Arhīva kalendārs

« September 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Vidzemes plānošanas reģions uzsācis darbu “Erasmus+” programmas projektā "Byp4Dev", kura galvenā iecere ir mācību programmas izstrāde pārtikas un lauksaimniecības jomas profesionāļiem, studentiem, absolventiem un citiem interesentiem, lai veicinātu lauksaimniecības un pārtikas sektora blakusproduktu un atlikumvielu efektīvāku izmantošanu jeb valorizāciju. Partneri koncentrēsies uz eksperta profila izstrādi, kas viegli integrējams profesionālās izglītības programmās. Plānots, ka jaunizveidotais profils atbildīs bioekonomikas nozarē pastāvošajām vajadzībām un iespējām dažādos projektā iesaistītajos reģionos Spānijā, Somijā, Grieķijā, Latvijā un Portugālē.

Šobrīd uzsākts aktīvs darbs pie esošās situācijas izpētes, apzinot, kādas būtu ekspertam nepieciešamās zināšanas, prasmes un kompetences un kā šādai mācību programmai labāk iekļauties izglītības sistēmā. Mācību programmas testēšanā nākamgad piedalīties tiks aicināti arī vietējie Vidzemes uzņēmumi. Izstrādātais mācību saturs būs brīvi pieejams visiem interesentiem. 

Lai pēc iespējas efektīvāk izstrādātu pārtikas un lauksaimniecības blakusproduktu un atkritumvielu valorizācijas eksperta profilu, aicinām aizpildīt detalizētu anketu, kas paredzēta lauksaimniecības un pārtikas nozares uzņēmumiem, izglītības iestādēm, pētniecības centriem un politikas veidotājiem, kas darbojas bioekonomikā vai izglītībā. Anketu īpaši aicināti aizpildīt uzņēmumi, kuri kaut reizi ir domājuši par savu ražošanas atkritumvielu vai blakusproduktu pilnvērtīgāku izmantošanu. Oktobrī paredzēta arī fokusgrupa tiem, kas ieinteresēti sniegt savu ieguldījumu šīs programmas attīstībā. To iespējams norādīt, aizpildot anketu šeit: https://forms.gle/vRHJu7G6HFbqsdrN7.

Plānots, ka šāda profila un tam nepieciešamā mācību satura izstrāde sniegs būtisku ieguldījumu Vidzemes reģiona bioekonomikas attīstībā, uzlabojot uzņēmumu spējas pilnvērtīgi izmantot savā ražošanas procesā radušos blakusproduktus un atlikumvielas, kā arī palīdzot atbalstīt biznesa projektus, kas spēj radīt jaunus produktus un procesus ar augstu pievienoto vērtību.

Vairāk informācijas par projektu var atrast: http://byp4dev.eu/

Projekts “Profesionālā pilnveide pārtikas jomas blakusproduktu izmantošanā” (Byp4Dev) finansēts no Eiropas programmas "Erasmus+", kas atbalsta iniciatīvas, kas saistītas ar izglītību, apmācību, jaunatni un sportu Eiropā. Tā īstenošanā iesaistījušies pieci partneri no Spānijas, Somijas, Grieķijas, Latvijas un Portugāles.

Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, +371 25865495, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Augusta izskaņā Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji kopā ar delegāciju no Latvijas, projekta “BioBaltic” ietvaros, devās izpētes braucienā uz Jitlandi Dānijā, lai gūtu jaunas zināšanas par zaļo pāreju pārtikas nozarē. Brauciena laikā viesi tika iepazīstināti ar produktu, organizāciju un pārvaldības inovācijām, kas būtiski attīsta Jitlandes reģionu.

Vizītes laikā pārstāvji ciemojās pie vairākiem uzņēmumiem, kas strādā uz ilgtspēju. Viens no tiem – Organic Plant Protein –, kura mērķis ir paātrināt sabiedrības pāreju uz augu izcelsmes uzturu, izstrādājot un ražojot bioloģiskus augu izcelsmes proteīnus. Uzņēmums iepazīstināja ar dažādu augu valsts pulveru ražošanu no zirņiem, dažādu veidu pupiņām, lēcām u.c. produktiem, kas tiek piedāvāti gan cilvēku, gan dzīvnieku barības ražošanā. Kā atzīst uzņēmuma īpašnieks Ulrihs Kerns-Hansens, lielākais izaicinājums ir izstrādāt produktu, kas garšo labi un sniedz pat labāku pieredzi nekā gaļa.

Delegācija apmeklēja arī uzņēmumu Ausumgaard, ģimenei piederošu senu muižas saimniecību, kas kļuvusi par modernu uzņēmumu, fokusējoties uz vides, sociālajiem un ekonomiskajiem ieguvumiem no apritīguma skatupunkta. Uzņēmuma teritorijā uzbūvētas 4 vēja turbīnas un saules paneļi un tas iegūst biogāzi no lauksaimniecības un pārtikas biomasas, kā arī no atlikumiem, kas piegādāti no citām reģiona saimniecībām.

Vizīte turpinājās Green Lab, zaļās un aprites ekonomikas parkā, kas darbojas kā tehnoloģiju veicinātājs un nacionālās pētniecības koordinators. Parkā bāzējas uzņēmumi, kas spēj viens otru nodrošināt, veidojot jaunas vērtību ķēdes. Daži no esošajiem uzņēmumiem ir Skīves pilsētas biogāzes rūpnīca un Quantafuel – uzņēmums, kas ražo sintētiskās degvielas un ķīmiskos produktus no citādi nepārstrādājamiem plastmasas atkritumiem. Parks turpinās paplašināties un drīzumā uzņems arī jaunus biedrus. Tā ilgtermiņa ambīcija ir demonstrēt simbiozi un palīdzēt pasaulei to pārņemt, kā arī panākt, lai šāds modelis būtu ekonomiski dzīvotspējīgs.

Delegāciju uzņēma arī Dānijas Pārtikas Bioklasterī, kas ir vienojoša platforma vietējiem un ārvalstu uzņēmumiem un iestādēm pārtikas un bioresursu nozarē. Klastera ietvaros tiek veidotas spēcīgas vērtību ķēdes, kur ilgtspējīga attīstība caurvijas visos tās posmos. Galvenais klastera mērķis ir nodrošināt pasauli ar veselīgu un ilgtspējīgu pārtiku. Viens no ilgtspējas izaicinājumiem ir sasniegt pārtikas rūpniecības saražotā CO2 samazinājumu līdz 17% līdzšinējo 25-30% vietā. Lai to paveiktu, kā risinājumi tiek saredzēti digitalizācijas un automatizācijas mērķtiecīgāka attīstīšana.

Vizīte ne tikai sniedza jaunas zināšanas, bet radīja arī jaunas sadarbības. Klastera prezentētais darbības modelis ļoti ieinteresēja Latvijas Pārtikas bioekonomikas klastera pārstāvjus, tika pārrunāta tālākā sadarbība, lai veicinātu abu klasteru mērķu sasniegšanu un biedru interešu realizāciju. Latvijas delegāciju pārstāvēja Aloja-Starkelsen, Felici un Very Berry uzņēmumi, Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas Pārtikas un bioekonomikas klasteris, Vidzemes Augstskola, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), kā arī Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Nordregio.

Pasākums norisinājies projekta “Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība bio- un aprites ekonomikas veicināšanai” (BioBaltic) ietvaros. Tā mērķis ir padziļināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību bioaprites ekonomikas jomā.

Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, +371 25865495, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

No 26. septembra līdz 1. oktobrim pirmo reizi Vidzemē notiks virkne pasākumu Iekļaujošās nedēļas ietvarā, kad ikviens iedzīvotājs aicināts uz kopīgu darbošanos jaunizveidotajos dienas aprūpes centros, grupu dzīvokļos un specializētajās darbnīcās reģiona pašvaldībās.

Nedēļas garumā dažādās vietās Vidzemē plānoti vairāk nekā 15 dažāda formāta un tematikas pasākumi, tostarp praktiskās darbnīcas un meistarklases, diskusijas.

Smilšu kino, māla apstrādes, šūšanas, pleķošanas, grafiti, burgeru gatavošanas meistarklases, dabas materiālu paklāju veidošana, sveču liešana, ziepju darbnīca, labdarības tirdziņš, tikšanās ar uzņēmējiem un demokrātiskas sarunas par iekļaujošu sabiedrību – tā ir tikai daļa no pasākumiem, kuros būs iespēja līdzdarboties kopīgi ar šo pakalpojumu dalībniekiem. 

Informāciju par katru no notikumiem aicinām aplūkot vietnē ieklauj.vidzeme.lv. Pasākumi ir bez maksas. Daļai no tiem ir nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Šo aktivitāšu mērķis ir vērst plašākas sabiedrības uzmanību uz līdz šim paveikto sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu izveidē pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas noris valstī īstenotā deinstitucionalizācijas procesa ietvaros. Vidzemē to  sadarbībā ar pašvaldībām īsteno šī pasākuma iniciators – Vidzemes plānošanas reģions.

Vidzemes iekļaujošās nedēļas pasākumi notiks dažādās vietās Madonas, Gulbenes, Cēsu, Valmieras, Alūksnes, Smiltenes un Valkas novadā. Tos sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu un pašvaldībām organizē arī biedrības ”Dēms”, “Cerību spārni”,  “Latvijas Samariešu apvienība”, “Drustu acs”,  “Latvijas Sarkanais Krusts” Vidzemes komiteja, nodibinājums “Alūksnes un Apes novada fonds”, "Latvijas Evanģēliski luteriskās Baznīcas Diakonijas centrs" kopienas centrs “Baltā ūdensroze” un SIA “Terra Opemele”.

Vidzemes iekļaujošo nedēļu kā pasākumu kopumu organizē Vidzemes plānošanas reģions projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros sadarbībā ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām. Projekta mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste. E-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.