Arhīva kalendārs

« April 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Projekta “Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem” (turpmāk – BSR Cultural Pearls) partnerība izsludina otro uzsaukumu konkursam, kurā noskaidros tās pilsētas un pašvaldības, kurām tiks piešķirts tituls BSR Cultural Pearls 2025. Projektu BSR Cultural Pearls līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma.

BSR Cultural Pearls ir tituls pilsētām un pašvaldībām, kas nodrošina apbalvotajiem kandidātiem aktivitāšu atbalsta programmu, lai veicinātu to spēju izmantot kultūru sociālās noturības stiprināšanai. Iesaistot iedzīvotājus, uzlabojot viņu dzīves kvalitāti, veicinot piederības sajūtu un veidojot uzticēšanos, pašvaldībām ir iespēja veidot savas kopienas stiprākas un noturīgākas. 

Baltijas jūras reģiona mazās un vidējās pašvaldības tiek aicinātas pievienoties šim pārveidojošajam “ceļojumam” un pieteikties konkursam par titulu. 

“Katras sabiedrības kodols ir kopienas. Tās veido pamatu ikvienas sabiedrības spējai pārvarēt izaicinājumus, sadarboties un kopā veidot labāku nākotni. Vietējām pašvaldībām ir svarīga loma apstākļu radīšanā, kuri veicina kopienu uzplaukumu. “Kultūras pērļu” pilsētas mācās viena no otras, kā izmantot kultūru kā iesaistes, līdzdalības un iespēju radīšanas instrumentu," saka Fēlikss Šartners Giertta, projekta BSR Cultural Pearls vadītājs, kas pārstāv Baltijas jūras valstu padomes sekretariātu. 

Jau pavisam drīz jauni pretendenti pievienosies to pašvaldību tīklam, kurš jau ir uzsācis darbu ar to kopienām. BSR Cultural Pearls 2024 titula turētāji -  Ķīle (Vācija), Svendborga (Dānija), Jakobštate jeb Pietarsāri (Somija) un Rūjiena (Latvija) šobrīd īsteno viena gada kultūras un noturības rīcības plāna programmu. To atbalsta mentori un eksperti, organizējot tīmekļseminārus un mācību vizītes. Pilsētas iegūst pieredzi, ar kuru tās varēs dalīties tālāk.

“Dalība konkursā par titulu ir lieliska iespēja pievienoties BSR kultūras pērļu tīklam un iegūt starptautisku atpazīstamību, kā arī vienlaikus stiprināt savas kopienas un attīstīt to piederību lokālajām vērtībām,” svarīgākos ieguvumus uzsver Lelde Ābele, projekta BSR Cultural Pearls vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā.   

Lai saņemtu titulu, ir jāīsteno vairāki soļi. Vispirms pretendentiem ir jāsagatavo priekšatlases anketa, pēc tās, izvērtējot atbilstību pamatkritērijiem, kā arī motivāciju dalībai, tiks atlasīti kandidāti otrajai konkursa kārtai. Nākamais solis ir rīcības plāna sagatavošanas posms. Tajā kandidāti izstrādās detalizētāku redzējumu savai pilsētai, novadam vai apdzīvotajai vietai. Plāna sagatavošanas laikā kandidāti iegūst piekļuvi specializētiem rīkiem, iespēju dalībai tīmeļsemināros un individuālu atbalstu. Noslēgumā starptautiska žūrija izvēlas izcilākos un pārliecinošākos rīcības plānus, lai piešķirtu BSR Cultural Pearl titulu. 

Pieteikumus var iesniegt līdz 2024. gada 24. maijam.  

Plašāka informācija par vērtēšanas kritērijiem un pašu programmu pieejama: www.culturalpearls.eu.

Forums "Kultūra izturētspējai 2024”

Tos, kuri vēlas uzzināt vairāk par BSR Cultural Pearls titulu, satikt nozares kolēģus un domubiedrus, lai apmainītos ar idejām par kopienām, kultūru un sabiedrības noturību, kā arī rastu radošus risinājumus izaicinājumiem, ar kuriem saskaras pilsētas, aicinām piedalīties forumā "Kultūra izturētspējai 2024". Tas notiks 7.-8. maijā Jakobštatē jeb Pietarsāri – vienā no 2024. gada kultūras pērlēm.

Dalībai forumā aicinām reģistrēties līdz 15. aprīlim. Lai reģistrētos un atrastu vairāk informācijas, dodieties uz: https://culturalpearls.eu/forum2024/

_____ 

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls, pieteikuma sagatavošanu un izvērtēšanu: Lelde Ābele, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29266757. 

Informāciju sagatavoja: Egija Saļņikova, ARS BALTICA (BSR Cultural Pearls projekta asistente) un Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā.

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.