Arhīva kalendārs

« March 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Aprīļa sākumā, 3. aprīlī, no plkst. 10:00 Vidzemes pašvaldību speciālisti un energopārvaldnieki satiksies Alūksnes kultūras centrā, Brūža ielā 7, kur notiks projekta CEESEU-DIGIT darbseminārs “Enerģētiskā nabadzība un taisnīga enerģijas pāreja”. Vēl līdz 28. martam ir iespēja pieteikt savu dalību arī citiem interesentiem, aizpildot reģistrācijas saiti https://forms.office.com/e/pzgCgn1rcu

Darbsemināra pasākuma programma pieejama ŠEIT. 

Enerģētiskā nabadzība un taisnīga enerģijas pāreja ir divi savstarpēji saistīti jēdzieni, kuriem ir kopīgs mērķis uzlabot pieejamību un ilgtspēju enerģijas jomā, vienlaikus cīnoties pret sociālo nevienlīdzību un vides problēmām. Enerģētiskā nabadzība izpaužas kā nepietiekama siltuma vai elektrības pieejamība mājsaimniecībās, īpaši tādās, kas dzīvo ienākumu trūkuma apstākļos vai kuras atrodas attālās vietās. Šādos gadījumos cilvēki bieži saskaras ar grūtībām uzturēt siltumu ziemas mēnešos vai nodrošināt elektrību ikdienas vajadzībām, ietekmējot gan dzīves kvalitāti, gan veselību. Savukārt taisnīga enerģijas pāreja ietver pāreju uz tīrākiem un ilgtspējīgākiem enerģijas avotiem, vienlaikus nodrošinot sociālo taisnīgumu un vienlīdzīgu piekļuvi enerģijas resursiem visiem sabiedrības locekļiem.

Darbsemināra dalībniekiem būs iespējams uzzināt vairāk par enerģētiskās nabadzības likumisko ietvaru Latvijā, indikatoriem, kā arī kopā ar enerģētikas eksperti Selīnu Vancāni un VPR eksperti Lauru Dzelzkalēju darboties praktiskā darba grupā, indentificējot iespējamos risinājumus un atbalsta mehānismus iedzīvotājiem.

Semināra otrajā daļā plānota Gulbenes novada pašvaldības speciālista Krišjāņa Upāna prezentācija par platformu “Energy Equilibrium” (latviski “Enerģijas līdzsvara platforma”), kas izveidota ar mērķi atbalstīt pašvaldības un enerģijas piegādātājus lēmumu pieņemšanā, paātrinot vietējo atjaunīgo energoresursu izmantošanu un attīstot piemērotas enerģijas akumulācijas infrastruktūras. Kopā ar Alūksnes novada pašvaldību darbsemināra dalībnieki dosies apskatīt 2023. gadā atklāto Alūksnes Biznesa staciju.

Par CEESEU-DIGIT projektu

Kopš 2023. gada rudens vairākās Vidzemes pašvaldībās VPR komanda organizē energopārvaldības darbseminārus, kuru mērķis ir veicināt energopārvaldnieku un citu speciālistu zināšanas, izstrādājot un atjaunojot ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus. Tajos plānojot arī pasākumus taisnīgas enerģijas pārejai, enerģētiskās nabadzības mazināšanai un rīcības klimata pārmaiņu mazināšanai. CEESEU-DIGIT projekta galvenais rezultāts būs Vidzemes plānošanas reģionam sagatavotais enerģijas un klimata rīcības plāns 2030. gadam. Būtisks atbalsts plāna sagatavošanā būs 11 Vidzemes reģiona pašvaldības un to esošie enerģijas un klimata plāni, kā arī ieviestā energopārvaldības sistēma. CEESEU-DIGIT projekts tiek ieviests Eiropas Savienības “Life” programmas ietvaros. Tā galvenais mērķis ir sešos Centrālās un Austrumeiropas valstu reģionos, tostarp Vidzemes plānošanas reģionā, izstrādāt un īstenot enerģijas un klimata rīcības plānu, kā arī pilnveidot pašvaldību spējas sagatavot, finansēt un ieviest savus enerģijas un klimata rīcības plānus saskaņā ar nacionāla un reģionāla līmeņa enerģētikas plānošanas dokumentiem. Vairāk par projekta aktivitātēm lasiet ŠEIT.

Šis projekts ir saņēmis Eiropas Savienības finansējumu saskaņā ar granta līgumu Nr. 892270. Visu atbildību par darbsemināru saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv