Kultūras jaunumi

Kultūras mantojuma aizsardzības darbs nav iedomājams bez profesionālas restaurācijas. Restaurācijas procesā speciālisti sabiedrībai atdod no pamestības un iznīcības izglābtas kultūras vērtības, kurās ieguldīta profesijas mīlestība, uzticība vērtību saglabāšanai, neizsīkstoša enerģija, rūpīgs un pacietīgs darbs, vēlēšanās pēc iespējas vairāk atklāt par objektu un nesteidzoties, atbildīgi un prasmīgi no jauna izcelt šīs vērtības apbrīnošanai.

2019.gadā Eiropas Kultūras mantojuma dienu tēma “Restaurācija”  izvēlēta, lai pievērstu lielāku uzmanību restaurācijas nozares un profesijas attīstības nākotnes izaicinājumiem, stiprinātu profesionalitāti, veicinātu autentiskuma izpratni un oriģinālās substances informatīvās un sajūtu radošās nozīmes novērtēšanu un cienīšanu.

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi norisināsies no 13.-15. septembrim. Ekskursijās, sarunās un meistarklasēs būs iespēja iepazīt, gan paveiktus darbus kā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rīgas biržas un restaurācija, Burtnieku luterāņu baznīcas atjaunošana trīsdesmit gadu garumā, gan iepazīties ar restaurācijas procesu, piemērām, vērojot Limbažu vecā rātsnama sienu gleznojumu atjaunošanu vai apmeklējot praktiskas nodarbības par vēsturisko būvgaldniecības izstrādājumu saglabāšanu Berķenelē. Durvis vērs un pie sevis uzņems arī kultūras pieminekļu saimnieki – varēs izstaigāt atjaunoto Dobeles mūzikas skolu; Liepājas Valsts 1.ģimnāzijā būs iespējams doties skolēnu vadītās ekskursijās; par restaurācijas procesu, pieredzi un iecerēm būs iespējams aprunāties arī Tāšu muižā, Nurmuižā, Rīgas Jēzus baznīcā, Rāmavas muižā, Vecpiebalgas Vēveros un citur.Eiropas kultūras mantojuma dienas atklās 12. septembrī ar konferenci, kurā līdzās nozares ekspertiem no Latvijas tādiem kā Pēteris Blūms, Zaiga Gaile, Ilmārs Dirveiks un Dace Čoldere, uzstāsies arī viens no Eiropā zināmākajiem autentiskuma jēdziena ekspertiem Juka Jokilehto, Īrijas restaurācijas arhitekte Graine Šefrija, kuras pēdējais veikums 2019. gadā tika nominēts Mīsa van der Roes balvai, kā arī Velsas kultūras mantojuma pārvaldes Kultūrvēsturiskās vides nodaļas direktore Katrīna Robertsa. Konference no “Trīs brāļiem” 10.00-17.00 būs vērojama tiešraidē https://mantojums.lv/.

Pasākumu programma Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un Rīgas plānošanas reģionos. Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi ir bez maksas, atsevišķas aktivitātes par samaksu norādītas pasākumu programmā. Dalībai dažos no pasākumiem iepriekš jāpiesakās. Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā koordinē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, tās notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

 

Papildus informācija:

Alma Kaurāte

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes

Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste

67326602, alma.kaurate PIE mantojums PUNKTS lv

http://www.mantojums.lv

 

 

11.09.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031