podnieka Eināra Dumpja meistardarbnīcās iepazinās un praktiski pamēģināja dažādu materiālu apstrādi pēc senču metodēm, apguva divpadsmit spēļu un rotaļlietu spēlēšanas noteikumus un izgatavoja savus viduslaiku spēļu un rotaļlietu komplektus. Darbnīcās izgatavotie spēļu un rotaļlietu komplekti- replikas atbilstoši arheoloģiskajiem atradumiem- tiks izmantoti spēļu un rotaļlietu demonstrēšanai un apgūšanai 25. oktobrī plkst. 14:00 Alūksnes muzejā, bet no 2021. gada papildinās Alūksnes muzeja jauno arheoloģisko ekspozīciju par Alūksnes viduslaiku pili. Ekspozīcijā plānots iekļaut projekta rezultātā tapušās 12 viduslaiku spēles un rotaļlietas: kaula domino, dambreti, kubiskos metamkauliņus, metamkauliņus ar piramidāliem galiem, falangu kaulus pildītus ar svinu, rūceņus, dzirnavu spēli, koka vilciņus, svilpauniekus, māla glazētus un lauztus spēļu kauliņus, māla lodītes.

Informāciju sagatavojusi:
Jolanta Baldiņa
Alūksnes muzeja
Izglītojošā darba un darbā ar apmeklētājiem speciāliste
muzejs.info PIE aluksne PUNKTS lv

Piektdien, 30. oktobrī, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes rakstu par Vidzemes folkloras kopām kā reģiona muzikālo tradīciju glabātājām un pārmantotājām, kas tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Noskaidrosim, kāda šoruden ir Covid-19 krīzes izraisīto ierobežojumu ietekme uz folkloras kopu kustību Vidzemē, kā tā iespaido dalībnieku noskaņojumu un gatavošanos 2021. gadā paredzētajam starptautiskajam folkloras festivālam „Baltica”, kas varētu notikt nevis, kā bija plānots, Rīgā, bet Viļņā. Sarunās ar Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) folkloras eksperti Inesi Mičuli un Madonas kultūras nama folkloras kopas "Vērtumnieki" vadītāju Ingrīdu Gruduli un folkloras kopas „Senleja” vadītāju Andu Skuju atklāsim arī, kas folkloras kustībā raksturīgs tieši Vidzemes reģionam.

„Lai gan Vidzeme ir reģions ar vēsturiski izteiktu koru kustību, kuras sākums meklējams jau 18. gs. brāļu draudžu kustībā, tomēr Vidzemē ir arī daudzas ļoti labas un skanīgas folkloras kopas, kas cenšas atjaunot tradīciju un ļoti veiksmīgi to jau daudzus gadus dara – strādājot ar folkloras materiāliem, ar pierakstītajām melodijām, dančiem, dialektiem. Nesen runāju par šo tēmu ar kolēģi, folkloras eksperti Gitu Lanceri, un arī viņa novērojusi, ka pēdējās divas „Baltica” skates liecina par to, ka pēdējā laikā ļoti daudzas jaunas folkloras kopas ir izveidojušās tieši Vidzemē, ka cilvēki grib un meklē šo tradīciju un viņiem patīk to kopt,” stāsta LNKC folkloras eksperte Inese Mičule.

„Šis pēdējais gads, kas dažiem varbūt bija klusā sezona, mums aizgāja pilnīgi uz urrā. Bijām vieni no pirmajiem, kas vasaras sākumā atsāka mēģinājumus ar telefonkonferenču palīdzību, dziedājām un viens otram sūtījām dziesmu fragmentus un vārdus,” atceras leģendārās Madonas folkloras kopas „Vērtumnieki” ilggadējā vadītāja Ingrīda Grudule. Vērtējot folkloras kopu situāciju šobrīd, kovidkrīzei turpinoties, un gatavošanos „Baltica 2021”, viņa teic: „Laiks ir mazu sprunguli iesviedis „Baltica” ritenī, bet tas nenozīmē, ka ritenis nevar griezties uz priekšu.” 

FOTO NO MADONAS FOLKLORAS KOPAS „VĒRTUMNIEKI” ARHĪVA

Madonas folkloras kopas „Vērtumnieki” pirmais vadītājs bija Artis Kumsārs, un šogad tā nosvinēja 40. jubileju. Šobrīd „Vērtumniekos” darbojas kopā ap 30 cilvēku un nu jau astoņpadsmit gadus to vada Ingrīda Grudule. 

Informāciju sagatavoja A. Bormane.