Sabiedriskā transporta jaunumi

Otrdien, 22.oktobrī Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents un Sabiedriskā transporta pakalpojumu un plānošanas nodaļas vadītāja p.i. Lotārs Dravants, kā arī pārstāvji no Zemgales plānošanas reģiona tikās ar Satiksmes ministrijas parlamentāro sekretāru Viktoru Valaini un Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieku Dinu Merirandu.

Tikšanās tika organizēta, lai pārrunātu situāciju sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos, kā arī par šī pakalpojuma finansēšanas kārtību, t.sk. par trūkstošo finansējumu zaudējumu kompensēšanai pārvadātājiem līdz šī gada beigām.

Tā kā Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionos situācija vērtējama kā īpaši kritiska sakarā ar ierobežota finansējuma piešķiršanu 2013.gadā, pastāv draudi, ka nepietiekamu finansiālo līdzekļu dēļ var tikt traucēta vai pat apturēta sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšana. Problēma samilzusi, jo ik gadus drastiski tika samazināts valsts piešķirtā finansējuma apjoms – sarežģījumi bija paredzami. Oktobrī Vidzemes un Zemgales plānošanas reģioniem tika izmaksāts dotācijas avansa maksājums, tajā iekļaujot arī 2013.gada novembra un decembra mēnešiem paredzēto finansējumu.

Iepriekš uz 2013.gada 22.oktobra Ministru Kabineta sēdi tika virzīts jautājums par trūkstošo finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, taču jautājums pēkšņi tika atlikts.

Tā kā plānošanas reģioniem regulāri jāsaskaras ar pārmetumiem par problēmām pakalpojuma nodrošināšanā, pastāv ierosinājums sabiedriskā transporta plānošanu organizēt centralizēti. Vidzemes plānošanas reģions neatbalsta šādu modeli un norāda, ka centralizācija, pirmkārt, neatrisinās regulāri trūkstošu finansējumu 20-30% apmērā sabiedriskā transporta pakalpojuma nodrošināšanai, ievērojot ikviena indivīda tiesības brīvi pārvietoties neatkarīgi no savas dzīvesvietas novietojuma. Sabiedriskā transporta pakalpojumu un plānošanas nodaļas vadītāja p.i. Lotārs Dravants uzskata: „Vidzemes plānošanas reģionā starp pārējiem reģioniem ir zemākais apdzīvotības blīvums valstī – lielākā teritorija ar mazāko iedzīvotāju skaitu. Vidzemes plānošanas reģions līdz šim, ņemot vērā gan finansējuma samazinājumu, gan teritorijas īpatnības, ir reorganizējis un pārveidojis vai kombinējis sabiedriskā transporta maršrutus tā, lai iedzīvotājus joprojām neatstātu bez sabiedriskā transporta. Centralizācija problēmas nerisinās, jo, izņemot finansējuma trūkumu, citas problēmas plānošanas reģionu darbā nav īsti norādītas. Līdz šim neesam saņēmuši nekādu izvērtējumu ar norādēm par nepieciešamajiem uzlabojumiem.” Pakalpojuma plānošana un sniegšana attālināti no iedzīvotājiem problēmas neatrisina, jo sabiedriskais transports reģionos jāplāno saskaņā ar iedzīvotāju vajadzībām.  

 

 

Papildus informācija: Lotārs Dravants, Sabiedriskā transporta pakalpojumu un plānošanas nodaļas v.i. Mob. +371 26359634, lotars.dravants PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

22.10.2013

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031