Jaunumi Vidzemē

Ēdināšanas nozare ir pirmā nozare Latvijā, kas, balstoties uz pašiniciētu plašu un  padziļinātu pētījumu un detalizētiem kritērijiem, ir noteikusi sev turpmākos darbības principus, lai nodrošinātu ilgtspējīgas uzņēmējdarbības kritērijus ēdināšanas nozarē Latvijā.  Šodien, 31. oktobrī, Rīgā tika parakstīts memorands starp nozares uzņēmējiem, darba devējiem, augstākās izglītības iestādēm, tostarp Vidzemes Augstskolu, Ekonomikas ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Vidzemes plānošanas reģionu, tādā veidā demonstrējot visu pušu gatavību ievērot un atbalstīt noteiktos principus un virzīties uz caurspīdīgu, godīgu, zaļu un ilgtspējīgu ēdināšanas jomu Latvijā.   

 

 

Ēdināšanas nozare daudzpakāpju procesā - intervijas ar dažādu segmentu ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem un īpašniekiem, starptautiskās pieredzes izpēte, darba grupas - pati ir izstrādājusi pašnovērtēšanās kritērijus, kas aptver plašu korporatīvās sociālās atbildības jautājumu loku. Kritēriju izstrādes procesā apskatīti ietekmes uz vidi jautājumi, atbildība pret sabiedrību, sociālā atbildība pret saviem darbiniekiem, ēnu ekonomikas mazināšana nozarē un citi jautājumi. 

“Sabiedriskās ēdināšanas nozare ir pirmā nozare Latvijā, kas ir sākusi apsvērt un aktīvi darboties, lai uzlabotu ilgtspējas aspektus savā darbībā. Ekonomikas ministrija no savas puses atbalstīs nozari tās centienos stiprināt ne tikai vides aizsardzību, bet arī sociālo taisnīgumu, ekonomisko dzīvotspēju, konkurētspēju un inovācijas, kā arī lielāku sabiedrisko uzticēšanos,“ norāda Viktors Valainis, ekonomikas ministrs.

“Ikdienā mēs pat neaizdomājamies, ka atbildīgi sagatavota maltīte nozīmē arī atbildību par bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanu, stāšanos pretī klimata pārmaiņām un "ekoloģiskās pēdas" samazināšanu. Tāpēc novērtēju šo iniciatīvu, kurā iesaistītās puses var sniegt savu ieguldījumu ilgtspējīgā uzņēmējdarbībā, veicinot pārtikas atkritumu apjoma samazināšanu un atkritumu pārstrādes palielināšanu,” uzsver Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.

“Saskaņā ar Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2030 un Attīstības programmu 2021 – 2027, aprites ekonomikas attīstībai uzņēmējdarbībā ir atvēlēta būtiska nozīme. Sekojot šiem plānošanas dokumentiem, VPR mērķtiecīgi veicina aprites ekonomikas principu ieviešanu reģionā, pievienojoties labas gribas memorandam par bioreģiona izveidi Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kā arī īstenojot Eiropas Savienības atbalstītos projektus. Pašlaik VPR ir uzsācis jaunu projektu "Ce4Re", kura uzdevums ir veicināt pārdomātu resursu patēriņu un atkritumu samazināšanu ēdināšanas nozares uzņēmumos Centrālā Baltijas jūras reģionā. Pievienošanās Memorandam par apņemšanos īstenot ilgtspējīgu uzņēmējdarbību ēdināšanas pakalpojumu nozarē ir vēl viens solis ceļā uz mūsu nosprausto mērķi. Esmu pārliecināts, ka, apvienojot spēkus, mēs to varēsim to sasniegt ātrāk un efektīvāk,” pauda Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Guntis Gladkins.



"Šobrīd, kad saskaramies ar nepieredzētām vides problēmām un sabiedrības atšķirībām, ilgtspējīgas uzņēmējdarbības jēdziens pasaulē ir kļuvis par vadošo principu, kas simbolizē progresu un uzņēmējdarbības nākotni. Pēdējie 4 gadi ir bijuši izaicinājumiem bagāti mūsu nozare. Neskatoties uz to, mēs domājam par nākotni, skatāmies Ziemeļvalstu virzienā, kur cilvēki dzīvo labklājībā, ir atbildīgi pret vidi, pret līdzcilvēkiem, pret valsti. Un arī mēs redzam mūsu nākotni šādu. Esmu pateicīgs gan KSA Latvija ekspertiem, gan mūsu nozares uzņēmējiem, kuri nesavtīgi ieguldīja savu laiku, lai izstrādātu plašu kritēriju loku nozarei, kas palīdzēs praktiski ieviest ilgtspējas virzienu mūsu uzņēmumiem, “ skaidro Jānis Jenzis, Latvijas restorānu biedrības prezidents

Kā skaidro Jānis Jenzis, tālāk nozares uzņēmumiem paredzētas apmācības un uzņēmēju un patērētāju izglītošana . Tāpat tiks veidota pašnovērtēšanas sistēma un iespējams sertifikācija.

Memorands ietver apņemšanos uzņēmējiem investēt "zaļajās tehnoloģijās" jaunos produktos un pakalpojumos, ieviest atvērtās pārvaldības principus, publicējot informāciju par tā īpašniekiem un definējot uzvedības normas ētikas kodeksā, dažādus darbinieku veselībai, izglītībai un darba videi nozīmīgus aspektus, un tamlīdzīgi.

Memorands tapis sadarbībā ar Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformu (CSR Latvia), ņemot vērā pasaulē atzītus nozares ilgtspējas aspektus un labās prakses piemērus.

Memorandu parakstījušas 13 organizācijas, tostarp EM, VARAM, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Tirgotāju asociācija, CSR Latvia, Biznesa augstskola "Turība", Vidzemes augstskola, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, SIA "Gemoss", SIA "Cido grupa", "Augļu serviss" un Vidzemes plānošanas reģions.

 

Informāciju sagatavoja:

Dagnija Dižbite-Svarinska

Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv

Foto: Biznesa augstskolas Turība

31.10.2023

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031