Energoefektivitātes jaunumi

Ar mērķi atbalstīt energoefektivitātes iniciatīvas un finansēt valsts atbalsta programmu īstenošanu energoefektivitātes jomā Ekonomikas ministrija rosina veidot Valsts energoefektivitātes fondu (turpmāk – fonds). Plānots, ka fonda pārvaldītājs būs akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija Altum”. Kā viens no fonda finanšu avotiem paredzēti  ieņēmumi no energoefektivitātes nodevas.

 

 

Paredzēts, ka  energoefektivitātes nodevu maksās tikai tie komersanti, kuri nav ieviesuši energopārvaldības sistēmu vai energoauditu uzņēmumā, un kuru elektroenerģijas patēriņš ir lielāks par 500 MWh/gadā . Energoefektivitātes nodevu plānots noteikt 7% apmērā no uzņēmuma iepriekšējā kalendāra gadā patērētās elektroenerģijas, kas aprēķināta piemērojot Eurostat publicēto Latvijas vidējo elektroenerģijas cenu rūpniecībā par iepriekšējo gadu.

Minētā nodeva neattieksies uz uzņēmumiem, kuri būs ieviesuši sertificētas energopārvaldības sistēmas vai sertificētas un ar energoefektivitātes sadaļu papildinātas vides pārvaldības sistēmas, vai arī veikuši energoauditu, kas nodrošinās nepārtrauktu optimālu enerģijas patēriņa izvērtēšanas procesu, kā arī ziņos Ekonomikas ministrijai par ieviestajiem energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem.

Tādejādi komersanti tiks mudināti īstenot energoefektivitātes pasākumus uzņēmumā. Efektīvāka energoresursu izmantošana sniegs ilgtermiņa ieguvumus kā konkrētam uzņēmumam, tā arī sekmēs Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju kopumā.

Lielajiem uzņēmumiem energoefektivitātes nodevu plānots sākt piemērot no 2017.gada 1.aprīļa. Savukārt mazajiem un vidējiem komersantiem, kuri ir uzskatāmi par lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, energoefektivitātes nodevu plānots sākt piemērot no 2018.gada 1.maija.

Paredzēts, ka Ekonomikas ministrija īstenos energoefektivitātes nodevas administrēšanu - veiks nodevas aprēķinu un pieņems lēmumu par energoefektivitātes nodevas piemērošanu.

Šā gada 23.janvārī Ministru kabineta komiteja atbalstīja noteikumu projektu "Noteikumi par valsts nodevu par energoefektivitātes veicināšanu un energopārvaldības sistēmas ieviešanas kontroles nodrošināšanu" un lēma par tā virzīšanu apstiprināšanai Ministru kabineta sēdē.

Detalizētāk ar noteikumu projektu var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis: 67013193

E-pasts: prese PIE em.gov PUNKTS lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

27.04.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930