Energoefektivitātes jaunumi

 

Lai smeltos energopārvaldības pieredzi citās pašvaldībās, Vidzemes plānošanas reģions šī gada 17. un 18. jūnijā organizēja pieredzes apmaiņas braucienu “Energopārvaldības risinājumi kaimiņu pašvaldībās – Daugavpils un Visaginas pašvaldība Lietuvā”. 

Uzreiz pēc Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) organizētās paneļdiskusijas “No saules līdz elektrībai” 17. jūnija pēcpusdienā vairāki Vidzemes pašvaldību publisko ēku apsaimniekotāji, energopārvaldnieki un citi speciālisti energoapgādes jautājumos kopā ar VPR “Energopārvaldība Vidzemē” komandu devās uz Daugavpili. Daugavpils pilsēta ir parakstījusi Eiropas Pilsētu mēru paktu enerģētikas un klimata jomā, izstrādājusi Ilgtspējīgas enerģijas rīcības plānu un ieviesusi sertificēto energopārvaldības sistēmu atbilstoši ISO 50001 standarta prasībām.

Turklāt pilsēta aktīvi informē un iesaista tās iedzīvotājus. “Energopārvaldības sistēmas izveide un ieviešana ir vēstījums pilsētniekiem, ka pašvaldībai rūp viņu un apkārtējās vides labklājība. Tas ir pozitīvs piemērs un aicinājums arī citiem padarīt efektīvu enerģijas izmantošanu par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu,” tā atklāj Daugavpils pašvaldība.

Pašvaldības pārvaldībā ir 125 publiskās ēkas, no tām 7 ēkās ir individuālā siltumapgāde. Šobrīd 51% no publiskajām ēkām ir daļēji vai pilnībā renovētas. Turklāt Daugavpils pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas Vecāka eksperte projektu jautājumos – Energopārvaldniece Helēna Trošimova atklāja par veiktajiem ielu apgaismojuma uzlabojumiem, uzstādot LED gaismekļus. Tuvākajā laikā plānots izvietot LED apgaismojumu vēl vairākos ceļu posmos, kas ietvers arī automātisku spilgtuma regulāciju, ņemot vērā cilvēku un automobiļu skaitu un auto plūsmas kontroli. Sabiedriskā transporta efektivitāte ir vēl viens rādītājs, kuram līdzi seko pašvaldība.

Pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki apskatīja vairākas renovētas publiskās ēkas, tostarp arī Daugavpils 5. pirmskolas izglītības iestādi, kurā ievērojami tika samazināts siltumenerģijas patēriņš. Siltumapgādi Daugavpilī nodrošina PAS “Daugavpils siltumtīkli”. “Apskatot vienu no centralizētās siltumapgādes siltuma avotiem, bija iespējams aplūkot uzstādītos gāzes katlus. Taču Daugavpils neguļ un aktīvi iesaistās, apgūstot Eiropas fondus. Šobrīd viens no lielākajiem projektiem ir 30 MW pilnībā automatizēts ar šķeldu ūdenssildāmais katls. Turklāt pilsētā tiek mainītas vecās četru cauruļu siltumtrases sistēmas uz divcauruļu rūpnieciski izolētām bezkanālu caurulēm, kas ļauj ievērojami samazināt siltuma zudumus pārvadē. Gandrīz 50% Daugavpilī siltumu saražo ar dabas gāzi, kurai šobrīd ir ļoti zemas cenas, turpretī šķeldai šobrīd ir stipri augstas, kas liek aizdomāties, vai siltuma ražotājiem nav jāparedz vairāku veidu kurināmā avoti, lai pie straujām un negaidītām cenu izmaiņām varētu organizēt lētāko siltuma ražošanu ar tajā mirklī izdevīgāko kurināmo,” par redzēto stāsta Edgars Lapsiņš SIA “Gulbenes nami” siltumapgādes speciālists.

Savā energopārvaldības un projektu ieviešanas pieredzē dalījās arī VPR komanda. Īpašu uzmanību saņēma VPR īstenotā skolu programma “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”. Programmas laikā izstrādātie mācību materiāli ir publiski pieejami VPR mājas lapā un tos labprāt Daugavpils pilsētas pašvaldība nodotu savām izglītības iestādēm kā iespējamo metodisko materiālu, lai iesaistītu skolēnus domāt par energoefektivitāti ikdienā, skolas vidē un mājās.

Visaginas pašvaldība Lietuvā bija nākamā pieturvieta pieredzes apmaiņas brauciena laikā. Pašvaldība ir īpaša ar to, ka tās teritorijā atrodas Ignalinas atomreaktora stacija (AES). Lai gan AES ir slēgta kopš 2009. gada, tajā daudzus gadus vēl noritēs darbs, lai izveidotu radioaktīvo atkritumu glabātavu un nodrošinātu drošu apkārtējo vidi. Tāpat AES ir būtiska loma, ieviešot energopārvaldības pasākumus pašvaldībā.

Lietuvā VPR īstenotā projekta “Zemas temperatūras centralizētā siltumapgāde Baltijas jūras reģionam” (LowTEMP) partnera Valsts mājokļu energoefektivitātes aģentūras (BETA) pārstāve Viktorija Voroncova atklāja par renovācijas projektu Ignalinas pilsētā. “Lai iegūtu augstāku lietderību, energoefektivitātes pasākumi jāveic kompleksi visa kvartāla robežās. Ne tikai konkrētas ēkas ārsienu siltināšana, bet arī tās iekšējo komunikāciju (cauruļvadu, siltummezglu, radiatoru atjaunošanu), kā arī kvartāla ārējo tīklu pārbūvi un pat iekšpagalmu labiekārtošanu,” kā būtisku atziņu min Jurijs Ronimoiss, Apes novada domes Teritorijas attīstības nodaļas vadītājs. Turklāt Visaginas pašvaldībai ir izstrādāta Ilgtspējīgas enerģētikas vīzija un rīcības plāns projekta “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai 2050” ietvaros, kuru īstenoja arī VPR. 

Pieredzes apmaiņas brauciens tika organizēts Eiropas Ilgtspējīgas enerģētikas nedēļas un VPR īstenoto projektu “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas tehnoloģijas Baltijas jūras reģionam” (LowTEMP), “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) ietvaros, kā arī sadarbojoties ar Gulbenes novada pašvaldības īstenoto projektu “Rīkojies tagad: Rīcība energoefektivitātes uzlabošanai Baltijas valstu pilsētās” (Act Now). Vairāk par VPR īstenotajiem projektiem uzziniet: http://www.vidzeme.lv

Papildu informācija: Aija Rūse, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26400288 vai Līga Puriņa - Purīte projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, liga.pp PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 29214024

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv,  mob.t. +371 28752793, www.vidzeme.lv

27.06.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031