Sabiedriskā transporta jaunumi

Līdz 13.oktobrim Valmieras pilsētas maršrutos brauks jaunākās paaudzes autobuss – “Volvo” ražotais hibrīdautobuss. Zaļā ir ne vien transportlīdzekļa krāsa, bet arī būtība – tas ir elektro un dīzeļmotora apvienojums, par apmēram 30 procentiem samazinot degvielas patēriņu un izmešus, turklāt tas ražo elektrisko enerģiju bremzējot un ir kluss.

Šādi autobusi Latvijā ceļu satiksmē vēl nepiedalās. Valmierā testa braucieni norit, SIA “VTU Valmiera” uzstādot mērķi būt videi vēl draudzīgākiem un, iespējams, papildināt pilsētas autobusu parku ar hibrīdautobusiem.

“Hibrīdtehnoloģija ir viens no “zaļajiem” virzieniem, kas neprasa lielu papildu ieguldījumu. Paralēlā versija nodrošina, ka var darboties dīzeļmotors, elektromotors vai abi kopā, piemērojoties situācijai, “ skaidro “Volvo Bus Corporation” pārstāvis Baltijas valstīs Jānis Rorbaks.

Hibrīdautobuss ir izdevīgs pamatā pilsētas maršrutos, jo enerģija tiek ražota, autobusam bieži bremzējot, lai piestātu pieturvietās un ielu krustojumos. “Bremzējot rodas kinētiskā enerģija, kas pārveidota elektriskajā enerģijā. Uzstādītais hibrīdsistēmas akumulators to uzkrāj un ļauj izmantot, uzsākot kustību pēc apstāšanās. Šai darbībai nepieciešamo enerģiju autobuss ir saražojis pats. Tādējādi smagāko darbu – izkustēties no vietas, kas prasa vislielāko degvielas patēriņu, veicam par brīvu.”

Autobusam ir uzstādīts elektriskais modulis, kas, piespiežot gāzes pedāli, darbojas kā elektromotors, savukārt bremzes – kā ģenerators. Autobusa vadītājam ir jāizvērtē situācija. Ja redzams, ka nevarēs braukt ātrāk par 20 kilometriem stundā, iespējams lēnākā ātrumā mērot attālumu līdz pat 800 metriem, netērējot degvielu. Sākot braukt ātrāk, automātiski iedarbojas arī dīzeļmotors.

Šāda tehnoloģija dod apmēram 30 procentu degvielas ietaupījumu, salīdzinot ar autobusiem, kuros ir dīzeļdegvielas motors. Tallinā, kur kursē jau šādi 24 hibrīdautobusi, rezultāti rāda 33 procentu degvielas ietaupījumu.

“Autobusu vadītājiem ir jāņem vērā dažas nianses, taču ikdienas vadības sistēmas, darba panelis ir ierastie. Drīzāk gan pasažieriem, gan autobusu vadītājiem šādiem transportlīdzekļiem jāpielāgojas psiholoģiski, jo, piemēram, apstājoties pirms krustojuma vai pieturā, autobuss automātiski noslāpst, savukārt braukšana ir klusa.”

Lai gan apstājoties motors nedarbojas, pārējām nepieciešamajām darbībām, piemēram, stūres pastiprinātājam, durvju atvēršanai, klimata kontroles sistēmas darbināšanai, gaisa padevei, enerģiju nodrošina hibrīdsistēmas akumulators.

“Šīs “zaļās” tehnoloģijas ieviešanai nav vajadzīgas papildu investīcijas, piemēram, biogāzes degviela, lādēšanas stacijas u.tml. Turpinām izmantot ierasto dīzeļdegvielu, bet par 30 procentiem mazāk. Gribu uzsvērt, ka tas nozīmē arī par 30 procentiem mazāk izmešu un trokšņa līmeņa pilsētā samazināšanos.”

Testa autobuss Valmierā kursēs līdz 13.oktobrim, lai izvērtētu tā efektivitāti un piemērotību Valmieras pilsētas maršrutiem.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

27.09.2016

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031