Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

12. un 13. janvārī Alūksnes novadu apmeklēja pašvaldības īstenotā projekta “Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos” eksperti. Šo projektu Alūksnes novada pašvaldība sāka īstenot aizvadītajā gadā, lai gūtu starptautisku ekspertu atbalstu kompleksa teritorijas attīstības plāna izstrādei.

Bijusī militārā bāze Zeltiņos ir viena no 12 zināmām šāda veida teritorijām Latvijā un ir saglabājusies kā nozīmīga Aukstā kara liecība. Šobrīd apmeklētājiem apskatāmi 20 ha bijušā militārā mantojuma teritorijas. Daļa bāzes teritorijas ir tūrisma apskates objekts, kurā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, līdz ar to laika gaitā tā arvien vairāk kļūst par degradētu vidi, savukārt daļā atrodas uzņēmējdarbības objekts.

“Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstītais projekts paredz starptautisku ekspertu piesaisti teritorijas attīstības plāna izstrādei ar mērķi izveidot tai kompleksu apsaimniekošanas risinājumu, iekļaujot rīcības, kā saglabāt militāro mantojumu un radīt tūrisma pakalpojumu sniegšanai piemērotu infrastruktūru, vienlaikus iekļaujot vidi uzņēmējdarbībai un revitalizējot degradētu teritoriju. Tāpat nepieciešams izstrādāt apstākļiem atbilstošu komunikācijas stratēģiju šīs teritorijas kā Aukstā kara vēsturi skaidrojošas liecības popularizēšanai, veicinot sabiedrības izpratni par procesiem un notikumiem Latvijas vēsturē.

Minētais projekts ir viens no diviem Latvijā, ko atbalstījis “Jaunais Eiropas Bauhaus”. Kopumā Eiropā atbalstīti 20 no iesniegtajiem vairāk nekā 80 projektu pieteikumiem.

Projekta ekspertiem - projekta koordinatoram Jurijam Grizānam, galvenajai ekspertei Marselīnai Bono (Marcelline Bonneau) un ekspertei Kaisai Merilahti (Kaisa Merilahti) bija iespēja iepazīt bijušās militārās bāzes teritoriju klātienē. Apmeklējot to, bāzes gide Gunita Paleja iepazīstināja viesus ar teritorijas vēsturi un objektiem. Zeltiņu vēstures krātuvē bibliotēkas vadītāja Agita Žīgure sniedza ieskatu par tur apskatāmajiem priekšmetiem, kas vēstī par Zeltiņu vēsturi laikmeta kontekstā, ievērojamām ar pagastu saistītām personām. Alūksnes novada muzejā ekspertiem bija iespēja aplūkot padomju laikos tapušās mākslas skulptūras, kas savulaik bija izvietotas skulptūru dārzā, bet šobrīd glabājas muzeja telpās.

Vizītes laikā eksperti kopā ar pašvaldības projekta darba grupu apkopoja viedokļus un idejas par projekta īstenošanas gaitā veicamām komunikācijas un saistīto interešu grupu iesaistes aktivitātēm, identificēja būtiskākās vajadzības teritorijas attīstībai un esošās priekšrocības, kā arī diskutēja par to, kā projektā integrēt trīs “Jaunā Eiropas Bauhaus” galvenās vērtības – ilgtspējību, estētiku un iekļaušanu.

Šī vizīte bija viena daļa no tehniskā atbalsta programmas Alūksnes novada pašvaldības īstenotajam projektam. Vizītes noslēgumā eksperti atzina, ka ir ieguvuši ļoti daudz jaunas informācijas par projektā apskatāmo teritoriju, un turpinās darbu ar to.

- Šīs bija ļoti intensīvas dienas, apmeklējot objektus un strādājot kopā ar projekta darba grupu. Eksperti ieguva ļoti daudz ideju un priekšlikumu. Tos nepieciešams sagrupēt, sistematizēt, lai izmantotu par pamatu teritorijas attīstības plānam. Alūksnes projekta priekšrocība ir komanda, kas ieinteresēti strādā, – uzsvēra projekta koordinators Jurijs Grizāns.

Apmeklējot bijušās militārās bāzes teritoriju, eksperti atzina, ka tā ir interesanta vieta ar potenciālu un to ir iespējams attīstīt, iesaistot ekspertus un vietējo sabiedrību. Teritorijas izmantošanas atslēgvārds, pēc ekspertu domām, ir daudzveidība, jo tā ir piemērota gan pastaigām, gan sportiskām aktivitātēm, ekoloģiskai izziņai, dažādu vasaras skolu, kultūras pasākumu un citu aktivitāšu organizēšanai. Tūrisma un uzņēmējdarbības nozaru līdzāspastāvēšanu šajā teritorijā eksperti novērtēja kā pilnībā atbalstāmu un norādīja, ka objekts var attīstīties vēl arī citos virzienos, vienlaikus paturot prātā, ka tā ir dabas vide.

- Pateicoties bāzes apmeklējumam, Alūksnes iepazīšanai, Zeltiņu vēstures krātuves materiālu un Alūksnes novada muzeja iepazīšanai, sarunām ar iesaistītajiem cilvēkiem, atklājas teritorijas pievilcība un plašāka izpratne par to, kā maksimāli izmantot šīs teritorijas attīstības daudzveidīgo potenciālu, kas tai piemīt. Redzams, ka ir daudz informācijas par teritoriju, ar to prasmīgi jāstrādā, sistematizējot un grupējot dažādām interešu grupām saistošā veidā. Zeltiņu vēstures krātuvē apskatāmās ekspozīcijas varētu būt iedzīvotājiem neatklātā vērtība, kuras potenciāls ir jāizmanto. Bāzē būtu nepieciešams apmeklētāju centrs, kur nodrošināt viesu pamatvajadzības, iespējams, ka tam varētu izmantot kādu no bāzes ēkām,  – vizītes noslēgumā savu skatījumu iezīmēja eksperte Marselīna Bono.

Projekta virzību turpinās arī pašvaldības darba grupa. Pavasarī paredzēta darbnīca, kopā ar ekspertiem izstrādājot projekta ceļa karti, līdztekus eksperti gatavos teritorijas attīstības plāna ietvaru, kopā ar pašvaldību veidojot tā saturu, bet vasarā paredzēta visu “Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstīto projektu prezentācija.

Projekts pilnībā tiek finansēts no “Jaunais Eiropas Bauhaus” iniciatīvas. “Jaunais Eiropas Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Šis ir tīklošanās, sadarbības un zināšanu apmaiņas projekts. “Jaunā Eiropas Bauhaus” kontaktpunkts Latvijā ir Latvijas Arhitektu savienība. Projektu vada projektu vadītāja Kristīne Lāce.

 

FOTO:

IMG_1726 – Projekta starptautiskie eksperti – koordinators Jurijs Grizāns, Kaisa Merilahti un Marselīna Bono, iepazīstot Zeltiņu militāro bāzi

IMG_1731 - Eksperti un projekta darba grupa bāzes teritorijā

IMG_1847 - Darba grupa par projekta komunikāciju un ieinteresēto pušu iesaisti

IMG_1851 - Alūksnes novada muzejā starptautiskajiem ekspertiem bija iespēja aplūkot padomju laikos tapušās mākslas skulptūras, kas glabājas muzeja telpās

 

Evitas APLOKAS foto

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv


16.01.2023

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031