Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Zīmīgā datumā - 18. novembrī - Kocēnu novada Bērzaines pagastā pie Bērzaines saieta nama tika atklāts piemiņas akmens “Ceļš svešumā”, kas veltīts izsūtītajiem bērzainiešiem - padomju represiju upuriem un tiem, kuri bija spiesti paši pamest savas dzimtās mājas. Ideju īstenoja iedzīvotāju iniciatīvas grupa „Bērzainieši”, piedaloties  Kocēnu novada domes izsludinātā neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursā.

No 1941. gada līdz 1947. gadam politiski tika notiesāti 17 Bērzaines pagasta iedzīvotāji, un 1949. gada 25. martā izsūtīti 49 iedzīvotāji. Lielākā daļa no izsūtītajiem pēc 1956. gada atgriezās Latvijā, bet daļai nebija lemts atgriezties, un viņi palika Sibīrijas plašumos. Iniciatīvas grupa „Bērzainieši” nolēma izveidot un uzstādīt piemiņas zīmi padomju represiju upuriem, tādējādi izrādot cieņu un veicinot sabiedrības izpratni par tautai nozīmīgiem vēstures faktiem.

Jūlijā un augustā iniciatīvas grupas dalībnieki kopā ar akmeņkali izmeklēja vairākas akmeņu kaudzes vietējā apvidū, bet šim mērķim derīgs akmens neatradās. Septembrī radās doma uzrunāt Briedes upes teritorijā esošo “Līču” māju saimnieku Artūru Loku, zinot, ka nesen tur tīrīta upes gultne. Tur arī tika atrasts akmens, kas šobrīd atrodas Bērzaines saieta nama priekšā, sargājot vārdus “Ceļš svešumā” un cilvēku piemiņu.

Iniciatīvas grupa “Bērzainieši” izsaka pateicību “Līču” māju saimniekam Artūram Lokam, piemiņas akmens idejas autoram Dainim Saulītim, kā arī SIA “Akmeņkaltuve” kolektīvam un Jānim Sprudzānam.

Katrs no sešiem iniciatīvas grupas “Bērzainieši” dalībniekiem uzņēmās atbildību par konkrētu darbu veikšanu – gan paša projekta rakstīšanu, sagatavošanu un finanšu kontrolēšanu (Ruta Kezika, dzimusi Sibīrijā), gan dzimtās puses vēstures izzināšanu (Zinta Gmizo, dzimusi Sibīrijā), gan kontaktu meklēšanu un saiknes uzturēšanu ar akmeņkaļiem, mākslinieka piesaisti (Vitauts Staņa, dzimis pēc tēva atgriešanās no Sibīrijas), gan tehnisko transportlīdzekļu pakalpojumiem akmens pārvadāšanai (Atis Keziks), gan projekta gaitas iemūžināšanu (Regīna Šalte), gan materiālu sarūpēšanu no bibliotēkas fondiem (Antra Paegle).

Iniciatīvas grupas „Bērzainieši” kopā darbojas jau kopš 2005. gada. Līdz šim iniciatīvas grupas sasniegumi galvenokārt ir vērsti uz vides sakārtošanu, kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanai, parādot, ka ar darbu, entuziasmu un gribasspēku daudzas lietas var paveikt pašu spēkiem. 2013. gadā ir veikta Jaunburtnieku kapsētas sētas mūra atjaunošana (Kocēnu novada domes neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursa ietvaros) un uzbūvēta Bērzaines brīvdabas estrāde.

Piemiņas akmens “Ceļš svešumā” izveide realizēta Kocēnu novada domes izsludinātā neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursa ietvaros. Šādu konkursu Kocēnu novada dome rīkoja otro gadu, un šim mērķim 2014. gada budžetā pašvaldība paredzēja finansējumu 7000 eiro apmērā. Viena projekta pieteikuma īstenošanai no pašvaldības pieprasītā finansējuma apmērs nevarēja pārsniegt 700 EUR. Konkursā tika saņemti 17 pieteikumi, no kuriem saskaņā ar konkursa nolikumu vērtēšanas komisija izvēlējās 11 veiksmīgākās projektu idejas.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

20.11.2014

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930