Energoefektivitātes jaunumi

Noslēdzies konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018”, kuru jau astoņus gadus organizē Ekonomikas ministrija, žurnāls “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018” laureāti:

  • Liepājā, Klaipēdas ielā 70 - vieta nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka 2018”, ēkas renovāciju līdzfinansējis Eiropas Reģionālās attīstības fonds;
  • Rīgā, Grostonas ielā 12 - vieta nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka 2018. Jaunbūve”;
  • Ventspilī, Jūras ielā 34 - vieta nominācijā “Energoefektīvākā sabiedriskā ēka 2018”, ēkas renovāciju līdzfinansējis Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Ēriks Eglītis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs: „Enerģijas izmaksu pieaugums mums visiem liek domāt un meklēt veidus, kā strādāt un dzīvot efektīvāk. Konkurss „Energoefektīvākā ēka Latvijā” kļuvis par labu tradīciju, lai ar labo piemēru palīdzību mudinātu arvien plašāku sabiedrības daļu uzlabot un padarīt kvalitatīvāku mūsu dzīves telpu. Ceru, ka līdz ar būvniecības straujo izaugsmi šogad nākamajos gados mēs redzēsim vēl vairāk sakoptas ēkas, apmierinātus iedzīvotājus un uzņēmējus, kā arī interesantas projektu attīstītāju, arhitektu un būvnieku idejas un to izpildījumu! Liepājas, Valmieras, Ventspils, Cēsu un Jelgavas iedzīvotāji – aktīvākie ēku atjaunotāji Latvijā - ir apliecinājums latviešu saimnieka garam, teicami demonstrējot spēju sakārtot sev piederošo īpašumu, domāt par nākotni, būt atvērtiem pārmaiņām un attīstībai”.

Ekonomikas ministrijas Atzinības balvu saņēma VAS “Valsts nekustamie īpašumi” par ieguldījumu sabiedrībai nozīmīgu ēku atjaunošanā un energoefektivitātes paaugstināšanā. Tāpat EM Atzinības balvas saņēma SIA “Valmieras namsaimnieks” par ieguldījumu energoefektivitātes popularizēšanā, kā arī par ilgtspējīgiem un kvalitatīviem risinājumiem ēku atjaunošanā un SIA “Liepājas namu apsaimniekotājs” projektu vadītājs Toms Cīrulis par nozīmīgu ieguldījumu energoefektivitātes idejas veicināšanā.

Kaspars Gerhards, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: “Energoefektivitāte ir ne tikai pasākumu kopums enerģijas un izmaksu ekonomijai, bet arī svarīgs instruments klimata pārmaiņu ierobežošanai. Ir vairāk nekā skaidrs, ka ar ēku siltināšanu vien nepietiek. Ir jāizmanto ilgtspējīgi un energoefektīvi risinājumi gan valsts un pašvaldību ietvaros, gan arī iedzīvotāju vidū, lai kopīgiem spēkiem veidotu arvien “zaļāku” valsti, sargājot vidi. Saules enerģijas paneļi, elektromobīļi, kā arī citi videi draudzīgi risinājumi jau ir realitāte šodien, nevis utopisks nākotnes sapnis. Risinājumi ir pieejami un tie ir jāizmanto – mēs esam tie, kuriem ir jāpieņem valstiski atbildīgi lēmumi valdībā, pašvaldībās, uzņēmumos, kā arī ikvienam savās mājās. Ikviens no mums ir daļa no valsts - mēs esam tie, kas veido valsti. “Zaļāka” Latvija šodien, rītdien, mums un mūsu bērniem ir visu mūsu atbildība un pienākums”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas balvu “Klimata draugs” saņēma SIA “Valmieras namsaimnieks” par aktīvu darbību siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinošu pasākumu īstenošanā un labākajiem sasniegtajiem siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājuma rādītājiem konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā” ietvaros.

Mārīte Šperberga, žurnāla "Būvinženieris" galvenā redaktore: “Ko šogad secināja žūrija?  Kvalitātes latiņa konkursam “Energoefektīvākā ēka Latvijā” ir pacelta ļoti augstu. Ko vēl vairāk vēlēties? Lai aiz spožās fasādes būtu sakoptas arī kāpņu telpas un labiekārtoti pagalmi, kas pagaidām visiem vēl nav izdevies. Bet, turpinoties aizrautībai reizē ar vēlmi pēc sakārtotas vides, tas noteikti izdosies”!

Žūrijas atzinību saņēma SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” par uzņēmību un neatlaidību, uzsākot ēku atjaunošanu Daugavpilī.

Interneta balsojumā sīvā cīņā ar jaunbūvi Rīgā, Jūrmalas gatvē 82 k-1, visvairāk balsu (181 balsi) un līdz ar to konkursa Simpātijas balvu saņēma vienģimenes ēka Rīgā, Imulas ielā 1A.

Detalizēta informācija par šā gada konkursa laureātiem, kā arī 2. un 3. vietu ieguvējiem pieejama pielikumā un konkursa mājaslapā www.energoefektivakaeka.lv.

Kā zināms, konkursu „Energoefektīvākā ēka Latvijā” ar ES fondu atbalstu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu „Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Šogad konkurss tiek organizēts jau astoto gadu pēc kārtas ar mērķi veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes jomā, veidot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu un arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

Šogad konkursa ietvaros kopumā tika saņemti 14 pieteikumi. Tradicionāli visvairāk pieteikumu – 10 – tika saņemti nominācijā „Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2018”. Nominācijā „Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2018. Jaunbūve” tika iesniegti divi pieteikumi, savukārt nominācijās „Energoefektīvākā sabiedriskā ēka Latvijā 2018” un “Energoefektīvākā vienģimenes ēka 2018” tika iesniegts pa vienam pieteikumam katrā.  Pilsētu griezumā vairāk pieteikumu tika saņemti no Liepājas un Valmieras, kas arī tradicionāli bijušas aktīvākās pilsētas māju atjaunošanā, un Rīgas, kur aktīvāk notiek jaunu ēku būvniecība.

Konkursa nolikums sagatavots sadarbībā ar informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” sadarbības partneriem. Konkursa atbalstītāji ir Profine Baltic pārstāvniecība, SIA “Paroc”, SIA “Saint-Gobain Celtniecības Produkti”, SIA „Knauf”, SIA "Rockwool", SIA "Robert Bosch", Attīstības finanšu institūcija Altum, AS "LAFIPA", AS "Latvenergo", SIA "Sika Baltic", SIA "DAW Baltica" (Caparol), istabai.com un SIA "EJOT Baltic". Konkursa informatīvie atbalstītāji ir laikraksts Latvijas Avīze, Nozare.lv, būvniecības portāli www.abc.lv, www.buvlaukums.lv, www.building.lv un www.buvbaze.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr: 67013193
E-pasts: Evita.Urpena PIE em.gov PUNKTS lv; prese PIE em.gov PUNKTS lv
Web: www.em.gov.lv; www.energoefektivakaeka.lv
Seko mums Twitter: @EM_gov_lv; @siltinam
Facebook: https://www.facebook.com/dzivosiltak
Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija

21.06.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031