Arhīva kalendārs

« June 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

29. jūnijā plkst. 14:00 Valkas bibliotēka aicina ikvienu interesentu uz grāmatas “Valstsvīrs Voldemārs Roberts Zāmuels” atvēršanu Valkas novadpētniecības muzejā.

Saruna par Latviešu pagaidu nacionālās padomes vadītāju, rosīgu sabiedrisko darbinieku, politiķi, advokātu un īstu Latvijas patriotu Voldemāru Robertu Zāmuelu būs saistoša tiem iedzīvotājiem, kuriem interesē savas pilsētas  un Latvijas vēsture. Grāmatas atvēršanā piedalīsies izdevējs, apgāda “Jumava” valdes priekšsēdētājs Juris Visockis, grāmatas pēcvārda autors, Valkas novada pašvaldības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis un Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes maģistrantūras studentes Laura Kļaviņa un Megija Alksne.

Voldemārs Roberts Zāmuels ir nozīmīga persona ne vien Latvijas neatkarības idejas lološanā un realizācijā, bet arī Valkas pilsētas vēsturiskajā attīstībā, īpaši laikā, kad notika Valkas dalīšana starp Latvijas un Igaunijas valstīm. Grāmatas autors Ēriks Jēkabsons atklāj: “Viņš [V. R. Zāmuels] arī raksturoja situāciju, kāda izveidojusies pēc šķīrējtiesas lēmuma, un aicināja piešķirt 50 miljonus Latvijas rubļu “Jaunās Valkas izkopšanai”, runu noslēdzot ar vārdiem: “Vecā Valka no mums atšķirta, lai dzīvo Jaunā Valka!”.”

Grāmatas “Valstsvīrs Voldemārs Roberts Zāmuels” autors ir vēsturnieks, Latvijas Universitātes profesors, vairāku grāmatu autors Ēriks Jēkabsons.   

 

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Tetere

Valkas novada Centrālās bibliotēkas direktore

Tālr. 26333466

 

Ivo Leitis

Sabiedrisko attiecību speciālists

Valkas novada pašvaldība

Tālr.:64707486

Mob.tālr. 26444002

www.valka.lv

8. jūlijā pulksten 20.00 grupa ProVince Ogrē atklās brīvdabas koncertciklu SKVĒRA KONCERTI, kas uz Ogres Pilsētas skvēra skatuves, norisināsies 7 piektdienu vakarus.

Koncerti notiks brīvā dabā, ļaujot to apmeklētājiem bez maksas baudīt Latvijā zināmu mūziķu sniegumu pašā pilsētas sirdī.

Koncertciklā uzstāsies grupas ProVince, My Radiant You, dziedātāja KATO, grupa The Rolltones, mūziķi Gints Cālītis un Ronalds Briežkalns, dziedātājs Miks Dukurs un grupa Audiokvartāls. Koncertu apmeklējums būs bez maksas.

 

Koncertcikla SKVĒRA KONCERTI programma:

8. jūlijs 20.00

Grupa ProVince

 

15. jūlijs 20.00

Grupa My Radiant You

 

22. jūlijs 20.00

Dziedātāja KATO

 

29. jūlijs 20.00

Grupa The Rolltones

 

5. augusts 20.00

Muzikālā apvienība Gints Cālītis un Ronalds Briežkalns 

 

12. augusts 20.00

Mūziķis Miks Dukurs

 

22.00

Grupa Audiokvartāls

 

Koncerti norisināsies Ogrē, Pilsētas skvērā, kas atrodas Brīvības ielas un Bērzu alejas krustojumā.  Koncertu apmeklējums bez maksas. 

Informāciju sagatavoja:

Anete Andersone

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Ogres novada Kultūras centrs

pr PIE okc PUNKTS lv, T: 25919889

Aizvadītajā nedēļā, no 12.-15. jūnijam, Līgatnē un Augšlīgatnē norisinājās ar projektu “Kultūrplānošana lauku reģionu attīstībai” (turpmāk-RurCultural) saistītas norises. Šajā starptautiskajā projektā, kuru vada Dānijas Kultūras institūts, trīs Eiropas vietās (Latvijā, Lietuvā, Dānijā) tiek veiktas dažādas ar kartēšanu saistītas aktivitātes. Vidzemes plānošanas reģions ir viens no partneriem, un Līgatne Vidzemē ir izvēlēta par vienu no pilotteritorijām.

Līgatnē un Augšlīgatnē vairākas dienas darbojās projekta RurCultural eksperte Līva Kreislere, arhitekte un urbāniste. Viņa tikās ar vietējās kopienas pārstāvjiem, tūrisma un viesmīlības jomas uzņēmējiem, Līgatnes apvienības pārvaldē, tās struktūrvienībās un uzņēmumos strādājošajiem. Sarunās tika aplūkoti dažādi jautājumi. Piemēram, kā sarunas dalībnieki uztver savu dzīvesvietu vai vietu biznesam, ko vēlas šajā vietā mainīt un attīstīt, kā to “lieto”, kādi ir sapņi, tradīcijas, kultūra un vērtības. Eksperte centās izzināt Līgatni un Augšlīgatni, iepazīt ieinteresētās puses. Viņa lūkoja uzzināt vietējos resursus, problēmas un intereses. L. Kreislerei radās jauns skatījums un sapratne, ko projekta ietvaros pētīt vairāk un attīstīt.

      

No kreisās - dabas ainava Līgatnē, saruna ar vietējiem iedzīvotājiem. Foto: L. Kreislere/Z. Kaķe 

Projekts RurCultural balstās uz kultūrplānošanas pieeju. Kas ir kultūrplānošana? Tā nav kultūras aktivitāšu plānošana, kā varētu šķist pēc nosaukuma, bet gan pilsētplānošana caur kultūras un mākslas aktivitātēm, organizācijām un māksliniekiem. Kultūrplānošana cenšas paplašināt kultūras jēdzienu un izpratni tieši pilsētas kontekstā, lai plānošanas dokumentos radītu vietu arī dažādām mazajām vietējām kultūras aktivitātēm un institūcijām, kas nav tieši saistītas ar pašvaldību darbību, taču ir vitālas, lai pilsētas būtu enerģiskas, aicinošas un patīkamas dzīvošanai. Tās mērķis ir parādīt, ka ilgtspējīgai pilsētas apkaimju un teritoriju attīstībai ir nepieciešama cieša saistība ar dažādām nozarēm, sadarbība dažādās jomās (sociālā, vide, ekonomika, kultūra u.c.). Galvenais ierosinātājs pārmaiņām ir vietējās pilsoniskās sabiedrības iesaistīšanās. Kultūrplānošana kā pieeja ir vērsta uz iedzīvotājiem, viņu vēlmēm un ciešu iesaisti procesos. Tā ļauj attīstīt teritoriju, ceļot tās sociālo un radošo kapitālu.

    

No kreisās - tikšanās ar "Pavāru mājas" saimnieku Ēriku Dreibantu, saruna ar "Vienkoču parka" izveidotāju Rihardu Vidzicki. Foto: Z. Kaķe

L. Kreislere saka: “Šī metode mēģina iet pret pilsētas [teritorijas] pārdošanas ideju. Tās mērķis ir aktivizēt pilsētu. Pašā centrā ir pilsoniskā iesaiste. Pieeja vedina pašvaldības un industrijas domāt, ka kultūra var būt platforma, kur satiekas iedzīvotāji, lai diskutētu. Ir lietas, kas nav “monetizējamas” - dzīves kvalitāte, piesaiste vietai, demokrātijas procesi. Tam palīgā nāk kultūra.” Sarunās dažu dienu laikā tika uzzināts daudz, dažādi viedokļi. L. Kreislere uzsver: “Kartējot vietas, var ieraudzīt jaunus resursus un konfliktus, kurus paši iedzīvotāji ikdienā bieži pat nepamana.” Kultūras kartēšanas aktivitātes tiks turpinātas.

    

No kreisās - saruna ar Līgatnes apvienības pārvaldes saimniecības vadītāju Egilu Kurpnieku, viesošanās pie Līgatnes vīna darītavas saimnieka Ainara Vanaga. Foto: Z. Kaķe

Tāpat kā Līgatnē kultūrplānošanas metode tiek testēta Papilē (Papilė) Lietuvā un Bilundā Dānijā. Projekta eksperti uzsver, ka katrai vietai ir sava specifika. Līgatnes unikalitāti veido kādreizējā industrija (Līgatnes papīrfabrika, ķiveru fabrika jeb “kasku cehs” u.c.), kas šeit tiek “pielūgta”, vēsturiskā apbūve un daudzveidīgā daba. Šajā vietā ir jūtama spēcīga kultūras un tradīciju klātbūtne. Visi iesaistītie uzsvēra, ka Līgatne strauji mainās - ienāk jauni cilvēki, investori, tiek sakārtota vide, rodas jaunas tradīcijas, kultūra paliek daudzveidīgāka.

Kontekstam – projekts RurCultural ir radies balstoties uz zināšanām, kas tika kultivētas un testētas INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas projektā UrbCulturalPlanning (2019-2021) tādās pilsētās kā Rīga, Viļņa, Gdaņska, Ķīle, Pori u.c. Vairāk informācijas: www.urbcultural.eu. Projektā RurCultral trīs partnervalstis veido kultūras kartēšanas aktivitātes, lai pieteiktu ilgtermiņa projektu ES finansējumam. RurCultral ir saņēmis Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Sekretariāta Projektu atbalsta fonda (PSF) finanšu atbalstu.

*Ilustrācijai ievadā izmantota L. Kreisleres fotogrāfija.

 

Papildu informācijai: Eva Meijere, projekta RurCultural vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA ZIŅAS

---