Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Vienas no lielākajām un tradīcijām bagātākajām vieglatlētikas sacensībām Baltijā – Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā – šogad no 13. līdz 14.augustam norisināsies atjaunotajā Jāņa Daliņa stadionā. Sacensību atklāšanas dienā, 13.augustā, atvēršanas svētkus piedzīvos atjaunotais Jāņa Daliņa stadions un jaunuzceltā vieglatlētikas manēža.

Lai informētu par sacensību norisi, kā arī vairāk pastāstītu par Jāņa Daliņa atjaunoto stadionu un jauno vieglatlētikas manēžu, pirmdien, 9.augustā, no plkst.14.00 norisināsies preses konference, ko aicinām vērot tiešraidē Valmieras novada pašvaldības mājaslapā www.valmierasnovads.lv, Facebook un Youtube lapās, kā arī Latvijas Vieglatlētikas savienības mājaslapā www.athletics.lv. Preses konferencē piedalīsies Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, vieglatlēti Agate Caune un Arnis Rumbenieks.

Divas dienas Baltijas valstu spēcīgākie vieglatlēti cīnīsies gan individuālajās disciplīnās, gan par spēcīgākās komandas titulu. Sacensības solās būt spraigas un interesantas, jo sportisti gaida iespēju sacensties, lai sasniegtu jaunus personīgos un komandu rekordus. Latvijas izlase tiks veidota un komplektēta pēc tās labākā sastāva. Turklāt Valmierā startēs arī vairāki Tokijas Olimpisko spēļu dalībnieki.

Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā būs skatāmas klātienē, taču interesentiem jāņem vērā, ka vietu skaits ir ierobežots, kā arī ieeja, uzrādot Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Taču ikvienam ir iespēja prestižās sacensības skatīties tiešraidēs, ko bez maksas nodrošinās Sportacentrs.com TV. Sacensības būs skatāmas arī interneta tiešraidē Sportacentrs.com mājaslapā https://sportacentrs.com/, Latvijas Vieglatlētikas savienības mājaslapā https://athletics.lv/lv, kā arī Valmieras mājaslapā www.valmierasnovads.lv un sociālajos tīklos.

Šogad sacensību norisē ir ieviesti vairāki jaunumi. Pirmajā dienā, 13. augustā, tiks aizvadītas Latvijas Valsts prezidenta Jaunatnes balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā U10 un U12 meiteņu un zēnu vecuma grupās. Jaunieši sacentīsies skriešanas, mešanas un lēkšanas disciplīnās.

Pēc Jaunatnes balvas izcīņas noslēguma norisināsies pārbūvētā Jāņa Daliņa stadiona un jaunuzceltās vieglatlētikas manēžas atklāšana. Aicinām to skatīties tiešraidē 13.augustā plkst.14.00 Valmieras novada pašvaldības mājaslapā www.valmierasnovads.lv.   

Sacensību patrons ir Latvijas Valsts prezidents. Latvijas Valsts prezidents Egils Levits ar klātbūtni pagodinās gan sacensību atklāšanā, gan pēc to noslēguma rīkos svinīgo pieņemšanu Rīgā, pasniedzot kausu sacensību uzvarētājiem.

Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā Jāņa Daliņa stadionā norisinās kopš 1995.gada. Pateicamies Ogres novada pašvaldībai, kas laikā, kad Jāņa Daliņa stadionā notika pārbūves darbi un vieglatlētikas manēžas būvniecība, sacensības uzņēma Ogres novada Sporta centra stadionā.  

Latvijas pirmās olimpiskās medaļas ieguvēja vārdā nosauktais stadions ir nacionālas nozīmes sporta būve ar valsts finansējumu, projektēšanas procesā aktīvi iesaistoties Latvijas Vieglatlētikas savienībai. Stadionā un jaunajā manēžā būs iespēja trenēties un sacensības organizēt 24 vieglatlētikas disciplīnās. Lielākais ieguvums vieglatlētiem būs iespēja pilnvērtīgi aizvadīt darbu gan vasaras sezonā, gan ziemā, jo jaunbūvētā vieglatlētikas manēža sniegs iespēju aizvadīt treniņus gan skriešanas un lēkšanas, gan mešanas disciplīnu pārstāvjiem. Turklāt stadions un stadiona labiekārtotā teritorija būs brīvi pieejama ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

Gan manēža, gan stadions saņēmis World Athletics sertifikātu. Tas liecina par vieglatlētikas infrastruktūras kvalitāti un atbilstību tehniskajām prasībām, izceļot Latviju uz vieglatlētikas starptautiskās skatuves.

Valsts prezidenta balvu vieglatlētikā organizē Valmieras novada pašvaldība, Latvijas Vieglatlētikas savienība un Valmieras Olimpiskais centrs. Pasākums tiek līdzfinansēts no valsts budžeta līdzekļiem sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Latvijas Sporta federāciju padomi. 

Jāņa Daliņa atjaunotais stadions un jaunā vieglatlētikas manēža ekspluatācijā nodoti 2021.gada 6.augustā.

 

Ar vijoles spēlmaņu koncertu šoruden turpināsies tradicionālās instrumentu spēles festivāls “Dzīvā mūzika”. Svētku koncertā 11. septembrī Smiltenē satiksies labākie tautas mūzikas vijolnieki no Latvijas un tuvākajām Ziemeļeiropas kaimiņzemēm.

Turpinot pērn novembrī iesākto tradicionālās vijoļu spēles lekciju tēmu, šogad atsākas tautas mūzikas instrumentu spēles festivāls “Dzīvā mūzika”, kas veltīts tradicionālajai vijoļu spēlei. Svētku galvenajā koncertā Smiltenē šī gada 11.septembrī piedalīsies spilgtākie tradicionālā stila spēles meistari no Latvijas, kā arī spēlmaņi no kaimiņzemēm – Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas.

Viens no festivāla organizētājiem, etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs uzsver, cik nozīmīga ir tradīcijas nepārtrauktība: “Festivāls tiek rīkots ik gadu, katrā norises reizē klausītājus iepazīstinot ar kādu īpašu instrumenta spēles tradīciju. Tas ietver gan koncertus, gan speciālistu lekcijas un meistarklases, gan dalībnieku saspēlēšanos. Šī brīža īpašajā situācijā norise ir izstiepusies 2 gadu garumā. Vijoļu spēlmaņu koncerti papildinās pērn notikušos teorētiskos lasījumus. Veidojot “Dzīvo mūziku”, esam centušies panākt, lai tas nav tikai izklaidējošs pasākumus, bet sniegtu arī nozīmīgas izglītošanās iespējas, ļaujot plaši un vispusīgi iepazīt reģiona instrumentu spēles tradīcijas.”

Festivāls iesāksies ar ieskaņas koncertu un tradicionālo deju vakaru Folklubā “Ala pagrabs” Rīgā (Peldu ielā 19), kur uzstāsies festivāla ārzemju viesi. Svētku koncertā Smiltenē būs dzirdama gan postfolkloras grupas “Iļģi” līdere Ilga Reizniece un grupas “Tautumeitas” vadītāja Asnate Rancāne, gan tautas mūzikas kapelas “Hāgenskalna muzikanti”, “Skaņumājas vijolnieki” un citas. Kaimiņtautu vijoles spēles manieri demonstrēs festivāla teorētisko lekciju pasniedzēji Matss Edens no Zviedrijas un Helina Pihlapa no Igaunijas, kā arī Daila Kirdiene no Lietuvas. Bet šī gada festivāla īpašais viesis būs vijoļu spēles vecmeistars Jānis Ciguzis no Vijciema, kurš spēles prasmes pārmantojis dzīvā tradīcijā.

Festivāls aizsākās jau 2020. gadā ar teorētiskajiem lasījumiem par instrumenta vēsturi Ziemeļeiropas reģionā, spēles stiliem un tehniskajiem paņēmieniem. Lekciju ierakstus pilnā apjomā joprojām var  noskatīties biedrības “Skaņumāja” mājaslapā muzikanti.lv

Tautas mūzikas festivāla "Dzīvā mūzika" programma

(Programmā iespējamas izmaiņas!)

Piektdien, 10. septembrī Rīgā  (Folklubā “Ala pagrabs”, Peldu ielā 19)

20.00 Ārzemju viesu koncerts un danči

Piedalās: Matss Edens (Zviedrija), Helina Pihlapa un folkloras klubs “Maatasa” (Igaunija), Gaila Kirdiene un folkloras  grupa “Griežikai” (Lietuva).

Sestdien, 11. septembrī Smiltenē  (viesu nama “Brūzis” dārzā, Brūža ielā 2)

17.00 Vijoļu spēles svētku koncerts.

Piedalās: Ilga Reizniece, Asnate Rancāne un ģimeņu kopa “Garataka”, vijoļu grupa “Skaņumājas vijolnieki”, Zane Kriumane un kapela “Hāgenskalna muzikanti”, vecmeistars Jānis Ciguzis un “Kaktu balles muzikanti”, Matss Edens (Zviedrija), Helina Pihlapa un folkloras klubs “Maatasa” (Igaunija), Gaila Kirdiene un folkloras  grupa “Griežikai”.

Koncerts notiks ievērojot tā brīža epidemioloģiskās drošības nosacījumus. Ieeja bez maksas, uzrādot Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai negatīva testa sertifikātu. Festivālu organizē biedrība “Skaņumāja” un Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Smiltenes novada Kultūras centra atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Jānis Dzimtais, biedrības “Skaņumāja” sabiedrisko attiecību speciālists