Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Kokmuižas svētkos Kocēnos 3. un 4. septembrī apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt daudzveidīgu muzikālo programmu, ko veidos gan Latvijā popularitāti un klausītāju atzinību iemantojuši mūziķi, gan arī vietējie amatiermākslas kolektīvi, kas svētkiem būs sagatavojuši īpašas koncertprogrammas.

Svētkus ieskandinās Aija Andrejeva un Jānis Aišpurs ar īpašu sajūtu koncertu “12 stāsti vasaras vakaram”, kas norisināsies piektdien, 3. septembrī, no plkst. 20.00 pie Kokmuižas pils. Nepieradinātais Aijas Andrejevas un Jāņa Aišpura duets noskaņu koncertā izdziedās gan pašu, gan citu autoru radītās kompozīcijas. “12 stāsti vasaras vakaram” ir divpadsmit dziesmas no abu mūziķu repertuāra, kurām ir īpaša nozīme mākslinieku skatuves darbībā un dzīvē. Tie ir divpadsmit muzikāli stāsti par viņu bērnību, piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem, blēņām, dzimtu, tradīcijām, mīlestību, draudzību un daudz ko citu.

Sestdien, 4. septembrī, svētku atklāšanas parādes dalībniekiem un skatītājiem plkst. 12.30 pie Kokmuižas pils muzikālu sveicienu būs sarūpējis Dikļu pūtēju orķestris Pētera Vilka vadībā.

Kokmuižas promenādē uz lielās skatuves plkst. 13.00 sāksies grupas “Parks” un Kocēnu kultūras nama vokālā ansambļa “Imera” koncerts. Grupas “Parks” sastāvu veido Imants Točs, Mārtiņš Roziņš, Gunārs Geduševs un Emīls Zilberts.

Plkst. 16.00 pie Kokmuižas pils izskanēs koncertprogramma “Radīts Latvijā” – Valters Pūce un Dainis Tenis, kuri pazīstami arī kā grupas “DaGamba” dalībnieki. Programmas ideja balstīta uz visu laiku izcilāko latviešu komponistu melodijām. Skanēs tādi skaņdarbi kā Zigmara Liepiņa “Kvazimodo Dziedājums”, Imanta Kalniņa “Apvij Rokas”, Jāņa Lūsēna “Alises Iela”, Valta Pūces “Balāde no izrādes “Šveiks”, Raimonda Paula “Teātris”, Emīla Dārziņa “Melanholiskais Valsis” un citi darbi Valtera un Daiņa aranžijās.

Kokmuižas svētkos būs iespēja dzirdēt pirmatskaņojumu Ilmāra Ozoliņa dziesmu ciklam “Austrums un Rietums” korim, solistiem un pavadošajai grupai. To izpildīs Kocēnu kultūras nama jauktais koris “Imera” un Strenču Kultūras centra jauktais koris “Rītu puse” diriģenta Imanta Toča vadībā. Koncerts sāksies plkst. 19.00 Kokmuižas promenādē.

Publicitātes foto

Svētku kulminācijā plkst. 21.00 promenādē uz lielās skatuves izskanēs koncertprogramma “Cits Pauls”, kurā mūzikas mīļotājiem būs iespēja dzirdēt izcilā latviešu komponista Raimonda Paula skaņdarbus jaunos aranžējumos, Ralfa Eilanda oriģinālmūziku, kā arī funk un soul mūzikas korifeju kompozīcijas, ko izpildīs dziedātājs Ralfs Eilands un Latvijas Radio Bigbends. Kinomūzika un dziesmas, iemīļotas melodijas, ar kurām izaugušas vairākas paaudzes, tās ir mīļas un zināmas ikvienam. Koncertprogrammā “Cits Pauls” tām piešķirts mūsdienīgas aranžējums ar spēcinošu enerģiju un jaunības azartu, kas aizrauj klausītāju līdz sirds dziļumiem.

Kokmuižas svētku apmeklējums bez ieejas maksas.

Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda derīgs Covid-19 Digitālais sertifikāts un personu apliecinošs dokuments. Bērniem līdz 12 gadu vecumam Covid-19 Digitālais sertifikāts nav jāuzrāda.

Plašāka informācija par svētku norisi publicēta www.valmierasnovads.lv.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Valmieras novada pašvaldība
Mob.tālr.: 26115449

Turpinot jau aizsākto tradīciju, Valmieras muzejs 1. septembrī no plkst.12.00 līdz 15.00 aicina radošo nodarbību ceļojumā “Citāda skola”.

Darbošanās notiks Valmieras senpilsētā, pils teritorijas pagalmos pie muzeja ēkām un muzeja Garšaugu dārzā Gaujmalā. Uzsākot pirmās skolas dienas ceļojumu, katrs dalībnieks saņems karti, kas aizvedīs no stundas uz stundu. Šī gada vadmotīvs “Pamanīt un sajust” sola iespēju iesaistīties gan bērniem, gan vecākiem.

Citādās skolas stundās būs iespējams likt lietā maņas, piedaloties septiņās radošajās darbnīcās:

Arheologa stāsts
Uz brīdi iejūtoties arheologa ādā, galvenais būs rakt. Un pēc tam kā īstiem arheologiem savu atradumu dokumentēt pašiem vai ar vecāku palīdzību.

Noslēpumu lāde
Pils pagalmā viena no senākajām ēkām – guļbaļķu klēts – glabā daudz noslēpumainu lietu. Uzdevums būs atrast īsto un pareizo. 

Mākslas brīnumi
Muzeja iekšpagalmā zem ozola varēs iemācīties ieaust mākslas darbā dažādus savvaļas augus, radot savu improvizāciju ne tikai košu, bet arī smaržīgu.

Neredzamā pasaule
Savukārt pie Valtera namiņa būs iespēja pārbaudīt koncentrēšanās spējas, pēc sajūtām zīmējot nezināmo.

Ģeometriskie raksti
Pļaviņā pie muzeja Izstāžu zāles Citāda skola aicinās pārbaudīt vizuālo uztveri, meklējot caur “lielo aci” paslēptās ģeometriskās figūras.

Gudrību vācele
Pa ceļam uz Valterkalniņu varēs atjaunot sen aizmirstās iemaņas vai uzzināt ko jaunu. Zinot, minot vai ļaujoties intuīcijai, risināsim uzdevumus par dažādiem seno priekšmetu nosaukumiem un to pielietojumu lauku darbos.

Garšu un smaržu noslēpumi
Muzeja Garšaugu dārzā būs jāizmanto vērība un oža, lai atminētu garšaugu dārzā paslēpušos augus, bet, izgaršojot kādu no tējām, varēsiet izmantot garšas sajūtas augu atpazīšanai. 

Pirmajā skolas dienā gaidīsim arī Valmieras muzeja Izstāžu namā, kur  iespēja iesaistīties vēl citu mākslas uzdevumu risināšanā, dodoties neparastā ceļojumā – Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas interaktīvajā izstādē “Redzēt. Domāt. Radīt.”.

Vecākiem ar bērniem Zinību dienā muzeja apmeklējums ir bez maksas. Atgādinām, ka visiem izglītības iestāžu audzēkņiem bez maksas ir jebkuras muzeja izstādes vai ekspozīcijas apmeklējums.

Jaunajā mācību gadā gaidot ciemos ikvienu interesentu, muzeja darbinieki vēl skolēniem un viņu vecākiem katram atrast savu aizraujošo vēstures un mākslas stāstu.

“Citādās skolas” apmeklētājus lūdzam ievērot sociālo distancēšanos un muzeja darbinieku norādījumus, esot atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Buša, Valmieras muzejs

Svētdien, 5. septembrī, Koncertzālē “Cēsis” gaidāmi divi koncerti un diskusija, kuru mērķis ir izcelt un aktualizēt sieviešu komponistu lomu pasaules mūzikas vēsturē un mūsdienu mūzikas ainā. Spilgtu Eiropas un Latvijas sieviešu komponistu skaņdarbus atskaņos vijolniece Magdalēna Geka, pianistes Iveta Cālīte un Danae Dorkena, beļģu ansamblis Hathor Consort un soprāns Lizelote de Vailda.

Uzdodot jautājumu - kurš ir jūsu mīļākais komponists, visbiežāk izskanēs tādi vārdi kā Bahs, Hendelis, Šūmanis, Šopēns, Mendelszons, Vivaldi… Reti kad šādā uzskaitījumā parādās sieviešu komponistu vārdi. 

Lai gan sievietes jau daudzus gadsimtus rakstījušas mūziku, viņu radītais ilgi ticis uzskatīts par kaut ko mazāk svarīgu. Līdz nesenai pagātnei sievietēm mūzikā netika piedāvātas tādas pašas profesionālās iespējas kā viņu vīriešu dzimuma kolēģiem. Taču šobrīd arvien aktuālākas kļūst šīs baltās mūzikas vēstures lappuses, dienas gaismā tiek celti un atskaņoti spoži senāk sarakstīti skaņdarbi, ar jaunu radošo sparu sevi piesaka jaunās komponistes un viņu sarakstītā mūzika tiek iekļauti koncertu programmās, tiek pasūtināti jaundarbi. 

Ar mērķi aktualizēt šo tēmu, koncertzāle “Cēsis” līdzās citiem partneriem ir iesaistījusies ES programmas “Radošā Eiropa” projektā Musique est une femme, kura ietvaros tapušas divas jaunas koncertprogrammas. 

Svētdien, plkst. 13.00 gaidāms koncerts ar vijolnieces Magdalēnas Gekas un pianistes Ivetas Cālītes piedalīšanos, kuru duetā sieviešu komponistu mūzikas atskaņošana jau labu laiku ir ieņēmusi nozīmīgu lomu. 

Koncertprogrammas centrā ir pirmā no Maijas Einfeldes trim sonātēm vijolei un klavierēm. Viņas kādreizējam skolotājam veltītais četrdaļīgais darbs rakstīts gan laikmetam (tapis 1980. gadā) un vietai (Latvijas PSR) likumsakarīgā un raksturīgā stilā, bet ar “einfeldiskām” harmonijām un spriedzi. Tam pretī likti divi jaunāko paaudžu mūsdienu komponistu skaņdarbi - Hamburgā dzīvojošās komponistes Rutas Paideres skaņdarbs “Līnijas. Krustpunkti”, kas veltīts Vācu-Venecuēliešu skulptorei Gego (Gertrud Goldschmidt), kā arī divas Lindas Leimanes miniatūras – Désir un Via Imperiale, kas Cēsīs piedzīvos savu pirmatskaņojumu. 

Koncerta ievadā tradicionālākās līnijās ieturētās Lūcijas Garūtas miniatūras “Daina” un “Dramatisks moments. Nožēla”, bet noslēgumā - Ilonas Breģes skaņdarbs “Basām kājām dvēselīte…, poēma”, kas rakstīts, iedvesmojoties no Ojāra Vācieša dzejas. 

Dienas turpinājumā interesenti aicināti uz diskusiju “Sievietes loma mūzikā”. Muzikologa Dāvja Eņģeļa moderētajā sarunā piedalīsies komponistes Ilona Breģe, Linda Leimane un Anna Veismane, vijolniece Magdalēna Geka, komponists, LKS priekšsēdētājs Rolands Kronlaks. Dalība diskusijā ir bez maksas.

Savukārt, plkst. 17.00 pēcpusdienā atklāsim vēsturiskāku sieviešu komponistu daiļrades šķautni - grieķu pianistes Danaes Dorkenas interpretācijā skanēs nu jau atzīto un novērtēto skaņražu Fanijas Mendelszones, Keitas Folkārtas-Šlāgeres un Kļāras Šūmanes klavierdarbi, bet beļģu ansamblis Hathor Consort kopā ar soprānu Lizeloti de Vaildu izpildīs 17. gadsimta sieviešu komponistu sarakstītās dziesmas, kas tapušas tiem laikiem liberālajā Florencē, kur pret vīriešiem un sievietēm izturējās kā pret vienlīdzīgiem. Netrūka mecenāšu, kuras ar savu atbalstu mudināja tādas komponistes kā Frančeska Kačīni izkopt savu neikdienišķo talantu. Arī Barbara Stroci bija ārkārtīgi apdāvināta dziedātāja un dziesmu autore, taču viņa bija spiesta iztikt bez bagāta sponsora palīdzības. Vētrainā dzīve viņu pastāvīgi svaidīja starp mākslinieku vidi un prostitūciju, un tas skaidri saklausāms komponistes spilgti teatrālajās un jūtīgajās dziesmās. Abu šo skaņražu mūzika skanēs koncertā Cēsīs.

Projekts “Sievietes mūzikā” tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību, Latvijas Nacionālo mūzikas padomi, LR3 Klasika un Eiropas partneriem Temat Aktualny Kultura (Polija), koncertzāli Handelsbeurs (Beļģija) un Molivosas Starptautisko mūzikas festivālu (Grieķija). Koncertus un diskusiju līdzfinansē ES programma Radošā Eiropa, LR Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds. 

Biļetes uz dienas un vakara koncertiem nopērkamas internetā www.bilesuparadize.lv, “Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās un Koncertzāles “Cēsis” kasē. 

Biļetes uz koncertu ir derīgas tikai kopā ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments pase vai ID apliecība), personalizēta biļete un derīgs sertifikāts.

 

Informāciju sagatavojusi:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Pirmdien, 6. septembrī, plkst. 18.00 Bērzaines tautas namā, Valmieras novadā norisināsies Dzejas dienām veltīts pasākums.

Pasākumā piedalīsies Dailes teātra aktieris un dzejnieks Andris Bulis, lai klātesošos iepazīstinātu ar savu 2020. gadā iznākušo dzejoļu krājumu “Erotērika”. “Erotērika” ir populārā latviešu aktiera un nu jau arī dzejnieka Andra Buļa ceturtais dzejoļu krājums. “Gribējās atrast tādu vārdu, kas uzreiz iezīmē grāmatas saturu, bet nav uzreiz tāds kliedzoši reklāmisks,” skaidro Andris Bulis. “Es skatījos, sāku domāt. Es kādu brīdi lasīju daudz ezotērisko literatūru un tad es domāju tā – starp “ezotērisku” un “erotēriku” ir tieši mana grāmata.”

Pasākumu papildinās dzejnieka Andra Buļa un ģitārista Ēriks Upenieks muzikālais duets. Pasākuma laikā būs iespēja iegādāties autora dzejas grāmatas.

Tandēmā ar dzejas dienu aktivitātēm Bērzaines tautas namā būs apskatāma salacgrīvietes Ineses Vēriņas-Lubiņas gleznu izstāde “Dzīles”. I.Vēriņa-Lubiņa absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas skolu un 2013. gadā ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā Vizuālās komunikācijas nodaļā. Strādā video, glezniecības, instalāciju mākslas un jaunajo mediju jomā. Kopš 2005. gada piedalās izstādēs un kinofestivālos. Ineses īsfilmas, dokumentālās filmas un video mākslas darbi ir demonstrēti vairākās pasaules valstīs – ASV, Ķīnā, Islandē, Krievijā, Vācijā, Nīderlandē un citur. 2016. gadā māksliniece nominēta Latvijas Mākslas akadēmijas balvai.

Pieteikšanās dalībai pasākumā, zvanot pa tālr. 29882786.

Ierodoties uz pasākumu, jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju vai izslimošanu, un derīgs personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte).

Pasākumu organizē Valmieras novada pašvaldības Bērzaines pagasta bibliotēka.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Valmieras novada pašvaldība

Attīstot veiksmīgu kopienas sadarbību un tūrisma pudura piedāvājumu, 4. septembrī Krapes pagastā tiks svinēti Krapes muižas svētki. Svētku laikā biedrība “Skaņumāja” ar plašu muzikālo programmu atklās “zaļo skatuvi”.

Krapes muiža ir neliela apdzīvota vieta, kas sadalīta Ogres novada Krapes un Lēdmanes pagastā, bet pēdējo gadu laikā piedzīvojusi spožu izaugsmi tūrisma un kopienas sadarbības jomā. Pieci kaimiņos esoši tūrisma objekti radījuši pievilcīgu vietējā tūrisma galamērķi, kas piesaista gan individuālus ceļotājus, gan tūristu grupas. 

Publicitātes foto

Lai iepazīstinātu ar Krapes muižas vērtībām un apskates objektiem, 4. septembrī ikviens interesents laipni gaidīts uz pirmajiem Krapes muižas svētkiem. Līdz pat 16.00 būs iespējams doties izzinošās ekskursijās, iepazīstot latviešu tautas mūzikas daudzveidību, degustējot vietējo vīnu un dažādu ārstniecības augu eliksīrus, kā arī izstaigājot vēsturisko muižas parku. Tāpat svētku viesiem būs iespēja iegādāties Krapē ražotus produktus un lasīt svaigas ogas aveņu audzētavā. 

Publicitātes foto

Ar vietējās kopienas iniciatīvu uzsākta alternatīvas kultūrvietas attīstība. Svētku dienā tiks atklāts biedrības “Skaņumāja” īstenotais ELFLA LEADER projekts “Zaļā Skaņumāja – aktivitāšu ārtelpa mācību un kultūras pasākumiem”. Šī āra skatuve būs viens no pārmaiņu instrumentiem, kas nākotnē varētu pozitīvi mainīt teju neesošo kultūras dzīvi Krapes pagastā. Jauno skatuvi ieskandinās tuvākās apkārtnes muzikanti un amerikāņu folk/blūza grupa “Rahu the Fool” no Rīgas. 

Visi apskates objekti svētku laikā atvērti bez iepriekšējas pieteikšanās, bet citā laikā savu apmeklējumu lūgums saskaņot ar vietas saimniekiem. Ar Krapes muižas tūrisma pudura piedāvājumu varat iepazīties kopienas veidotajā mājaslapā krapesmuiza.lv.

Krapes muižas svētku programma sestdien, 4. septembrī 

Biedrībā “Skaņumāja”
(“Krapes”, Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.745661, 25.102052)
12.00 un 14.00. ekskursija tautas mūzikas instrumentu ekspozīcijā, stāsti un mūzika;

Vīna darītavā “Lauskis”
(“Lauski“, Lēdmanes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.746687, 25.099543)
13.00 un 15.00 stāsti un vīna degustācija; 

Krapes ūdensdzirnavās
(Ūdensdzirnavas, Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.746916, 25.106781)
12.00–16.00 dzirnavu un foreļu un Āfrikas samu audzētavas apskate, pļavas augu eliksīru degustācija (2 € no personas). Iespēja iegādāties augu produktus un sojas vaska sveces ar augiem;

Aveņu park(ā)s
("Parkas", Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.745219, 25.103733)
12.00–16.00 Aveņu pašlasīšana (3,5 €/kg). Iespēja pasūtīt iepriekš salasītas.

Krapes muižas parkā
(GPS: 56.746501, 25.100631)
16.00 pastaiga parkā gida pavadībā (tikšanās pie parka ieejas stenda);

Pie “Skaņumājas” zaļās skatuves
(“Krapes”, Krapes pagasts, Ogres novads, GPS: 56.745661, 25.102052)
17.00 Muzikālais pikniks. Piedalās: kapela “Aizezeres muzikanti”, Ķeguma ģitarspēles studija, folkloras kopa “Liepu laipa”, Ogres danču klubs, kapela “Hāgenskalna muzikanti” un grupa Rahu the Fool.

Muzikālā piknika laikā būs iespēja iegādāties vīna darītavas “Lauskis” dzērienus un Krapes ūdensdzirnavu saimnieku gatavotās “Krapes krepes”. 

Uz Krapes muižas svētkiem aicina: biedrība “Skaņumāja”, Krapes ūdensdzirnavas, vīna darītava “Lauskis”, rudens aveņu audzētava “Aveņu Park(a)s”, Krapes muižas parks. 

Svētki tiek rīkoti ar  Ogres novada pašvaldības konkursa „Radoši – Aktīvi – Darbīgi – Izglītojoši – Ogres novadam!” (“R.A.D.I. – Ogres novadam”) un Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2021 finansiālu atbalstu. 

Zaļo skatuvi realizē biedrība "Skaņumāja" ar Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai (sabiedrības virzīta vietējā attīstība)” apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” Publisko un privāto partnerattiecību biedrības “Zied zeme” Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015-2020 līdzfinansēto projektu “Zaļā Skaņumāja – aktivitāšu ārtelpa mācību un kultūras pasākumiem” Nr. Projekts Nr. 20-04-AL02-A019.2202-000014.

Sagatavoja Jānis Dzimtais,
biedrības “Skaņumāja”
sabiedrisko attiecību speciālists.