Jaunumi Vidzemē

Š.g. 13. oktobrī, pārstāvot Vidzemes plānošanas reģionu, eksperte Lienīte Priedāja-Klepere par publiskā sektora iesaisti Vidzemes vietējās pārtikas sistēmas attīstībā iepazīstina Moldovas ministriju, ar pārtikas jomu un uzņēmējdarbības attīstību saistītu organizāciju un vietējo pašvaldību pārstāvjus. Tikšanās notiek Zviedrijas vēstniecībā Moldovā Zviedrijas institūta iniciēta un līdzfinansēta projekta "PEAS" ietvaros, kurā no Latvijas iesaistījies Vidzemes plānošanas reģions.

Vidzemes plānošanas reģions dalījās pieredzē par dažādām aktivitātēm Latvijā, piemēram,  Mājas kafejnīcu dienu aktivitāti Latvijā, t.sk. higiēnas un pārtikas drošības prasību ievērošanas pasākumu organizēšanu, Restorāna nedēļas pasākuma konceptu, mājražotāju tirdziņu organizēšanu un normatīvo regulējumu, REKO tirdziņa iniciatīvu Valmierā,  zaļā iepirkuma organizēšanas kārtību izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanai pašvaldībās, vietējās izcelsmes pārtikas zīmola “Novada garša” darbību  u.c.  Tāpat klātesošie tika informēti par pavisam drīzu pirmā bioreģiona izveidi Baltijas valstīs, kas sākotnēji iekļausies Gaujas Nacionālā parka robežās, tomēr ar potenciālu paplašināties.

Delegāciju uzņem Zviedrijas vēstniece Moldovā Katarinu Fraidu (Katarina Fried), klātesot arī pārstāvjiem no Moldovas Lauksaimniecības un pārtikas industrijas ministrijas, Ekonomiskās attīstības un digitalizācijas ministrijas un Mazo un vidējo uzņēmumu alianses.

Partnerība no Zviedrijas, Latvijas, Igaunijas un Moldovas šobrīd padziļināti izpēta vietējo situāciju un apstākļus katrā no valstīm, analizē, cik ekoloģiskas, ekonomiskas un sociālnoturīgas ir vietējās pārtikas sistēmas, kā arī definē kopīgus izaicinājumus un apzina, vai kādam no partneriem ir īpaši vērtīga pieredze, no kuras mācīties un ieviest pašmāju sistēmas uzlabošanai.

Tikšanās laikā Moldovas pārstāvji stāsta par EcoLocal asociācijas aktivitātēm un iespējām pilnveidot ilgtspējīgas pārtikas ķēdes, kā arī risināt ar pārtikas drošību saistītu jautājumus. Viņus īpaši interesē citu valstu pieredze mājražotāju tirdziņu organizēšanā pašvaldībās – Moldovā šī brīža regulējums tādas būtiskas vietējas nozīmēs uzņēmējdarbības aktivitātes neparedz.

Zviedru partneri dalās pieredzē, kā vietējos tirdziņos līdz patērētājiem tiek nogādāta vietējo ražotāju audzētā produkcija, savukārt kolēģi no Igaunijas stāsta par bioloģiskās saimniekošanas nozīmi ilgtspējīgas pārtikas sistēmas uzturēšanā un kāds bijis Igaunijas attīstības ceļš.

Iegūtā informācija tiks izmantota projekta pieteikuma izstrādē, iesniedzot kvalitatīvu un faktos balstītu ilgtspējīgas pārtikas sistēmas attīstības projekta idejas pieteikumu, ar mērķi pretendēt uz Eiropas Savienības fondu līdzekļiem aktivitāšu ieviešanai.

Partnerībā uzaicināti piedalīties arī pārstāvji no Moldovas, tā kā  šādu projektu izstrādes virsmērķis ir sniegt atbalstu tām valstīm, kas pārskatāmā nākotnē vēlas pievienoties Eiropas Savienībai.

Foto: Moldovas ciema ainava 2023. gada oktobrī

Vizītes Moldovā ietvaros paredzēta arī bioloģisko saimniecību apmeklējums, kā arī plānota partnerības darba sanāksme, lai virzītu uz priekšu jaunā projekta idejas pieteikuma izstrādi. Diskusijām definēti arī pamatjautājumi, ar kuriem strādās četru valstu pārstāvji:

  1. valsts atbalsta politika vietējo pārtikas sistēmu attīstībai;
  2. tīklojumi vietējās pārtikas sistēmas izveidei un organizēšanai;
  3. kā mazie mājražotāji var integrēties sistēmā, ievērojot pārtikas drošības un kvalitātes noteikumus; 
  4. kā pašvaldība var atbalstīt vietējās produkcijas ceļu līdz patērētājam.

Nedēļas nogalē, 14. oktobrī un 15. oktobrī Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā norisināsies tirdziņš, kurā būs iespējams iepazīties ar vietējo ražotāju produkciju. Tirdziņa organizatori aicinājuši pasākumā piedalīties arī delegācijas viesus, tāpēc Vidzemes plānošanas reģiona pārstāves stenda apmeklētājiem piedāvās nobaudīt tradicionālo Latvijas garšu – pelēkos zirņus.

Foto: No kreisās puses Ineta Tauriņa un Lienīte Priedāja-Klepere, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāves un dalībnieces Kišiņevas tirdziņā š.g. 14.-15. oktobrī (publicitātes foto ar Latvijas ainavu)

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, Vidzemes plānošanas reģions, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv  

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

 

 

13.10.2023

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930