Arhīva kalendārs

« August 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Pirmdien, 31. augustā, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes rakstu par unikālo un reģionam raksturīgo izzūdošo mūzikas instrumentu tradīcijas saglabāšanu Vidzemē, kas tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Autore pievērsīsies tieši Vidzemei raksturīgo seno mūzikas instrumentu – Ieviņa tipa ermoņiku, cītarkokļu, basīšu – tradīcijas saglabāšanai un kopšanai, rodot atbildes uz jautājumiem, kāda šobrīd Vidzemē ir situācija ar šo unikālo vēsturisko instrumentu saglabāšanu, izgatavošanu un spēles mākas pārmantojamību no paaudzes paaudzē un, vai ir kāda specifiska spēles tradīcija vai pat skaņa, kas raksturīga tieši Vidzemei.

„Raksturīgākais lielums no šiem instrumentiem, kas ir unikāls tieši Vidzemei, ir Ieviņa ermoņikas. Arī caurspēlējamās cītaras spēles tradīcija ir cēlusies Vidzemē. Ja runa ir par tipisku Vidzemes kapelas sastāvu – šajā reģionā 20. gadsimta pirmajā pusē bija izplatīta muzicēšana tieši ansambļos –, tad tajā vairāk parādīsies cītaras kā pavadošais instruments, toties tās muzikālā vajadzība neprasa bungas,” intervijā teic etnomuzikologs, seno instrumentu izgatavotājs Ilmārs Pumpurs, kurš savā dzīvesvietā, Ogres novada Krapē, kopā ar dzīvesbiedri Sandru Lipsku izveidojis “Skaņumāju”, kur apskatāma vērtīga tautas mūzikas instrumentu ekspozīcija un iespējama radoša darbošanās, arī instrumentu restaurācija.

Ilmārs Pumpurs Ogres novada Krapē kopā ar dzīvesbiedri Sandru Lipsku izveidojis “Skaņumāju”, kur apskatāma vērtīga tautas mūzikas instrumentu ekspozīcija un arī paši saimnieki viesus iepriecina ar spēli.

Informāciju sagatavoja: A.Bormane


Broņislava Martuževa - novada un visas Latvijas nacionālais tīrradnis, tāpēc nu jau ceturto gadu izjūtam nepieciešamību radoši un aktīvi to apliecināt, smeļoties no dzejnieces atstātā kultūras mantojuma. Augustā, Broņislavu vārda dienai par godu, Broņislavas Martuževas dzejas klēts dārzā tiek rīkota Lubānas novada Dzejas diena, gatavota jauna programma, iesaistīti jauni dalībnieki. Šogad tā notiks 22. augustā 16:30.

Programmā būs maz zināmas B.Martuževas sacerētās dziesmas ar saviem un citu autoru tekstiem, kā arī Valda Zilvera kompozīciju ar Martuževas vārdiem pirmatskaņojumi. Programmu veido Latvijas Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs, komponists un izpildītājmākslinieks Valdis Zilveris, dziedātāja Ieva Parša un aktieris Raimonds Celms, mūziķi Ivars Bezprozvanovs (čells) un Gidons Grīnbergs (vijole). Pēdējo gadu dzejolī viņa raksta: "Neapšaubīsim neko! Bišu valstība ir plaša. Medus ezers izgaro, Mūžam paliek medus dvaša." 

22. augustā Lubānas novadā notiks arī Latvijas Ordeņu brālības 22.salidojums, tā dalībnieki arī būs šīs Dzejas dienas viesi.

Pasākums notiks dārzā - ievērojam drošības noteikumus un sekojam laika apstākļiem!

Pirms pasākuma iespēja iegādāties Lubānas mājražotāju lauku labumus!

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Šajā nedēļas nogalē, 22. augustā, Valmiermuiža būs lielisks galamērķis brīvdienu piedzīvojumu meklētājiem – gan ģimenēm, gan draugu kompānijām, gan individuālistiem. Visas dienas garumā būs iespēja izzināt jātnieku sportu, restaurācijas noslēpumus, izbaudīt melodisku grupas „Zāle” koncertu un skatīt ievelkošu animācijas filmu „Projām”! Visu notikumu apmeklējums bez maksas.

Restaurācijas izzināšana plkst. 9.00 – 17.00. Konservācijas un restaurācijas darbi Valmiermuižas pils tornītī jau ir uzsākti un tos vada pieredzējušais restaurators Juris Pavlovs. Tornis celts 1883. g. un ir vienīgā līdz mūsu dienām saglabājusies liecība no senās kungu mājas. Tā interjeros fragmentāri saglabājušies vēsturiski vērtīgi sienu un griestu dekoratīvie gleznojumi – tie ir iekļauti Valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā (valsts aizsardzības Nr. 4551). Visas nedēļas garumā darbu veikšanā iesaistās arī jaunie speciālisti no Latvijas Mākslas akadēmijas, bet laipni aicināts arī ikviens interesents. Norises vieta: Valmiermuižas parks (Dzirnavu iela 1, Valmiermuiža).

Jātnieku sporta sacensības „Valmiermuižas kauss 2020” plkst. 10.00 – 17.00. Valmiermuižas staļļa saimes gaidītākais gada notikums, kas neļauj atslābt ne dalībniekiem, ne pašiem un tur sacensību garu vienmēr mundru. Ikvienam interesantam būs iespēja vērot šķēršļu pārvarēšanu, rikšošanu, lēkšanu un citus uzdevumus, ko veiks sacensību dalībnieki. Tāpat dienas laikā tiks piedāvātas izjādes un dažāda veida aktivitātes „Lauku ceļotājs” organizētā pasākuma „Atvērtās dienas laukos 2020” ietvaros! Norises vieta: Valmiermuižas stallis (Dzirnavu iela 15, Valmiermuiža).

Grupas „Zāle” koncerts plkst. 19.00 – 21.00. Suģestējošā grupa „Zāle” izmanto tautas mūzikas elementus un bardu mūzikas pamatprincipus – personiska, vienkārša, bet emocionāla uzruna mūzikas valodā –, un savieno tos ar orientāliem pasaules mūzikas akcentiem un mūsdienu izteiksmes līdzekļiem, reizē papildinot ar klasisku instrumentu skanējumu. Grupa dibināta 2013. g., satiekoties dzejniekam Pēterim Dragunam, dziesmu autorei Martai Kreitusei un ģitāristei Kasandrai Kaņepei. Pēcāk sastāvs kuplinājies ar jauniem dalībniekiem – Santa Valere (čells), Kira Maija Kirsanova (oboja), Aivars Smirnovs (perkusijas) un Oskars Uldrikis (bass). Norises vieta: Valmiermuižas parks (Dzirnavu iela 1, Valmiermuiža).

Animācijas filma „Projām” plkst. 21.00 – 22.30. Filmas sižetā pēc lidmašīnas avārijas galvenais varonis attopas uz noslēpumainas salas, kur plešas meži, tuksneši un lagūnas. Taču uz šīs salas mīt arī milzīgs, tumšs gars, kurš sāk puisi vajāt. Lai izglābtos un atgrieztos mājās, puisis dodas izaicinošā ceļojumā pāri salai kopā ar savu jauniegūto draugu – mazu putnēnu. Filmas režisors, scenārija autors, mākslinieks un komponists ir Gints Zilbalodis. Tā nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai „Oskars”. 2019. g. nacionālā filmu festivālā „Lielais Kristaps” atzīta par gada labāko animācijas filmu. Filma šovasar triumfēja Eiropas nozīmīgākajā animācijas festivālā Anesī (Francija) konkursa programmā „Contrechamp”, iegūstot galveno balvu. Tā nominēta „Annie Award” mūzikas balvai Losandželosā ASV līdzās tādām filmām kā „Ledus sirds 2” un „Rotaļlietu stāsts 4”. Norises vieta: Valmiermuižas parks (Dzirnavu iela 1, Valmiermuiža).

Pasākumus rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Valmiermuižas jātnieku skola, atbalsta Burtnieku novada pašvaldība un citi sporta un kultūras cienītāji. 

Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību rīkos Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes talanti”. Koncerts norisināsies 2020. gada 30. augustā Koncertzālē “Cēsis”.

Koncertā piedalīsies Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alojas, Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Jaunpiebalgas, Limbažiem, Madlienas, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā. 

Koncerta programma būs interesanta un daudzveidīga. Būs dzirdama dažādu instrumentu – akordeona, čella, fagota, flautas, klavieru, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēle, kā arī solo dziedāšana.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Sakarā ar COVID-19 vīrusa izplatības noteiktajiem ierobežojumiem, vietu skaits pasākumā ir ierobežots un skatītāju vietas personalizētas. Ieeja pasākumā ar ielūgumiem.

23. augustā plkst. 20.00 Cēsu Sporta hallē notiks īpašs pasākums - teatrāla performance “Silvijai Radzobei veltīta basketbola spēle” ar Latvijas garāko aktieru, pasaulslavenā basketbolista Dāvja Bertāna un komiķa Jāņa Skuteļa piedalīšanos.

Silvija Radzobe kopš 2015. gada bija festivāla Grand Prix teātra skates veidotāja, izraudzījās sezonas izcilākās izrādes programmai un izglītoja festivāla apmeklētājus ar lieliskām informatīvi bagātām un vienmēr klausītāju piepildītām lekcijām. Viņas kaislība bija ne tikai teātris un izrādes, bet arī basketbols un tā aktualitātes, ko viņa komentēja tikpat azartiski un priekpilni kā teātrī notiekošo.

Literatūras un teātra zinātniece, teātra kritiķe Silvija Radzobe mūžībā devās šī gada 21. aprīlī un pandēmijas ietekmē atvadas izvērtās diskrētas un personīgas. 29. aprīlī viņa būtu atzīmējusi savu 70. dzimšanas dienu. Festivāls, godinot un pieminot spilgto personību, velta Silvijai Radzobei performanci, kurā apvienotas viņas trīs pēdējo gadu lielās mīlestības: teātris, dālijas un basketbols. Performance tiek īstenota kā Dailes teātra, Latvijas Nacionālā teātra un Liepājas teātra kopprojekts.

Silvijas Radzobes meita Zane Radzobe stāsta: “Silvijai Radzobei patika sadarboties ar Cēsu festivālu tā atmosfēras un ambīciju dēļ. Man šķiet, tas abiem bija kopīgs – nemitīgi izcilības meklējumi, bezkompromisu skats uz kvalitāti un pāri visam uzticība cilvēciskām vērtībām. Mamma ir izdarījusi ļoti daudz – gan kā kritiķe, gan kā zinātniece un pedagoģe, un nemitīga kvalitātes latiņas uzturēšana viņai nopelnīja stingra, reizēm pat skarba profesionāļa reputāciju. Bet tie, kuri viņu pazina tuvāk, zina, ka viņa bija ne tikai spoža, bet arī silta, dzīvi visās tās krāsās mīloša un ļoti rotaļīga sieviete. Tāpēc Cēsu festivāls, pieminot ilgstošo sadarbību, skatītājiem piedāvās rotaļu – performanci, kurā apvienotas mammas trīs pēdējo gadu lielās mīlestības: teātris, dālijas un basketbols. Tas ir traks projekts, bet bez krietnas devas mākslinieciska vājprāta netop nekas, kritiķu recenzijas un zinātnieku pētījumus ieskaitot. Idejas autori – Vilis Daudziņš un Juris Žagars, režisors Valters Sīlis, skanēs Silvijas Radzobes teksti. Basketbolu spēlēs Jānis Skutelis, Dāvis Bertāns, sportiskākie Latvijas teātru aktieri un Latvijas dārzu bagātības.”

Basketbolu spēlēs īsta zvaigžņu komanda – dažādu paaudžu un fiziskās sagatavotības teātra un sporta entuziasti - Nacionālā teātra aktieri Guntars Grasbergs, Jānis Vimba, Mārcis Maņjakovs, Raimonds Celms, Jaunā Rīgas teātra aktieri Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Ivars Krasts, Liepājas teātra aktieri Gatis Maliks, Viktors Ellers, Egons Dombrovskis, Dailes teātra aktieri Dainis Grūbe, Juris Žagars, Gints Grāvelis, Artūrs Dīcis, Jānis Strenga, Andris Bulis, Intars Rešetins.

“Spēle notiks kā jau tas basketbolā noteikts - katra ceturtdaļa 10 minūtes. Katram aktierim būs sava vieta un loma, bet, protams, atbilstoši sagatavotībai un entuziasmam, brīvi improvizējot, sadalījušies komandās un līdzjutējos, rādīsim, ko mākam. Zināms, ka Silvija Radzobe bija kaislīga NBA kluba Ņujorkas “Knicks” fane, bet arī mēs vilšanos nesagādāsim,” sola Juris Žagars.

Spēles apmeklētājus sagaida arī dāliju parāde, kur kādai jaunizveidotai šķirnei tiks piešķirts vārds.

Pirms performances Cēsu sporta hallē plkst. 19.00 notiks Zanes Radzobes lekcija “Krustcelēs: teātris un digitālā pasaule”.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora Latvijas Mobilā Telefona, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Cēsu novada domes, Koncertzāles “Cēsis”, kā arī AS Latvenergo un AS Latvijas Gāze atbalstu.

Biļetes pieejamas Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī pasākumu norises vietās.

Mediju kontaktiem: Mairita Brice, Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja, Tālr. 29216158, E-pasts: Mairita.brice PIE hotmail PUNKTS com