VPR jaunumi

Pagājuši trīs gadi, ieviešot projektu „Via Hanseatica“, kurš šobrīd sasniedzis augstu popularitāti gan vietējo, gan starptautisko tūristu vidū. Projekts, kura vadošais partneris bija Vidzemes plānošanas reģions, ir spilgts piemērs tam, kā no tipiska projekta iespējams radīt augstas pievienotās vērtības tūrisma produktu. Turklāt projekta partneri izteikuši vēlmi sadarboties arī turpmāk un uzturēt projekta laikā radīto  arī pēc tam, kad oficiāli projekts noslēdzies.

Projekts „Via Hanseatica“ kļuvis par 580 kilometrus garu starptautisku tūrisma maršrutu, vienojot nomaļajos Latvijas, Igaunijas un Krievijas reģionos atrodamās tūrisma pērles. Projekta pamatmērķis bija veicināt visu trīs valstu attālināto teritoriju ilgstpējīgu attīstību, ņemot talkā pārrobežu tūrisma maršrutu. Galvenais uzdevums  bija novirzīt tūrisma plūsmu, vilinot tūristus ārpus galvaspilsētām, piedāvājot unikālu pieredzi, vienlaikus iepazīstinot tūristus ar kaimiņzemju daudzveidīgo un vienlaikus tik atšķīrīgo kultūras piedāvājumu.  

Lai popularizētu krāšņo tūrisma piedāvājumu, partnerība izstrādāja vairākus instrumentus. Paralēli Via Hanseatica oficiālajai mājaslapai www.viahanseatica.info, pieejams arī ērti lietojams ceļojumu plānotājs 5 valodās, kuru var izmantot gan tūristi, gan tūrisma operatori. Atverot vietni travel.viahanseatica.info, iespējams saplānot gan individuālu ceļojumu Via Hanseatica maršrutā, gan arī izmantot jau iepriekš izveidotus tematiskos maršrutus.

Via Hanseatica mobilā aplikācija, kas piemērota gan iOs, gan Android mobilajiem tālruņiem , tika izstrādāta, lai apmierinātu ikviena tūrista vēlmes un vajadzības, ceļojot Via Hanseatica maršrutā.  Tā darbojas gan tiešsaistes, gan bezsaistes režīmos, tādējādi ietaupot ceļotāja izmaksas, turklāt vienlaikus sniedz noderīgu  informāciju par tuvumā esošajiem tūrisma objektiem un pakalpojumiem. Taču vissvarīgāk pieminēt, ka ievadot mobilajā aplikācijā iepriekš izveidotu kodu ceļojumu plānotāja vietnē travel.viahanseatica.info , iespējams no jauna atvērt savu sastādīto ceļojuma maršrutu un sekot aktuālajai informācijai jau atrodoties ceļā.

Īpašais projekta lepnums ir romāna tipa ceļvedis “Neaizmirstamie piedzīvojumi Via Hanseatica maršrutā”, ko sarakstījis slavens igauņu rakstieks Sass Henno, rosinot  lasītāju dzīvot līdzi romāna varoņu piedzīvojumiem un vienlaikus kārdinot arī pašu lasītāju doties ceļojumā.  Papildus 6 valodās izdotas arī tūrisma kartes (latviešu, igauņu, krievu, angļu, vācu un somu valodās), kas pieejamas gan tūrisma informācijas centros, gan citviet.

Izstrādāti arī astoņi dažādi videoklipi, lai uzsvērtu Via Hanseatica tūrisma piedāvājumu visās trīs valstīs. Tie augšupielādēti populārākajās videomateriālu vietnēs, piemēram, Youtube un Vimeo.

Maršruts tika popularizēts arī starptautiskajās tūrisma izstādēs Somijā, Krievijā un Vācijā, izraisot salīdzinoši lielu interesi tūristu un tūroperatoru vidū. Vairāk kā 20 tūroperatori un žurnālisti tika iepazīstināti ar maršrutu, sniedzot iespēju doties iepazīšanās braucienos. Aktivitāte noslēdzās ar ievērojamu skaitu publikācijām un TV, radio sižetiem masu medijos gan Latvijā, gan Igaunijā, gan Krievijā. Tai skaitā par maršrutu varēja lasīt arī populārajā tūrisma izdevumā “National Geographic” visās trīs Baltijas valstīs.

 Tā kā projekta īstenošanā iesaistītās puses pārstāvēja vairākas valstis, kā izaicinājums tika uzskatīts radīt kopīgu izpratni par augstas kvalitātes tūrisma pakalpojuma sniegšanu. Šis mērķis tika sasniegts, organizējot kopīgus tematiskos seminārus un citas aktivitātes projekta partneriem un citām iesaistītājām pusēm, piemēram, gidiem un uzņēmējiem.

Projekta gaitā tika īstenotas arī investīcijas neliela izmēra objektos, tādējādi programmas teritorijā tika uzlaboti 12 tūrisma objekti. Tika uzstādītas arī 208 ceļazīmes41 ceļa norādes22 informācijas stendi un 9 informācijas termināļi, reklamējot Via Hanseatica un sniedzot artavu vietējā tūrisma attīstībai.

Via Hanseatica tūrisma maršrutam paredzama daudzsološa nākotne.  To varētu atpazīt kā populāru tūrisma maršrutu visā pasaulē, jo tūrisma piedāvājumu klāsts sniedz iespēju izzināt vietējo vēsturi un kultūru, vienlaikus baudot neskartas dabas ainavu un aktīvi atpūsties atbilstoši ceļotāja interesēm.

 

Par Via Hanseatica

Via Hanseatica Krievijā, Igaunijā un Latvijā vijās caur lielākām un mazākām pilsētām, no Sanktpēterburgas, caur robežpilsētām Ivangorodu un Narvu, caur Hanzas pilsētu Tartu, robežpilsētām Valgu un Valku, Hanzas pilsētu Valmieru un Siguldu, noslēdzoties Rīgā. Kopumā 580 kilometru garumā iespējams baudīt skaistas un varenas muižas, iepazīt dabas daudzveidību aktīvi atpūšoties, kā arī satikt vietējos cilvēkus, lai izbaudītu īstu tūrisma piedāvājuma garšu. Viss atkarīgs no tevis – vai doties ceļoumā pa trīs valstīm vai izmēģināt sākumā mazu gabaliņu no Via Hanseatica.

Via Hanseatica – trīs valstis, dažādas kultūras, mainīga ainava – Baltijas dabas un kultūras krustceles. Nāc un izjūti, izgaršo, pasmaržo!  

Projekts „Attālo teritoriju attīstība, izmantojot vietējos resursus pārrobežu Via Hanseatica tūrisma maršruta izstrādē” tiek īstenots no 2012.gada janvāra līdz 2014.gada decembrim. Kopskaitā projektā darbojas 18 partneri un vairāk kā 20 asociēti partneri – pašvaldības, dažādas nevalstiskās un tūrisma organizācijas no Latvijas, Igaunijas un Krievijas. Kopējais projekta budžets ir 1 803 966 eiro, no kuriem 90% jeb 1 623 569,66 eiro līdzfinansē Igaunijas-Latvijas-Krievijas Pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007.-2013.

24.04.2015

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031