VPR jaunumi

13. martā Vidzemes plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede un projektu vadītāja Ineta Puriņa tikās ar Apes, Alūksnes un Gulbenes novadu pašvaldību sociālo dienestu vadītājiem un darbiniekiem, lai turpinātu diskusijas par plānoto deinstitucionalizācijas procesu (DI) Latvijā. Šāda veida tikšanās tiek mērķtiecīgi organizētas, lai apzinātu visu Vidzemes plānošanas reģionā teritorijā esošo pašvaldību viedokli par to, vai tās vēlētos piedalīties šāda valsts mēroga projekta īstenošanā. Sanāksmēs piedalās gan pašvaldību priekšsēdētāji, gan sociālo dienestu darbinieki, gan arī pārstāvji no sociālajām aprūpes iestādēm.

Arī šoreiz sanāksmes dalībnieki pauda atbalstu projekta ieviešanai, taču norādīja, ka vēlētos uzzināt Labklājības ministrijas ieceres attiecībā uz 3 sociālo aprūpes namu slēgšanu, jo pagaidām nav zināms, kuras iestādes konkrēti plānots slēgt. Pašvaldību pārstāvji uzsvēra, ka tas ir būtiski, lai plānotu gan iespējamos pakalpojumus savu pašvaldību teritorijās, gan arī prognozētu potenciālo klientu plūsmu. Tikšanās laikā tika uzdoti arī vairāki citi precizējoši jautājumi, kas saistās ar projekta ieviešanu – Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji apņēmušies atbildes uz pašvaldību pārstāvju interesējošajiem jautājumiem noskaidrot Labklājības ministrijā.

Nākamā tikšanās ar Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvjiem plānota jau nākamnedēļ Madonas pusē.

***

Par deinstitucionalizāciju

 Deinstitucionalizācijas ietvaros tiek plānota sociālās aprūpes iestādēs mītošo klientu vajadzību izpēte un individuālajām vajadzībām atbilstošas infrastruktūras un pakalpojumu attīstība pašvaldībās, speciālistu apmācība jaunu pakalpojumu sniegšanā, kā arī dažādi citi pasākumi, lai pārtrauktu klientu ievietošanu institūcijās, piedāvājot alternatīvus pakalpojumus. Jāpiemin gan, ka uz dzīvi sabiedrībā paredzēts pārcelt tos klientus, kuri, saskaņā ar novērtēšanas komisijas atzinumiem, būs spējīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi ārpus sociālās aprūpes iestādēm. Projektu plānots īstenot līdz 2020. gada beigām.

Labklājības ministrija jau iepriekš informējusi, ka nākamajā plānošanas periodā šīs sistēmas ieviešanai atvēlēti ievērojami līdzekļi - 47,21 miljons eiro no Eiropas Sociālā fonda un vēl 7,08 miljoni valsts līdzfinansējuma. No šiem līdzekļiem apmēram 10% jeb 4,7 miljoni eiro paredzēti sistēmas ieviešanai Vidzemes plānošanas reģionā, kas šobrīd aprēķināts saskaņā ar prognozi par klientu skaitu, kas varētu pamest sociālās aprūpes iestādes. Taču projekts paredz principu „nauda seko klientam”, tāpēc gadījumā, ja pakalpojuma saņēmēju skaits palielināsies, finansējums tiks pārdalīts plānošanas reģionu starpā. Atsevišķi paredzēts arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums infrastruktūras attīstīšanai pakalpojumu pilnveidošanai – kopējais budžets sastāda 44,44 miljonus eiro. ERAF finansējums plānošanas reģioniem tiks piešķirts saskaņā ar rīcības plāniem, kas tiks veidoti projekta pirmajā daļā.

 

Papildu informācija: Ineta Puriņa, projektu vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv

18.03.2015

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031