Jaunumi Vidzemē

Gulbenes 3.pirmsskolas izglītības „Auseklītis”  28.augustā svinēja bērnudārza atvēršanas svētkus jaunajam mācību gadam. Saistībā gan ar jauno mācību gadu, gan ar iestādes 25 gadu jubileju, ar pašvaldības atbalstu ir sarūpēta silto smilšu kaste, kas šajā dienā tika arī svinīgi atklāta. Kā informēja iestādes vadītāja Vija Pušķe, šī ir septītā šāda veida smilšu kaste Latvijā.

 

Svinīgajā bērnudārza un smilšu kastes atklāšanas brīdī kā īpašie viesi piedalījās Gulbenes novada domes vadība, domes deputāti, speciālisti un izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Neizpalika arī simboliska lentas griešanas ceremonija pirms došanās iekšā izglītības iestādē.

V.Pušķe aicināja ministri, domes vadību, speciālistus nogriezt gabaliņu auseklīša, kas bija iestrādāts simboliskā jostā, kuru bija sarūpējusi kāda bērnudārza darbiniece.

„Šis bērnudārzs ir tik skaists, pārdomāti iekārtots. It īpaši esmu sajūsmā par šo apkārtni. Esmu pateicīga cilvēkiem, kas ir spējuši paveikt šādu lielisku darbu, novada domei, kas vienmēr ir atbalstījusi savējos. Šis ir vēl viens pierādījums tam, ka mūsu izglītība, sākot jau no pašiem mazākajiem, ir ļoti laba, tikai mums gluži vienkārši par to ir skaļāk jārunā. Un šis auseklītis, lai mums ir kā atgādinājums, ka mēs tiešām spējam izdarīt ļoti labas lietas, ja mēs paši par to esam pārliecināti,” lentas griešanas brīdī teica izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Uzrunas noslēgumā viņa bērnudārzam uzdāvināja grāmatu „Bērnu skaitāmie dzejoļi”.

Tālāk sanākušo ceļš veda uz vietu, kur ir uzstādīta jau minētā silto smilšu kaste. Visi naski metās ar rokām iekšā smiltīs, lai pārbaudītu, vai tās patiesi ir siltas.

Iekārtas patenttiesības pieder Diānai Timofejevai, pedagoģei un Dabas vides estētikas studijas "Dabas vēstniecība" vadītājai.

„Ideja pie manis atnāca vienkārši. Nekur citur pasaulē šādas smilšu kastes netiek veidotas. Ideja ir radusies Latvijā, 2005.gadā. Bet jau 2007.gadā tika izveidota pirmā silto smilšu kaste, kas 2008.gadā sāka strādāt kā eksperimentālais modelis. Sapratām, ka šī smilšu kastes ideja ir jāattīsta, jo bērniem tika novēroti fantastiski veselības uzlabojumi, īpaši hiperaktīviem bērniem un bērniem ar runas traucējumiem,” stāsta iekārtas idejas autore Diāna Timofejeva.

Silto smilšu kastē paredzēts veikt individuālas strukturētas nodarbības vienas stundas garumā pa noteiktiem posmiem ar noteiktiem papildus metodiskajiem materiāliem. Dabas vides estētikas metodika ir pamatā tam, kā strādāt ar bērnu smilšu kastē.

„Nodarbības silto smilšu kastē nevis uzlabo, bet nodrošina bērnu pašregulējošos mehānismus, un šie pašregulējošie mehānismi palīdz bērnam uzlabot veselību tajās jomās, kur nepieciešams. Pēc nodarbības pašregulējošie mehānismi ķermenī sāk strādāt. Tas īpaši ir izteikts tiem bērniem, kuriem ir nopietnas problēmas, ģenētiskas slimības, vai iegūtas slimības. Ir daudzi bērni, kuri ilgi nerunā, bet smiltis atdzīvina viņu. Mēs palīdzam organismam sastrukturēties tā, ka organisms pats sāk sevi ārstēt, saprot, kas viņam ir jādara,” stāstu par iekārtu turpina Diāna.

Šeit bērnudārzā būs apmācīta skolotāja, kas vadīs nodarbības. Apmācības būs apjomīgas. Pamatkurss ilgst vienu gadu.

Tuvākā šāda veida smilšu kaste atrodas Valmierā.

„Esam vienojušās, ka iekārtas izgudrotāja Diāna vadīs kursus skolotājiem. Arī pati mācīšos, kā vadīt nodarbības. Diāna jau mums ir sarūpējusi metodiskos materiālus. Silto smilšu kaste ir sarūpēta par pašvaldības budžeta līdzekļiem,” informē „Auseklīša” vadītāja Vija Pušķe.

Silto smilšu kaste tiek sildīta ar ūdeni. Ar elektrību vai infrasarkanajiem stariem smiltis sildīt nedrīkst, jo tad tās maina savu zemfrekvences joslu. Bet sildot smiltis ar ūdeni, tās paliekt tādas, kā dabā, tikai tās ir siltas.

Kastē ir sajauktas trīs dažāda veida smiltis – jūras smiltis, Lietuvas smilšu raktuvē iegūtas kvarca smiltis un Bāles smilšu karjeras smiltis.

Vairāk par iekārtu var uzzināt mājaslapā www.warmsandbox.com.

Jāpiebilst, ka „Auseklītis” ir nosiltināts, izremontētas kāpņu telpas, uzstādīti saules kolektori, kas jau pilda savu funkciju, pacelta iestādes kapacitāte - izveidota jauna grupiņa, kā arī izbūvēta ratu, velosipēdu, ragaviņu novietne, kas arī jau tiek aktīvi izmantota. Bērnudārza teritorijā ar vecāku palīdzību ir izveidota dabas taka. Nākotnē cer izveidot baskāju taku.

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome;

 T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

29.08.2014

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930