Jaunumi Vidzemē

Adventure Therapy Sigulda, jeb piedzīvojumu un dabas  terapija Siguldā, ir pasākumu kopums, kurš jau šoruden norisināsies Siguldā. Tā ietvaros Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja iepazīties ar pasaulē  pieaugoši populāro piedzīvojumu un dabas terapiju, un tās sniegtajām iespējām veicināt sabiedrības veselību, apmierinātību ar dzīvi, īpaši vēršot uzmanību uz piedzīvojumu un dabas terapijas potenciālu risināt Covid-19 pandēmijas ietekmē samilzušās cilvēku mentālās veselības problēmas, kā piemēram: nošķirtības sajūta, nomāktība, trauksme, paaugstināts stress, depresija, u.c. 

Aizvien biežāk nākas dzirdēt jautājumus par speciālistiem, kurus apmeklēt, kad jūties nomākts, kad ģimenes dzīve vairs nav tāda, kā iepriekš, kad pusaudzis no aktīva un sabiedriska jaunieša ir ierāvies sevī un vēl daudz dažādu mentālās veselības jautājumu. Latvijā kā jaunpienācējs ir pieejama piedzīvojumu un dabas terapija, kurā šāda veida problēmas var risināt un izdzīvot dabā, izkāpjot no komforta zonas, darot to, kas “nav mans”. Lai iepazītu šo terapijas veidu, Siguldas novada teritorijā, laika posmā no 1. septembra līdz 15. oktobrim, norisināsies dažādas piedzīvojumu un dabas terapijas programmas un meistarklases, pārgājieni un sarunas, kā arī  starptautiska, multidisciplināra konference jomas profesionāļiem un citiem interesentiem par piedzīvojumu un dabas terapiju.

Viens no projekta Adventure Therapy Sigulda mērķiem ir sniegt iespēju dažādu jomu speciālistiem, kuri ikdienā strādā ar veselības, labklājības un pašizaugsmes jautājumiem, satikties, izglītoties un gūt jaunas idejas, kā dažādot savu ikdienas darbu, izmantojot piedzīvojumu un dabas terapijas elementus. Šī ir starpdisciplināra terapija, tā plaši tiek pielietota sociālajā un izglītības jomā, kur to praktizē piedzīvojumu un ārā dzīves programmu vadītāji, sociālie darbinieki, sociālie rehabilitētāji, pedagogi, jaunatnes darbinieki, kouči u.c. speciālisti, savukārt medicīnas jomā to izmanto ergoterapeiti, psihologi, psihoterapeiti, fizioterapeiti un  mākslu terapeiti.

“Piedzīvojumu terapijai ir liels potenciāls medicīniskajā un sociālajā rehabilitācijā, jo tā piedāvā iespējas, kuras terapijas kabinetā nav pieejamas - tiek piedzīvota jauna vide un aktivitātes, kas rada pozitīvu stresu. Tā pārvarēšana ar atbalsta palīdzību, ļauj apgūt jaunus uzvedības modeļus, kas pamazām terapijas laikā tiek nostiprināti. Īpaši svarīgi tas ir pēc Covid periodā, kad sabiedrības un indivīdu uzvedības modeļi ir mainījušies, un arvien biežāk ir nepieciešama profesionāļu palīdzība mentālās veselības uzlabošanā. Strādājot grupā tiek attīstītas arī sociālās prasmes, savukārt, caur dažādām metaforām rodas jaunas atziņas par sevi un pasauli mums apkārt. Piedzīvojumu aktivitātes veicina arī fizisko veselību, dabai ir dziedinošs efekts, kas ļauj pārvarēt trauksmi, izkāpt no savas galvas un izplesties.” saka Unda Avota, Latvijas Ergoterapeitu Asociācijas valdes locekle, Adventure Therapy Latvia domubiedru grupas pārstāve. 

Projekta aktivitātes septembrī un oktobrī noritēs Siguldas novadā, kas nodrošina visu nepieciešamo tūrisma infrastruktūru piedzīvojumu terapijas realizēšanai. “Esam lepni, ka pirmais šāds piedzīvojumu un dabas terapijas projekts Latvijā un arī Baltijā notiek tieši pie mums Siguldā. Mums ir svarīgi nemitīgi attīstīties un piedāvāt arvien jaunus risinājumus. Siguldas daba ir unikāls resurss, tāpēc mūsu uzdevums ir rast no tā pievienoto vērtību, lai radītu jaunu, jau daudz kvalitatīvāku veidu kā izmantot šo resursu, uzlabojot dzīves kvalitāti,” saka Siguldas attīstības aģentūras direktore Dace Preisa. 

Projekta ietvaros 1. un 2. oktobrī, Siguldas pils dārzā,  noritēs konference un meistarklases, kuras klātienē un attālināti  vadīs vairāki piedzīvojumu terapijas eksperti no ārvalstīm, tostarp, Apvienotās Karalistes, Itālija, Norvēģijas, Jaunzēlandes, Kanādas un  Spānijas, kā arī pašmāju speciālisti gan no piedzīvojumu pasaules, gan medicīnas un sociālās jomas. Konferences ietvaros tiks apskatītas dažadas tēmas, kā piemēram: Kas ir piedzīvojumu un dabas terapija? Kā piedzīvojumu un dabas terapijas var palīdzet Covid-19 radīto mentālo veselības problēblēmu risināšanā? Piedzīvojumu terapija un jauniešu garīgā veselība. Piedzīvojumu un dabas terapija potenciāls Latvijā, u.c. 

Savukārt meistarklasēs ikvienam interesentam būs iespēja gan dzirdēt stāstus, padomus par piedzīvojumu un dabas terapijas praktizēšanu, gan doties mini piedzīvojumos, lai izmēģinātu to, ko nevar sniegt terapijas kabinetā. Pateicoties Latvijas veselības tūrisma klastera un Siguldas novada pašvaldības atbalstam, dalība konferencē un meistarklasēs ikvienam interesentam būs bez maksas. 

“Tas ir likumsakarīgi, ka projekts tiek īstenots Latvijas veselības tūrisma klasterī, ciešā sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību un Adventure Therapy Latvia. Ņemot vērā Siguldas vēsturiskos attīstības aizsākumus kā klimatiskajam veselības kūrortam, un šī brīža vajadzības un nepieciešamības, kas skar iedzīvotāju un tūristu veselību pandēmijas laikā. Siguldas novads ir ļoti pateicīga vieta šādu veselības veicinošu un īpaši mentālās veselības stiprinošu produktu piedāvājumu radīšanā. Tie būs piemēroti dažādu ar Covid-19 vīrusa ietekmes seku risināšanai, fiziskās veselības uzlabošanai un īpaši mentālās veselības traucējumu novēršanai un kopējās mentālās veselības stiprināšanai,“ viedokli pauž Latvijas veselības tūrisma klastera vadītāja Gunta Ušpele.

Projekta ietvaros Siguldas novada teritorijā, notiks arī pētījums par to, kādi faktori piedzīvojumu terapijas programmām pozitīvi ietekmē to dalībniekus, lai nākotnē skaidrāk noteiktu, kas ir efektīvākie programmu aspekti dažādām mērķauditorijām.

Projektu organizē Adventure Therapy Latvia sadarbībā ar Latvijas veselības tūrisma klasteri un Siguldas novada pašvaldību. Projektu atbalsta pasaules un Eiropas piedzīvojumu terapijas organizācijas IATIC un ATE. Projekts tiek īstenots un līdzfinansēts  ERAF projekta „Latvijas veselības tūrisma klasteris” Nr. 3.2.1.1/16/A/010 ietvaros. 

Adventure Therapy Latvia ir domubiedru grupa, kas apvieno ergoterapeitus, psihologus, pieredzes izglītības un piedzīvojumu terapijas praktiķus no  “EŽI”, “The Latvian Element”, “Latvijas Ergoterapeitu asociācija” , “Lūzumpunkts”, “Sense of Team”, kā arī psihoterapijas speciāliste Inga Birkmane

 

Plašāka informācija:

https://piedzivojumuterapija.lv

Līna Leitāne

Adventure Therapy Sigulda projekta vadītāja  

 

lina.leitane PIE senseofteam PUNKTS lv , +371 24242052

24.08.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930