Jaunumi Vidzemē

Četrus mēnešus, no 30. janvāra līdz 12. maijam, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule apguva jaunas zināšanas Demokrātijas akadēmijas mācībās. Viņa kopā ar daudziem valsts institūciju, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, piedaloties četrās klātienes nodarbībās Rīgā un četrās izziņas prakses darbnīcās Vidzemē, paplašināja savu redzējumu par demokrātiju un iespējām īstenot tās vērtības un tiesības.

Demokrātijas akadēmijas atklāšana notika 30. janvārī Rīgas pilī, kur ar iedvesmojošām un interesantām uzrunām uzstājās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, Valsts pārvaldes Politikas departamenta konsultantes Inese Kušķe un Zane Legzdiņa-Joja, biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Kristīne Zonberga, sabiedriskās politikas centra “Providus” direktore Iveta Kažoka un Demokrātijas akadēmijas vadītāja Anita Seļicka. Pasākumu moderēja Rita Ruduša, žurnāliste un mediju eksperte. Pasākuma vienojošā tēma bija “Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība Latvijā un Eiropā”.

Demokrātijas akadēmijas atklāšana Rīgas pilī. Foto: Demokrātijas akadēmijas arhīvs 

Savukārt nākamās nodarbības bija veltītas tēmām “Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība. Funkcijas, regulējumi un ietekme” un “Pilsoniskā kompetence”. Lektori klātesošos iepazīstināja ar savu redzējumu, kas ir demokrātija un ko var darīt katrs individuāli, lai to stiprinātu un popularizētu savā ikdienā.

Pirmā izziņas prakses nodarbība tika aizvadīta Valmieras muzejā. Dienas tēma bija “Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība Latvijā un Eiropā”. Muzejā Demokrātijas akadēmijas dalībnieki meklēja vēstures liecības un priekšmetus, kas atgādina laika ritējumu un kas katram saistās ar demokrātiju. Notika darbs grupās, un vēlāk citi pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti ar grupu izstrādātajām idejām.

Otrā reģionālā nodarbība notika Ogres Centrālajā bibliotēkā. Tās tēma bija "Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība. Funkcijas, regulējumi, ietekme". VPR remigrācijas koordinatore I. Madžule uzsver: “Manuprāt, šī bija izcila nodarbība, kuras laikā daudz ko varēja mācīties. Ieguvu neatkārtojamas un daudzpusīgas zināšanas.” Sarunu festivāla LAMPA organizatores Ieva Morica un Egita Prāma stāstīja par dialoga metodi, struktūru un sarunu nozīmi demokrātijā. Savukārt Demokrātijas akadēmijas vadītāja Anita Seļicka dalījās savā pieredzē un pastāstīja par sadarbības veidiem un sadarbības partneru rīcību.

Demokrātijas akadēmijas mācību norise. Foto: Demokrātijas akadēmijas arhīvs

Trešā izziņas prakses nodarbība par tēmu “Pilsoniskā kompetence” tika organizēta Cesvaines pilī, Madonas novadā. To vadīja Gundega Siliņa no Valmieras novada fonda. Šajā nodarbībā tika pārrunāti dažādi sabiedrības līdzdalības veidi, to izvēle un cilvēku profili. Apmācību dalībnieki, sadaloties grupās, arī izpētīja sabiedrības līdzdalības veidus Vidzemes pašvaldībās.

Noslēdzošā reģionālā mācību diena tika organizēta par tēmu “Demokrātijas nedēļa kā pilsoniskās līdzdalības platforma” un norisinājās Alūksnes novada Kultūras centrā. Šajā nodarbībā, galvenokārt, tika runāts par demokrātijas pasākumu organizēšanu, spēlēts "Demokrātijas bingo" un grupās plānotas demokrātijas aktivitātes. “Mūsu grupa veidoja pārgājienu Tūjas kopienai. Tika sīki pārrunāta pasākuma norise, publicitāte un katra iesaistītā pienākumi, lai pasākums varētu veiksmīgi notikt,” atklāj I. Madžule.

"Demokrātijas bingo". Foto: Demokrātijas akadēmijas arhīvs

Šonedēļ, 12. maijā, Mežaparkā, Rīgā, notiks pati pēdējā nodarbība visām Demokrātijas akadēmijas reģionu grupām. Tās laikā tiks pārrunātas un apkopotas apmācībās gūtās zināšanas, kā arī runāts par demokrātijas attīstību nākotnē. Notiks sarunas ar dažādiem ekspertiem un katras nodarbības neatņemama sastāvdaļa - dalībnieku tīklošanās. Pasākuma noslēgumā dalībnieki saņems diplomu par līdzdalību un kļūs par Demokrātijas vēstnešiem savā kopienā, pilsētā, novadā un reģionā.

I. Madžule stāsta par ieguvumiem: “Noteikti paplašināju savu redzesloku un sapratu, cik demokrātija ir nozīmīga ikvienam no mums. Manuprāt, katrā apmācību reizē varēja ne tikai mācīties un iegūtās zināšanas tālāk izmantot savā ikdienas darbā, saskarsmē ar līdzcilvēkiem, bet arī gūt pozitīvu lādiņu un iepazīties ar daudziem interesantiem, aktīviem un Latvijai īpašiem cilvēkiem.”

* Rakstā izmantoti fotomateriāli no Demokrātijas akadēmijas arhīva.

_____

Projektu “Demokrātijas akadēmija” īsteno biedrība “Latvijas lauku forums” sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru, Valmieras novada fondu un Zemgales NVO centru.

Papildu informācija: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. (+371) 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

 

.

10.05.2023

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031