Arhīva kalendārs

« March 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Valmiermuižas parkā 19. martā no plkst. 11.00 līdz 15.00 tiks lustīgi atzīmētas pavasara saulgriežu svinības un norisināsies tirdziņš „Gardu muti”. Pēc ilgāka pārtraukuma Valmiermuižas parku atkal piepildīs mūzikas skaņas – postfolka grupa „Daba San” ar koncertu un pavasara saulgriežu tradīciju izzināšanas stāstiem ieskandinās pavasara sajūtas un gaismas atgriešanos. Saulgriežos daba dod daudz resursu, lai smeltos enerģiju, sāktu krāt spēkus un uzņemtu vitamīnus, tālab Valmiermuižā būs sanākuši teju 70 tirgotāji, kuri galdā cels kvalitatīvus un latviskus pārtikas produktus un pašu veidotus amatniecības meistardarbus.

Gatavojoties pavasara saulgriežu svinībām, tiek īpaši domāts par svētku apģērbu un mielastu. Tā kā ziemas krājumi brangi patukšoti, Valmiermuižas parkā satiksies pulks tirgotāju, lai galdā celtu pavasarīgus labumus – smeķīgu gaļu, gardu maizi, svaigu sieru, pavasara vēstnešus – tikko tecinātas sulas un dīgstus, savukārt amatnieki būs sarūpējuši glaunas rotas, mājas dekorus, svētku drānas un rotaļlietas mazākajiem. Šiem saulainajiem svētkiem Valmiermuižas alus saimnieks ir izbrūvējis auksti apiņotu dzintarkrāsas „Lielās dienas” alu, savukārt „Gardu muti” ir radījuši garšās pilnīgu un viegli urdzošu zelteri no Latvijas dārzos ievāktiem sulīgiem āboliem.

Svētkos tiek satikti tuvi un tāli kaimiņi, lai vēlētu viens otram labu, kā arī izrādītu goda drānas. Par godu šai atkal redzēšanai Valmiermuižas alus virtuvē no plkst. 10.00 līdz 15.00 būs iespēja baudīt Latvijas garšu vēlās brokastis Lielās dienas noskaņās.

Dienas garums sāka pārspēt nakti, tāpēc senie latvieši svinēja pavasara saulgriežus. Lielā diena saistīta ar šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, lai celtu godā sauli, kas arvien vairāk mūs silda. Tiek lēsts, ka tiem, kuri šūposies, būs ražīgs jaunais ritums, savukārt, pārmetot olu pāri šūpolēm un pašam noķerot – piepildīsies vēlēšanās. Ar meistarnīcām izcelsim ilgtspēju un zaļu dzīvošanu, kā arī izzināsim nemateriālo kultūras mantojumu caur dziesmām, darbnīcām un tradīcijām. Pavasarī, kad mostas auglības spēki, īpašu rūpi turam par dabu. Notiek rūpīga gatavošanās zemes un lauku darbiem, tālab arī šajos svētkos ne tikai lustēsimies, bet izzināsim zaļumu stādīšanas noslēpumus. Šie svētki būs darbīgi arī Valmiermuižas staļļa saimei, kura priecēs ar zirgu izjādēm un iespēju samīļot un pasveicināt trušus.

Svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmieras novada pašvaldība, Valmiermuižas alus darītava, garškopju kustība „Gardu muti”, Valmieras Kultūras centrs un ZAAO.

Plašāka informācija:

Sabīne Vandāna

Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja

kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions no 2022. gada 2. marta līdz 31. martam izsludina kultūras projektu konkursu „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2022” (VKP 2022). Tā ir Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) izstrādāta un īstenota kultūras programma ar mērķi nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi, kā arī veicinot jaunradi. Šogad jau piecpadsmito reizi VPR īstenos VKP, dodot iespēju Vidzemes iedzīvotājiem realizēt savas radošās idejas un kultūras ieceres.

Uz atbalstu konkursa ietvaros varēs pretendēt projekti trīs prioritārajās jomās:

  • Bērnu un jauniešu veiksmīga iesaiste kultūras procesos, kvalitatīva izglītība, dalība amatiermākslas kolektīvos, brīvprātīgais darbs, interaktīvas nodarbības u.c.
  • Vidzemes reģiona vienotais kultūras un dabas mantojums, unikālās kultūrvides saglabāšana, vietējo kopienu attīstība. Nemateriālā un materiālā kultūras un dabas mantojuma sintēze, kultūrainavas izpēte, saglabāšana un popularizēšana. Tradicionālo zināšanu un amata prasmju dokumentēšana, izpēte, praktizēšana, popularizēšana un pārnese.
  • Profesionālās nacionālās un starptautiskās mākslas un kultūras pieejamība Vidzemē - teātra izrādes, mūzikas koncerti, mākslas izstādes, filmas u.c., radoša sadarbība ar profesionāļiem, būtiski veicinot izpratni par profesionālo mākslu reģionos, tikšanās ar autoriem, māksliniekiem.

Konkursā šogad sadalīs finansējumu 127 110,00 eiro apmērā. Atbalsts būs pieejams kultūras projektiem, kurus sagatavos atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un prioritātēm un kurus plānots īstenot laika posmā no 2022. gada 1. jūnija līdz 2022. gada 15. decembrim.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš - 2022. gada 31. marts plkst. 17.00. Projekta pieteikumu, saskaņā ar VPR noteikto konkursa beigu termiņu, var iesniegt tikai elektroniskajā projektu pieteikumu formā vietnē balso.vidzeme.lv. Projekta iesniedzējs piekļūst iespējai iesniegt projekta pieteikumu, apstiprinot savu identitāti ar www.latvija.lv autentifikācijas līdzekļiem. Projektu pieteikumu vietni balso.vidzeme.lv atvērs 2022. gada 7. martā.

Konkursa Nolikums ar pielikumiem:

“Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2022” Nolikums

Pielikums Nr. 1_paraksta tiesīgās personas apliecinājums

Pielikums Nr. 2_eksperta/ mākslinieka/ konsultanta apliecinājums

Pielikums Nr. 3_līgums

Pielikums Nr.4._atskaite

Prezentācija par projektu pieteikumu sagatavošanu pieejama >> ŠEIT <<

Projektu iesniedzēji aicināti rūpīgi iepazīties ar VKP 2022 nolikumu un pieteikumam nepieciešamajiem dokumentiem, jo projekti, kuri neatbildīs kādam no administratīvajiem kritērijiem, netiks izvērtēti un nevarēs pretendēt uz atbalstu.

Arī šogad notiks konsultācijas ar sabiedrību. Iesniegtie projekti tiks nodoti sabiedrības balsojumam. Vietnē balso.vidzeme.lv publicēs informāciju kopsavilkuma veidā par katru VKP 2022 ietvaros iesniegto projektu, un ikviens, autorizējoties ar Latvija.lv, varēs balsot par trīs sev tīkamākajām projektu idejām.

Ar sabiedrības balsojuma rezultātiem tiks iepazīstināta VKP 2022 ekspertu komisija. Gala lēmumu par finansējuma piešķiršanu "Vidzemes kultūras programmas 2022" ietvaros pieņems Valsts kultūrkapitāla fonds, saskaņā ar ekspertu komisijas sagatavoto lēmumu. Paziņojums par lēmumu tiks publicēts Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

17. martā no plkst. 10.00 līdz 12.00 tiešsaistes platformā ZOOM notiks seminārs VKP 2022 projektu pieteicējiem. Semināra laikā varēs iegūt informāciju un saņemt konsultācijas par projektu pieteikumu sagatavošanu un pieteikumu vietnes balso.vidzeme.lv darbību. Pasākuma programma vēl tiks precizēta. Reģistrēšanās semināram: ŠEIT.

Informāciju sagatavojusi: Lelde Ābele, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv 

Mūzika ir dvēseles valoda – veids, kā varam uzrunāt, iedrošināt, vienot, paust atbalstu un vienlaikus – izteikt protestu pret Ukrainā notiekošo karu un Krievijas agresiju. Trešdien, 9. martā, plkst. 19.00 laukumā pie Valmieras Kultūras centra notiks Valmieras novada mūziķu un koru koncerts Ukrainas atbalstam “Dziesma mani stipru dara!”.

Koncertā dziesmas par brīvību, gara spēku un vienotību izpildīs grupa “Age of Stones”, dziedātāji un mūziķi Katrīna Gupalo, Elīna Krastiņa, Ainis Zavackis, Māris Radziņš, Renārs Veļičko, Zane un Māris Rozenfeldi, Sabīne Petruseviča, Nora Urbāne, Mārtiņš Pūcītis, saksofonu ansamblis “Valmieras meitenes”, vokālais ansamblis “Imera”, sieviešu vokālais ansamblis “Melo’dia”, Valmieras novada kopkoris – jauktie, sieviešu un vīru kori diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā, kā arī apvienotais pūtēju orķestris Gvido Brenčeva vadībā. Koncertu vadīs Valmieras teātra aktieris Krišjānis Salmiņš.

Pasākums ir brīvprātīgs Valmieras novada mūziķu, koru un pūtēju orķestru, kā arī organizatoru radošās un tehniskās komandas atbalsts Ukrainai. Mēs katrs varam un spējam palīdzēt ar to, ko vislabāk protam – dziedāt, organizēt, uzbūvēt, gaismot un apskaņot… Palīdzēsim ar savu darbu un talantu! Lai arī individuāli tas var šķist mazs, tomēr kopā – ļoti nozīmīgs atbalsts Ukrainas cilvēkiem. Esam vienoti, esam plecu pie pleca!

Tiekamies 9. martā plkst. 19.00 pie Valmieras Kultūras centra!

Koncerta laikā lūdzam ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus!

 

Aicinām būt kopā ar Ukrainu un palīdzēt patvēruma meklētājiem no Ukrainas:

  • ziedojumu skaidras naudas veidā atbalstam patvēruma meklētājiem no Ukrainas koncerta “Dziesma mani stipru dara!” laikā varēs ievietot ziedojumu stendā. Pirms un pēc koncerta ziedojumu stends izvietots Valmieras novada pašvaldības ēkā Lāčplēša ielā 2, Valmierā, 1. stāvā.
  • ziedojumu konts, kurā var ziedot naudu, lai bēgļi no Ukrainas, kuri ieradušies Valmieras novadā, varētu iegādāties lietas, ko nav iespējams saņemt ziedojumu veidā: LV37RIKO0002930340339. Saņēmējs: Valmieras Attīstības aģentūra. Ziedojot lūdzam norādīt mērķi “Atbalsts Ukrainas bēgļiem”.
  • praktisku atbalstu patvēruma meklētājiem no Ukrainas, kuri jau ir ieradušies vai tuvākajā laikā plāno ierasties Valmieras novadā, aicinām sniegt, ziedojot viņiem nepieciešamās lietas:
  1. apģērbu un apavus bērniem, sievietēm, senioriem – gan lietošanai telpās, gan ārā. Virsdrēbes atbilstošas pašreizējai sezonai (ziemas, pavasara);
  2. higiēnas preces, sadzīves ķīmiju – šampūnus, dušas želejas, ziepes, veļas mazgāšanas līdzekļus, zobu pastas, zobu birstes, tualetes papīru, kā arī frotē dvieļus un citas noderīgas lietas.

Mantu sagādes vieta ir Valmieras novada iedzīvotājiem tuvākais kultūras nams, iepriekš pa tālruni sazinoties ar tā vadītāju.  

  • Atbalstu Ukrainai var sniegt arī ziedot.lv platformā, kā arī zvanot pa labdarības tālruni 90006086.  Maksa par zvanu 1,42 EUR. 

Plašāk par palīdzības organizēšana Valmieras novadā patvēruma meklētājiem no Ukrainas šeit.

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Tarbuna,
Valmieras novada pašvaldība

7. martā norisinājās Rozes diena. Šajā dienā Valmieras Zonta klubs Atzinības rakstu un metālmākslinieka Andra Dukura darināto rozi par izcilu, godprātīgu un pašaizliedzīgu darbu vietējās sabiedrības labā pasniedza Valmieras novada pašvaldības Attīstības pārvaldes projektu vadības nodaļas vadītājai Maijai Zālamanei, līdz ar citiem paveiktajiem labajiem darbiem uzsverot unikālas vietas “Caurumkrogs” (Kocēnu pagastā) attīstīšanu.

“Esam īpašā vietā, kas veltīta izcilam māksliniekam Jānim Staņislavam Rozem. Šī vieta ir piemērs, cik daudz laba varam paveikt, darot kopā. Tas nav tikai mans nopelns. Paldies īpašniekam Leonam Laitānam, paldies skolotājai Inetai Amoliņai, paldies Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas, kā arī Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēniem un ikvienam, kurš iesaistījies un turpina iesaistīties “Caurumkroga” darbos! Novēlu iedvesmoties, ka ne no kā var radīt kaut ko lielu un skaistu. Nāciet uz “Caurumkrogu”! Te vēl ir daudz iespēju,” aicināja Maija Zālamane.

“Caurumkrogs” apmeklētājus pirmo reizi uzņēma 2017. gada 20. maijā. Tur skatāmas gan pirmā ievērojamākā latviešu portretista, akadēmiķa Jāņa Staņislava Rozes gleznoto portretu fotokopijas, gan var uzzināt vēsturiskus stāstus par šo īpašo vietu. Vecā kroga mūros izveidotā savdabīgā, brīvi pieejamā mākslas telpa, kas atrodas lielceļa Rīga–Valmiera labajā pusē netālu no Kocēniem, 2019. gadā bija nominēta Latvijas sabiedrisko mediju gada balvai kultūrā “Kilograms kultūras” nominācijā “Kultūrvieta”.

Caurumkrogs. Foto: Valmieras novada pašvaldība

Starptautiskā nevalstiskā labdarības organizācija Zonta International darbību Latvijā sāka 1993. gadā. Šobrīd Latvijā ir četri Zonta klubi, kuros ir vairāk nekā 50 dalībnieces, iesaistoties mērķprogrammās un projektos, lai uzlabotu meiteņu, jauniešu un sieviešu dzīvi vietējā un starptautiskā mērogā. Valmieras Zonta klubs dibināts 2002. gadā.

Rozes dienu, kas Valmierā notika jau 16. reizi, rīko Valmieras Zonta klubs. Atzinības rakstu saņem izcila novada sieviete, kura ir devusi nozīmīgu ieguldījumu Valmieras, tās apkaimes un pārnovadu dzīves attīstībā.

Rozes dienas laikā ik gadus tiek vākti līdzekļi stipendijai talantīgai, sekmīgai un sabiedriski aktīvai kādas skolas absolventei no maznodrošinātas ģimenes pirmā gada augstskolas studijām Latvijā. Protams, tas neizpaliks, tomēr šogad dramatiskie starptautiskie notikumi ir veikuši korekcijas un 2022. gada martā sākumā Rīgas, un Valmieras Zonta klubi vispirms ziedoja Ukrainai – Užgorodas Zonta klubam. Tika pārskaitīta nauda, lai segtu  autobusa un degvielas izdevumus kara bēgļu pārvešanai no Ļvivas uz Užhorodu.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece

20. martā Jērcēnmuižā aicinām svinēt pavasara saulgriežus jeb Lielo dienu. Tos, kuriem izdosies izberzt miegu no acīm, gaidīsim plkst. 6.20 pie Jērcēnmuižas, lai kopīgi sagaidītu saullēktu.

Pēc saullēkta sagaidīšanas dosimies pārgājienā pretī saulei un pavasarim gar Strenčupītes krastu. Pārgājiena garums aptuveni 4,5 km, un tā laikā varēs ne tikai priecāties par dabu un ieelpot malku svaiga gaisa un pavasara, bet arī pildīt dažādus uzdevumus.

Atgriežoties Jērcēnmuižā, klāsim kopīgu Lielās dienas brokastu galdu, tāpēc aicinām ņemt līdzi nelielu cienastu un, protams, krāsotas olas.

Bet kas gan ir Lielā diena bez šūpolēm, dziesmām un dančiem? Iedziedāt un iešūpot pavasari mums palīdzēs folkloras kopas “Mežābele” un “Rudzupuķe”.

Saules mūžīgo ritējumu debesu jumā nevar apturēt neviens. Klāt laiks, kad diena un nakts ir vienādā garumā – Lielā diena jeb pavasara saulgrieži. Gaisma atkal uzveic tumsu, dienai kļūstot garākai jeb lielākai par nakti. Iestājas pavasaris. Šogad tas notiks 20. martā, tāpēc aicinām iešūpoties pavasarim un jaunajam darbu cēlienam! Laiks gaismai! Lai top!

 

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte,
Norises organizētāja

Ceturtdien, 17. martā, no plkst. 10.00 līdz 12.00 tiešsaistes platformā Zoom notiks seminārs projektu sagatavotājiem un interesentiem, kuri vēlas piedalīties konkursā „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2022” (VKP 2022). Semināra tēma - “Kultūras projekti: pieredzes stāsti un vadlīnijas VKP 2022 projektu pieteicējiem". To organizē Vidzemes plānošanas reģions – kultūras programmas īstenotājs ar 15 gadu pieredzi tās administrēšanā.

Seminārā ar savu pieredzi un piemēriem kultūras iniciatīvu  īstenošanā aicinātas dalīties Inese Timermane, Tautas lietišķās mākslas studija "Staicele" un Limbažu novada Staiceles Tūrisma informācijas centra vadītāja, kā arī Indra Jaunzeme, Staiceles lībiešu muzeja „Pivālind” vadītāja. Semināra dalībniekus ar savu gūto pieredzi no mākslinieciskās ieceres līdz iespējai to īstenot ar projektu palīdzību iepazīstinās Reinis Fjodorovs, dokumentālais fotogrāfs, Rīgas Stradiņa universitātes un RISEBA lektors.

Lai sniegtu plašāku informāciju un palīdzētu sagatavot kvalitatīvus projekta pieteikumus konkursam, Vidzemes kultūras programmas koordinatore Lelde Ābele seminārā iepazīstinās ar VKP 2022 projektu pieteikumu sagatavošanas vadlīnijām. Tāpat dalībnieki varēs saņemt konsultācijas par pieteikumu vietnes balso.vidzeme.lv darbību. 

Semināra programma pieejama šeit ->.

Reģistrēšanās šeit ->.

No šī gada 2. marta līdz 31. martam, kā jau iepriekš informējis Vidzemes plānošanas reģions, ir izsludināts kultūras projektu konkurss „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2022”, lai nodrošinātu līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi, kā arī veicinot jaunradi. Šogad konkursā sadalīs finansējumu 127 110,00 eiro apmērā. Atbalsts būs pieejams kultūras projektiem, kurus sagatavos atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un prioritātēm un kurus plānots īstenot laika posmā no šī gada 1. jūnija līdz 15. decembrim. Projektu pieteikumu iesniegšana vietnē balso.vidzeme.lv līdz šī gada 31. marta plkst. 17.00. Vairāk informācijas šeit ->.

Informāciju sagatavojusi: Lelde Ābele, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Pavasaris Koncertzālē “Cēsis” tradicionāli ienāk ar festivālu “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”. No 16. līdz 23. aprīlim izskanēs trīs koncerti, kuros neiztrūkstoši skanēs paša Vaska skaņdarbi, Erki Svena Tīra simfoniskais opuss, latviešu komponistu jaundarbi un festivāla lielkoncertā - Ludviga van Bēthovena Ceturtā simfonija. Pavasara programmu līdz klausītāju sirdīm aiznesīs izcilais Modigliani Quartet no Francijas, pianists Reinis Zariņš, igauņu vijolniece Trīna Rūbela un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentes Kristīnas Poskas vadībā.

“Satikšanās! Tāds ir šī gada festivāla moto, kas vēsta par laikam pretī stāvošo mūzikas spēku un enerģiju. Laika robežas tiek paplašinātas un laiks nav liedzis satikties arī Pēterim Vaskam, Ludvigam van Bēthovenam un viņu mūzikai, kuru šķir tāli gadsimti. Festivālu atklās Vaska Sestais stīgu kvartets, kura noslēdzošajā daļā ‘’Satikšanās’’ citēts Bēthovena pēdējā, 15. kvarteta skaistais korālis. Kā ierasts, festivālā dzirdēsim arī laikmetīgo mūziku un jaundarbus, kā turpināmības simbolu - Tīrs, Maskats, Selickis. Bet festivāla izskaņā - Pētera Vaska “Tālā gaisma” un Bēthovena Ceturtā simfonija. Noslēgts aplis, kurā satiksies šī gadsimta muzikālās pasaules meistari un klasika,” festivāla programmu raksturo Koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Kā ierasts, festivāls top ciešā sadarbībā ar pašu komponistu - Pēteris Vasks ir festivāla mākslinieciskā satura veidotājs un ideju ģenerators. Viņš būs klātesošs visos koncertos, kā arī piedalīsies sarunās ar klausītājiem un mūziķiem.

“Pētera Vaska mūzikas aprīļa” atklāšanas koncerts gaidāms komponista dzimšanas dienā, 16. aprīlī, un tā īpašie viesi būs viens no pasaulē pieprasītākajiem stīgu kvartetiem - Modigliani Quartet no Francijas. Vakara programmā skanēs Pētera Vaska Sestais un Franča Šūberta Piecpadsmitais stīgu kvartets.

Vaska Sestais stīgu kvartets pirmatskaņojumu piedzīvoja 2020. gada rudenī, cita atzīta ansambļa - Artemis Quartet, izpildījumā. Pasūtīts, atzīmējot Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, skaņdarbs ir kā autobiogrāfisks komponista atskats uz dzīvē pieredzēto, tā četras daļas vēsta par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos – arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku.

Šī gada  janvārī Modigliani Quartet izdevis savu jaunāko mūzikas albumu sēriju, kurā ieskaņoti visi lielā dziesminieka un liriķa Franča Šūberta piecpadsmit stīgu kvarteti. Līdzās Vaska Sestajam stīgu kvartetam festivāla programmai Cēsīs franču mūziķi izvēlējušies atskaņot Šūberta pēdējo - Piecpadsmito stīgu kvartetu, kurš atklāj komponista augstāko meistarību, vēstījumu un idejas, kas nebeidz iedvesmot līdz pat šodienai.

Festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” viena no dimensijām allaž bijusi veltīta jaunai mūzikai ik gadu programmā iekļaujot paša Pētera Vaska vai viņa garīgo domubiedru – latviešu un skandināvu komponistu, darbu pirmatskaņojumus. 22. aprīļa vakarā, gaidāms koncerts “Pavasara pulss”, kas notiek sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību un festivālu "Latvijas Jaunās mūzikas dienas". Viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, pianists Reinis Zariņš atskaņos Pētera Vaska, Artura Maskata un Andreja Selicka jaundarbus.

Noslēguma koncertā “LNSO, Vasks un Bēthovena Ceturtā”, 23. aprīļa vakarā, tagadne sastapsies ar klasiskām vērtībām, metot tiltu starp gadsimtiem - pasaulē atzītākais un atskaņotākais latviešu komponists Pēteris Vasks līdzās Vīnes dižgaram Ludvigam van Bēthovenam.

Šajā vakarā visupirms skanēs Vaska vijolkoncerts “Tālā gaisma”, kas sevī nes komponista daiļradē pārliecinoši caurstrāvojošu cerības zibsni. 1997. gadā komponēts kā pasūtījuma darbs Zalcburgas festivālam un veltīts izcilajam vijolniekam un komponista draugam Gidonam Krēmeram, 25 gadu laikā skaņdarbs interpretēts vairākus desmitus reižu, tai skaitā pirmajā “Pētera Vaska mūzikas aprīlī”, britu vijolnieka Hugo Tičati lasījumā. Šajā koncertā to interpretēs īpaša viešņa – Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā vijole Trīna Rūbela.

Līdzās, Pētera Vaska garīgais domubiedrs Erki Svens Tīrs un viņa viens no jaunākajiem opusiem Phantasma. Kā vēsta pats darba nosaukums, skaņurakstā ietērpta vīzija un netverams iztēles lidojums.

Koncerta otrajā daļā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris igauņu diriģentes Kristīnas Poskas vadībā atskaņos Ludviga van Bēthovena Ceturto simfoniju Sibemolmažorā. Tā iesākas teju aizplīvuroti un attālināti, taču pavisam drīz paver skaidru gaišumu un komponistam raksturojošu emocionālu tiešumu un atklātību.

Festivālu “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” atbalsts Valsts Kultūrkapitāla fonds, Cēsu novada pašvaldība un Francijas institūts Latvijā.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavojusi:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

 

Otrdien, 22. martā, no plkst. 14.00 līdz 16.00 tiešsaistes platformā Zoom notiks izglītojošs seminārs pašvaldību attīstības plānošanas un uzraudzības speciālistiem un citiem interesentiem. Semināra tēma - “Kultūrplānošana: kā kultūru integrēt ilgtspējīgas teritorijas attīstības plānošanā". To organizē Vidzemes plānošanas reģions, viens no partneriem starptautiskā projektā “Kultūrplānošana lauku reģionu attīstībai” (“RurCultural”).

Semināra lektore Līva Kreislere ir arhitekte un urbāniste. Viņa ir ieguvusi pieredzi, strādājot kopā ar Kopenhāgenas Starptautiskā teātra (Copenhagen International Theatre; https://www.metropolis.dk) un organizācijas vadītāju, vienu no kultūrplānošanas pamatlicējiem Trevoru Deivisu. L. Kreislere un T. Deiviss kā eksperti piedalījās projektā “Urb Cultural Planning” (urbcultural.eu), kas tika īstenots no 2017. līdz 2021. gadam, un ir “RurCultural” “priekštecis”. Arī projektā “RurCultural” L. Kreislere un T. Deiviss kā eksperti palīdzēs iepazīstināt ar kultūrplānošanas metodi gadu garajā prototipēšanas projektā, kas risināsies trīs izvēlētās vietās Eiropā, un viena no tām ir Līgatne Vidzemē.

  

  

Projekta "Urb Cultural Planning" publicitātes fotogrāfijas

Semināra dalībnieki tiks tuvāk iepazīstināti ar kultūrplānošanas ideju, metodiku, galvenokārt, iztirzājot kartēšanu kā procesa nozīmīgāko sastāvdaļu. Lektore L. Kreislere aplūkos arī dažus projektu piemērus, kā arī sniegs plašāku ieskatu projekta “Urb Cultural Planning” ietvaros izveidotajiem rīkiem (piemēram, https://urbantoolkit.eu/lv/). Klātesošajiem būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus.

Semināra programma pieejama šeit -> 

Reģistrēšanās šeit ->

Kontekstam

Projekta “Kultūrplānošana lauku reģionu attīstībai” (RurCultural) mērķis ir veicināt kultūrplānošanas metodes izmantošanu lauku teritorijās, izveidojot modeļus un prototipus kultūrplānošanas problēmjautājumu identificēšanai, vienlaikus stiprinot esošo un topošo kultūrplānošanas ekspertu zināšanas, kā arī veicinot izpratni par kultūrplānošanu kā politikas instrumentu. Projektu atbalsta programma – “Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Projektu atbalsta mehānisms”.

 

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 29374285, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Vēl līdz 31. marta plkst. 17.00 vietnē balso.vidzeme.lv iespējams iesniegt projektu pieteikumus kultūras projektu konkursam „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2022” (VKP 2022). Programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi, kā arī veicinot jaunradi.

VKP 2022 iesniegtos projektu pieteikumus vērtēs ekspertu komisija un sadalīs konkursā paredzēto finansējumu 127 110,00 eiro apmērā. Projektu izvērtēšanā svarīgi aspekti būs to atbilstība programmas nolikumam, mērķim un prioritātēm. Apstiprinātie projekti atbalsta saņēmējiem jāīsteno laika posmā no 2022. gada 1. jūnija līdz 2022. gada 15. decembrim.  

Arī šogad, tāpat kā citus gadus, no 6. līdz 24. aprīlim norisināsies konsultācijas ar sabiedrību. Ar projektu iecerēm, nododot tās sabiedrības balsojumam, tiks iepazīstināta plašāka auditorija. Vietnē balso.vidzeme.lv ikviens, autorizējoties ar Latvija.lv, varēs balsot un paust savu atbalstu trim projektu idejām. Par sabiedrības balsojuma rezultātiem tiks informēta VKP 2022 ekspertu komisija.

Lai sagatavotu kvalitatīvus, konkursa mērķim un noteikumiem atbilstošus VKP 2022 projektu pieteikumus, 17. martā tiešsaistē tika organizēts seminārs “Kultūras projekti: pieredzes stāsti un vadlīnijas VKP 2022 projektu pieteicējiem". Ar savu pieredzi un piemēriem kultūras iniciatīvu īstenošanā dalījās Inese Timermane, Tautas lietišķās mākslas studija "Staicele" un Limbažu novada Staiceles Tūrisma informācijas centra vadītāja, kā arī Indra Jaunzeme, Staiceles lībiešu muzeja „Pivālind” vadītāja. Semināra prezentācija pieejama >> šeit.

Savukārt Reinis Fjodorovs, dokumentālais fotogrāfs, Rīgas Stradiņa universitātes un RISEBA lektors, iepazīstināja klātesošos ar savu pērn realizēto projektu - multimediālu video stāstu par cilvēkiem un viņu ģimenēm, kas kādreiz dzīvojuši un/vai šobrīd saimnieko Aronas upes krastos - “Āronas stāsti”. Projekts saņēma finansējumu tā realizēšanai Vidzemes kultūras programmā 2021. Semināra prezentācija pieejama >> šeit.

Seminārā informāciju par VKP 2022 projektu pieteikumu sagatavošanu un atbildes uz interesentu jautājumiem sniedza arī Vidzemes kultūras programmas koordinatore Lelde Ābele. Prezentācija par projektu pieteikumu sagatavošanu un iesniegšanu pieejama >> šeit.

Plašāka informācija par VKP 2022 >> šeit.

Jautājumiem par Vidzemes kultūras programmu 2022: Lelde Ābele, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

2. aprīlī plkst.18.00 Sēļu muižas lielajā zālē skanēs džezs Ukrainas atbalstam. Tā būs neaizmirstama satikšanās mūzikā ar izcilāko latviešu džeza un pasaules mūzikas dziedātāju Laimi Rācenāju –  personību latviešu populārajā un džeza mūzikā, kurš izceļas ar profesionālismu, nekad nepakļaujas konjunktūrai, iesaistās tikai sev tīkamās iecerēs un muzikālos projektos. Lūdzam pieteikties līdz 31. martam, zvanot pa tālr. 26321158.

Laimim Rācenājam sirdslieta ir un paliek džezs, viņš ļoti niansēti spēj interpretēt dažādas noskaņas mūzikā. Tas sasaucas ar mākslinieka sacīto kādā intervijā: “Es nedaru to, ko citi. Negribu dziedāt ar citiem vienā balsī. Tā nav augstprātība – man patīk atrast un parādīt ko interesantu.” Laimis Rācenājs piedalījies TV šovos Somijā, Vācijā, Igaunijā un Zviedrijā un ar dažādiem sastāviem koncertējis Anglijā, Francijā, Ungārijā, Brazīlijā, Lietuvā, Ukrainā.

Kopā ar Laimi Rācenāju koncertā uzstāsies grupas “Le Petit Paris” mūziķi – Marko Ojala (akordeons, ģitāra), Lauris Amantovs (trombons), Raivo Ozols (kontrabass), Mareks Logins (perkusijas). Koncertā skanēs vieglas tradicionālā džeza melodijas, “evergreens”, dziesmas no visas pasaules un populāri 20.gs.hīti. Laimis Rācenājs ar savu vienkāršo un nepiespiesto dziedājumu neatstās vienaldzīgu nevienu sirdi. Savukārt ansambļa ” Le Petite Paris” mūziķi caur improvizāciju un virtuozo izpildījumu piešķirs visam vajadzīgo ritmu un noskaņu.

Koncerts ir bez maksas, taču apmeklētājus lūdzam atbalstīt Valmieras novadā dzīvojošos patvēruma meklētājus no Ukrainas, ziedojot pirms pasākuma apmeklēšanas:

Valmieras Attīstības aģentūra
Ziedojumu konts: LV37RIKO0002930340339.
Ziedojot lūdzam norādīt mērķi “Atbalsts Ukrainas bēgļiem”

Aicinām ievērot valstī noteiktos Covid-19 ierobežojumus! Sarīkojuma laikā var tikt filmēts un fotografēts.

Informāciju sagatavoja:

Ināra Blūma, Sēļu pagasta tautas nama vadītāja

 

Ginta Gailīte

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 64715660

 

Valmieras muzeja Izstāžu namā 1. aprīlī plkst.16.00 atklās Pētera Martinsona grafikas un keramikas darbu izstādi “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra”. Izstāde uz Valmieru ceļojusi no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra.

Pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis Pēteris Martinsons (1931–2013) piedzima un pirmos 13 dzīves gadus pavadīja Daugavpilī. Vairāk nekā pusgadsimtu ilgās radošās darbības laikā viņa māksla un personība suģestēja un iedvesmoja dažādu paaudžu keramiķus Latvijā un ārvalstīs. Dzīves nogalē mākslinieks lielu daļu sava radošā mantojuma dāvināja dzimtajai pilsētai, rodot tam mājvietu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Izstādē “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra” skatāmi mākslinieka grafiskie tušas zīmējumi, kas radīti gan kā atsevišķi eksponējami mākslas darbi, gan kā ikdienas sajūtu un radošās domas lidojums. Rotko centra kolekcijas plauktos savu vietu raduši arī šķietami nelieli, bet viņa personību atspoguļojoši smalki zīmējumi uz apsveikumu kartītēm, ielūgumiem, piezīmju grāmatiņu lapām vai no teksta brīviem laukumiem, kas gaidīja savu eksponēšanas laiku un telpu.

Apceres par kosmisku, arhitektonisku, cilvēcisku, tektonisku tēmu un dažādu motīvu savijumiem Pētera Martinsona zīmējumos bieži vien bija gan aizsākums, gan turpinājums apjomīgiem keramikas materiālos veicamiem darbiem. Izstādē “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra” skatāmā Pētera Martinsona keramika papildina ar roku zīmētos zīmējumus, lai atspoguļotu mākslinieka nezūdošo vēlmi eksperimentēt ar keramikas materiāliem un tehnikām. Līdzās apgleznotiem porcelāna šķīvjiem un vāzēm mākslinieka meistarību apliecina svēpētas māla kompozīcijas un monumentālas šamota figūras, mēģinot atjaunot sajūtas un laika liecības, ko keramiķis ir iemūžinājis materiālā.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Pētera Martinsona kolekcijā pašlaik ir 800 mākslas darbi, kā arī vairāk nekā 50 tušas zīmējumi. Pētera Martinsona kolekcija ik gadu papildināta ar dāvinājumiem un iepirkumiem. 2022. gadā Daugavpils cietokšņa pulvera noliktavas ēkā līdzās Rotko centram tiks atklāta “Pētera Martinsona māja” ar mākslinieka radīto darbu pastāvīgu ekspozīciju no Rotko centra kolekcijas.

Izstāde skatāma līdz 28. maijam. Lūdzam, apmeklējot izstādi, ievērot noteikumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece

Valmieras novada pašvaldība izsludināja papildus kultūras projektu pieteikumu pieņemšanu daudzveidīgas kultūrvides veidošanai un sabiedrības iesaistei. Pašvaldība saņēma astoņpadsmit projektu pieteikumus no dažādām organizācijām un uzņēmumiem, kuri vēlas sniegt savas idejas un ieguldīt darbu, lai papildinātu Valmieras novada kultūras dzīves daudzveidību. Finansiālu atbalstu pasākumu rīkošanai saņēma 11 projekti par kopējo summu 10 000 EUR.

Īstenojot kultūras projektus, ikvienam būs iespējams klausīties koncertu ciklu "Mūzikas svētki Burkānciemā", garīgās mūzikas koncertu Sv. Sīmaņa baznīcā, vokālās studijas “Notiņas” koncertu, kā arī jaunākos novada iedzīvotājus aicinās piedalīties vokālajā dziesmu konkursā “Dziesmu virpulis”. Savukārt, Rūjienas Sv. Bērtuļa baznīcā uzstāsies kamerkoris “MoonBeams” un latviešu ģitārists, komponists, pedagogs un aranžētājs Kaspars Zemītis. Koncerta laikā savāktie ziedojumi tiks novirzīti ērģeļu restaurācijai.

Projektu aktivitāšu ietvaros varēs doties arī uz brīvdabas kino vakariem Valmiermuižā, piedalīties tēlniecības un keramikas radošajās darbnīcās, bet Valmieras topošā kultūrvieta “Kurtuve” vienā telpā un laikā vienos dažādu paaudžu Latvijas laikmetīgās dejas aktīvos māksliniekus, lai kopīgi radītu un izstrādātu priekšlikumus laikmetīgās dejas jaunrades un norišu centram – dejas mājai.

Konferencē ' ' Niklāvs Strunke – no Vaidavas līdz Romai' ' piedalīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas zinātnieki un Vidzeme Augstskolas kultūrvēstures pētnieki, varēs iepazīties ar jau veikto, kā arī jaunu pētījumu rezultātiem, kas saistīti ar mazāk zināmiem faktiem mākslinieka Niklāva Strunkes daiļradē un biogrāfijā.

Varēs plašāk uzzināt arī par Mazsalacas rakstaino dubultcimdu adīšanas prasmi, kas ir iekļauta Latvijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Turpretī jauniešiem, vasaras darbadienu vakaros, Krāču kaktā Valmierā notiks četri tematiski pasākumi par mūzikas, teātra, sporta un literatūras tēmām.

Projektu konkursos apstiprinātās idejas organizācijas un uzņēmumi realizēs Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā līdz 2022. gada beigām. Vairāk informācijas: Valmieras Kultūras centra kultūras projektu vadītāja Sintija Milberga, tālrunis: 20436868, e-pasts: sintija.milberga PIE valmierasnovads PUNKTS lv.

Foto: Uģis Brālēns

 

Informāciju sagatavoja:
Marija Melngārša
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Laikā, kad cilvēciskās vērtības ir svarīgi izvirzīt priekšplānā, mēs katrs varam rast veidu, kā atbalstīt un palīdzēt grūtā brīdī. 8. aprīlī plkst. 19.00 aicinām Valmiermuižas viesistabā uz labdarības seansu „Ukraiņu šerifi”. Savāktie līdzekļi tiks novirzīti Ukrainas atbalstam.

„Ukraiņu šerifi” ir aizkustinošs, jautrs un reizēm šokējošs stāsts par cilvēkiem kādā Dienvidukrainas ciematā, kuri par spīti notiekošajam valstī cenšas dzīvot cilvēku cienīgu dzīvi.

Nomaļajā Ukrainas ciematā Starazburivkā, kur oficiālās milicijas pārstāvji iegriežas reti, ciema priekšnieks ir atradis iedarbīgu veidu, kā cīnīties ar nekārtībām. Viņš izraudzījies un iecēlis par šerifiem divus vīrus – gudrāko un stiprāko apkaimē. Bruņojušies ar spožiem žetoniem un sagrabējušu žiguli, vietējie varoņi Viktors un Volodja traucas uz kārtējo izsaukumu. Kādam nozagtas divas pīles, sievietei uzbrūk anakonda, pa ielu klīst vīrs ar cirvi. Ciema priekšnieks nesatricināmā ticībā labajam ir gatavs dot iespēju katram – arī bezpajumtniekam Koļam, kurš reizēm ēd kaimiņu suņus, bet ir stingri apņēmies kļūt par kārtīgu cilvēku. Arī šerifi uzticīgi dara visu, kas darāms, – rok kapus, iztīra skursteni, izšķir strīdus un pat sadzer ar kaimiņiem. Ierasto kārtību iztraucē ziņas par karu pierobežā un netālajā Krimā.

2015. gada novembrī Amsterdamā filma saņēma pasaules lielākā un prestižākā dokumentālā kino festivāla IDFA galveno žūrijas balvu. Savukārt 2016. gada septembrī Ukraina izvirzīja filmu kā savas valsts nominantu ASV Kinoakadēmijas labākās ārzemju filmas kategorijā. Filma jau piedalījusies vairāk nekā 30 pasaules festivālos un saņēmusi vairākas nozīmīgas balvas. Filma būs skatāma oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Lai rezervētu vietu seansā, lūgums zvanīt uz +371 28664424. Ziedošana norisināsies uz vietas skaidrā naudā pirms seansa – no 5 EUR.

Pasākumu rīko Valmiermuižas kultūras biedrība kopā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību.

Plašākai informācijai:
Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.