Arhīva kalendārs

« August 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

No 30. augusta pastāvīgajā vēstures ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs” Cēsīs pieejama jauna, līdz šim nekur nepubliskota informācija par nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā laikā pēc Otrā pasaules kara, jo, noslēdzoties Vidzemes kultūras programmā šopavasar finansiālu atbalstu guvušajam projektam “Faktu papildinājums kartē ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs””, ir papildināta ekspozīcijā līdz šim pieejamā informācija.

Kopš 2018. gada 23. augusta Cēsu vecpilsētā ikvienu interesentu gaida ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”. Iekārtota autentiskā padomju okupācijas laika vidē – bijušajā milicijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, ekspozīcija skaidro Latvijas okupācijas vēsturi no 1939. līdz 1957. gadam un iepazīstina ar nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā – šodien Centrālvidzemē. Ekspozīcijā ir pieejama Cēsu apriņķa karte, uz kuras atzīmēti ar nacionālo pretošanos un politiski represēto piemiņas saglabāšanu saistīti fakti. Karte ir interaktīva un ļauj katru faktu izzināt dziļāk. Tā sniedz unikālu ieskatu nacionālās pretošanās kustības norisē Vidzemes centrālajā daļā, atklāj kāda un cik daudzveidīga tā bijusi, kā arī ļauj uzzināt, kas bija tie, kas pretojās, un no kurienes informācija par pretošanās faktu iegūta. Katra pagātnes liecība par nacionālās pretošanās norisi šajā posmā ir ļoti nozīmīga, jo vēstures izpēti apgrūtina profesionālu okupācijas vēstures pētnieku trūkums, bet laiks rit, šīs vēstures liecinieki un viņu tuvinieki aiziet mūžībā. Ekspozīcija ir turpmākajai vietējās vēstures izpētei svarīga atbalsta vieta, kur ne vien rodama ar nacionālo pretošanos saistīta informācija, bet ir arī iespējams dalīties ar savām liecībām par pretošanos. Kopš ekspozīcijas atklāšanas  šo iespēju izmantojuši vairāki apmeklētāji un ir izdevies apzināt gandrīz vairākus desmitus jaunu faktu. Projekta iecere paredz papildināt ar karti, tādējādi padarot tos publiski pieejamus apmeklētājiem.

Fotogrāfijas autors: Pauls Bankovskis.

Projekts “Faktu papildinājums kartē ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs”” tika īstenots ar Vidzemes Plānošanas reģiona un Valsts Kultūrapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Ekspozīciju “Sirdsapziņas ugunskurs” pieejama apmeklētājiem piektdienās, sestdienās un svētdienās no 12:00 līdz 17:00 Pils ielā 12, Cēsīs.

Vairāk informācijas par ekspozīcijas aktualitātēm:
Facebook lapā: https://www.facebook.com/sirdsapzinasugunskurs
YouTube kanālā: https://www.youtube.com/channel/UC4ZpmTsbSc-3xWVy0dX19sA
Mājas lapā: https://sirdsapzinasugunskurs.lv/ 

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Kalniņa
Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” vadītāja
Tel.: 25445433
E-pasts: ugunskurs PIE cesis PUNKTS lv

Latvijas valsts kultūrainavā Rīgas Muzikālā jeb Operetes teātra darbība atstājusi košus rakstus. Šogad aprit 75 gadi kopš Operetes teātra dibināšanas un Latvijas kultūras telpā operete nav aizmirsta, jo rosīgi ļaudis aizvien domā un dara, lai muzikālā teātra nišā operete atgūtu spozmi un būtu stabila vērtība.

Teātrim bijusi raiba vēsture un nu jau 25 gadus kā patstāvīga mākslinieciska vienība nepastāv. Tomēr šī muzikālā žanra cienītāju atmiņā joprojām ir lieliskas izrādes, spoža aktieru spēle, azarts un aizrautība. Operete iedvesmoja, vilināja un palīdzēja vieglāk pārvarēt ikdienas nebūšanas.

Operetes teātra vēsturiskos datumus atceroties, kopā aicinātas bijušā teātra darbinieki un vairāk nekā 70 operetes teātra bijušie dziedātāji, baletdejotāji, mūziķi un tehniskie darbinieki pieteikuši dalību pasākumā “Operete iedvesmo”, kas 2020.gada 5.septembrī notiks Mazsalacas novada Sēļu muižā.

Pēc pasākuma svinīgas atklāšanas, kas paredzēta pulksten 15:00, notiks Vokālās akadēmijas mūzikas skolas un vidusskolas audzēkņu koncerts, uz kuru aicina muzikālā teātra aktieris, režisors un vokālais pedagogs Edgars Kramiņš kopā ar kamerorķestri un diriģentu Guntaru Bernātu. Tas atsauks atmiņā teātra vēsturi un skaistas melodijas no iemīļotām izrādēm.

Dienas garumā izstādes stendos būs skatāmi mirkļi no Rīgas Operetes teātra vēstures, būs iespēja klausīties Latvijas Bruņoto spēku Zemessardzes orķestra priekšnesumus diriģenta Anda Kareļa vadībā, iepazīties ar leģendāro Sēļu muižu, klausīties operetes mākslinieku un viņu draugi atmiņu stāstos, intervijās ar sarīkojuma dalībniekiem, kā arī iespēja piedalīties filmas tapšanā par operetes vēsturi.

Pasākuma laikā jāievēro visi valstī noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi.

Sagatavoja – Velta Puriņa.

Jau tradicionāli Valmieras muzejs 1.septembrī aicina apmeklēt “Citādo skolu”. Sešās radošās nodarbībās no plkst.12.00 līdz 15.00 interesanti būs gan bērniem, gan vecākiem.

Vizuālā māksla, vēsture, matemātika, latviešu valoda, loģika un dabas mācība. Nodarbības pat ievedīs bruņinieku pasaulē, kad jau bērnībā bija jāattīsta veiklība, spēks un jāapgūst kaujas māksla. Darbošanās notiks brīvā dabā gan iekšpus Valmieras pils mūriem muzeja ēku pagalmos, gan ārpus – muzeja Garšaugu dārzā Gaujmalā. Uzsākot pirmās skolas dienas ceļojumu, katrs dalībnieks saņems karti, kas aizvedīs no stundas uz stundu.

Mākslas pasaule

Muzeja iekšpagalmā zem ozola būs iespēja iepazīt un atpazīt  dažādus mākslas stilus. Savas radošās iemaņas varēs attīstīt, veidojot dekoratīvus elementus no ģipša – materiāls, ko mākslas pasaule pazīst jau tūkstošiem gadu.

Vēstures paslēpes

 Pie Valtera namiņa varēs pārbaudīt veiklību, burtu paslēpēs atminot senvārdus. Zinot vai minot varēs atrisināt uzdevumus par dažādiem seno priekšmetu nosaukumiem, kā arī saprast to pielietojumu. 

Labirints

Pļaviņā starp muzeju un “Vīnkalnu Pils Māja” būs iespēja doties divos dažādos labirintos, izmantojot loģiku un spēles vadītāja norādes.

Bruņinieku skola

Pagalmā pie Valterkalniņa Bruņinieku skola būs nodarbība gan prātam, gan veiklībai. Tā notiks īstu bruņinieku vadībā, iepazīstot ieročus un bruņinieku ikdienu. Būs iespēja fotografēties, izmantojot seno aprīkojumu.

Slepenie raksti

Pie kāpnēm, kas ved no muzeja uz Valmieras Mūzikas skolu, nodarbībā “Slepenie raksti” ar skolmeistara palīdzību vai paša drosmi un iemaņām varēs pārbaudīt spēju lasīt vecā drukā, uzzināt, kas ir boksterēšana, kā arī pildīt dažādus uzdevumus.

Garšu un smaržu noslēpumi

Muzeja Garšaugu dārzā būs jāizmanto vērība, oža un tauste, lai atpazītu Garšaugu dārzā paslēpušos augus un uzzinātu to pielietojumu.

Viduslaikos  paralēli domskolām, kas radās pie baznīcām un klosteriem, sāka veidoties arī laicīgās skolas. Tomēr vairākus gadsimtus tās dārdzības dēļ varēja atļauties tikai bagāto aristokrātu dēli. Domskolās akcents bija uz latīņu valodu un mākslu. Latvijā pirmā domskola Rīgā dibināta 1211.gadā, savukārt laicīgā skola – 1353. gadā, gatavojot ierēdņus pilsētas pārvaldei. 12.,13.gadsimtā laicīgajās skolās mācījās lasīt un rakstīt, tirgot preces, trenēja loģiku, runas un sprediķu mākslu, aritmētiku, mūziku un astronomiju. Laicīgajās skolās mācīties varēja arī meitenes, tomēr lielākoties viņas apmeklēja klostera skolas, kurās vēl varēja apgūt arī zināšanas medicīnā. Attieksme pret skolu un izglītību, pret mācību saturu bija citādāka nekā mūsdienās. “Citādā skolā” Valmieras muzejs, piedāvājot izzinošas un radošas nodarbes, stāsta par mācībām sendienās.

Valmieras muzejs jaunajā mācību gadā ciemos gaidīs ikvienu interesentu un vēl skolēniem atrast savu interesanto vēstures un mākslas stāstu. Atgādinām, ka visiem izglītības iestāžu audzēkņiem muzeja apmeklējums ir bez maksas.

“Citādās skolas” apmeklētājus lūdzam ievērot sociālo distancēšanos un būt atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


SIA “VTU Valmiera” informē par izmaiņām autobusu kustībā no 1.septembra. Tiks atjaunoti visi reisi, kas kursē mācību gada laikā, savukārt daži reģionālās nozīmes reisi tiks slēgti.

Saraksts skatāms šeit.

No 1.septembra tiks atklāti sezonas maršruti:

  • plkst.06.00 Valmiera–Burtnieki–Eniņi–Īgums–Valmiera (reisa izpilde katru dienu no 01.09. līdz 31.05.)
  • plkst.16.35 Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera (reisa izpilde trešdienās no 01.09. līdz 30.09.)
  • plkst.16.35 Valmiera–Gaujaslāči–Pūpoli–Valmiera (trešdienās, līdz 30.09.)
  • plkst.16.40 Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera (reisa izpilde sestdienās, svētdienās no 01.09. līdz 30.09.)
  • plkst.16.40 Valmiera–Gaujaslāči–Pūpoli–Valmiera (sestdienās, svētdienās, līdz 30.09.) 

No 1.septembra tiks slēgti sezonas maršruti:

  • plkst.14.30 Smiltene–Trikāta–Strenči–Smiltene (reisa izpilde pirmdienās, piektdienās)
  • plkst.06.00 Valmiera–Burtnieki–Eniņi–Pidriķis–Valmiera (reisa izpilde sestdienās)
  • plkst.19.05 Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera (reisa izpilde trešdienās, sestdienās, svētdienās)
  • plkst.19.05 Valmiera–Gaujaslāči–Pūpoli–Valmiera (trešdienās, sestdienās, svētdienās)

Jāpiemin, ka, pamatojoties uz valsts SIA “Autotransporta direkcija” lēmumu, līdz šī gada 31.decembrim joprojām būs slēgti vairāki reisi, kas pasažieriem nebija pieejami, sākoties ārkārtējai situācijai. Slēgto reisu saraksts skatāms šeit.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

 

                                   

Sporta deju cienītāji 19.septembrī no plkst.9.00 aicināti Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā apmeklēt Latvijas čempionātu standartdejās, lai klātienē redzētu Latvijas sporta deju pārus, kuri augstus rezultātus uzrādījuši arī starptautiskā arēnā.

Lēnais valsis, tango, Vīnes valsis, lēnais fokstrots un kviksteps – visas dienas garumā pāri sacentīsies dažāda vecuma un līmeņa grupās, bet čempionāta kulminācija gaidāma plkst.19.00, kad savu sniegumu rādīs finālisti. 

Latvijas čempionātu standartdejās SDK “Saltāre” un Latvijas Sporta deju federācija Valmierā organizē kopš 2012.gada, radot lielu skatītāju interesi krāšņā un patīkamā atmosfērā vērot valsts labāko pāru sniegumu. Arī šogad būs iespēja redzēt pasaules līmeņa dejotājus, kuri ne tikai iekļuvuši pasaules un Eiropas čempionātu pusfinālos un finālos, bet arī izcīnījuši medaļas.

Biļetes uz Latvijas čempionātu standartdejās iespējams iegādāties čempionāta norises dienā Vidzemes Olimpiskajā centrā. Iepriekš iegādātās biļetes, kuras tika iegādātas uz 14.martā plānoto čempionātu, būs derīgas arī 19.septembrī. 

Čempionāts norisinās ar Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


Šonedēļ, 2. un 3. septembrī, nevalstiskās organizācijas (NVO) tiek aicinātas piedalīties tiešsaistes semināros par datu apstrādi Excel programmā un noderīgiem digitāliem rīkiem. Tiešsaistes semināri tiek rīkoti, lai sniegtu iespēju iespējami vairākām NVO un neformālām grupām iegūt mūsdienās tik ļoti nepieciešamās zināšanas un efektivizēt savas organizācijas darbību.

Tiešsaistes seminārs “Excel iespējas ātrai un precīzai uzdevumu izpildei” notiks 2. septembrī no plkst.10:00 līdz 14:00. Savukārt seminārs “Kā sasniegt vēlamo auditoriju Facebook un e-pastā. Noderīgi digitālie rīki NVO ikdienai” - 3. septembrī no plkst.10:00 līdz 14:00.

Nodarbības tiešsaistē vadīs digitālo rīku entuziasts Artis Krists Mednis, kurš konkrētās jomas vajadzības un darba specifiku ir iepazinis, vadot projektus un sakārtojot procesu organizāciju Latvijas Lauku forumā, biedrībā “Sansusī”, Valmiermuižas kultūras biedrībā, jauniešu biedrībā “VirziensA” un nodibinājumā “Valmieras novada fonds”.

Aicinām semināriem reģistrēties NVO un neformālo interešu grupu pārstāvjus, reģistrējoties, aizpildot elektronisko anketu - ŠEIT līdz š.g. 1.septembrim plkst.18.00. Ikviens, kas  reģistrējies, varēs piedalīties. Nodarbība notiks tiešsaistes Zoom platformā. Visi reģistrētie dalībnieki saņems norādes par pieslēgšanos ZOOM telpai uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi līdz semināra sākumam.

Divas nedēļas pēc semināra norises visiem reģistrētajiem dalībniekiem būs pieejams nodarbības ieraksts, kā arī iespējams mēnesi pēc nodarbībām saņemt individuālās konsultācijas par seminārā aplūkoto tēmu praktisku izmantošanu. Kontakti jautājumu vai neskaidrību gadījumā: samanta.berga PIE vnf PUNKTS lv; 26035182.

Jau rakstīts, ka augustā Valmieras novada fonds ar Kultūras ministrijas atbalstu organizēja klātienes nodarbības par datu apstrādi un noderīgiem digitāliem NVO prasmju uzlabošanai Naukšēnos, Smiltenē, Gulbenē un Cēsīs. Klātienes semināru dalībnieki atzina, ka temati nevalstiskajām organizācijām ir patiesi noderīgi.

Relīzi sagatavoja:
Samanta Berga, Valmieras novada fonds
E-pasts: samanta.berga@vnf.lv, tālrunis: 26035182
http://www.vnf.lv

Lai aizsāktu sabiedrības uzskatu maiņu par jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem (GRT), fonds “Iespēju tilts” kopā ar Valmieras vasaras karjeras dienas nometnes “Atver durvis, atklāj sevi-2” jauniešiem īstenoja radošo darbnīcu - jaunieši ar GRT mācīja nometnes jauniešiem dekupēt jūrmalā atrastos oļus. Rezultātā – dekupēti akmentiņi, ko būs iespējams iegādāties sociālajā veikaliņā “Čaklās Bites bodē”, un atbalstīt “Iespēju tilta” jauniešu ikdienu!

“Pagaidām mūsu sabiedrība ne pārāk pieņem visu citādo un atšķirīgo,” norāda Zita Gustavsone, fonda “Iespēju tilts” vadītāja. “Mēs vēlamies to mainīt – parādīt sabiedrībai, ka arī ar mums kopā var darīt brīnumjaukas lietas, jēgpilni pavadot brīvo laiku,” uzsver Zita.

Foto: Samanta Berga.

Pateicoties Sabiedrības integrācijas fonda NVO programmas atbalstam, tuvākajā laikā jaunieši ar GRT kopā ar sociālo rehabilitētāju Ritu, audzinātāju Līgu un koordinatori Gundegu plāno apciemot dažādas Valmieras vietas, organizācijas, aktīvāk apmeklēt dažādus publiskus pasākumus, kā arī doties pārgājienā, ekskursijā, talkot, sportot, iespējams, pat uzvest nelielu etīdi vai skečiņu. Darīt visu, kas sniedz prieku!

“Ja vēlies mums pastiept roku pretī un uzaicināt jauniešus ar GRT apmeklēt kādu pasākumu kopā ar visiem pārējiem, mēs noteikti neatteiksimies! Mēs priecāsimies par šo iespēju un gaidīsim ziņu, ka vēlies kopā ar mums ko labu veikt! Salīdzinot ar skandināvu zemēm, piemērām, Dānijā jau gadus desmit atpakaļ sabiedrība bija stipri saprotošāka nekā mēs šodienā. Jā, redzams, ka cilvēkam ir GRT, taču kopā ar savu pavadoni tas neliedz viņam doties uz veikalu, apmeklēt publiskus pasākumus. Dzīvot, tāpat kā visi citi. Un neviens nebaidās no tevis, ja esi nedaudz citādāks. Mums tas vēl ir jāmācās,” norāda koordinatore.

Papildu informācija:
Gundega Siliņa,
Valmieras novada fonds
Tālrunis: 27820430; e-pasts: gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv
http://www.vnf.lv