Jaunumi Vidzemē

No 16. līdz 24. septembrim Lubānā norisināsies Eiropas Mobilitātes nedēļa 2017 Zaļie soļi Lubānā”, Latvijas Zemesdraugu Ilgtspējas skolas projektam sadarbojoties ar Lubānas pašvaldību.  Nedēļas laikā tiks aktualizētas visdažādākās ar videi draudzīgu pārvietošanos saistītas aktivitātes. Visas aktivitātes ir bez maksas, un tajās aicināts piedalīties ikviens interesents. 

18. septembrī, pirmdien, novērtēt Lubānas mežus un doties izzinošā pārgājienā aicinās Māris Valainis, savukārt 19. septembrī notiks kopīga nūjošana Dabas takā kopā ar Maigu Liepiņu, kura šogad, sasniedzot 80 gadus, plāno apiet apkārt Latvijai, bet pagājušā gadā, 79 gadu vecumā, nogāja vairāk kā 900 km Spānijā – Svētā Jēkaba ceļu. Arī trešdien un ceturtdien turpināsies kustību aktivitātes - orientēšanās un Zaļais skrējiens pa Lubānu.

Piektdienas rīts, 22.septembris, tiks iesākts ar sporta programmu Lubānas vidusskolā, to turpinot ar dažādām lekcijām par videi draudzīgas pārvietošanās nozīmi un garo distanču skrējēja Dina Vecāna pieredzes stāstu.  Sestdien, 23. septembrī, jau no 10:00 būs iespēja viesoties Zemes draugu vides teltī pie Lubānas novada Tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra, noskaidrojot visu par mobilitāti, videi draudzīgu dzīvesveidu un vides aktīvismu. Darbosies arī apdrukas darbnīca, kurā varēs bez maksas apdrukāt tekstilu. Līdzi jāņem savs krekliņš vai auduma maisiņš. Turpat būs satiekama jauniešu aktīvistu grupa, kas pastāstīs par iespēju iesaistīties starptautiskajā Jauno Zemes draugu aktīvistu tīklā (līdz 30 gadu vecumam), kuras mērķis ir iestāties par savu nākotni un aizsargāt vidi.

Savukārt Lubānas novada Tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā pulksten 10:00 norisināsies saruna par ikdienas transporta lietošanas paradumiem “Vai ar mašīnu jābrauc visur?”. To vadīs Ilgtspējas skolas koordinatore Zane Ruģēna. 11:00 sāksies saruna ar pilsētplānotāju un velo entuziastu Jāni Ķīnastu, par Lubānas priekšrocībām un iespējām kļūt par videi draudzīgāko Latvijas pašvaldību, bet vēlāk, 13:00 - kopīgs velo izbraukums apkārt Lubānai.

14:30 norisināsies spēle “Aktīvisma barometrs”, ar kuras palīdzību Lubānas iedzīvotāji varēs saprast sava vides aktīvisma un sabiedriskās balss skaļumu. Pēc spēles, iespējams, tiks īstenota pirmā vides aizsardzības akcija Lubānā.

Mobilitātes nedēļa noslēgises svētdienas rītā kopīgā vingrošanā Lubānas vidusskolas stadionā.

Papildus nūjas un velosipēdus iespējams  laicīgi pieteikt  pie Māra Valaiņa, inventārs tiek dots bez maksas zvanot – 26649344. Lūgums ņemt vērā, ka velosipēdi un nūjas pieejami ierobežotā skaitā.

Šīs aktivitātes norisinās Zemes draugu projekta Ilgtspējas skolas ietvaros, pateicoties pateicoties ES programmas Attīstības izglītībai un informētības veicināšanai, kā arī Sabiedrības integrācijas fonda finansiālajam atbalstam. Projekts Ilgtspējas skola norisinās vairāk nekā 20 ES dalībvalstīs ar mērķi sabiedrībā attīstīt kritisku izpratni un sekmēt apzinātu rīcību attiecībā uz svarīgākajām attīstības, vides un sociālā taisnīguma problēmām, ar kurām šobrīd saskaras cilvēki visā pasaulē.

 

Informāciju sagatavoja:

Ilze More

Ilgtspējas skolas publicitātes asistente

14.09.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930