VPR jaunumi

Pavasaris Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera dalībniekiem ir bijis darbu pilns. Klastera dalībnieki ir parakstījuši sadarbības līgumu, piedalījušies konferencē „Starpnozaru sadarbība veselīgai Vidzemei”, sagatavojuši Vidzemē ražotu, veselīgu, dabīgu un augstvērtīgu pārtikas produktu degustāciju, kā arī devušies uz Vācijas pilsētu Magdeburgu, lai pārstāvētu Vidzemi pasākumā „Eiropas tirgus 2013”.

Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera dalībnieki paraksta sadarbības līgumu
Spriežot par klastera aktualitātēm un sadarbības veicināšanu ar pārtikas klasteriem Zviedrijā, Somijā un Vācijā, pārrunājot klastera pārstāvniecību pārtikas izstādēs un parakstot Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera sadarbības līgumu, 12. martā Cēsīs aizritējusi kārtējā klastera dalībnieku tikšanās. 

Viens no galvenajiem tikšanās iemesliem bija sagatavotā sadarbības līguma parakstīšana. Parakstītais sadarbības līgums apvieno 25 dalībniekus no Vidzemes un Latvijas, lai sekmētu sadarbību un zināšanu pārnesi starp uzņēmumiem, organizācijām, izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām nolūkā veicināt veselīgas un augstvērtīgas pārtikas ražošanas attīstību uzņēmumu un Vidzemes reģiona izaugsmei.               

Noslēgtais sadarbības līgums skaidri ilustrē klastera darbības mērķi un nepieciešamās darbības, kā arī sadarbības veidošanu klastera iniciatīvas ietvaros. Klastera dalībnieki uzskata, ka sadarbības līgums ir nepieciešams, jo izveidotais ietvars turpmāk vairos un sekmēs produktīvu klastera darbību, lai attīstītu starptautisko sadarbību ar pārtikas nozarē saistītiem klasteriem Baltijas Jūras reģionā un Eiropas Savienībā, kā arī, lai veidotu augstvērtīgas pārtikas ražotāju un ar pārtikas ražošanas nozari saistīto uzņēmumu, zinātniski pētniecisko institūciju, izglītības iestāžu un Vidzemes reģiona publiskā sektora institūciju sadarbības tīklu.                             

Klastera dalībnieki norāda, ka jauns, būtiski pilnveidots sadarbības līgums klastera attīstībai, kas aizvieto līdzšinējo 2010. gadā noslēgto līgumu, uz kura pamata tika uzsākta klastera iniciatīva, bija nepieciešams, lai sekmīgāk varētu organizēt klastera ilgtermiņa attīstību, kas balstīta vienotā dalībnieku izpratnē par klastera darbībām, tostarp arī par sadarbību ar Baltijas Jūras reģiona klasteriem.             

Tāpat sanāksmē klastera dalībnieki runāja par dažādām sadarbības iespējām ar citiem Latvijas plānošanas reģioniem un klasteriem, lai rosinātu pieredzes apmaiņu starp dažādām nozarēm, piemēram, pārtikas un informāciju tehnoloģiju nozares sadarbība.          

Sanāksmes noslēgumā dalībnieki iepazinās ar divu klastera uzņēmumu – SIA „Skrīveru saldumi” un Z/S „Gundegas” sadarbības rezultātu – jaunu produktu „Mmm... dzērvenes baltajā šokolādē”. Klātesošie klastera dalībnieki atzinīgi novērtēja jaunā produkta dizainu un garšu. Jaunu kopīgi izstrādātu produktu attīstība un virzība tirgū ir viena no klastera darbības prioritātēm, kas soli pa solim realizējas, pateicoties uzņēmēju iniciatīvai un vēlmei kopīgi darboties.               

Nākamā Vidzemes pārtikas klastera dalībnieku tikšanās gaidāma 21. maijā.          

Vidzemes veselīgo un augstvērtīgo produktu degustācija           
19. aprīlī Vidzemes Augstskolā notika konference „Starpnozaru sadarbība veselīgai Vidzemei”, kurā piedalījās arī Vidzemes pārtikas klastera dalībnieki, lai pārrunātu  iespējas, kā veicināt mazo un vidējo uzņēmēju izaugsmi, piedāvājot kvalitatīvus produktus un pakalpojumus veselības veicināšanā un uzlabošanā.           

Lai iepazīstinātu un pārliecinātu konferences dalībniekus, ka Vidzemē ir atrodami un tiek ražoti augstvērtīgi un veselīgi pārtikas produkti, notika klastera dalībnieku produkcijas degustācija. Interesentiem bija iespēja nogaršot z/s”Gundegas” un SIA „Shpats and sons” ražotos dzērveņu gardumus, Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta selekcionētos graudu izstrādājumus, SIA „Lat Eko Food” veselīgo pārtiku mazuļiem, SIA „Valmiera Organize”, SIA „Very Berry” un z/s „Jāņkalni” sulas un sukādes, SIA „Felici” musli izstrādājumus, z/s „Veckūkuri” piena produktus un SIA „Aloja Starkelsen” želejas.    

Šī bija pirmā kopīgā Vidzemes uzņēmēju augstvērtīgas pārtikas degustācija, kurā ikviens interesents varēja pārliecināties par uzņēmēju izdomu un radošumu, kā arī uzņēmību ražot dabīgus un augstvērtīgus pārtikas produktus. Viena no Vidzemes vērtībām ir augstvērtīgi nišas pārtikas produkti, kvalitatīvi veselības un veselības tūrisma pakalpojumi, kuriem ir liels potenciāls kļūt par reģiona izaugsmes veicinātājiem. Uzņēmēju un pētnieku sadarbības rezultātā iespējams attīstīt uzņēmējdarbību un rast veidus kā reģions un tā uzņēmumi var pelnīt, virzot tirgū augstvērtīgu un veselīgu pārtiku. 

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta selekcionēto graudu izstrādājumi pārtikas degustācijā  
        
Klastera dalībnieki pasākumā „Eiropas tirgus 2013” Magdeburgā    
No 2. maija līdz 4. maijam Vācijas pilsētā Magdeburgā notika ikgadējais pasākums „Eiropas tirgus 2013”, kurā piedalījās dažādu valstu reģionu tirgotāji, uzņēmēji, amatnieki, kultūras darbinieki un tūrisma pārstāvji. „Eiropas tirgus 2013” piedāvā tirgotājiem no visas Eiropas unikālu iespēju iepazīstināt un pārdot pakalpojumus un produktus, kā arī pastāvēt savu reģionu.              

Vidzemes pārtikas klasteri pasākumā pārstāvēja SIA „Perfecto”, z/s „Gundegas” un SIA „Shpats and sons”, kopīgi izveidojot Latvijas un Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas stendu. Pārtikas klastera uzņēmēju dalība pasākumā notiek ar Magdeburgas tirdzniecības un rūpniecības kameras (Chamber of commerce and industry Magdeburg) un projekta “Cooperation Platform „Biomass Logistics” atbalstu. Lai pārrunātu sadarbības iespējas, pasākuma laikā pārtikas klastera dalībnieki tiksies ar Magdeburgas tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvjiem un piedalīsies kontaktbiržā ar dažādiem Vācijas uzņēmējiem.

Ieeja pasākumā "Eiropas tirgus 2012" 

03.05.2013

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031