Arhīva kalendārs

« July 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

No 25. līdz 27. jūnijam Vidzemes plānošanas reģiona komanda piedalījās Interreg Europe pārrobežu projekta “Jauni sadarbības modeļi labākas dzīves vides veidošanai” (PICOBELLO) pirmajā pieredzes apmaiņā Galisijas reģionā Spānijā. Brauciens organizēts, lai iegūtu zināšanas par partneru reģionos īstenotajiem piemēriem Jaunā Eiropas Bauhaus principu ieviešanā un integrēšanā. 

Šīs starptautiskās pieredzes apmaiņas ietvaros sešas projektā iesaistītās dalībvalstis un sadarbības partneri trīs dienu laikā koncentrējās uz iekļaušanas principu piemēriem – dažādām aktivitātēm un iniciatīvām, kas vērstas uz sabiedrības un kultūras bagātināšanu, inovāciju veicināšanu un dzīves vides uzlabošanu, pozitīvi ietekmējot gan vietējos iedzīvotājus, gan vidi, kurā viņi dzīvo.

Lai izzinātu dažādas jau īstenotās pieejas, pieredzes apmaiņas laikā organizētas informatīvas lekcijas, kā arī praktiska pieredzes apmaiņa un izbraukumi. Diskusiju veidā izzināti piemēri mājokļu pieejamības veicināšanai, tradicionālo rokdarbu savienošanai ar mūsdienu pasauli, dzīvojamo rajonu labiekārtošanai, lauku teritoriju revitalizācijai un tūrisma attīstībai, izpētīta arī Spānijas vietējo organizāciju pieredze par to, kā veselības sektors var veicināt iekļaušanu.

Attālināti sarunai pievienojās Cēsu novada pašvaldības pārstāve, Attīstības pārvaldes Projektu ieviešanas, uzraudzības nodaļas Kultūras un starptautisko projektu vadītāja Anita Baltace, kas klātesošos iepazīstināja ar stāstu par atbalsta centru “Pērle” – pilotprojektu deinstitucionalizācijas norisēm Cēsu novadā, lai cilvēkiem ar dažādiem traucējumiem palīdzētu iekļauties sabiedrībā. Latvijas mērogā šis ir unikāls piemērs gan tāpēc, ka tā nav tipiska sociālo pakalpojumu ēka cilvēkiem ar invaliditāti, gan tāpēc, ka ēku atbilstoši pašvaldības līdzfinansējuma, valsts dotāciju un ERAF līdzekļu izlietošanas noteikumiem realizējuši jauni un talantīgi arhitekti.

Praktiski projekta komanda Ferrolas pilsētā aplūkoja "Meninas de Canido" festivālā radītos sienu gleznojumus. Festivāls jau vairāk nekā 10 gadu garumā ir kļuvis par sociālu un kultūras kustību, kas sniedz ieguldījumu vietējā rajona estētikas un dzīvotspējas uzlabošanā, izmantojot mākslu kā līdzekli kopienas vienošanai un apkārtējās vides uzlabošanai. Festivāla laikā vietējie mākslinieki un citi interesenti no visas pasaules pārvērš iepriekš izvēlētas ēkas un to sienas par mākslas darbiem. Komanda apmeklēja arī kopienas dārzu, kas pieejams visiem vietējiem iedzīvotājiem. Dārza teritorija pieder uzņēmumam, kas pašlaik to neizmanto, tāpēc iedzīvotājiem ir ļauts izmantot šo vietu. Kopienas dārzs veicina saikni starp cilvēkiem, uzņēmumu un vietējo pašvaldību. Šie un citi Galisijas reģionā aplūkotie piemēri liecina, ka kopienas aktivitātes var ne tikai uzlabot pilsētvides izskatu, bet arī veicināt sociālo vienotību, iedzīvotāju iesaisti un iekļaušanu, kā arī uzlabot dzīves vides apstākļus.

Turpmākie uzdevumi projektā PICOBELLO paredz Vidzemes plānošanas reģionam analizēt pašreizējo situāciju saistībā ar labākas un ilgtspējīgākas dzīves vides veidošanu iedzīvotājiem, lai identificētu pašreizējos izaicinājumus plānošanas reģionā. Starptautiskā sadarbība un pieredzes apmaiņa, kas ir neatņemama šī projekta sastāvdaļa,  sniegs būtisku ieguldījumu piemērotāko risinājumus rašanā. Nākamā pieredzes apmaiņa projektā PICOBELLO paredzēta Barselonā 2025. gada februārī.

Plašāka informācija: Projekta PICOBELLO vadītāja  Eva Meijere, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv.  

Projekts “Jauni sadarbības modeļi labākas dzīves vides veidošanai” (PICOBELLO) tiek īstenots Interreg Europe pārrobežu sadarbības programmas no 2021. līdz 2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir uzlabot reģionālās attīstības politikas instrumentus partneru reģionos, izmantojot kopradošu zināšanu apmaiņas procesu par to, kā Eiropas reģioni savās attīstības stratēģijās īsteno trīs jaunās Eiropas Bauhaus vērtības: ilgtspēju, estētiku un iekļaušanu. Vairāk par projektu: https://ej.uz/86jm 

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.  

  

Informāciju sagatavoja Laima Spalva, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

3. jūlijā Gulbenes novada kultūras centrā notika Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) organizētais informatīvais pasākums par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Pasākumā piedalījās gandrīz 30 iedzīvotāji, kuri interesējās par iespējām uzlabot ēku energoefektivitāti un dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar ēku atjaunošanas procesiem.

Pasākuma laikā energoauditors dalībniekus iepazīstināja ar energoaudita rezultātiem Gulbenē, Līkā ielā 25A, piecstāvu dzīvojamai ēkai. Rezultāti sniedza konkrētu informāciju par ēkas energoefektivitāti un palīdzēja izprast, cik daudz enerģijas patērē māja. Auditors izklāstīja siltuma zudumu cēloņus un iespējamos pasākumus, kas varētu būt vispiemērotākie un izdevīgākie, lai samazinātu siltumenerģijas izmaksas, paaugstinātu ērtības un saglabātu ēkas ilgtspēju, ja ēkas iedzīvotāji vienotos par atjaunošanu.

Dalībnieki tika informēti par esošās siltumapgādes sistēmas novecojušo stāvokli, kas pārsniedzis kalpošanas ilgumu, un par nepieciešamību uzlabot ventilācijas sistēmu, lai nodrošinātu komfortablu uzturēšanos ēkā, tāpat analizēta pašreizējā nevienmērīgā siltuma sadale un ēkas sliktā siltuma noturība. Tika apspriesti arī praktiski padomi par atjaunošanas procesu, kas šobrīd esošās problēmas varētu risināt.

Pasākuma laikā izskanēja jautājumi par ēkas konstrukciju izturību un slodzi, ko radītu siltināšanas darbi, kā arī bažas par iespējamiem avārijas riskiem. Speciālisti uzsvēra, ka pirms ēkas atjaunošanas ir obligāti jāveic ēkas tehniskais apsekojumus, kuru veic sertificēts būvinženieris, novērtējot ēkas konstrukcijas, komunikāciju un inženiertīklu tehnisko stāvokli.  Tas atšķiras no novērtējuma, kuru sniedz energoauditors.

Diskusijas laikā tika uzsvērts, cik svarīgi ir rūpīgi izvēlēties piemērotākos risinājumus siltumam un ventilācijai, lai nodrošinātu efektīvu un ilgtspējīgu ēkas funkcionēšanu. Eksperti skaidroja, ka, lai arī ēku atjaunošana var būt dārga, bieži vien tas sniedz citus ieguvumus – uzlabotu dzīves komfortu, drošību, paaugstina īpašuma vērtību un samazina izmaksas par siltumenerģiju. Turklāt,  lai gan katram dzīvokļa īpašniekam ir iespējams uzlabot savu dzīvokli, ignorējot kopējās mājas problēmas un savlaicīgi neveicot nepieciešamos uzkrājumus remontdarbiem, var rasties dažādas avāriju riska situācijas.

Pasākuma noslēgumā dalībniekiem bija iespēja apskatīt mājas atjaunošanas piemēru līdzīgā projektā kā daudzdzīvokļu ēka Līkā iela 25A. Tas sniedza konkrētu un vizuālu priekšstatu par gaidāmo iznākumu pēc iespējamas atjaunošanas. Apmeklētāji varēja aplūkot ne tikai, kāds varētu būt ēkas izskats, bet arī noskaidrot, kāds būtu tās funkcionālais potenciāls.

"Gulbenē mēs redzējām lielu interesi un aktīvu diskusiju par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Ir skaidrs, ka atjaunošana var būt nozīmīgs ieguldījums nākotnē, sniedzot ne tikai enerģijas taupīšanas priekšrocības, bet arī uzlabojot dzīves kvalitāti. Lai veiksmīgi īstenotu daudzdzīvokļu ēkas atjaunošanu, ir svarīgi iedzīvotājiem sniegt iespēju izteikt savas bažas un viedokļus, kā arī sniegt iespēju piekļūt nepieciešamajai informācijai, ko arī cenšamies sniegt šajos pasākumos un konsultācijās," uzsver Dace Pastva, VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas jautājumos.

VPR aicina ikvienu interesentu Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā turpināt sekot līdzi aktualitātēm un izmantot iespēju saņemt bezmaksas konsultatīvo atbalstu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas jautājumiem, sazinoties ar "Vidzemes EnergoGidu". Plašāka informācija un pieteikšanās konsultācijām pieejama, zvanot pa tālruni 26675337 vai rakstot uz e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Seko līdzi jaunumiem mūsu Facebook lapā Vidzemes EnergoGids un vietnē www.vidzeme.lv.

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv


Informāciju sagatavoja:  Sabiedrisko attiecību speciāliste  Vidzemes plānošanas reģionāLaima Spalva, laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

Jūnija pēdējā nedēļā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvji piedalījās projekta Green4HEAT atklāšanas sanāksmē Komotini pilsētā, Grieķijā. Šis Interreg Europe projekts, kurā iesaistīti deviņi partneri no astoņām ES valstīm, ir vērsts uz ilgtspējīgu siltumapgādes un dzesēšanas risinājumu ieviešanu visā Eiropas Savienībā. Projekts ilgs no 2024. gada 1. aprīļa līdz 2028. gada 30. jūnijam, un tā galvenais mērķis ir paātrināt pāreju uz ilgtspējīgāku siltumapgādi un dzesēšanu.

Projekts Green4HEAT koncentrēsies uz vairākiem būtiskiem uzdevumiem. Nozīmīgākais no tiem būs izveidotā reģionālā darba grupa, kurai pievienoties tiks aicinātas VPR pašvaldības, to energopārvaldnieki, kapitālsabiedrības un siltumapgādes uzņēmumi. Šo speciālistu pieredze un zināšanas būs būtiskas, lai izvērtētu Vidzemes potenciālu pāriet uz zemas temperatūras siltumtīkliem un kartētu tās teritorijas Vidzemē, kurās ir vislielākais potenciāls pārejai uz 4. un 5. paaudzes siltumapgādi. Turklāt Green4HEAT projektā kopā ar reģionālo darba grupu tiks apskatītas labās prakses, kā izveidot iedzīvotāju iniciatīvas siltumapgādes enerģijas kopienu izveidei. Kā arī tiks veikta izpēte, kā paātrināt ilgtspējīgu tehnoloģiju ieviešanu, pieņemot videi draudzīgus uzņēmējdarbības modeļus siltumapgādē un dzesēšanā.

Vidzemes plānošanas reģionam ir nozīmīga loma projektā. VPR vadīs tematisko pētījumu par politikas virzītājspēkiem aprites ekonomikas koncepciju ieviešanai siltumapgādē un dzesēšanā. Šis pētījums palīdzēs identificēt labākās prakses un politikas instrumentus, kas veicina ilgtspējīgu enerģijas risinājumu ieviešanu. Turklāt VPR organizēs starpreģionu semināru par zemas temperatūras siltumtīkliem, pulcējot ekspertus no visas Eiropas, lai dalītos zināšanās un pieredzē.

Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Baiba Šelkovska uzsver: “Vidzemes reģionam  ir pieredze zemas temperatūras siltumapgādes izpētē, kopā ar Gulbenes novada pašvaldību un Rīgas Tehnisko Universitāti strādājot projektā “LowTEMP”. Tā laikā Vidzemē tika ieviesti divi pilotprojekti – Beļavas ciemā izbūvēta daudz efektīvāka katlu māja ar iespējām nodrošināt zemas temperatūras centralizēto siltumapgādi ēkām, kas atjaunotas. Otrs pilotprojekts noritēja Alūksnē bērnudārzā, kur esošo siltumapgādes sistēmu modernizēja ar iespējām samazināt siltumnesēja temperatūru. Green4HEAT projekts ļaus turpināt vairāk izzināt Vidzemes reģiona potenciālu ne tikai pārejai uz ilgtspējīgāku siltumapgādi, bet arī veicināt dzesēšanas risinājumu ieviešanu, kas kļūst aizvien aktuālāk arī Latvijas vasarās.”

Projekts Green4HEAT ir cieši saistīts ar Vidzemes plānošanas reģiona ilgtermiņa attīstības redzējumu un mērķiem. Vidzemes plānošanas reģiona Ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2030 un Attīstības programma 2027 uzsver nepieciešamību veicināt ilgtspējīgu un efektīvu resursu izmantošanu, kā arī pāreju uz zema oglekļa ekonomiku. Projekta rezultāti tiks integrēti VPR reģionālās attīstības plānošanas dokumentos, nodrošinot, ka iegūtās zināšanas un labā prakse tiek ilgtermiņā iestrādāta mūsu politikās un rīcības plānos.

Projekts “Zaļo apkures un dzesēšanas risinājumu ieviešanas paātrināšana ES teritorijās” (Green4HEAT) tiek īstenots Interreg Europe pārrobežu sadarbības programmas no 2021. līdz 2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir atbalstīt iesaistīto reģionu centienus nodrošināt ilgtspējīgu centralizēto siltumapgādi un dzesēšanas risinājumu ieviešanu, uzmanību pievēršot teritorijas ilgtspējīgai attīstībai, samazinot SEG emisijas un nodrošinot atjaunīgo energoresursu integrēšanu. Aicinām sekot līdzi projekta aktivitātēm VPR tīmekļa vietnē www.vidzeme.lv un sociālajos tīklos – Facebook un LinkedIn.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus. 

_________________________________________________________________________

Papildu informācijai:

Baiba Šelkovska

Projektu vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions

E-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Tālrunis: 28752793

 

Informāciju sagatavojis:

Dzintars Močs

Sabiedrisko attiecību speciālists, Vidzemes plānošanas reģions

E-pasts: dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

 

 

 

 

Kurzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un “Access Routes” projekta Igaunijas puses partneriem ir izstrādājuši jaunu, ērtu un jauku uzskates materiālu ar labās prakses piemēriem vides pieejamībā tūrisma un kultūras jomā.

Materiāls noderēs muzejiem, kultūras un izklaides iestādēm, kafejnīcām, viesu namiem un citiem tūrisma uzņēmējiem, plānojot un īstenojot vides pieejamības uzlabojumus. Materiālā iekļauti būtiskākie ieteikumi vides pieejamības nodrošināšanai, piemēram, kā piekļūt ēkai, kā veidot iestādes ieejas un recepcijas zonu, kā nodrošināt vieglu un saprotamu orientēšanos, kā iekārtot ekspozīcijas zāli, koncertzāli, labierīcības, pieejamu numuriņu nakstmītnē, kā nodrošināt labāku pieejamību kafejnīcās.

Labās prakses vadlīnijas vides pieejamībā tūrisma un kultūras jomā lejupielādei .pdf formātā latviešu valodā pieejamas >> ŠEIT.

Par projektu

Interreg Igaunijas-Latvijas programmas 2021.-2027. gadam projekta “Access Routes” atbalstītās aktivitātes īsteno Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijas Kamera cilvēkiem ar invaliditāti, Viru novada attīstības centrs, Dienvidigaunijas Tūrisma klasteris. Vairāk par "Access Routes" projektu un iecerēm ŠEIT. 

_____

Informāciju sagatavoja: Alise Lūse, projekta “Access Routes” vadītāja Kurzemes plānošanas reģionā, alise.luse PIE kurzemesregions PUNKTS lv.

Šī aktivitāte teik veikta kā daļa no projekta "Pieejamu tūrisma maršrutu attīstība” (“Access Routes” (EE-LV00043)). Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Interreg Igaunija-Latvija programmas 2021-2027 finansiālu atbalstu. Šī preses ziņa atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

.