Sabiedriskā transporta jaunumi

6. jūlijā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede piedalījās Autoceļu padomes sēdē, kurā tika apspriesti nozares aktuālie jautājumi, to vidū arī Valsts autoceļu sakārtošanas programmas finansējuma iespējas. VPR piekrīt, ka ir nepieciešams izstrādāt atbilstošu, pastāvīgu un prognozējamu autoceļu jomas finansēšanas modeli, un norāda, ka jau iepriekš ir uzsvēris nepieciešamību atjaunot Valsts autoceļu fondu.

Jauna finansēšanas modeļa nepieciešamību pamato apstāklis, ka jau pēc 2018. gada ievērojami saruks Eiropas Savienības (ES) fondos pieejamais finansējums Latvijas ceļu sakārtošanai. “Mēs saprotam, ka vajadzību ceļu infrastruktūras atjaunošanā ir ievērojami vairāk nekā šobrīd pieejamais finansējums ļauj apmierināt. Šobrīd valdība ceļu nozarē pārsvarā koncentrējas uz Eiropas Savienības finansējuma iespējām, taču jau tagad ir jādomā, kā nākotnē piesaistīt gan nacionālā budžeta, gan privātos līdzekļus reģionālo autoceļu atjaunošanai,” norāda G. Kalniņa-Priede.

“Jau iepriekš esam norādījuši, ka vienīgais reālais risinājums ir Valsts autoceļu fonda atjaunošana, tomēr jāatceras, ka būtiski nodrošināt ne tikai pietiekamu finansējuma līmeni, bet arī tā saprātīgu izlietojumu,” piebilda VPR administrācijas vadītāja uzsverot, ka ir jāizvērtē būvniecības izmaksas uz vienu kilometru un jāsaprot, vai varam atļauties tērēt ļoti ievērojamus līdzekļus jaunu ceļu būvniecībai, aizmirstot par jau esošā ceļu tīkla uzturēšanu kaut cik pienācīgā kvalitātē.

Nozares pārstāvji sēdē prezentēja ideju par pilnīgi jaunas, vienotas ceļu lietotājiem draudzīgas tiešsaistes platformas izveidošanu, minot Dāniju kā piemēru šādu risinājumu ieviešanā. “Šī iecere ir pozitīvi vērtējama, taču ierobežotā finansējuma dēļ ir ļoti rūpīgi jāpārdomā ceļu nozares prioritātes. Primāri ir jākoncentrējas uz jau esošā ceļu tīkla uzturēšanu un avārijas stāvoklī esošo autoceļu rekonstrukciju, savukārt tikai pēc tam ir nepieciešams šo salaboto infrastruktūru ievietot vienotā, visiem saprotamā tiešsaistes platformā,” min G. Kalniņa-Priede.

VPR administrācijas vadītāja arī norāda, ka Valsts autoceļu sakārtošanas programmas aktualizācijā ir vairāk jāiesaista plānošanas reģioni. “Ceram, ka Satiksmes ministrija šā brīža Valsts autoceļu sakārtošanas programmas 2014.-2020. gadam aktualizāciju veiks tiešā sadarbībā ar plānošanas reģioniem. Iepriekšējā sadarbība nebija īpaši veiksmīga, jo nozares speciālisti pie reģioniem vērsās tikai tad, kad konkrēti ceļu posmi jau bija apzināti. Tādējādi reģionālā griezumā vairs nebija iespējams izmainīt vai papildināt jau sagatavoto ceļu sakārtošanas programmu, un plānošanas reģionu Attīstības padomju lēmumiem par šādām izmaiņām bija tikai rekomendējošs raksturs, lai gan mūsu ieguldījums reālā programmas uzlabošanā var būt ļoti ievērojams,” norāda VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede.

 

Papildu informācija:

Guna Kalniņa-Priede

Administrācijas vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tel.: +371 64116008

E-pasts: guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

12.07.2016

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031