Arhīva kalendārs

« November 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

No 3. novembra līdz 3. decembrim ikvienam Eiropas Savienības (ES) fondu projektu potenciālajiem īstenotājiem un ikvienam interesentam ir iespēja iepazīties ar Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondu) 2021.–2027.gada plānošanas perioda darbības programmas stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma Vides pārskata projektu, kā arī izteikt savu viedokli uzsāktajā sabiedriskajā apspriešanā.

 

Stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma ietvaros Finanšu ministrija sadarbībā ar SIA “Grupa93” ir sagatavojusi Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2021.–2027.gada plānošanas perioda darbības programmas Vides pārskata projektu.

Plānošanas dokuments: Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2021.–2027.gada plānošanas perioda darbības programma (turpmāk – Darbības programma).
Darbības programma ir nacionāla līmeņa plānošanas dokuments, kas nosaka Latvijas investīcijas Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda+, Kohēzijas fonda un Taisnīgās pārkārtošanās fonda finansējuma ietvaros. Darbības programma ir izstrādāta balstoties uz Nacionālajā attīstības plānā 2021.–2027.gadam identificētajām tautsaimniecības vajadzībām un noteiktajiem uzdevumiem. Darbības programmā norādīti politiskie mērķi, prioritātes un specifiskie atbalsta mērķi un to ietvaros plānotās veicamās atbalstāmās darbības, finansējuma apmērs un atbilstošs nacionālais līdzfinansējums, kā arī noteikti sasniedzamie rādītāji. Plānošanas dokuments ietekmēs visu Latvijas teritoriju. Darbības programmas sabiedriskā apspriešana notikusi no 2020.gada 10.augusta līdz 2020.gada 9.septembrim.

Izstrādātāji:
Plānošanas dokumentu ir izstrādājusi Finanšu ministrija (adrese: Smilšu iela 1, Rīga, LV–1919, Latvija, tālrunis: 67095656; e-pasts: pasts PIE fm.gov PUNKTS lv; tīmekļvietnes adrese: www.fm.gov.lv), Vides pārskatu – SIA “Grupa 93” (adrese: Kr.Barona iela 3 – 4, Rīga, LV–1050, Latvija, tālrunis: 27373939 (kontaktpersona Marita Nikmane), e-pasts: info PIE g93 PUNKTS lv, marita PIE g93 PUNKTS lv, tīmekļvietnes adrese: marita PIE g93 PUNKTS lv).

Vides pārskata projekta sabiedriskā apspriešana norisināsies no 2020.gada 3.novembra līdz 2020.gada 3.decembrim.

Vides pārskata sabiedriskās apspriešanas sanāksme notiks neklātienes formā (attālināti) laika posmā no 2020.gada 23.novembra līdz 2020.gada 27.novembrim (videoprezentācija būs pieejama tīmekļa vietnēs www.fm.gov.lv, www.esfondi.lv un www.grupa93.lv, sākot ar 23.novembri), kuras laikā ieinteresētās puses var sūtīt jautājumus uz Finanšu ministrijas e-pasta adresi: pasts PIE fm.gov PUNKTS lv vai SIA “Grupa93” e-pasta adresi: info PIE g93 PUNKTS lv. Saiti uz tīmekļa vietni, kur būs pieejama videoprezentācija, būs iespējams saņemt arī e-pastā, piesakot to pa e-pastu: info PIE g93 PUNKTS lv vai tālruni: 27373939.

Tiešsaistes videokonference notiks 2020. gada 27.novembrī plkst. 10:00 (pieejas saite tiks publicēta tīmekļa vietnēs www.fm.gov.lvwww.esfondi.lv un www.grupa93.lv).

Plānošanas dokuments (pieejams šeit), Vides pārskata projekts (pieejams šeit) un tā kopsavilkums (pieejams šeit).

Rakstiskus priekšlikumus/atsauksmes ar norādi “Priekšlikumi Vides pārskatam par Eiropas Savienības fondu 2021.–2027.gada plānošanas dokumenta “Darbības programma Latvijai 2021.–2027.gadam” var nosūtīt līdz 2020.gada 2.decembrim pa pastu Finanšu ministrijai vai arī elektroniski uz e-pasta adresēm: pasts PIE fm.gov PUNKTS lv">pasts PIE fm.gov PUNKTS lv un info PIE g93 PUNKTS lv. Juridiskām personām nepieciešams norādīt institūcijas nosaukumu, reģistrācijas numuru, priekšlikumu sniegšanas datumu un kontaktinformāciju, bet fiziskām personām – vārdu, uzvārdu, adresi un datumu. Anonīmi iesniegumi netiks ņemti vērā.

 

Informācija no: esfondi.lv

Aicinām rezervēt datumu starptautiskai energoefektivitātes jomas konferencei “Finanšu rīki un instrumenti ēku energoefektivitātei”, kas norisināsies 2020. gada 8. decembrī tiešsaistē. Konference noslēgs Vidzemes plānošanas reģiona ieviesto Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projektu “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings).

Konferences tēmas:

  • Energoefektivitāte Baltijas jūras reģionā;
  • Energoefektivitātes rīku rokasgrāmata;
  • Rekomendācijas politikas pilnveidei;
  • Tehnoloģiskie risinājumi.

Konferences darba valoda – angļu valoda.

Lūdzam iepriekš reģistrēties konferencei šeit.

Detalizētāka programma atrodama šeit.

Sekojiet līdzi informācijai Vidzemes plānošanas reģiona www.vidzeme.lv un EFFECT4buildings www.effect4buildings.se mājaslapās.

 

Par “EFFECT4buildings” projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Inese Jēgere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28386853.

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv,  mob.t. +371 26513351.

Zinātnes un industrijas sadarbībai ir noteicošā loma, lai uzlabotu Eiropas Savienības sniegumu inovāciju jomā. Pētniecības un inovāciju infrastruktūras (PII) sniedz iespēju uzņēmumiem piekļūt tiem nepieciešamajam biznesa un tehnoloģiju atbalstam, kā arī stiprina inovāciju attīstību starp reģioniem. Ir aizvadīta projekta INNO INFRA SHARE noslēdzošā starptautiskā konference, kas pulcēja PII pārstāvjus, universitātes, partnervalstu nacionālā un reģionālā līmeņa politikas veidotājus un Eiropas Savienības ekspertus. Tā norisinājās divās sesijās – “PĒTNIECĪBAS UN INOVĀCIJU INFRASTRUKTŪRAS UN TO IZMANTOŠANA” un “STARPREĢIONU SADARBĪBA INOVĀCIJĀM”.

Pirmā sesija “PĒTNIECĪBAS UN INOVĀCIJU INFRASTRUKTŪRAS UN TO IZMANTOŠANA” demonstrēja PII biznesa modeļus, ES stratēģiju tehnoloģiju infrastruktūrām un sniedza interesantus piemērus inovatīvām infrastruktūru ekosistēmām un to pieejamībai industrijai no Nīderlandes, Beļģijas un Itālijas. Maurits Butter, vecākais pētnieks “TNO Strategy & Policy” (Nīderlande) prezentēja vairākus PII biznesa modeļus un uzsvēra, ka būtiski ir PII diferencēt savu piedāvājumu atbilstoši uzņēmumu dažādajām vajadzībām – to izmēram un briedumam. Viņš arī uzsvēra publiskā finansējuma lomu:

“Pašā sākumā PII biznesa modelis prasa lielu publisko ieguldījumu (infrastruktūras izveidošana, pakalpojumu attīstīšana, ekosistēma), bet 5-7 gadu laikā publiskā ieguldījuma proporcijai vajadzētu samazināties. Tomēr tas nekad nesasniegs 0%. PII nav jākļūst pilnībā privāti finansētām, taču industrijai ir jānosaka to dienaskārtība.”

Turpinājumā projekta INNO INFRA SHARE partneri no Nīderlandes prezentēja “Brainport industry campus”, partneri no Beļģijas prezentēja mobilās industrijas 4.0 demonstrācijas laboratoriju “Make Lab” un partneri no Itālijas iepazīstināja ar S.U.P.E.R. projektu – nacionālās digitālās infrastruktūras integrēšanai Eiropas e-infrastruktūru ekosistēmā. Savukārt noslēgumā Zviedrijas pētniecības institūta vadītāja Šarlote Andersdotere (Charlotte Andersdotter) runāja par ES stratēģiju tehnoloģiju infrastruktūrām, kas ir pētniecības un attīstības ekosistēmu mugurkauls.

Pirmās sesijas prezentācijas angļu valodā atrodamas šeit.

Otrā sesija “STARPREĢIONU SADARBĪBA INOVĀCIJĀM” ilustrēja starpreģionu sadarbības lomu spēcīgākas pētniecības un inovāciju ekosistēmas attīstībai Eiropā. Sesiju iesāka Kevins Morgans, Kardifas Universitātes (Lielbritānija) profesors, kurš iepazīstināja ar jauno ES Starpreģionu inovāciju investīciju instrumentu I3 (Interregional Innovation Investment instrument), kas plāno sniegt atbalstu aizvien pieaugošajam pieprasījumam veicināt starpreģionu sadarbību inovāciju jomā. I3 sniegs atbalstu divos līmeņos. Pirmajā līmenī atbalsts plānots inovāciju un tehnoloģiju jomā attīstītākiem reģioniem, kuru partnerības varēs saņemt atbalstu testēšanas un demonstrēšanas attīstīšanai. Savukārt otrajā līmenī atbalstu varēs saņemt mazāk attīstītie reģioni, lai palielinātu reģionālās inovāciju ekosistēmas kapacitāti un iesaistītos globālajās vērtību ķēdēs.

Turpinājumā četri projekta partneri dalījās pieredzē, kā projekts ir ietekmējis pārmaiņas viņu reģionos. Tartu pilsētas (Igaunija) pārstāvis dalījās pieredzē, kā tiek stiprināta sadarbība starp PII un industriju, Brno Universitātes (Čehija) partneri atklāja Covid-19 ietekmi uz starptautisko sadarbību pētniecības jomā, kur aktivitāte ir būtiski samazinājusies, uzņēmumiem kļūstot aizvien vairāk iekšpus vērstiem. Savukārt Vācijas partneri uzsvēra cilvēkresursu nozīmi reģionālās inovāciju ekosistēmas attīstībā. Arī Vidzemes plānošanas reģions dalījās ar jaunām iniciatīvām, kas uzsākušās pateicoties INNO INFRA SHARE projektam. Ikgadējā Vidzemes inovāciju nedēļa un reģionālā inovācijas un zināšanu platforma, kas iestrādāta Reģionālās politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam, radušās, iedvesmojoties no partneru pieredzes Zviedrijā, Vācijā un Igaunijā un šobrīd ļauj attīstīt inovāciju ekosistēmu Vidzemes reģionā. Arī Vides risinājumu institūts, kā viena no projektā iesaistītajām pusēm, dalījās ar jaunām idejām un pieredzi ko guvuši no projektu partneriem, šobrīd saskatot jaunas iespējas savu PII ilgtspējīgu biznesa modeļu izstrādē un to atvēršanā sadarbības partneriem.

Būtiska tēma noslēguma konferencē bija arī Eiropas Digitālās inovācijas centri (European Digital Innovation Hubs), kas Eiropas līmenī būs būtiski uzņēmumu digitālās transformācijas veicinātāji. To mērķis būs palīdzēt uzņēmumiem izmēģināt digitālās tehnoloģijas pirms tajās investēt, apgūt digitālās prasmes un piesaistīt investīcijas.

Otrās sesijas prezentācijas angļu valodā atrodamas šeit.

 

Plašāk par Interreg Europe 2014.-2020. gadam programmas projektu INNO INFRA SHARE lasiet projekta mājaslapā vai VPR mājaslapā.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Šodien Vidzemes Augstskolai un Vides risinājumu institūtam būs unikāla iespēja padziļināti iepazīt INNO INFRA SHARE projekta partneru Flanders Make (Beļģija) pieredzi pētniecības un industrijas sadarbības nodrošināšanā un ilgtspējīgā pētniecības un inovāciju infrastruktūras (PII) biznesa modeļu veidošanā. 13. novembrī Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Flanders Make rīkos tiešsaistes apmācību semināru, kurā Vides risinājumu institūta un Vidzemes Augstskolas pārstāvjiem būs iespēja gūt padziļinātu ieskatu mobilās industrijas 4.0 demonstrācijas laboratorijas “Make Lab” darbības modelī, kas tika prezentēts projekta INNO INFRA SHARE noslēguma konferencē.

Tiks apskatītas šādas tēmas:

  • Sadarbības formas starp PII, uzņēmumiem;
  • PII pieejamība;
  • Ilgtspējīgi PII darbības biznesa modeļi;
  • Dalītā PII.

Apmācību seminārs tiek rīkots Interreg Europe 2014.- 2020. programmas projekta INNO INFRA SHARE (Stratēģijas Eiropas pētniecības un inovāciju infrastruktūras izmantošanai) ietvaros. Plašāk par Interreg Europe 2014.-2020. gadam programmas projektu INNO INFRA SHARE lasiet projekta mājaslapā vai VPR mājaslapā.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv